Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Europæiske Union, som den så pænt heder nu.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Europæiske Union, som den så pænt heder nu."— Præsentationens transcript:

1 Europæiske Union, som den så pænt heder nu.

2 Hvorfor EU? Vigtig faktor for Danmark Danmark er afhængig af EU
Vi skal besøge EU i Bruxelles, så lidt viden inden da? Interessant hmm det finder vi ud af.

3 EU’s historie 1950, Kul og Stålunion, Belgien, Frankrig, Holland, Italien, Luxenbourg og Tyskland, mål at forhindre nye krige – stabilitet – økonomisk vækst. 1957, Rom-traktaten. Arbejde frem imod et fælles marked uden told og en vis beskyttelse udefra. 1973, Danmark bliver en del af unionen sammen med Irland og Storbritannien. 1985, ”Den Europæiske Fællesakt”, EF. Gennemførsel af et indre marked. 1993, Maastricht-traktaten(Edinburgh-aftalen, speciel for DK), folkeafstemning i EU-lande, her oprettes ”de fire danske forbehold”. Ændre her navn fra EF til EU. Et udvidet samarbejde, hvor Danmark vælger at stå uden for en del af det, herom lidt senere. 1999, de lande som kan leve op til kravene går sammen og lave Euroen, møntenheden kom først på gaden i 2002. 2004, EU udvides med Estland, Letland, Polen, Litauen, Slovakiet, Slovenien, Tjekkiet, Ungarn, Cypern og Malta. 2007, Udvides med Bulgarien og Rumænien 2007, Lissabon-traktaten, formål at gøre EU mere demokratisk samt være bedre til at møde miljøområdet i fællesskab.

4 De danske forbehold Fælles møntenhed Euroen, ØMU’en den økonomiske og monetære union) Unionsborgerskab Forsvar, Danmark står uden for EU’s fælles forsvarspolitik. Retsligt samarbejde, retslige beslutninger bliver først gyldighed i Danmark, når det er besluttet i folketinget.

5 EU’s opbygning og demokratiske proces
Kommisionen Parlamentet Ministerrådet Opgave for jer 2 og 2 eller som vi nu får det aftalt er at I skal sætte jer ind i en af de tre ovenstående(I får at vide hvilken), og skal forklare hvilke kompetencer de har/hvad de laver/hvordan de bliver valgt for resten af klassen. I har til kl. ? I kan søge viden på: r_EU.aspx

6 Måske en video fra 1993, da en del folk blev en anelse sure..
ellers se på hjemmesiden


Download ppt "Europæiske Union, som den så pænt heder nu."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google