Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Ernæringsassistenter, 1. skoleperiode lærerudgave

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Ernæringsassistenter, 1. skoleperiode lærerudgave"— Præsentationens transcript:

1 Ernæringsassistenter, 1. skoleperiode lærerudgave
Rengøring Ernæringsassistenter, 1. skoleperiode lærerudgave

2 Mål: Eleven kan vælge rengøringsprodukter, metoder og dosering i forhold til anvendelsesområde, ergonomi, arbejdsmiljø og det ydre miljø Eleven kan anvende viden om fysisk og kemisk-biologisk arbejdsmiljø til at forebygge potentielle farer og ulykker ,før og under løsning af en arbejdsopgave

3 Litteratur Produktionshygiejne side 135- 162
Branchevejledning om rengøringsmidler (på elevplan) Rengøringsmidler og overflader ( på elevplan

4 Hvorfor gør vi rent? Hygiejniske årsager Æstetiske årsager
Vedligeholdelses- mæssige årsager

5 Hvorfor gør vi rent? Repræsentative årsager Produktionsfremmende
Økonomiske årsager (timer til rengøring) Sikkerhedsmæssige årsager

6 Hvad er snavs? Løst snavs Vandopløseligt snavs
Snavs, der kan opløses af rengøringsmidler Snavs, som er vanskeligt at opløse

7 Luftbåret snavs Spildt snavs Udfældning Produktionssnavs Organisk Uorganisk Fysisk biologisk

8 Hygiejnevejledningen
Lovkrav Hygiejneforordningen Lov om fødevarer Hygiejnebekendtgørelse Vejledninger Disse ændres løbende se: www. Fvst.dk Søg: Selvbetjening- Detailvirksomheder- Hygiejnevejledningen

9 Lovkrav Lokaler: Fødevarevirksomhedens lokaler skal holdes rene og i god stand. Fødevarelokalernes grundplan, udformning, udførelse, beliggenhed og dimensioner skal give mulighed for god hygiejnemæssig praksis, der beskytter fødevarer mod bl.a. kontaminering.

10 Lokaler Det gælder for alle lokaler i virksomheden, også fx gangarealer, emballagelagre og pauserum. Det gælder dog ikke for kontorlokaler, hvis der er en klar hygiejnebarriere til lokaler, hvor der håndteres fødevarer, fx i form af fysiske barrierer som vægge eller etageadskillelser.

11 Lovkrav Overflader: Alle overflader, der kommer i kontakt med fødevarer, skal være lette at vedligeholde, rengøre og om nødvendigt desinficere

12 Midler Rengørings- og desinfektionsmidler skal være godkendte
Datablade

13 Rengøringsplan Rengøringsplan skal udarbejdes

14 Desinfektion Kogende vand eller damp Godkendt desinfektionsmiddel
Opvaskemaskine med skylletemperatur over 80 grader C.

15 Lovkrav Egenkontrol: Der skal udføres egenkontrol i rengøringen efter Haccp. CCP skal dokumenteres GAG skal beskrives

16 Egenkontrol Gode arbejdsgange (gag)
Hvor der er fare for formering af mikroorganismer, der allerede er i maden Hvor der er fare for at tilføre nye mikroorganismer Hvor der kan ske fysisk eller kemisk forurening Et kritisk kontrolpunkt er et kritisk punkt, man kan føre kontrol med

17 Gode arbejdsgange Problemer Gode arbejdsgange Brug af klude
Anvend engangsklude, farve Brug papir til optørring af spild Skift ofte. Klude kogevaskes. Klude lægges til vask efter optørring af rå fisk, kød og æg Brug af redskaber Rengøring af redskaber Ophængning og tørring Udskiftning af slidte redskaber Desinfektion i opvaskemaskinene

18 Brug af rengøringsmiddel
Doser korrekt Anvend egnet middel Virketid Evt. doseringsanlæg Rengøringsrum til stærke/miljøskadelige midler

19 Gode arbejdsgange Problemer Gode arbejdsgange Desinfektion Planlægning
Godkendte desinfektionsmidler Påføres rene overflader Virketid Skylles med rent vand Planlægning Brug rengøringsplan Tjekskema / e-smiley Hvor ofte Sætte tid af til rengøring Kemisk forurening Afskyl med rent vand

20 Rengøring

21 Rengøringsmidler Krav: Befugte, løsne, bære
Ikke sundhedsfarligt eller hudgenerende eller give allergi Miljøvenlige Lette at skylle bort

22 Rengøringsmidler, krav
Let opløselige Lette at dosere og håndtere God brugsanvisning Gode lagringsegenskaber Billige God rengørende virkning

23 Rengøringsmidler 10 gode råd- Branchevejledning om rengøringsmidler

24 indkøb og brug af rengøringsmidler 10 gode råd for øje
• Hav som udgangspunkt så få produkter som muligt. Det meste rengøring kan klares med 4-5 produkter. • Brug rengøringsmidler med så få indholdsstoffer som muligt. • Brug kun rengøringsmidler med en god og tydelig varedeklaration. • • Undgå rengøringsmidler, der indeholder parfume. • Undersøg, om I kan bruge færre rengøringsmidler ved at gå over til andre rengøringsmetoder, f.eks. brug af fiberklude eller imprægnerede engangsklude. • Lav en fælles indkøbsliste med de rengøringsmidler, I kan stå inde for (en såkaldt ”positivliste”).

25 • • Brug kun rengøringsmidler med et
fyldestgørende sikkerhedsdatablad. • Brug så vidt muligt rengøringsmidler i en form, der sikrer rigtig dosering. • Tjek i sikkerhedsdatabladet om rengøringsmidlerne har sundhedsfarlige egenskaber.

26 • Erstat altid de rengøringsmidler, der er
farlige med nogle, der er ufarlige eller mindre farlige, når der er mulighed for det (kaldes også for ”substitutionsprincippet”). • Undgå rengøringsmidler, der indeholder parfume.

27 • Undersøg, om I kan bruge færre
rengøringsmidler ved at gå over til andre rengøringsmetoder, f.eks. brug af fiberklude eller imprægnerede engangsklude. • Lav en fælles indkøbsliste med de rengøringsmidler, I kan stå inde for (en såkaldt ”positivliste”).

28 pH skalaen Rengøringsmidler - pH-skala
    pH-værdi pH-værdien af f.eks. en brugsopløsning af et rengøringsmiddel er et tal, der angiver om denne brugsopløsning reagerer sur, neutral eller alkalisk. Da man inddeler rengøringsmidler i grupper efter deres pH-værdi, er det praktisk at have et mål og en skala for denne. pH-skalaen pH-skalaen er en talrække fra Neutrale opløsninger og rengøringsmidler har en pH-værdi på ca. 7, svarende til vand. Sure midler har pH-værdier under 7, medens alkaliske midler har pH-værdier over 7. Eksempler på pH-værdier: KARKIRURGISK AFDELING Afdelingsledelse Sengeafsnit V11-3 pH skalaen

29 pH Syrer ( pH 0-7) fjerner kalk og rust
Alkaliske midler (pH 7 -14) fjerne fedt og olie Hver gang pH ændres fx fra 8 til 9 bliver midlet 10 gange stærkere

30

31 Eksempler på pH pH 0 – 4 (stærkt surt) pH 7 – 9,5 ( svagt alkalisk)
( stærkt alkalisk) Kalkfjerner Toiletrens Håndopvaskemiddel Universalmiddel Vaske- plejemiddel Sæbespåner Grundrens Ovnrens Polishfjerner Brun sæbe Kautisk soda

32 PH anvendelse i praksis
Toiletrengøring Fjernelse af polish Kaffemaskine afkalkes Fliser afkalkes

33 Dosering Hvorfor? Eksempler Underdosering: Overdosering:

34 Ingredienser i rengøringsmidler Tensider = syndeter(syntetiske detergenter) og sæber

35 Tensider

36 Rengøringsmidler Udfyld skema: Rengøringsmidler
opdel i grupper og gennemgå

37 Rengøringsmidler og materialer
Udfyld skema: rengøringsmidler og materialer

38 Rengøring og miljøet Hvordan skåner man miljøet?
Anvende rengøringsmidler, der er miljømærkede: Svanen og blomsten

39 Anvendes i hotelbranchen og på vandrerhjem

40 Rengøring og miljøet Hvordan skåner man miljøet? Dosere korrekt
Undgå farve og parfume Bruge få rengøringsmidler Bruge gulvvaskemaskine Undgå faremærkede rengøringsmidler

41 Rengøring og miljøet Hvilke midler kan man nøjes med? Universalmiddel
Desinfektionsmiddel Håndopvaskemiddel Maskinopvaskemiddel og afspændingsmiddel Ovnrens Afkalkningsmiddel Evt. grundrengøringsmiddel

42 Ergonomi = arbejdsstillinger
Hvad skal man være opmærksom på? Vridning af klud Afvask af vægge/ døre Afvask af bordplader Afvask af paneler Undgå at bøje knæene mere end 90 grader Pas på foroverbøjede stillinger

43 Rengøring og sikkerhed
Nævn eksempler på påvirkninger Kemiske Rengørings- og desinfektionsmidler Ergonomiske Tunge træk og skub Mange vrid Dårlig arbejdsstillinger

44 Rengøring og sikkerhed
Fysiske Kulde, varme og træk Luftfugtighed Lugt Lys og mørke Aerosoler vand Mobning og samspil mellem kolleger

45 Psykologiske Højt arbejdstempo Dårlig organisering af arbejdet
Oplevelse af at kunne gøre det bedre Manglende tid

46 Hvordan kan man passe på sig selv
Værnemidler Handsker Hudplejemidler Fodtøj Øjenbeskyttelse Åndedrætsværn Ergonomi

47 Materialer/overflader
Find 5 materialer, beskriv det og forklar hvilket rengøringsmiddel, man skal anvende.

48 Planlægning Planlæg rengøring af køkken L 18

49 midler hvem vil være millionær.ppt

50 Praktiske øvelser Vridning Afvask af borde Afvask af vægge og døre

51 Opgave Side 160 i Produktionshygiejne


Download ppt "Ernæringsassistenter, 1. skoleperiode lærerudgave"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google