DIO 2012 Gældskrisen.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Resultater på tværs af Europa og Danmark
Advertisements

Islands økonomi og den islandske krone - Et tilbageblik og et fremblik
Hvad er korruption? En kort introduktion
Afkobling af stivelsesstøtte
HVAD ER FREMTIDEN FOR EUROEN? Mogens Ove Madsen Folkeoplysningens Hus, Aarhus, den 2. juni
Finanskrisen.
Budgetgrundlag i planteavlen
Realkreditinstitutter
Det Internationale Område
Hvad skal vi leve af? Et spørgsmål om pensioner og transparens.
Finansforbundets nytårsstævne, januar 2012
Ratings af Sovereigns Diverse grafer. USA renter • S&P nedgrader USA 5. august 2011 • Det skaber usikkerhed og panik på markederne • Dette medfører ”Flight-
Ambassaden Madrid Jakob Hanghøj –
Kapitel 16 Spillet om euro. REGLER I EUROPAGTEN Fremme holdbare offentlige finanser: - Holdbare pensioner, sundhed, pleje og offentlige ydelser. - Tilpasning.
Futures og optioner på Københavns Fondsbørs
Økonomisk styring Kapitel 14.
Arbejdermuseet, København 12. marts 2014 Rasmus Nørlem Sørensen
Den Europæiske Gældskrise Hans Martens. Var det en Euro krise?
mulige reformstrategier
Derek Beach, PhD Associate Professor Department of Political Science
Sebastian, Peter, Rolf og Høx
Hvorfor økonomisk krise i Europa? og hvordan kommer vi videre? Jesper Jespersen, Roskilde Universitet, tirsdag, den 10. september 2013.
EU OG KRISEN Michael B. Lauritsen Stenhus Kostskole 23. januar 2013.
Sidste nyt Fløjkrigen i ECB toner tydeligere og tydeligere frem. Senest har de to medlemmer George Provopoulos og Athanasios Orphanides talt varmt for.
Christian Bjørnskov Institut for Økonomi Aarhus Universitet Gældskriser 1.
Europæiske Union, som den så pænt heder nu.
Veje(n) ud af krisen G20 landene. Mødtes i november i USA. Næste møde er den 2. april i London, hvor landene skal blive enige om en plan for Finansministrene.
1 Lektion 26: rep. af erhvervspolitik og afløsningsopgave 1.Økonomiske nyheder 2.Repetitionsspørgsmål i erhvervspolitik 3.Opsamling på hængepartier, I.
Økonomiske politikker
Oplæg om sygedagpengereformen d. 1. oktober 2014 for Viborg kommune
5.lektion: Økonomisk politik
DER ER RÅD TIL VELFÆRD København 30/
Fremtidens sundhedsvæsen i et økonomisk perspektiv Jan Rose Skaksen 24. august, 2011.
UD af ØMU-krisen Hvordan? Ålborg Universitet Fredag, den 25. november 2011 Jesper Jespersen
1 Den græske tragedie og Euroen Claus Vastrup, Institut for Økonomi, Aarhus Universitet 2. Juni 2010.
Samfundsøkonomi Indhold Hvad er økonomi?
Hvad er EU egentlig? Mads Torp Skafte Jespersen
Kapitel 7 - Finanskrisen Gruppe 1 Alexander, Anders KN, Morten U, Bent og Henrik N.
1 Lektion 25, Repetition-3 1.Diverse 2.Stedprøven og herunder kurverepetition 3.Makroprøven, II (17-30)
HKKF Repræsentantskabsmøde i Pensionsfonden
IS/LM Y Rente LM IS Modellen viser hvorledes ligevægten på henholdsvis varemarkedet og pengemarkedet kan illustreres i én model. Hvor IS og LM skærer hinanden.
De Keltiske løvinder Katrine, Caroline og Cecilie.
Flere vækstiværksættere i Danmark Oplæg på rådgiverkonference den 20. november 2008 V/ Lars Nørby Johansen Formand for Danmarks Vækstråd.
2. Ifølge DØR 1.Hvordan går det med dansk økonomi nu og her ifølge DØR? 2.Hvad er fremtidsudsigterne for dansk økonomi? 3.Hvad skyldes de magre fremtidsudsigter?
Økonomiske begreber Samfundsfag.
Regionalpolitik EUROPA-KOMMISSIONEN December 2004 DA Forordninger 1 Samhørighedspolitik ( ) Kommissionens nye forordningsforslag Den 14. juli 2004.
Rasmus Nørlem Sørensen Langebjergskolen 17. januar 2013
Den økonomiske krise i EU Rasmus Nørlem Sørensen Gefion Gymnasium 27. januar 2012.
Økonomisk politik under højvækstperioden Baggrund i en vesteuropæisk højvækstperiode The golden Age of European Growth Der igen byggede.
Finanskrisen, der blev til en økonomisk krise
Hvordan underviser man i EU? Rasmus Nørlem Sørensen Seminar for lærere i grundskolen Onsdag den 25. marts 2015.
DA-forslag til en reform af kontanthjælp Den 22. februar 2013.
Big Picture 2. kvartal 2015 Jeppe Christiansen CEO April 2015.
1 PÅ VEJ MOD MINIMALSTAT……… BUDGETLOVEN & KONSEKVENSERNE FOR DEN KOMMUNALE VELFÆRD.
Louis Vuitton i Tyskland Analyse af de eksterne forhold i den tyske branche for luksusgoder Gruppe 4 MAK Nora Henriksen, Christian Madsen, Kasper Petersen,
ALENEARBEJDE FOA Randers 11. november Flere sider af alenearbejde Når man er helt alene på arbejdspladsen Når man arbejder isoleret fra (fag)kolleger.
Jeopardy Del 2: Makroøkonomi. BeskæftigelseInflationVækstStatens budget og velfærd Betalingsbalancen
Chefanalytiker Har vi råd til velfærd? Lars Andersen Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
Globalisering ANNE ROSENDAHL KRISTIANSEN 1.B NGH.
Finanskrise og arbejdsmarked Torben M. Andersen Institut for Økonomi.
LETLAND – Finanskrisens duks i EU Leif Beck Fallesen Europabevægelsen på Fyn
Directorate-General Communication European Commission Finanskrisen og EU’s reaktion LO’s konference Jan Høst Schmidt, Repræsentationschef Europa-Kommissionens.
Beskæftigelsesregion Syddanmark Nyt i beskæftigelsespolitikken Jobcenterchefmøde d. 30. maj 2012 v. Karl Schmidt, regionsdirektør, Beskæftigelsesregion.
Europas og Danmarks økonomiske fremtid European Policy Centre
Institut for Økonomi og Ledelse
EUROENS ØKONOMISKE UDFORDRINGER
Frankrigs Europapolitik under Hollande – holder den fransk-tyske akse?
En grøn social markedsøkonomi
Ghanas graduation IDA arrangement 4. februar 2019
Europa-Parlamentet – folkets stemme
Præsentationens transcript:

DIO 2012 Gældskrisen

Hvad er gældskrisen? En aktuel krise, hvor en række lande – især de sydeuropæiske – kæmper med en alt for stor statsgæld og med de problemer, der følger med Gældskrisen startede i Grækenland, hvor underskuddet på statsbudgettet længe har været for stort I 2009 beskrev daværende premierminister George Papandreou landets økonomi som værende i en ”krisetilstand” I 2010 beder Grækenland EU og IMF om krisehjælp. Grækenland modtager hjælp – men betingelsen er skrappe reformer og offentlige besparelser Gælden er ikke kun et problem i Grækenland – lande som Italien, Spanien, Portugal og Irland kæmper også med store budgetunderskud og stor gæld Det er frygt for statsbankerot i ét eller flere af disse lande, som vil true hele eurosamarbejdet 2010 og 2011 præges af hjælpepakker til flere af de gældsplagede lande og af offentlige spareplaner, som medfører omfattende protester blandt landenes befolkninger (se billedet fra Athen) I oktober 2011 bliver eurolandene – med Tyskland og Frankrig i spidsen - enige om en omfattende redningspakke, hvor Grækenland bla. får eftergivet halvdelen af gælden I december 2011 enes de 17 eurolande om grundlaget for en aftale, der skal styrke budgetdisciplinen i eurozonen fremover. Aftalen omtales som ”finanspagten” http://jyskebank.tv/013252401881226/rskavalkade-et-tilbageblik-p-finansret-2011

Hvad er på spil? Risiko for statsbankerot i flere (Syd)-europæiske lande. I værste fald kan euroen bryde sammen (uddybes på næste slide) Mistillid til landes økonomiske politik og betalingsevne betyder højere renter, hvilket forværrer landenes gælds- og finansieringsproblemer og samtidig sænker væksten Problemerne i Sydeuropa betyder at værdien af disse landes statsobligationer falder. Da mange europæiske banker har placeret store pengebeløb i disse obligationer vil de få et tab. I værste fald kan flere banker krakke, og vi kan opleve en fastfrysning af kapitalmarkederne, som vi så under finanskrisen. Uroen smitter af på aktiemarkedet, hvor der er kursfald. Dette betyder faldende afkast og formue for investorerne. Økonomiske sparepakker/-genopretningspakker kan sænke væksten og koste arbejdspladser. Lavere vækst kan gøre det endnu sværere at afdrage på gælden. Økonomisk usikkerhed sænker forbrug og investeringer

Gældskrisens årsager Økonomisk uansvarlighed – overforbrug i Grækenland Finanskrisen (2007-2010) – stigende arbejdsløshed, dyre bank- og vækstpakker Strukturelle problemer (især) i Sydeuropa – problemer med konkurrenceevne, ældrebyrde, stift arbejdsmarked og omstilling til globalisering. Væksten stagneret. Sanktioner overfor eurolande, der overskrider konvergenskravene ikke skrappe nok (budgetunderskud må max udgøre 3% af BNP, gælden må max udgøre 60 % af BNP) Uro på de finansielle markeder – stigende renter, faldende aktiekurser og værdifald på statsobligationer forværrer problemerne Europas spindelvæv af gæld – kan trække hinanden med ned (jf. næste slide)

Europas spindelvæv af gæld

Finanspagten: Eu’s bud på en langsigtet løsning Grundlaget forhandlet på plads 9. december 2011. Pagten skal være klar til underskift i løbet af foråret 2012. Finanspolitisk aftale om strammere økonomistyring i eurolandene for at genoprette markedets tillid og for at sikre en mere stabil økonomisk udvikling i Europa Nye krav til deltagende lande: Statens budgetunderskud må max være på 0,5 % af BNP Bliver underskuddet større skal landet sende en plan til EU om hvordan underskuddet nedbringes Hvis underskuddet bliver større end 3 % af BNP vil der automatisk træde sanktioner i kraft, som skal nedbringe underskuddet Der skal være mere kontrol med landenes udstedelse af statsobligationer (gældsskabelse) Lande der ikke er med i euroen (herunder Danmark) har mulighed for at tilslutte sig pagten Kun lande, som har tilsluttet sig finanspagten, kan forvente at modtage hjælpepakker fra EU i tilfælde af gældsproblemer Danmark afventer den endelige udformning af pagten før der tages stilling til dansk deltagelse. Umiddelbart er der dog flertal for deltagelse. http://www.youtube.com/watch?v=sxuvJj93moQ&feature=BFa&list=PL969C618BB6687ECD&lf=results_video

Gældskrisen – forskellige perspektiver og problemstillinger Vidner gældskrisen om en kulturel og økonomisk kløft mellem EU-landene i Nord og i Syd? Skal Tyskland betale for Sydeuropas overforbrug? Storbritannien og EU – hvorfor afviser briterne finanspagten? Hvordan kan EU-landene få gang i væksten igen – både på kort sigt og på langt sigt? Bør Danmark tilslutte sig finanspagten – hvilke fordele og ulemper er der? Er finanspagten den bedste løsning på krisen?