Psykiatrisk patient dør af lungeemboli efter bæltefiksering

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Lov om patientsikkerhed Legale aspekter
Advertisements

Resultater og opfølgningsmuligheder for LUP 2009 – kommunikation og patientinddragelse Specialkonsulent Trine Østerbye Web- og kommunikationsmedarbejder.
Patientpakker Angina /NSTEMI
København, 25. november Dias 1 Patienters berettigede forventninger til informationsniveau og informationsmåde – en udfordring for sundhedsvæsenet Professor,
Psykoedukation til patienter med bipolar affektiv sindslidelse
Aspiration under transport
Svar fra et tilsyn bliver overset Kontinuitetsbrud.
Afdeling for Specialfunktioner
Huskeanæstesi En patient vågner op under en operation uden at kunne give sig til kende.
Kerneårsagsanalyse - kort beskrivelse af metoden
Kejsersnit forsinkes pga kommunikationsproblemer
Tele- hjem ordningen Faxe, Greve, Køge, Lejre,
Hændelsesanalyse - kort beskrivelse af metoden
Forveksling af patienter. Hændelse •På en afdeling var der indlagt to patienter med navne, der lignede hinanden •Igangværende flytning på afdelingen gjorde,
Overset fraktur Fejldiagnostik.
Patient får ved en fejl indgivet koncentreret kaliumklorid
Patientsikkerhed
Fejl i medicinanamnese medfører lungeødem
Udstyr i test mode. Hændelse En autoklave får ikke ændret program fra testkørsel til vanligt program. Dette opdages først efter ét døgn. Hændelsen resulterer.
Velkommen til De Offentlige Tandlægers kursus i vågen sedation.
Psykoedukation for unge i OPUS-behandling
Hjertestop hos akut sygt barn i ambulatorium Forsinket behandling.
Vævsklæber klæber handsker fast på hovedbund. 2 Vævsklæber Vævsklæber bruges som alternativ til suturering til at lukke mindre, ikke gabende læsioner.
Dødsfald efter leverbiopsi
Session 8: Medicinsk behandling - hvad skal jeg selv gøre Psykoedukation til patienter med bipolar affektiv lidelse.
Velkommen. Psykoedukation... betyder undervisning (om psykisk sygdom). Film Dias Spørgsmål og svar Opgaver Varighed: 1 time.
Fejlplaceret ernæringssonde
Vejen til bedre observation og behandling af smerter
Iltbeholder suget ind i MR-skanner Hændelse med medicinsk/medikoteknisk udstyr.
Blodfortyndende medicin i for høj dosis Medicineringsfejl
Ildebefindende i diagnostisk afdeling
Forveksling af insulin
Hvordan kan regionerne udfører misbrugsbehandling i praksis
Tværfaglig regional workshop Tidlig opsporing af kritisk sygdom
Identifikation af kritisk syge Århus Sygehus. Læringsmål Baggrund for Observationssystem Baggrund for Beslutningsalgoritme.
Introduktion til patienter samt til pårørende og patientorganisationer
Overdosering med blodtryksmedicin i forbindelse med dosisdispensering
Vulvektomi på den forkerte side
Usystematisk patientinformation ved overflytning
Håndtering af utilsigtede hændelser på Århus Universitetshospital, Skejby og erfaringer fra Klinisk Biokemisk Afdeling Else Marie Vestergaard Afdelingslæge,
Brand og ildspåsættelse
Patient får ordineret tidobbelt dosis af sin medicin En faktor 10 fejl.
Sundhedsstyrelsens opgaver Det Medicinske Patientforløb Konference – Christiansborg, 18. Januar 2006 Jens Kr. Gøtrik Medicinaldirektør.
Kerneårsagsanalyser Kortere undervisningsoplæg eller indlæg på fx et personalemøde (30–45 minutter) DREJEBOG 2.
En patient får forkert blod
Forskningsenheden for Almen Praksis Århus Universitet Kvalitetsudvikling i almen praksis Marianne Rosendal & Peter Vedsted.
Ældre Sagen distrikt 3 Århus 25.september 2014
Patientombuddet v/ Kim Lyngby Mikkelsen, Assisterende læge
Den lægelige videreuddannelse Hospitalsenheden Vest.
KL´s visioner for kroniske patienter
AG Christiansborg  Flere og flere lever i mange år med én eller flere kroniske sygdomme  Gå fra et system, indrettet til at behandle akutte.
Registreringssystem på Thorax-kirurgisk intensivafdeling (TIA)
Sundhedsaftaler og sundhedskoordinationsudvalg Specialkonsulent Andreas Jull Sørensen Indenrigs- og Sundhedsministeriet.
Hospitalsenheden VEST Medicingennemgang – det skal vi have styr på.
Ny teknologi og samarbejde med praksissektoren
Apotek-Højskole projektet, 2. Del 2000 Angina pectoris patienten og sygehusapoteket Information om lægemidler på kardiologiske afdelinger Resultater fra.
Indikation for heroinbehandling
1 ▪ Velkommen til Kick-off I dag tager vi et afgørende skridt  Mere sikkerhed for vore patienter  Mere sikkerhed for vores personale.
Hvordan kan vi have fokus på indsatser med afsæt i borgerens behov og ønsker mere end systemets muligheder? Bjarne Yde ledende sygeplejerske Regionspsykiatrien.
Samlet tilbagemelding Intern survey i Psykiatrien Marts 2014 Afdeling: Psykiatrien Øst 1.
Donordetektion Mistes potentielle organdonorer i overgangene? Intensiv-og donationsansvarlig sygeplejerske Charlotte Daugbjerg.
Rapportering, afslutning og opfølgning Indhold: Evaluering af det objektive bevis Afslutningsmødet Rapportering og opfølgning Lektion 8.
Patient sikkerhed – fra sanktion til læring Teamlederne i ældreområdet NK
Rapport om organdonationspotentialet på et dansk universitetshospital.
D0sisdispensering Læringssæt om temarapporten: Dosisdispensering - identifikation af utilsigtede hændelser og forslag til forebyggende tiltag Velkommen.
Aftale format – Use cases
MTV af Demens: Organisation
Videre til - Modul L.
Metoden brugerstyret behandling
Videre til - Modul L.
Præsentationens transcript:

Psykiatrisk patient dør af lungeemboli efter bæltefiksering

Hændelse En yngre mandlig patient bæltefikseres under psykiatrisk indlæggelse, idet han optræder stærkt og uforudset udadreagerende, hvor han angriber medpatienter. På sjette fikseringsdøgn bliver han utilpas, bleg og respirationsløs efter toiletbesøg. Patienten dør under overflytning til somatisk sygehus af en lungeemboli.

Epidemiologi Bæltefikseringer blev i 2005 brugt hos mere end 6000 danske patienter. Det vides ikke hvor hyppigt lungeemboli forårsaget af bæltefiksering forekommer I litteraturen beskrives tidligere hændelser fra både ind - og udland. Artiklerne beskriver samstemmende, at immobilisering under bæltefiksering er den eneste fundne risikofaktor Der er ikke beskrevet utilsigtede hændelser med dødelig udgang som følge af bæltefikseringer i årsrapporterne fra 2004 - 2006 for Dansk PatientsikkerhedsDatabase Sundhedsstyrelsen har udsendt en DPSD-OBS meddelelse på baggrund af to hændelser, hvor patienter er kommet i klemme og er blevet kvalt i bløde bælter, som bruges i forbindelse med beskyttelsesfiksering.

Årsagsanalyse Kerneårsag 1 Der søges ikke oplysninger om patientens somatiske tilstand fra de pårørende i forbindelse med indlæggelsen. Det medfører, at vigtig information om et længere sengeleje op til indlæggelsen ikke dokumenteres. Derfor øges risikoen for, at patienten ikke behandles somatisk sufficient.

Årsagsanalyse Kerneårsag 2 Organisationens vejledninger for tvangsbehandling, thromboseprofylakse og fysioterapi til bæltefikserede patienter er hverken tilstrækkeligt udførlige, overskuelige eller kendt i afdelingen, hvorfor de ikke efterleves. Derfor øges risikoen for, at patienten får komplikationer til bæltefikseringen.

Årsagsanalyse Kerneårsag 3 Oplysninger om patientens tvangsbehandling og almene tilstand skal søges flere steder, hvilket medfører, at man taber overblik. Derfor øges risikoen for, at der ikke handles på vigtige observationer, og at patienten dermed ikke behandles sufficient.

Handlingsanvisninger Ad kerneårsag 1  Afdelingen beslutter at styrke samarbejdet med patienternes pårørende, specielt hvor patienter ikke kan eller vil samarbejde. Der iværksættes dialogmøder med pårørende. På baggrund heraf arrangeres fortløbende pårørendegrupper med undervisning og gensidig sparring til forbedring af samspil og ydelser. De eksisterende procedurer/politikker for pårørendesamarbejdet revideres og iværksættes, heri uddybes samspillet, og der gives forslag til, hvordan samarbejdet kan forløbe.

Handlingsanvisninger Ad kerneårsag 2 Organisationens vejledninger vedr. tvangsbehandling og bæltefiksering revideres, så de bliver grafisk overskuelige og indeholder fyldestgørende information. Revisionen baseres på en litteraturgennemgang og på fagligt input fra eget og andre specialer. I vejledningerne konkretiseres og uddybes somatisk overvågning og vurdering, specielt tilføjes at indikation for behandling med blodfortyndende medicin skal overvejes for alle bæltefikserede patienter der skal observeres for eventuelle medikamentelle bivirkninger

Handlingsanvisninger Ad kerneårsag 3  Man udformer og indfører en ny tvangsbehandlingsprotokol, som integrerer samtlige oplysninger fra de nuværende skriftlige kilder: lægejournal, sygeplejejournal og tvangsbehandlingspapirer. Protokollen udformes grafisk så forløbsoverblik og processtyring er nemt. Den nye tvangsbehandlingsprotokol præsenteres og gennemgås på samme måde som politikkerne og vejledningerne ved maildistribution, på personalemøder, ved e-learningsprogram og på intranettet.

Generelt The Joint Commission har udgivet ”Preventing Restraint Deaths” baseret på review og analyse af i alt 20 dødsfald i forbindelse med tvangsfiksering Årsager til de 20 hændelser blev bl.a. relateret til: utilstrækkelig/ikke fuldført medicinsk vurdering af patienter utilstrækkelig plejeplanlægning manglede procedurer for patientobservation utilstrækkelig oplæring til opgaven hos personalet Foreslåede handlingstiltag: revision af procedurer for vurdering af den medicinske tilstand fortløbende observation af patienter under tvangsbehandling forbedring af personalets oplæring/uddannelse Ovenstående spørgsmål kommer frem et for og et. Kan anvendes til at diskutere, hvordan sikkerheden kan forbedres i den enkelte afdeling.

Vores egen verden Kunne en tilsvarende hændelse finde sted i vores afdeling? Hvilke af handlingsanvisningerne kan vi bruge? Hvor forventer du, at en utilsigtet hændelse kan ske her i afdelingen? Ovenstående spørgsmål kommer frem et for og et. Kan anvendes til at diskutere, hvordan sikkerheden kan forbedres i den enkelte afdeling.