Babettes Gæstebud Karen Blixen 1885-1962.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Den danske befolknings syn på handicappedes rettigheder
Advertisements

Atomer Et programmeret forløb. En måde at lære på.
100 års fødselsdag Maj 2011.
"Ting er ikke altid det, de synes at være."
En fejl ved kvinder. Da Gud skabte kvinden, var han kommet til sin sjete dag med overarbejdstid. En engel dukkede op og sagde: “Hvorfor bruger du så lang.
At bruge disse to ord rigtigt
Vi er overbevist om at livet vil være perfekt når vi bliver gift og får et barn......og et til.... Så bliver vi frustrerede over at vores børn ikke er.
Jeg lever, og I skal leve! Vi skal ikke selv stable et nyt liv på benene. Det gør Ånden. Det nye liv skal vi ikke leve for at gøre os fortjent til det.
Paulus en brik i Guds frelsesplan
Livets Ord August 2009 "Han havde elsket sine egne, som var i verden, og han elskede dem indtil det sidste” (Joh 13, 1).
Mine roser Jeg elsker alle blomster, men aller mest roser Roser er aldrig ens men er lige så forskellige som os mennesker Det er hvad der gør dem så fascinerende.
Filipperbrevshymnen.
Vi er en menighed, som giver evangeliet videre, med det mål at mennesker bliver efterfølgere af Jesus. (Mt. 28:18-20) - Det betyder, at vi i menigheden.
Livets Ord April 2012.
Opstandelsesfest.
Med dejlige varme farver
Et digt af Tove Ditlevsen
Nøgler til menighedens vækst
Børn og sorg - og sprældøde døde
” Hvorfor lige netop kristendom ? ”
Festligt fællesskab med livsglæde som værdi. v25 Men den ældste søn var ude på marken. Da han var på vej hjem og nærmede sig huset, hørte han musik og.
Loven om forholdet til penge Matt 6,19-24
Året var 1987, i en lille by med navn Sussex, blev et lille hus totalt til intetgjort. Alt blev kastet ud, inkluderet en lille brun bamse... Den blev.
Lidelse, sygdom og forbøn.
Løgnen er en åndsmagt Joh 8,42-51  Indledning. Løgnen i vores tid.  Sammenhængen med dagens andre bibellæsninger.
Havde Luther en teologi om Guds rige?
Livets Ord September 2009.
I dette indkøbscenter kan kvinder vælge mellem forskellige typer mænd..
”Men ved Jesu kors”.. Joh.19:25 Hvem blev ved Jesu kors?
De uanstændige Af Leif Panduro Kapitel 1.
5. Mos 6:4-9 Hør, Israel! Herren vor Gud, Herren er én. Derfor skal du elske Herren din Gud af hele dit hjerte og af hele din sjæl og af hele din.
mine observationer Filmanalyse af OK Gloser til filmen
Påskedag 2012 Jesu opstandelse forandrede verden Livs-vandringen mod Emmaus Luk 24.
V5 Han sagde også til dem: »Hvis en af jer har en ven og midt om natten går hen til ham og siger: Kære ven, lån mig tre brød, v6 for en ven af mig er kommet.
At vente på Guds time.
Kristus er opstanden! ”Efter sabbatten, da det gryede ad den første dag i ugen, kom Maria Magdalene og den anden Maria for at se til graven. Og se, der.
Vokse gennem venskab!.
V/ Morten Hørning Jensen. Udsagn, der støder Matt 10,34f Tro ikke, at jeg er kommet for at bringe fred på jorden. Jeg er ikke kommet for at bringe fred,
Introduktion til Kongen og hans Rige
Korsets kald og kraft i syv sætninger: 1.Total tilgivelse Soning for synd! 2.Retfærdiggørelse nuFællesskab med Gud! 3.Ny familieKirken kaldes frem! 4.Frihed.
Videreudvikling af ide 2&2
En befriet fange Romerbrevet kapitel 5-8.
Kate-QUIZ-mus.
Forsager vi hykleriet og al dets væsen?. Tag jer i agt for de skriftkloge, som gerne vil gå omkring i lange gevandter og lade sig hilse på torvet og sidde.
Fristelse Så blev Jesus af Ånden ført ud i ørkenen for at fristes af Djævelen. Og da han havde fastet i fyrre dage og fyrre nætter, led han til sidst.
November 2014 Livets Ord "Hos dig er livets kilde" (Salme 36, 10)
Titel: Arial, fed, skriftstr. 20, mørkegrå. Tekst: Arial, normal, fed eller kursiv, skriftstr. 10, 12 og 14 til print – 16 og 18 til projektor – mørkegrå.
Lydighed v33 Men søg først Guds rige og hans retfærdighed, så skal alt det andet gives jer i tilgift. (Matt 6,33)
Du kom til vor runde jord, barn, på bare fødder, midt i engles julekor, med Himlens frakkeskøder. Du var dreng i Nazareth, stod i tømrerlære,
»En mand havde to sønner
Historien begynder for lang tid siden, da en mand straffer sin 5 årige datter, fordi hun har tabt en værdifuld genstand. Dengang havde de ikke mange penge.
Herman Bang Gruppe: Mathias Knauf, Mikkel Hansen, Amalie Holdsbjerg-Larsen & Nicolai Fjeldsted.
Region Midtjyllands tilbud 2013
Den fortabte søn »En mand havde to sønner. Den yngste sagde til faderen: Far, giv mig den del af formuen, som tilkommer mig. Så delte han sin ejendom imellem.
Bibelmeditation III Teol.kursus, MF Luk 24, Den opstandne Jesus og disciplene. Således står der skrevet: Kristus skal lide og opstå.
Samson Og Dalila.
Matematik B 1.
Grunde til at jeg elsker dig
Skabt som mand og kvinde
Dommen og Evangeliet …………….. 1.Mosebog 3:8-13 Ved aftenstid hørte de Gud Herren gå rundt i haven. Da gemte Adam og hans hustru sig for Gud Herren mellem.
Sildig Opvaagnen Noter.
Karen Blixen
Martin Andersen Nexø Forfatter..
Jesus på korset Lektion 1: Hvorfor alt det blod? Lektion 2: Hvordan blev det en sejr?
163 – Gak under Jesu kors at stå 1, S1 Gak under Jesu kors at stå, hans sidste ord at agte på; fra korsets træ hans nådes røst skal lyde dig til liv og.
063_Kvindelil, din tro er stor 1, S1 ”Kvindelil, din tro er stor, ske dig, som du ville!” I det rige nådens ord sprudler livets kilde.
“Jeg er med jer alle dage indtil verdens ende” (Matt 28,20)
Jonathan Back to Back 1. Jonathan har ingen venner Han lever for sig selv Dagen går med tunge skridt Mod dybet i hans sjæl Og pigen skrev det sidste brev.
Herren er min hyrde salme 23
Præsentationens transcript:

Babettes Gæstebud Karen Blixen 1885-1962

Karen Blixen Født i Rungstedlund i Danmark 1885 Boede der og i Kenya (Out of Africa) Skrev under navnet Isak Dinesen Babettes Gæstebud udkom først i 1950 i ,,Ladies’ home Journal’’ Se f.eks : www.karenblixen.com www.karen-blixen.dk/ Britannica

Norge Berlevaag

Kapitel 1 To Søstre Introduktion Personer : Martina og Philippa Hvorfor disse navne? Faren Babette – Tjenestepige Men den virkelige og oprindelige Forklaring paa Babettes Tilstedeværelse i de to Søstres hus laa mere end fjorten Aar tilbage i Tiden og var at finde dybere inde, i Hjertes lønlige Verden. (S. 32)

Kapitel 2 Martines Tilbeder Usædvanlig smukke I Aaret 1854, da Martine var atten Aar og Philippa sytten ...(s. 33) Usædvanlig smukke Martinas skønhed beskrevet : I Familien Löwenhielm levede der et Sagn om ... (s. 33) Hvad får Lorens serveret? Lorens og andre piger

Kapitel 3 Philippas Tilbeder Hvorfor navnet Achille? Sanger Åbenbaring (igen) Fremtidsudsigter/Hemmelighed (s. 38) Hvorfor? Don Juan – hvad handler operaen om? Kort om Don Juan Philippas reaktion Hun forestillede sig ikke, at hendes Søster kunde være blevet overrasket og skræmt af noget i sin egen Natur. (s. 39) De savnede ord ...

Kapitel 4 Et Brev fra Paris Babette kommer Frankrig 1871 (Parísarkommúnan) Brev fra Achille Papin Jeg misunder hende i hendes Elendighed og Udstødthed – hun skal se Deres Ansigter! (s. 41) Babette kan lave mad (s. 42)

Kapitel 5 Hverdagsliv Babette introduceret Bliver i huset i 14 år Klipfisk og Øllebrød I Frankrig, vidste de, spiste man Frøer (s. 43) Maden paa deres eget Bord skulde være saa enkel og tarvelig som muligt. (s. 43)

Kapitel 5 fortsat (1) Babette beskrevet : Hun var kommet forklædt som Tigger, men viste sig at være Erobrer. (s. 43) ... Inden en Uges Forløb tilberedte hun Klipfisk og Øllebrød saa godt som nogen Kvinde født og opvokset i Berlevaag. (s. 43) ...de undrede sig i den følgende Tid i Tavshed over, hvilket Forslag der fra og med Babettes Overtagelse af Husholdningen var i Pengene i deres lille Kasse, og hvilken mærkelig Kraft og styrkende Lægedom i Suppespandene og Madkurvene (s. 44)

Kapitel 5 fortsat (2) Hun var frygtet baade ved Skibene i Havnen og i Boderne paa Torvet. (s. 44) Den Sten som Bygmestrene gerne havde set forkastet var blevet en Hovedhjørnesten.(s. 44) Fyrra Pétursbréf Kun Søstrene selv i det gule Hus vidste, at der var noget mystisk og foruroligende ved denne svære Hjørnesten, som om den havde været i Slægt med den sorte Sten i Mekka, Kaaba selv. (s. 44) Fortid - ,,Ja det er Skæbnen’’ (s. 45) Babette er mystisk – Martine og Philippa ved ikke meget om hende.

Kapitel 6 Babettes store Gevinst Splittelse i menigheden/Får uden hyrde Babette vinder Een for een dukkede gamle forglemte, daglige Bekymringer og forglemte daglige Møjsommeligheder frem i alle Køkkenets dunkle Kroge (s. 48) Omvendt lykke Tomrum i byen (husk dens størrelse) Festmiddag => Fransk => Babette betaler

Kapitel 6 fortsat Babette traadte et Skridt frem. Der var noget frygtindgydende ved denne Bevægelse, som ved en Bølge, der rejser sig. Var det mon saaledes at hun engang, for fjorten Aar siden, i Paris havde taget et Skridt frem for at plante det røde Flag paa Barrikaden? (s. 50) Babette havde Ret, det var virkelig hendes første Bøn i fjorten Aar, og det vilde, som Sagerne nu stod, rimeligvis blive den sidste. (s. 50)

Kapitel 7 Skildpadden Søstrene er sikre på at Babette vil rejse Paa dette Tidspunkt var Babette, ligesom i Eventyret Flaskens Aand, svulmet op til saadanne Dimensioner, at hendes Frøkener følte sig ganske smaa sammenlignet med hende. (s. 52) Menigheden ved ikke hvad de kan forvente Pietisme Tungen er et lidet Lem, men pukker storligen. Den er Mennesket et ustyrligt Onde, fuld af dødelig Forgift. Paa vor Mesters Højtidsdag vil vi bruge vore Tunger til Taksigelse og Bøn og til aldeles intet andet. (s. 54)

Kapitel 8 Salmesang General Lorens Löwenhielm på besøg – hvorfor? ...thi han syntes hende urolig i Sindet og træt af den store Verden. (s. 55) Beder Gud om brød – hvorfor? ,,Kryb og Stene ej Du rækker Til det Barn, som bad om Brød-” (s. 57) General Löwenhielms beskrivelse

Kapitel 9 General Löwenhielm Ser sig selv som to mennesker : Løjtnant/General General Löwenhielm havde til Overmaal naaet alt hvad han her i Livet havde stræbt eftet ... (s. 58) ...Han var ikke fuldkommen lykkelig. (s. 58) Hans kone? Hvad mener forfatteren med hans synskhed? Synskhedens gave Vil forsikre sig at han har truffet det rigtige valg

Kapitel 10 (X) Babettes Gæstebud Bryllupet i Kana Amontillado General Löwenhielm [...] nærede nogen Mistillid til Husets Kælder. (s. 62) Amontillado Skildpaddesuppe Blinis Demidoff Veuve Cliquot Cailles en sarcophage

Kapitel 11 General Löwenhielms Tale Bibelhenvisninger Det som vi har forkastet, rækkes os indtil Overflod (s. 67) Denne Jords Gøglebilleder havde for deres Øjne opløst sig som Røg, og de havde set Verden som den virkelig var. (s. 68) ...som om de virkelig havde faaet deres Synder vasket hvide som Uld ... (s. 69) Bibelhenvisninger

Kapitel XII Den store Kunstner Jeg var engang Kok paa Café Anglais Vil/kan ikke rejse tilbage! En stor kunstner, Mesdames, er aldrig fattig. (s 73) Oh, hvor Du vil henrykke Englene!

Om Babette ,,denne Kvinde er istand til at forvandle hvert enkelt Maaltid paa Café Anglais til en Art Kærlighedsaffære, et ophøjet og romantisk Elskovsforhold, hvori man ikke længere formaar at skelne mellem legemlig og sjælelig Appetit eller Mæthed. Jeg har i mit Liv udkæmpet mere en een Duel for en smuk Kvindes Skyld, men, min unge Ven, for ingen Kvinde i Paris vilde jeg mere beredvilligt udgyde mit Blod!” (s. 64-65)

Links Southern Nazarene University www.karenblixen.com www.karen-blixen.dk/ Britannica