Ida Gå-hjem-møde: Branchen har brug for reelle energiberegninger

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Indlejret Tekonologi i Byggeriet Kristine van het Erve 20.jan. 09 Intelligente Byggematerialer Potentialer og barrierer.
Advertisements

VE-anlæg Introduktion.
Installationer Varmt vand.
Energioptimering af boliger
Frederikshavn Boligforening ”en hjertevarm og glad bolig, åben mod verden, og ikke helt firkantet”.
Roadmap for Fjernvarme Fjernvarmens Hus den 20. juni 2011
Klimaskærm Introduktion.
Energibesparelser i sommerhuse Ole Michael Jensen Statens Byggeforskninginstitut / Aalborg Universitet Inlæg klimamessen i Gribskov kommune 5. maj 2012.
Individuel eller fælles forsyning? Ole Michael Jensen SBI/Ålborg Universitet Paneldiskussion Danvak Dagen 2011.
Muligheder ved energirenovering af feriehuse Ole Michael Jensen Statens Byggeforskninginstitut (SBI)/ Aalborg Universitet Energioptimering af feriehuse.
Beboernes hverdagspraksis: En afgørende parameter Konference om bæredygtighed i byggeriet AAU-CPH, SBi, 28. januar 2013 Kirsten Gram-Hanssen, Statens Byggeforskningsinstitut.
Energimærkets top-ti – og hvad vi ellers kan lære af 7500 energimærker… Tema-eftermiddage om energimærkning og energibesparelser Energiforum.
Udlejningsejendommenes Energiforbrug Mandag d. 9. november 2009 Hvordan kan installationerne gøres mere energivenlige ? v/Flemming Schrøder.
AffaldVarme Århus Teknik og Miljø Århus Kommune Grøn Energi set fra en kommunal forsyningsvirksomhed.
Et samarbejde mellem: BAT Kartellet | Bygherreforeningen | Dansk Byggeri | Danske Arkitektvirksomheder | DI Byggematerialer | Foreningen af Rådgivende.
© Copyright, Grontmij A/S 2011 ”Skrot dit oliefyr” Furesø kommune, Galaksen, Værløse Oplæg V/ Anders Kohrtz Jelstrup, Grontmij 30. Maj 2011 Stockholmsporten.
Sydenergi.dk - Arbejdspladser og bæredygtighed Niels Duedahl, adm. direktør Fremtidens energisystem.
Individuel og kollektiv varmeforsyning: Muligheder og begrænsninger Søren Dyck-Madsen Det Økologiske Råd.
Energirigtig bygningsrenovering - Elselskabernes indsats Ingeniørforeningen 20. marts 2007 Konsulent Ulrich Bang.
KNÆK KODEN Samfundsfaglige område Opgaveformulering 4 – Danmark i en globaliseret verden.
Energilandskabet ændres, så hvornår skal vi spare på energien? Energilandskabet ændres, så hvornår skal vi spare på energien? Stine Leth Rasmussen.
Energioptimering af boliger 06 og 08_Energiløsninger.
MiljøForum Fyn 2007 Klima, energi og miljø Anne Grete Holmsgaard.
Klima og miljø fremtidssikring Klima og miljøstrategi Energi og miljøkonsulenten, Udviklings og bygge afdelingen Jane G. Hansen (JHA), cand. Polyt i Energiteknik,
Ringparken før renovering ”en hjertevarm og glad bolig, - åben mod verden og ikke helt firkantet”.
Energibranchen som energispareaktør De nye politiske tiltag inddrager branchens kommercielle ”ikke forpligtede” leverandører af energi, energianlæg og.
Energioptimering af boliger med udgangspunkt i enfamiliehuse Kurset er udviklet for Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri af Videncenter.
BARRIERER OG MULIGHEDER FOR ENERGIEFFEKTIVISERING I BYGGERIET ENERGIRIGTIGE BOLIGER – FRA AMBITION TIL FORRETNING HOS DE PRIVATE UDLEJERE FÆLLESSALEN PÅ.
Kilde Link. Tænk over din lange pendler, timerne brugt på hjem forbedringer – de utallige ting du gøre for at gøre dit hus et hjem. Ville det ikke være.
Velkommen til energikonference
Janus Hendrichsen Energitjenesten København
Effektivisering Kredsmøde BL’s 4. kreds 8. marts 2017.
Energiselskabernes udvidede spareforpligtelse - og indsatsen i bygninger Jens Gorm Hansen, Chefkonsulent.
ET INNOVATIONSFORLØB OM MOBILITET
Fra Dansk Golf Union Juniorugen Landsseminar Juniorkonsulenter
Janus Hendrichsen Energitjenesten København
VIRKSOMHEDSPRÆSENTATION SUSTAINSOLUTIONS
Boligforeningsprojekt
Effektiviseringspotentialer, 4.kreds
Systematisk energieffektivisering af tekniske installationer
Energibesparelser ved indregulering af varmeforsyningen
4. Indsamling og behandling af oplysninger
Robot organisationen Formålet med denne lektion er at give en forståelse af de organisatoriske & dermed også menneskelige parametre der er i spil Som platform.
Skønnet varmetab i nuværende tilstand før loftsisoleringer 15,3 kW.
2. Metode – indhold i kompendium
PROCESSEN FOR OPFØRELSE AF ET LAVENERGIHUS
Integreret design Hvordan gik det?
Disse tre tegninger bruges som udgangspunkt for gennemgangen af kapitel 9. Kursisterne bedes byde ind med hvor og hvordan, der isoleres, placeres dampspærre.
Hovborg Borgermøde d. 16. marts 2017
Erfaringer med energibesparelser og brugeradfærd: hvad virker?
Energieffektivisering i boligsektoren - redskaber, metoder og praksis
Program for dagen Gennemgang af mål. De næste dage. Hvad er miljø.
Bæredygtighed og smarte løsninger Himmerland & SBI
Hvad siger forskningen om virkemidler?
Synligt indeklima - Kvalitetssikret drift
HVERDAGSLIV OG ENERGIFORBRUG – betydningen af brugernes praksis
Varmetillæg Folkepension.
Miljøvenligt køkken El – vand – affald ZEINAB, JANVIER OG GITTE.
Erfaringer fra nyere bæredygtige bebyggelser
SUMO - analyse.
Erfaringer fra en kritisk ven
Lektion 1B Formålet med denne lektion er at gøre eleverne opmærksomme på, at et stærkt fællesskab i klassen/på skolen handler om det gode kollegaskab.
UPGRADE `15 Renovering af det industrialiserede byggeri
International økonomi for matematikere
Studieområdet, htx (2017-udgave)
Forbedret indeklima, øget komfort samt ikke mindst en væsentlig reduktion af forbruget af energi og fossile brændstoffer. Det er nogle af de fordele og.
Elevtrivsel Gymnasier og VUC'er 2018
Dynamiske effekter af skatter og offentlige udgifter
Organisatorisk Implementering af Machine Learning
Brugernes praksis – betyder det noget for indeklimaet?
Præsentationens transcript:

Ida Gå-hjem-møde: Branchen har brug for reelle energiberegninger Forskellen mellem målt og beregnet forbrug – forståelser af brugernes betydning? Ida Gå-hjem-møde: Branchen har brug for reelle energiberegninger Prof. Kirsten Gram-Hanssen Tirsdag d. 10 november Århus

Hvad er problemet… Fra mødeoplægget: ”Bygges husene forkert? Kan vi lægge skylden hos håndværkerne? Performer byggematerialerne som de er forventet til?” ”Eller er det blot beboernes adfærd som er det afgørende problem?” SBi – 01.01.2019

Hvad jeg vil sige…. Det er ikke blot, men i høj grad, beboernes adfærd som er årsagen, men ikke nødvendigvis ”problemet” Beboernes adfærd hænger også sammen med den måde vi bygger vores boliger på SBi – 01.01.2019

Teoretiske og faktiske energiforbrug til opvarmning Energimærker og faktisk forbrug for 200.000 boliger i Holland Fra: Majcen, Itard, Visscher (2013). Delft University SBi – 01.01.2019

…. og de tilsvarende tal for danske boliger Baseret på 230.000 parcelhuse med energimærke. Tallene er endnu ikke publiceret, og dermed ikke endeligt valideret. SBi – 01.01.2019

Energiforbrug ved nybyggeri og renovering Rebound effekt: International og DK forskning viser, at ved energi renovering bliver ca. 20% af den potentielle energibesparelse af beboerne omsat til øget komfort. Prebound effect: International forskning viser, at beboerne i dårligt isolerede bygninger har lavere forbrug end beregnet og den potentielle besparelse derfor ikke kan blive så høj som beregnet

Effektiv teknologi påvirker vores adfærd – den ”forkerte” vej SBi – 01.01.2019

Varmepumper: en effektiv teknologi Skift fra el-panel til varmepumpe: I helårsbeboelser blev 20% af besparelsen omsat til øget komfort I sommerhuse var der i gennemsnit ingen besparelse – men meget komfort Ny teknologi fører til ændret adfærd – teknologi er ikke besparende i sig selv (Gram-Hanssen, Christensen, Petersen, 2012)

Kampagne for varmepumpe Salgs-annonce i kunde-magasin

God komfort og godt indeklima Er subjektivt og varierer over tid og kulturer Opstår i et samspil mellem teknologi og brugerpraksis Hænger sammen med energiforbrug og –effektivitet Men er ikke bare individuel adfærd SBi – 01.01.2019

Nyt lavenergibyggeri og udvikling af ny teknologi Nyt lavenergibyggeri kan blive teknisk meget kompliceret Indregulering, oplæring og drift? Robust og brugervenligt? Viden om brugere tænkt ind i teknologiudviklingen UserTEC forskningsprojekt SBi – 01.01.2019

Energi effektive bygninger Fremtidens parcelhus i Køge: Bruger reelt ca. halvt så meget energi som gennemsnitlige parcelhuse ”Teknologi” betyder en faktor 2 i forskel for energiforbrug SBi – 01.01.2019

Ens huse – forskelligt forbrug Faktor 2-3 i forskel mellem varmeforbrug afhængig af brugerpraksis

Forskellige familier– forskellige praksisser “Type” Varme (kWh/år) Familie 1 “Varmt, hyggeligt og nemt” 14600 Familie 2 “Frisk luft og nyde livet” 14000 Familie 3 “Opmærksom, men det er ikke så nemt” 10300 Familie 4 “Ønsker at spare og ved hvordan” 4900 Familie 5 “Bare vaner og lidt omtanke” 4000

Hvad var formålet med energiberegningerne, og hvad bruger vi dem til? Sammenligne huse, uafhængigt af hvordan de bruges og hvem der bor der Drive innovation i nybyggeri Forudsige reelle energiforbrug? Afgøre om renoveringer er økonomisk rentable? Dimensionere varmeforsyninger? SBi – 01.01.2019

Hvordan kan vi bruge denne type viden? Branchen har brug for reelle energiberegninger – men måske forskellige til forskellige formål? Hvordan kan det tænkes ind i renoveringer? Hvordan kan det bruges i forhold til nybyggeri?