Netsikker Nu! Sikkerhedspræsentation Torben Marcussen Senior Systems Engineer Microsoft Danmark, Small and Medium Solutions and Partners Email/messenger:

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Trehøje-Pigerne Side 1 Vejledning til brug af hjemmesiden Det er slet ikke så vanskeligt – så brug hjemmesiden flittigt… Det er.
Advertisements

Hvem er vi? Martin Dahl Karin Dam Nielsen
Vi er overbevist om at livet vil være perfekt når vi bliver gift og får et barn......og et til.... Så bliver vi frustrerede over at vores børn ikke er.
VIRUS, SPYWARE OG SPAM. Vi tar´ en tur rundt i en uhyggelig verden, fyldt med alt muligt skidt der forpester vores liv med vores PC Af Molly Larsen.
Gode råd i forbindelse med mundtlig eksamen
Dagens program Hvad er frivillig.dk Hvordan er frivillig.dk bygget op
Flickr.com – online billeddeling
Hvordan bruger jeg MinInstitution?
En ultra kort og praksisnær introduktion til mentaltræning
Klik på Aktivér redigering på meddelelseslinjen.
PC1 Lad os komme i gang…..
Læringsmiljø på hhx; kvaliteter og udfordringer Temaoplæg 2: IKT i undervisningen på hhx DEA, 13. Oktober 2010 Ph.d.-stipendiat, Arnt Louw Vestergaard.
Videregående pc-vejledning Modul Sik: Sikkerhed Lidt om antivirusprogrammer mm. 60+Bornholm.
Web 2.0 Teoretisk viden.
Velkommen til Jeopardy: Trafiksikkerhed i Øjenhøjde
Udlægning af en ny cache
Hvordan får jeg lagt First Class programmet ind på min egen computer ??? De følgende sider er en lille anvisning på, hvordan du selv kan installere programmet.
Klik på Aktivér redigering i meddelelseslinjen, Hvis videoerne i kurset ikke afspilles, skal du måske hente QuickTime eller blot skifte til PowerPoint.
WordPress Nyeste version af WordPress kan hentes her:
Vejledning i blog-værktøjet WordPress Opdateret august 2009.
– Sådan virker det! Dit elektroniske postsystem Ved Arne Crown Rasmussen
Computerens anatomi.
Vejledning i blog-værktøjet WordPress Opdateret oktober 2012.
Firewalls & netsikkerhed Henrik Størner,
Beskyt din computer og dine data!
Sociale Medier og Jobsøgning - Sælg dig selv på nettet.
Kommunikation / it.
Mindre grimt, tak.
Hvordan bruger jeg First Class konferencerne ?
Tekstformidling på Internettet Claus Thor Nielsen – De nye læsere – Lektion 6 De nye læsere 1.Danskernes internetvaner 2.Læsernes adfærd på.
Alle børn skal have mindst et fornavn og et efternavn … det skal computerens ”børn” også !! Computerens ”børn” kaldes alle for filer uanset hvilke programmer.
V/ Heine M. Jensen –
Problemløsningsheuristik I.1 Hvordan besvarer man sin problemstilling? I.Forstå problemstillingen 1.Hvad er det (i min problemstilling) som jeg ikke ved.
Problemliste Listen laves vilkårligt – herefter udvælges det problem der har 1. prioritet
Den gode, den onde og den grusomme - om digital selvbetjening SnitkerGroup 6. September 2011 af Usability Specialist Thomas Visby Snitker.
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne med ADHD har ofte mange negative erfaringer med sig. Mange har fået megen skæld ud som børn, og de.
Relationer – børn og voksne
Undervisning i CCE om Java Agenda Hjælp med Java. Hvad kan du sige om sikkerhed? Danske Banks nye Kundeprogram.
Arkitektur - Sikkerhed
IT – sikkerhed Fysisk sikkerhed Logisk sikkerhed
Kursus om borger.dk og brugen af digital signatur
SSP- hvad er det? Skolerne Socialforvaltningen / Fam.afd. Politiet
Vejlederens kommunikation
SMALL BUSINESS er BIG BUSINESS Hvad kræver det at blive Small Business Specialist? Marlene Dissing Projektkoordinator.
Hvad kan borgerne på sundhed.dk?
Uafhængige LifeWave Distributører
Videregående pc-vejledning 60+Bornholm Velkommen til.
© due & partners Template 2: Telefonmodel for permission Introduktion til samtalen Salgsargumentationen samt ”call for action” Afslutning på samtalen.
Vi har valgt at bruge vores egen postsystem til at fortælle lidt om vores kendskab IT verdens kommunikation. G-mail, er ret let at gå til, og der er hjælp.
OPSTART VI STARTER OM LIDT! Der bliver ikke optjent nogen kompensation hos ACN, med mindre der er formidlet kunder. Ingen uafhængig ACN-repræsentant er.
OPSTART VI STARTER OM LIDT! Der bliver ikke optjent nogen kompensation hos ACN, med mindre der er formidlet kunder. Ingen uafhængig ACN-repræsentant er.
OPSTART VI STARTER OM LIDT! Der bliver ikke optjent nogen kompensation hos ACN, med mindre der er formidlet kunder. Ingen uafhængig ACN-repræsentant er.
OPSTART VI STARTER OM LIDT! Der bliver ikke optjent nogen kompensation hos ACN, med mindre der er formidlet kunder. Ingen uafhængig ACN-repræsentant er.
Problemløsningsheuristik I.1 1.Hvad er det (i min problemstilling) som jeg ikke ved endnu? Dvs. hvad leder jeg efter (og hvorfor er det vigtigt/interessant.
Problemløsningsheuristik A.1 1.Hvad er det (i min problemstilling) som jeg ikke ved endnu? Dvs. hvad leder jeg efter (og hvorfor er det vigtigt/interessant.
OPERATIONEL ANALYSE AF WEBADFÆRD OAW – LEKTIONSGANG 8.
Dette er starten på et lille slideshow, der kan præsenteres på minutter. Slideshowet bygger alene på de materialer, der er udleveret i ’Pårørende-kittet’
SCA-øvelse: IND Instruktion: Fortæl om en eller flere konkrete opgaver hjemmefra, der er løst (fx plænen er slået/der er lukket for vandet i sommerhuset).
Hvad kan gøre en Computer langsom Processor Ram Harddisk Spyware, Malware Virus.
IT-sikkerhed år 2016 virus ǀ hacking ǀ trojans ǀ phishing ǀ spam ǀ DOS-angreb ǀ cookies ǀ svindel.
Sikkerhedskursus (følgende lektioner er tilgængelige i dette kursus
IT-sikkerhed år 2016 virus ǀ hacking ǀ trojans ǀ phishing ǀ spam ǀ DOS-angreb ǀ cookies ǀ svindel.
Undgå falske beskeder Hackerne beder om dine personlige oplysninger i en mail eller sms. Det ville pengeinstitutter, virksomheder eller myndigheder aldrig.
Tag sikkerhedskopier Når uheldet er ude – enten fordi dine ting går i stykker, eller fordi du bliver offer for kriminalitet – er det godt at have sikret.
Opdatér dine programmer
Tag sikkerhedskopier Når uheldet er ude – enten fordi dine ting går i stykker, eller fordi du bliver offer for kriminalitet – er det godt at have sikret.
Opdatér dine programmer
Sikker adfærd er vigtig I det offentlige arbejder vi ofte med personoplysninger, som er følsomme eller skal behandles fortroligt Sikkerhedspakken.
Sikker adfærd er vigtig Som lærere arbejder vi med væsentlige og ofte fortrolige eller følsomme informationer, og dem skal vi passe godt på Sikkerhedspakken.
Vigtige opdateringer af din computer og mobil
Præsentationens transcript:

Netsikker Nu! Sikkerhedspræsentation Torben Marcussen Senior Systems Engineer Microsoft Danmark, Small and Medium Solutions and Partners /messenger:

Agenda Målgruppen - Senior på nettet Hvordan gribes undervisningen an Temaer Praktiske forhold Gennemgang af slides

Hvem skal vi tale med? Ældre PC brugere Flere og flere ældre er aktive PC og internet brugere Men der er stadig meget stor forskel på de ældres individuelle PC færdigheder og deres tilgang til brug af PC Samtidig får flere og flere ældre mobil, MSN Messenger og Hotmail … og bruger det mere og mere

Præsentationens opbygning Introduktion; Internet og nytteværdi Stiger proportionalt med brugere der er på Udveksling af information At vi ’hopper fra sted til sted’ for at nå frem til vores endestation Tjek, Beskyt, Bevar Visualisér omkring de tre begreber Tænk selv på egne analogier i seniorperspektiv, der synliggør hvad det handler om Hvordan du kører i bil i trafikken Køkultur i supermarkedet og på posthuset Andet…egne eksempler

Tjek Handler om it brugerens sårbarhed Sårbarhed overfor usikre sites Du skal ikke tro på alt hvad du læser Du skal ikke ALTID tro på, at det du TROR du får, også er det du RENT FAKTISK får Sårbarhed overfor usikre mails Brug ”din sunde fornuft” er et tema

Beskyt Temaer er virus, orme og generelt applikationer der ’formerer’ sig vha. dårligt sikrede PC’er på Internettet Implicit handler det om at tale om ’Fornuftig færden’ og adfærd når man er på Internettet AntivirusAntispamSpywareFirewalls Gode passwords

Bevar Temaer Tab af informationer Tab af privatlivets fred Tab af dataintegritet Slides fremhæver tab af informationer og tab af privatlivets fred Implicit handler det om Backup og opdatering af AV/Spyware/OS mm.

Før selve undervisningen – et par praktiske råd Løb præsentationen igennem forinden som slideshow Shift+F5 er anti-fumle tasten  Kend animationerne, så de ikke overrasker dig når du taler De er ment som en hjælp til din præsentation  Pas på at tiden ikke løber fra dig Emner tager tid at forklare

På selve undervisningsdagen - et par praktiske råd Hav kørt generalprøve på din egen teknik, så du er selvkørende på dagen Går din PC på standby? Starter screen saver efter 5 minutter? Hvordan slår du ekstern skærm til? Hvordan sætter jeg opløsning ned? Forbered dig på (masser af) spørgsmål Forbered dig først og fremmest på at servere budskaberne på en letforståelig måde

Netsikker nu! Sikkerhedspræsentation

Vi skal tale om  Hvordan Internettet fungerer  Og hvordan vi skal bruge det  Tjek  Beskyt  Bevar

Før vi fik Internet

Internet er en masse forbindelser

Computerne hjælper hinanden og vi hopper fra sted til sted

Jeg sidder i Danmark og skriver Hvem kan hjælpe? Jeg kan tage den Jeg ta’r den Giv den videre til mig Hey, ham kender jeg! Der er en der vil besøge min hjemmeside Det kan jeg!

Internettet er en fantastisk opfindelse Men vær vågen når du surfer

Vi skal tale om tre ting  Tjek  At tænke sig om  Ikke at tro på alt hvad man læser  Beskyt  Holde sin dør lukket  Have en god lås på døren  Ikke låne nøglen til andre  Bevar  Pas på dine personlige oplysninger  Pas på ”data” du holder af

Tjek -Tjek, at du ikke inviterer ubudne gæster ind på din pc

Du låser vel også døren, når du går hjemmefra?  Vær opmærksom på hvordan du kan overholde nogle vigtige ”færdselsregler” når du er på Internettet ...og tjek, at du ikke inviterer ubudne gæster ind på din pc

Tjek  Når du kører til og fra et bestemt sted  Skal du følge de generelle færdselsregler  Skal du altid se dig for, ikke køre for hurtigt, etc.  På Internettet;  Skal du altid bruge din sunde fornuft  Der er mange bilister der kører pænt … og også mange der kører rigtig dårligt

Tjek • Lad være med at tro på alt hvad du læser • Vær kildekritisk! • Fordi det står på en hjemmeside betyder det ikke at det er sandt! • Der er (mindst) lige så mange løgnehistorier på Internettet som alle mulige andre steder Særlig meddelelse Kongehuset meddeler med beklagelse at Kronprins Frederik har meddelt, at han ønsker at abdicere til fordel for kongetronen i Tasmanien. Klik her for at læse Kronprinsens erklæring Klik her for at læse Hendes Majestæt Dronning Margrethes pressemeddelelse Julia Roberts gravid Julia Roberts skulle nu efter sigende endelig være gravid. Navnet på den kommende fader er endnu ukendt, men mon ikke der er tale om en herre i Hollywoods kredse Danmark i chok: Kronprinsen abdicerer. Kronprins Frederik har sagt ja til at blive konge i Tasmanien i stedet for Danmark. Dronning Margrethe raser, mens tasmanerne jubler. Læs hans fulde aftrædelses-tale her

Tjek • Pas på med at sige ja til pop- up vinduer der gerne vil ’hjælpe dig’ • Nogle gange er det OK • Andre gange slet ikke • For det meste skal du lukke vinduet Klik på Ja for at installere Svindelware Super Sikker PC version 1.4. Når du har klikket på Ja, vil værktøjet gøre din computer uindtagelig for hackere og malware! Dette program er leveret af: Snyd og Humbug Aps

Tjek • Lade være med at hente programmer fra Internettet med mindre du stoler 110% på siden, du henter dem fra • Undersøg den hjemmeside du besøger – stoler du på den?

Beskyt - Beskyt din computer mod virus, orme og misbrug orme og misbrug

Du vil vel også helst undgå ubudne gæster i dit hjem?  Vær opmærksom på hvordan du kan holde uvedkommende væk fra dig og din computer på Internettet ...og beskyt din computer mod virus orme og misbrug

Beskyt 1. Pas på med at have ’for nemme’ eller slet ingen passwords Din fødselsdato Din kones fødselsdato De første 4 cifre i dit telefonnr. Dit Husnummer Navnet på din hund Navnet på din kæreste... Mærket på din bil + navnet på naboens hund ½ snaps og ½ af navnet på din ynglingssild..eller nogle helt andre

Beskyt 1. Pas på med at hente og installere gratis programmer 2. Nogle gange følger der ’noget’ mere med (spyware)

Beskyt  Sørg for at holde dine programmer opdaterede    Installer et antivirusprogram og hold det opdateret     Installer et antispywareprogram   

Beskyt 1. En computer er lidt som et hus med døre og vinduer 2. Sæt lås på computerens ’døre’ og ’vinduer’ (slå en firewall til) 3. Pas på med altid at have computeren tændt og altid være på Internettet … også hvis I har ADSL

Beskyt  Lad være med at svare på spam mail  Klik her for at afmelde dig vores liste ...betyder faktisk...  Klik her for at få meget mere af samme slags  Undgå spam ved at  Være forsigtig med at videregive din adresse  Lad være med at klikke på links i spam mails  Bruge et spamfilter  Klage

Beskyt 1. Vær forsigtig med at åbne s med vedhæftede filer, selv fra dem du kender • Undersøg de vedhæftede filer for virus. • Bekræft med afsender hvad han har sendt • De fleste antiviruspro- grammer beskytter dig • Sørg for at opdatere dit antivirusprogram • • Er du i tvivl så lad være med at åbne dem!

Bevar - Bevar dine data for dig selv, når du bruger computer computer

Du har vel også noget du gerne vil passe ekstra på?  Vær opmærksom på at foretage nogle enkle, men vigtige forholdsregler ...og bevar dine data for dig selv, når du bruger computer

Bevar 1. Lad være med at afgive personlige oplysninger til personer du ikke kender CPR nr. Bank konto Brugernavn og kodeord Pin kode: 3333 Telefon: AdresseAlderMand/kvinde

Bevar  På Internettet er tale sølv, men tavshed er guld!  Lad være med at give informationer om dig selv, selv om du bliver spurgt  Fortæl kun hvad der kræves  Gem dine filer på en CD/DVD, så du ikke mister det hele hvis uheldet er ude  Indbakken  Billederne  Favorit links

Opsummering  Brug din sunde fornuft når du surfer på Internettet og når du sender og modtager s  Vær forsigtig  Med passwords  Med at installere gratis programmer  Med at åbne vedhæftede filer i s  Lad være med  At tro på alle og enhver  At give personlige oplysninger  At hente programmer fra steder du ikke kender  At have alle dine ’computerdøre’ på vid gab  Svare på spam mail

Læs mere om netsikker nu! Få en sikkerhedsbrochure Få en sikkerheds CD fra Symantec

Få svar på dine sikkerhedsspørgsmål! .... Hvis du abonnerer på ”Komputer For Alle” kan du få svar på dine spørgsmål ved at gå på deres hjemmeside, hvor der er mulighed for at skrive ind.

Microsoft og Symantec støtter netsikker nu!