Aktuelt nyt i udbudsretten, DFFU 9. juni 2010 Anders Birkelund Nielsen

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Fuldmagtsmodeller i forbindelse med udbud af bygge- og anlægsarbejder
Advertisements

Ryk evt. underoverskrift en linje ned (tryk enter), hvis titel er på to linjer. Titel kan stå i to linjer. Du kan vælge en anden forside: tryk ‘nyt dias’
DFM Konferencen – ”OPP i virkeligheden”
København den 17. november 2010 Dias 1 DFFU Rammeaftaler, indkøbscentraler og kvalifikationsordninger – kan konkurrencen sættes ud af kraft? Sune Troels.
Erstatning og tilbudsgivers dilemma når udbudsgrundlaget er fejlbehæftet eller uklart Peter Dann Jørgensen.
Ændring af DATO: 1. Vælg ’Vis’ i topmenuen 2. Vælg ’Sidehoved og Sidefod’ 3. Skriv ønsket dato ind i datotekstfeltet med STORE BOGSTAVER 4. Tryk ’anvend.
Klagenævnets nyeste praksis Tina Braad, Partner Holst, Advokater Dansk Forening for Udbudsret 17. november 2010.
Erfaringer med håndhævelsen af EU’s udbudsregler
Mindreåriges patientrettigheder
Landsorganisationen i Danmark Rapport fra Udvalget om modvirkning af social dumping Dansk Forening for Arbejdsret den 22. november 2012 v/Stephan Agger.
Informationsmøde Udbud af Biler, Esbjerg Kommune Danhostel Esbjerg den 20. august 2013.
Projektkonkurrencen – forhandlingsadgangen – advokatens overvejelser Dansk Forening for Udbudsret 26. januar 2012 Partner, advokat Tina Braad Holst, Advokater.
Dansk Forening for Udbudsret Medlemsmøde 20. januar 2011
Medlemsmøde i Dansk Forening for Udbudsret Torsdag den 15. marts 2012
Ikrafttræden 1. juli 2010 Klager, der er indbragt for KLFU inden den 1. juli 2010, færdigbehandles efter de hidtil gældende regler. KLFU er obligatorisk.
v/advokat Jens Bødtcher-Hansen, Kammeradvokaten
Udbudsret 2011 – Kapitel 5, Inddragelse af ikke-økonomiske hensyn i udbudsprocessen Anders Birkelund Nielsen.
Public service-ydelser og lidt om privatiseringer Kim Lundgaard Hansen
Nyheder i udbudsretten med hovedvægten på sager om byggerier H.P. Rosenmeier.
ADVOKATAKTIESELSKAB GOTHERSGADE KØBENHAVN K TLF: WEB:
UDBUD.
Sted og dato (Indsæt --> Diasnummer) Dias 1 Ændring og overdragelse af kontrakter indgået efter EU-udbud – med særligt henblik på konkurssituationen Steen.
Accessoriske kontrakter
Udbudsret 2011 – Kapitel 5, Udbudsgrundlaget Anders Birkelund Nielsen
Anders Birkelund Nielsen, specialistadvokat
Udbud og konkurrence 31. JANUAR Monopoler/dominerende stilling og udbud › Hvad er monopol/dominerende stilling ? ›Konkurrenceretligt ? Tilstrækkelig.
Perspektivering Formål og principper (kapitel 1)
Forside Overskrift maks 2 linjer Underoverskrift eller beskrivende tekst Tekst går maksimalt til undermaginal 7,00 Ændringsadgang inden for udbudsretten.
Mogens K. Skadborg exam.art.phil., MEVO Overlæge
Udbudsret 2011 – Kapitel 9, Håndhævelse (1) Anders Birkelund Nielsen
Kulturministeriets Administrationscenter Orienteringsmøde: Rigsarkivet udbyder: ”Flytning af arkivalier fra nuværende magasinbygninger til magasinbygninger.
Tele Danmarksagen C Kronologisk forløb: 1995: Juni: ansættelse 1/7-31/12: ansættelsesperiode 1/7-31/8: oplæringsperiode Medio august: oplyser om.
Begrundelsespligt? Advokat Henrik Holtse
September Evalueringsmodeller v/Civilingeniør, cand. jur. Jørgen Egholm.
Dansk Forening For Udbudsret, 20
Opsættende virkning og effektiv håndhævelse af udbudsreglerne i Danmark Advokat Jesper Fabricius Dansk Forening for Udbudsret, 15. maj 2012.
ADVOKATAKTIESELSKAB GOTHERSGADE KØBENHAVN K TLF: WEB: Dansk Forening for Udbudsret Projektkonkurrencer v/advokat Claus.
Dansk Forening for Konkurrenceret den 31. oktober 2006 Gentagelsesvirkning og fuldbyrdelse af afgørelser i EU v/Kirsten Levinsen Konkurrencestyrelsen.
STYRKER OG SVAGHEDER VED HÅNDHÆVELSES- LOVEN – SET FRA INDKLAGEDES SIDE DANSK FORENING FOR UDBUDSRET Tina Braad 9. april 2013.
Protester og protestbehandling Reglernes Del 5. Regelkursus Hvorfor protester? Kapsejlads afvikles uden konstant dommer-overvågning Kapsejladskomitéen.
Ændring af DATO: 1. Vælg ’Vis’ i topmenuen 2. Vælg ’Sidehoved og Sidefod’ 3. Skriv ønsket dato ind i datotekstfeltet med STORE BOGSTAVER 4. Tryk ’anvend.
Lovgivning om håndtering af boligers indeklimaproblemer hidrørende fra jordforurening.
Sommerhuse – højde - byggeret. BR - Byggeret Svar til ansøger.
Sanktioner – manglende medvirken LAS §§ 69 a-69I Fradrag i, nedsættelse af, eller ophør af ressourceforløbsydelsen er betinget af, at kommunen samtidig.
Et samarbejde mellem: BAT Kartellet | Bygherreforeningen | Dansk Byggeri | Danske Arkitektvirksomheder | DI Byggematerialer | Foreningen af Rådgivende.
Fra Storebælt til udbudslov Dansk Forening for Europaret 10. december 2015 Kirsten Thorup.
16. juni 2016 Indkøb under tærskelværdierne efter den nye udbudslov.
Informationsmøde 27. maj EU-Udbud af Håndværkerrammeaftaler Prækvalifikation.
13. december 2006, side 1 Bygningsinspektørmøde i Lejre 3. marts 2010 Gennemgang af Naturklagenævnsafgørelser 1.Håndhævelse af en privatretlig.
Natur- og Miljøklagenævnet. Nævnet er den centrale klageinstans på hele natur-, plan- og miljøområdet. Vi har til opgave at tage hensyn til borgernes.
DFFU, 9. juni 2010 Praktiske tiltag i relation til den nye lov om håndhævelse af udbudsreglerne v/chefudbudsjurist Karin Martinsen.
ATV-møde den 25. november 2009 Advokat Mads Kobberø.
Indkøb under tærskelværdierne efter den nye udbudslov (af 1. jan. 2016) … lad os starte med en lille film.
Styrker og svagheder ved håndhævelses-loven – set fra indklagedes side Dansk Forening For Udbudsret Tina Braad 9. april 2013.
Begrundelsespligt? Advokat Henrik Holtse
Velkommen til SL TR – MØDE
Voksenansvar for anbragte børn og unge
Private opholdssteder Alle typer døgninstitutioner
Ændringsadgang inden for udbudsretten
Indhentning af Dokumentation
Lovgrundlaget for overvågning i VVM
Betænkning nr Offentliggjort den 24. maj 2017
Bandepakken 3
Informationsmøde Udbud af GLR / CHR 29. august 2016, Glostrup
Seneste nyt v/advokat Milena Krogsgaard
Under udbudsgrænserne
Indkøb under tærskelværdierne
Advokat Rasmus Holm Hansen
Informationsmøde: Udbud af anti-decubitus madrasser og special madrasser, vekseltryk/dynamisk til Region Syddanmark.
Informationsmøde: Udbud af produkter til brug ifm. personlig hygiejne og desinfektion.
Præsentationens transcript:

Aktuelt nyt i udbudsretten, DFFU 9. juni 2010 Anders Birkelund Nielsen

Muligheden for at omgøre tildelingsbeslutninger KLFU, 4. august 2009, Mölnlycke Health Care ApS mod Region Hovedstaden ”En retstilstand, hvorefter en udbyder efter at have truffet en tildelingsbeslutning og efter at have givet tilbudsgiverne underretning om den, kunne beslutte, at kontrakten skal indgås med en anden tilbudsgiver, ville stride mod gennem-sigtighedsprincippet og ville også føre til en latent risiko for usaglig påvirkning af udbyderen i strid med ligebehandlingsprincippet.” (KLFU’s resumé af sagen) KLFU, 1. oktober 2009, Cimber Air A/S mod Forsvarskommandoen ”Hvis en ordregiver indser - efter at det er meddelt, hvem kontrakten vil blive indgået med - at gennemførelsen af et udbud er fejlbehæftet, og hvis ordre-giveren vil rette fejlen, må ordregiveren annullere udbuddet og dermed annullere tildelingsbeslutningen.”

Muligheden for at omgøre tildelingsbeslutninger (2) Retten i Første Instans’ dom af 10. december 2009, sag T-195/08, Antwerpse Bouwwerken mod Kommissionen ”Det er uden betydning, at denne anmodning om yderligere oplysninger […] er foretaget efter at selskabet har fremsat bemærkninger vedrørende afvisningen af dettes bud. Som Kommissionen således med rette har anført, vil [bestem-melsen om mulighed for at anmode om supplerende oplysninger] være fuld-stændig uden indhold, hvis [Kommissionen] ikke, efter at der er fremsat bemærkninger i henhold til [standstill-bestemmelsen], har ret til at anmode om yderligere oplysninger, som forekommer nødvendige, og i givet fald annullere sin beslutning om tildelingen af den pågældende offentlige kontrakt til en anden ansøger.” (Præmis 76) ”Det var med rette, at Kommissionen, [efter at have afklaret tilbuddet fra den tilbudsgiver, der protesterede], konkluderede, at dette bud var i overens-stemmelse med de krav, der er opstillet i udbudsbetingelserne, og derefter tildelte den pågældende kontrakt til det pågældende selskab, da dets bud var det laveste.” (Præmis 77)

Muligheden for at omgøre tildelingsbeslutninger (3) KLFU,10. marts 2010, Manova A/S mod Undervisningsministeriet ”Efter det oplyst om årsagen til, at indklagede foretog en ny evaluering af tilbuddene, og om forløbet under denne nye evaluering, som alle tilbudsgivere blev orienteret om, har indklagede ved at tilbagekalde tildelingsbeslutningerne af 24. marts 2009, hverken handlet i strid med det EU-udbudsretlige princip om gennemsigtighed eller handlet i strid med Tilbudslovens afsnit II.”

Muligheden for at omgøre tildelingsbeslutninger (4) KLFU, 26. maj 2010, M.K. Riisager Transport A/S mod Hjørring Kommune ”Udbudsdirektivets artikel 41 vedrører meddelelse til ansøgere eller tilbudsgivere i forbindelse med en ordregivende myndigheds beslutninger i medfør af en udbudsforretning. […] Bestemmelsen regulerer ikke ordregivende myndigheders mulighed for at tilbagekalde en allerede meddelt beslutning […]. Disse medlemmer finder, at en ordregiver, som konstaterer, at der under et udbud er begået en fejl, som kan have haft betydning for den tildelings-beslutning, som ordregiveren har truffet, kan tilbagekalde tildelingsbeslutningen med henblik på at træffe en ny tildelingsbeslutning, såfremt tilbagekaldelsen af tildelingsbeslutningen sker, inden der er indgået kontrakt […], og såfremt det må antages, at den nye tildelingsbeslutning kan træffes under overholdelse af ligebehandlingsprincippet og gennemsigtighedsprincippet […]. Da indklagede […] konstaterede, at den foretrukne tilbudsgiver tilbud ikke opfyldte udbudsbetingelserne, har indklagede således været berettiget til at tilbagekalde sin beslutning overfor denne tilbudsgiver, uden at annullere udbuddet for så vidt angår [den pågældende entreprise].”

Muligheden for at omgøre tildelingsbeslutninger (5) KLFU, 26. maj 2010, M.K. Riisager Transport A/S mod Hjørring Komm. (Dissens) ”Udbudsdirektivet indeholder ingen bestemmelse om, at en ordregivende myndighed kan omgøre sin beslutning om, hvem der skal indgås kontrakt med. […] Det fremgår […] forudsætningsvis af Udbudsdirektivet sammenholdt med det EU-udbudsretlige forhandlingsforbud […], at beslutningen under et EU-udbud om, hvem der skal indgås kontrakt med, træffes af den ordregivende myndig-hed, og at den ordregivende myndighed træffer denne afgørelse alene og alene på grundlag af de relevante dokumenter – udbudsbekendtgørelsen, udbuds-betingelserne og de modtagne tilbud. […]. Såfremt det antages, at en ordregivende myndighed efter at have truffet beslutning om, hvem der skal indgås kontrakt med, og meddelt tilbudsgiverne dette, kan omgøre sin beslutning om, hvem der skal indgås kontrakt med, og i stedet beslutte at indgå kontrakt med en anden tilbudsgiver, vil dette indebære en afgørende ændring af det system, der er fastlagt i Udbudsdirektivet. […] […] dette medlems opfattelse, at der ikke i Udbudsdirektivet kan indfortolkes en hjemmel for de offentlige ordregivere til under udbuddet at omgøre deres beslutning om tildeling og i stedet tildele kontrakten en anden tilbudsgiver.”