Helhedssyn i socialt arbejde

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Hvorfor denne opgave Fordi erfaring og forskning viser, hvad der duer
Advertisements

Hjalleseskolen – Fremtidens 7. klasser
Danehofskolens værdigrundlag
Barrierer for solidaritet i velfærdssamfundet
Lederkonference Holdbar ledelse – i pædagogisk praksis
Oplæg d PD i Fortællinger og genrer
Inddrag nu Kick-off møde
VUE - årsmøde Vejledning i Fællesskaber
Uddannelse til tværfaglighed
Intro til kommende praktikanter og praktikvejledere
Hans Jørgen Limborg Arbejdsmiljøkonferencen 2005
Fra integrerende til inkluderende pædagogisk praksis i skolen
Lederudvikling.
Kan man gøre andre mennesker lykkelige?
Fra integration til inklusion
Lærerprofessionen.
Medborgerskab – på sporet
Dahlbom & Mathiassen Computers In Context 9. Power
Styringsnetværk som middel til at skabe lokal og kommunal udvikling
Teori-Praksis-holdning
Inddrag nu kredsformandsmøde den 8 marts 2011
Greve Kommune, center for Børn og Familier Marts 2011.
UDGANGSPUNKT 25. April Læringsmål Den studerende • har indsigt i og forståelse af forholdet mellem unges livs- og udviklingsbetingelser • kan reflektere.
UDGANGSPUNKT 7. Maj UDGANGSPUNKT •It som begreb er forældet og favner ikke udviklingen •Brug for et nyt udsigtspunkt og ny begrebsbrug •Fokus på.
Fælles bestyrelsesmøde Ødis skole
Lærerprofessionen - en definition.
Kulturen i forandringsprocesser
Tillid Temadag for AMIR
Netværksmødet Professionelle relationer i tværfagligt samarbejde med kvalitet og effektivitet 2012.
Ekspansiv læring – Hvad betyder det?
Præsentation af Aalborg Universitet 1 af 31 Social kapital og sociale netværk som mulig ressource i forebyggelsesindsatsen. Lars Skov Henriksen Institut.
Workshop om læringsmiljø – Hvad, hvorfor og hvordan?
Introkursus Køn og ligestilling i udviklingsarbejdet OPFRISKNING AF BEGREBER FRA DAG 1 August 2011.
Forskellige former for magt
Nye fagprofessionelle lederroller
Begrebsafklaring og et blik på sprogets betydning for tosprogede børn
Tema 5: Relationer og kommunikation Psykoedukation til patienter med emotionelt ustabil personlighedsstruktur.
Relationer handler om troværdighed og tilgængelighed
RARRT© RELATION ANERKENDELSE RESSOURCER REFLEKSION TEORI
Adfærd, Kontakt og Trivsel Undervisningsministeriet
Inkluderende lokale helheder i det boligsociale arbejde – normalisering eller integration? Adjunkt Mia Arp Fallov Temadag om Helhedssyn 30. August 2011.
Lærerprofessionen.
Læringsmiljø og anvendelsesorienteret undervisning
MANGLER BØRN GRÆNSER – eller mangler de voksne?
Samskabelse Den 19. februar 2014 blev der afholdt Visionsseminar for Kommunalbestyrelsen i Lemvig Kommune, hvor der på politisk niveau blev drøftet og.
Frivillighed på kommando findes ikke
FORSA Temadag Helhedssyn – livsmønstre og alkoholmisbrug
Et kritisk perspektiv på helhedssyn Lars Uggerhøj, Aalborg Universitet
Teori-praksis i sygeplejerskeuddannelsen
Rammesætning og frihed under krydspres Rebildkonferencen 2012 Skolelederforeningen.
Offentlige goder, succeskriterier og ledelsesformer
KVIK-modellen KVIK-modellens historie Modelgennemgang
Inklusion og inkluderende processer
Motivation Landsforeningen af Væresteder Landsmøde 10.november 2009
Inklusionens arkitekter PPR i en ny kontekst Århus 20. juni 2012.
Introkursus Køn og ligestilling i udviklingsarbejdet BEGREBER TIL HATTETRÆK-ØVELSE Juni 2011.
Ledere mellem profession, management og demokrati
Intro: elever/STUDERENDE CENTER Nord-Vest
Socialisering Kapitel 5.
BØRNELINIEN Definition på kompetente børn og unge med særlige behov.
Børns udvikling og samspil med ”de andre” Minileder 2 kursus august 2015.
Sanne Lorentzen NLS Ledertræf, Island september 2012.
Barrierer for solidaritet i velfærdssamfundet. Kærlighedsanerkendelse i helt nære relationerisær mellem mor og barn og i forholdet mellem familie og venner.
Intro til organisations- sociologi v/Janne Seemann ORGANISATION AAU “Organisationsteoriens ambitioner er store. Den sigter mod at forstå og forklare, hvad.
Værdibaseret ledelse. Udgangspunktet Fokus på procesværdi som et middel til at opnå målet (højere produktværdi) Alle byggeriets parter er på banen, og.
Spændingsfelt Sygepleje, klinisk lederskab og ulighed i sundhed
Oplæg til Hustræf 2011 Inddragelsens niveauer og perspektiver
Uledsagede flygtningeunges perspektiver på deres hverdagsliv i Danmark
Inspirationsworkshop med fokus på
Præsentationens transcript:

Helhedssyn i socialt arbejde TEMADAG Helhedssyn i socialt arbejde

Helhedssyn - et begrebs udvikling Inger Petersen Davis ”Socialrådgivning – teori og metodik” 1964 Direkte arbejdsmetoder: Casework, socialt gruppearbejde, social velfærdsplanlægning Indirekte arbejdsmetoder: Social administration, forskning.

Helhedssyn – et begrebs udvikling Socialreformkommissionens 1. betænkning: Det sociale tryghedssystem – struktur og dagpenge Totalitetssynspunktet: Mennesket i sin totale samfundsmæssige helhed Familiesynspunktet: Mennesket i sit familiære netværk.

Helhedssyn – et begrebs udvikling Ole F. Hermansen: Socialt arbejde i de lokale fællesskaber, 1975 Definition af samfundsarbejde: ”en metode til problemløsning og forandring, hvor problemet for det enkelte individ eller for grupper sættes i relation til lokalsamfundet eller samfundet i stort og til de problemskabende faktorer i samfundet. Dette sker ved inddragelse af eller på initiativ af borgerne og/eller organisationer og/eller den lokale, regionale eller nationale planlægning”

Konsensus og konfliktteori I consensusteorier om samfundet har man følgende mønster: Consensus fører til ensartethed, som fører til ligevægt, som forstyrres af afvigende adfærd og konflikter, som kontrolleres gennem socialisation og social kontrol, som fører til consensus. I konfliktteorier om samfundet har man følgende mønster: Knaphed fører til tvang, som fører til konflikter, som fører til forskellige værdisystemer, som sammen med konflikterne udgør drivkræfter til social forandring, som fører til andre eller nye former for knaphed. (Joachim Israel: Sociologisk Grundbog I, 1973)

Minimumshelhedssynet Socialarbejderen må kunne se klienten og klientens problemer i en samfundsmæssig sammenhæng, førtidig, nutidig og fremtidig. kunne beskrive baggrunden og hermed årsagssammenhænge til sociale problemers forekomst. kunne se klienten som et specielt individ med sit særlige præg. se sig selv som direkte påvirker af klienten ud fra personlig og faglig baggrund (Hillgaard & Keiser: Social (be)handling, 1979)  

Velfærdsdimensioner At have: de fysiologiske grundbehov At elske: Behovet for kærlighedsfulde relationer At være: Behovet for udvikling af iboende muligheder (Erik Allardt: Att Ha Att Älska Att Vara – Om välfärd i Norden, 1975)

Guldagers advarsler Socialrådgiveren falder i en af de tre hovedgrøfter, hvis hun ikke fokuserer på helheden: Den psykologiserende grøft – hvis hun kun ser individet Samspilsgrøften – hvis hun kun ser på samspillet med familie eller privat netværk Sociologismegrøften – individ og samspil kan forsvinde, hvis alene institutionelle og samfundsmæssige påvirkningsprocesser fokuseres

Anerkendelse Anerkendelse er at erkende sig selv i den anden. I den private sfære skabes den basale selvtillid gennem kærlighedsforholdet. I den retlige sfære skabes selvagtelsen via gensidig anerkendelse af legitime krav om ret og rettigheder. I den solidariske sfære skabes selvværdsættelsen, når mennesket anerkendes både som en del af et fællesskab og som et særligt og unikt individ. (Axel Honneth i Harder 2006)

Et mønster i kapitlerne Ikke ét enkelt helhedssyn Helhedssynet konstrueres som et socialfagligt blik En indbygget og uomgængelig spænding mellem Et handlingsorienteret helhedssyn Et analytisk kritisk refleksivt helhedssyn Den professionelle praksis særlige kendetegn?

Model for konstruktion af helhedssyn i socialt arbejde Harder og Nissen 2011 Perspektiver Teori, viden, erfaringer Samfundsniveau Globalt, nationalt, lokalt Niveauet for organisationer, institutioner og grupper Refleksion Konstruktion af helhedssyn gennem socialfaglig begrundet helheds-orienteret analyse der både rummer kritisk refleksion og er rettet mod handling Integration Magt Den konkrete kontekst for og udførelse af indsatser og handlinger Sociale problemers fremtrædelses-former Individniveau og interpersonelle interaktioner og relationer

Et eksempel Refleksion over og praktisk reduktion af kontekst ”Vi snakker nogle gange om, at der jo er to ting, dels forholdet mellem forældre og barn, og så det med at være forældre i verden. Det sidste handler jo om at være et politisk menneske. Men vi bliver nødt til at fokusere på mor-barn-relationen. Det er det, vi kan nå […] Formålet med det, vi gør, det må vi hjælp med at holde fast i og få det konstrueret. Det handler meget om barnet og om at tro på, at det har hjulpet. At barnet ikke bliver skadet, så det ikke har kunnet knytte sig. Der er virkelig klasseforskelle og uretfærdigheder. Og det offentlige kan ikke kompensere for det” (Leder af institution)(Nissen 2011)

Modellens forståelse af kompetence Analyse, kritisk refleksion og handling Teori / praksis Generel viden / specifikke situationer og problemer Evnen til selvstændigt ud fra situationen og det konkrete problem at kunne vælge helhedhedssynets form/udstrækning den konkrete viden og teori Og at kunne omsætte det til hensigtsmæssige handlinger

Udfordringer i praksis Styring, organisering og viden Specialisering Detaljerede forventninger til faglighed, metoder, arbejdets organisering og processer, indsatsmuligheder og –betingelser Mangeartede forventninger til professionelle Forventninger om evidensbaseret praksis og effektivt socialt arbejde Individualisering