Ernæringsassistent, 1. skoleperiode elevudgave

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Personlig planlægning og rengøringsplaner
Advertisements

Det sure, det salte, det basiske
Informationsmøder om rengøring
Organisering af arbejdsmiljøapparatet
Hjemmeopgaven i arbejdsmiljøuddannelsen
Nanopartikler i svejserøg
Udviklingschef Anne-Lise Schjønning ISS Facility Services
Egenkontrol.
Biobact Tabs.
SEO (Search Engine Optimization) - Hvordan bliver du mere synlig på nettet?
Gå-hjem-møde om hygiejnestandarder
Indledning I forbindelse med den pædagogiske indsats for at skabe øget sammenhæng i overgangen fra SFO til klub, er der udarbejdet en mappe med materiale.
GMP og HACCP i restauranter
Undervisningsmaterialer miljøambassadørkurser
Indlejret Tekonologi i Byggeriet Kristine van het Erve 20.jan. 09 Intelligente Byggematerialer Potentialer og barrierer.
DUA seminar den 5. oktober 2010
Fag lærer på SDE Odense siden 2003
Børnehavevejledningen Cand. Brom
Rengøring af energidrevne maskiner
Nye midler til Desinfektion
SLP 4 Samarbejde med vejleder Planlægning og styring
ArbejdsPladsVurdering (APV)
Syrer og baser Repetition 2007.
Specifikke krav til virksomheder Hvordan kommer I i gang ?
Kortlægning – seminar 2 INDLEDENDE STATUS PROJEKTPLAN KORTLÆGNING
Introduktion til Webax version 2
GMP and HACCP Comenius skoleudviklingsprojekt
1 COWI BAR Handel, BAR Jord til Bord, BAR Kontor, Grafisk BAR, Industriens BAR 1 Seminar 7 - Opfølgning og evaluering Deltager valgte emner Seminar 7 -Leverandør-
Hvad er en APV og en arbejdspladsbrugsanvisning?
Nye projekter - Slagtekyllinger Undersøgelse af Salmonella Enteritidis og Salmonella Typhimurium i slagtekyllingehuse Rengørings- og desinfektionsprojekter.
Mikroorganismer og hygiejne
Version 1, januar 2014/jel, suzr, tif
© - Copyright Bureau Veritas Netværksgruppemøde KEMI Tema: Arbejdspladsbrugsanvisninger – erfaringsudveksling Würth Danmark A/S, Montagevej 6, 6000 Kolding.
ALENEARBEJDE FOA Randers 11. november Flere sider af alenearbejde Når man er helt alene på arbejdspladsen Når man arbejder isoleret fra (fag)kolleger.
Indsæt hjælpelinjer til placering af objekter 1. Højre klik udenfor slidet og vælg ’Gitter og hjælpelinjer’ 2. Sæt kryds ved ’Vis tegne- hjælpelinjer på.
Kemi - Naturfag 2015 Syrer og baser MRH - Tradium.
Vands hårdhed !. Vandets hårdhed bestemmes ud fra indholdet af kalk i vandet. Kalk kaldes også for calcium. Hårdt vand kan give en række ulemper. Eksempelvis.
Overflader, Hygiejne, Miljø og Innovation Udvikling af bedst praksis rengørings-procedurer Torsten Slotsbjerg.
Mikroorganismer. Hvad er mikroorganismer Gær og skimmelsvampe Bakterier Virus.
Tjekliste om arbejdsmiljø Nye medarbejdere. Tænk i et sundt og sikkert arbejdsmiljø  Vær med til at give den nyansatte en sund og professionel indstilling.
Rengøring indenfor industri- og skadeservice
Vejledning om arbejde i stinkskabe Industriens Branchearbejdsmiljøråd
Rengøring på skoler Gør du rent på en skole,
Ergonomi & Forflytningsteknikker
Rengøring i private hjem
Rengøring på hospitaler
Rengøring og dansk for indvandrere
Rengøringsmidler, organiske
METODER TIL AT PÅVISE KVANTITETEN AF STOFFER I VAND VANDKVALITET
Rengøringsmidler, organiske
Quiz Uge 2 – mandag.
Trin 1 i egenkontrol - Risikoanalyse
Rengøring på kontor Gør du rent på kontor,
Det sure, det salte og det basiske 2
SN – Fysik/Kemi – Hjemly Idrætsefterskole
Naturfag Gast. Bager, slagter og ernæringsassistenter
dag- og døgninstitutioner
Fokus på kerneopgaven Kom godt i gang…. Til proceslederen:
Links Tegninger Produktdatablade
Jeopardy om verdensmålene
Hygiejne 3.
Hygiejne Fredag 13/
Ernæringsassistenter, 1. skoleperiode lærerudgave
Quiz Uge 2 – mandag.
Quiz Uge 2 – mandag.
Skimmelsaneringsprocessen
Jeopardy om Verdensmålene
TEMA 1 Kompetence afklaring ca. 2 uger
VELKOMMEN TIL ENGINEERING DAY 2018
APV - Arbejdspladsvurdering
Præsentationens transcript:

Ernæringsassistent, 1. skoleperiode elevudgave Rengøring Ernæringsassistent, 1. skoleperiode elevudgave

Mål: Eleven kan vælge rengøringsprodukter, metoder og dosering i forhold til anvendelsesområde, ergonomi, arbejdsmiljø og det ydre miljø Eleven kan anvende viden om fysisk og kemisk-biologisk arbejdsmiljø til at forebygge potentielle farer og ulykker ,før og under løsning af en arbejdsopgave

Litteratur Produktionshygiejne side 135- 164 Branchevejledning om rengøringsmidler (på elevplan) Nr. 3 Rengøringsmidler og overflader ( på elevplan Nr. 4

Udfyld de næste 3 dias i grupper

Hvorfor gør vi rent?

Hvorfor gør vi rent?

Hvad er snavs?

Lovkrav Hygiejneforordningen Lov om fødevarer Hygiejnebekendtgørelse Vejledninger Disse ændres løbende se: www. Fvst.dk Søg: Selvbetjening- vejledning- Detailvirksomheder- Rul til hygiejnevejledning

Udfyld de næste 6 slides individuelt

Lovkrav Lokaler:

Lovkrav Lokaler:

Lovkrav Overflader:

Midler

Rengøringsplan

Desinfektion

Lovkrav Egenkontrol: Der skal udføres egenkontrol i rengøringen

Egenkontrol Gode arbejdsgange Hvor der er fare for formering af mikroorganismer, der allerede er i maden Hvor der er fare for at tilføre nye mikroorganismer Hvor der kan ske fysisk eller kemisk forurening Et kritisk kontrolpunkt (ccp) er et kritisk punkt, man kan føre kontrol med

Udfyld de næste 2 slides i grupper

Gode arbejdsgange Problemer Gode arbejdsgange Brug af klude Brug af redskaber Brug af middel

Gode arbejdsgange Problemer Gode arbejdsgange Desinfektion Planlægning Kemisk forurening

Rengøring forklar skemaet

Rengøringsmidler Jeres krav/ønsker:

Rengøringsmidler Jeres krav/ønsker:

Rengøringsmidler 10 gode råd- Branchevejledning om rengøringsmidler

indkøb og brug af rengøringsmidler 10 gode råd for øje • Hav som udgangspunkt så få produkter som muligt. Det meste rengøring kan klares med 4-5 produkter. • Brug rengøringsmidler med så få indholdsstoffer som muligt. • Brug kun rengøringsmidler med en god og tydelig varedeklaration. • • Undgå rengøringsmidler, der indeholder parfume. • Undersøg, om I kan bruge færre rengøringsmidler ved at gå over til andre rengøringsmetoder, f.eks. brug af fiberklude eller imprægnerede engangsklude. • Lav en fælles indkøbsliste med de rengøringsmidler, I kan stå inde for (en såkaldt ”positivliste”).

• • Brug kun rengøringsmidler med et fyldestgørende sikkerhedsdatablad. • Brug så vidt muligt rengøringsmidler i en form, der sikrer rigtig dosering. • Tjek i sikkerhedsdatabladet om rengøringsmidlerne har sundhedsfarlige egenskaber.

• Erstat altid de rengøringsmidler, der er farlige med nogle, der er ufarlige eller mindre farlige, når der er mulighed for det (kaldes også for ”substitutionsprincippet”). • Undgå rengøringsmidler, der indeholder parfume.

• Undersøg, om I kan bruge færre rengøringsmidler ved at gå over til andre rengøringsmetoder, f.eks. brug af fiberklude eller imprægnerede engangsklude. • Lav en fælles indkøbsliste med de rengøringsmidler, I kan stå inde for (en såkaldt ”positivliste”).

pH skalaen Rengøringsmidler - pH-skala       pH-værdi pH-værdien af f.eks. en brugsopløsning af et rengøringsmiddel er et tal, der angiver om denne brugsopløsning reagerer sur, neutral eller alkalisk. Da man inddeler rengøringsmidler i grupper efter deres pH-værdi, er det praktisk at have et mål og en skala for denne. pH-skalaen pH-skalaen er en talrække fra 0 - 14. Neutrale opløsninger og rengøringsmidler har en pH-værdi på ca. 7, svarende til vand. Sure midler har pH-værdier under 7, medens alkaliske midler har pH-værdier over 7. Eksempler på pH-værdier:   KARKIRURGISK AFDELING   Afdelingsledelse   Sengeafsnit V11-3       pH skalaen          

pH Syrer ( pH 0-7) fjerner kalk og rust Alkaliske midler (pH 7 -14) fjerner fedt og olie Hver gang pH ændres fx fra 8 til 9 bliver midlet 10 gange stærkere

Eksempler på pH pH 0 – 4 (stærkt surt) pH 7 – 9,5 ( svagt alkalisk) ( stærkt alkalisk) Kalkfjerner Toiletrens Håndopvaskemiddel Universalmiddel Vaske- plejemiddel Sæbespåner Grundrens Ovnrens Polishfjerner Brun sæbe Kautisk soda

PH anvendelse i praksis

Dosering Hvorfor? Eksempler Underdosering: Overdosering:

Rengøringsmidler Udfyld skema: Rengøringsmidler opdel og gennemgå

Rengøringsmidler og materialer Udfyld skema: rengøringsmidler og materialer

Rengøring og miljøet Hvordan skåner man miljøet?

Rengøring og miljøet Hvilke midler kan man nøjes med?

Ergonomi = arbejdsstillinger Hvad skal man være opmærksom på?

Rengøring og sikkerhed Nævn eksempler på påvirkninger Kemiske Ergonomiske Fysiske psykologiske

Hvordan kan man passe på sig selv Værnemidler Nævn nogle Ergonomi

Planlægning Planlæg rengøring af køkken L 18