Grundvandsstrategi I Region Midtjylland.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Pejledata i det offentlige Danmark - Hvem er aktørerne?
Advertisements

1 Trekant-drama i et UM perspektiv – en sammenligning af ’The Change Triangle’ og formuleringer i UMs ’Generelle principper’
Jordforurening i Region Nordjylland
Nye samarbejdspartnere – nye udfordringer
§ 8 og indsats på frivillige/private projekter -herunder kort nyt 7. november 2012.
KRIPP  At lave et koncept der: ◦går videre end GISP  når der er brug for mere nuanceret prioritering  når der er brug for handlingsforslag ◦giver.
Natur og overfladevand Regionernes indsats Helle Larson, Miljø.
Bly i drikkevandet I 2011 var embedslægen involveret i en sag i Tønder om bly i drikkevandet Embedslægen kontaktede bl.a. Sønderborg Kommune – havde.
Indsatsplanerne for pesticider i drikkevand og deres betydning
Den Nationale Grundvandskortlægning – GKO / Vandplaner
Miljø og Natur Rikke Kirk Andersen, Geolog
Region Sjællands strategi på jordområdet? •De nuværende amters strategi for arbejdet •Scenarier for det kommende arbejde i region Sjælland •Handlingsplan.
Plan 2015 Vision: Y`s Men International Region Danmark er i 2015 en bevægelse, som lokalt, nationalt, internationalt og organisatorisk er klar til at engagere.
Danmarks JordbrugsForskning •Afdeling for Jordbrugssystemer •Afdeling for Plantevækst og Jord •Afdeling for Plantebeskyttelse Danmarks Miljøundersøgelser.
Fagleder Carsten Bagge Jensen
3-timers møder Aarhus Universitetshospital 2014
Den Kommunale Kvalitetsmodel
Status - Varslingssystemet - for udvaskning af pesticider til grundvandet Preben Olsen, DJF Jeanne Kjær, GEUS Ruth Grant, DMU.
Morten Steen - Jord-Erfa-Midt
Det midlertidige vækstforum. sommer 2005 – 1. april 2006 Det nuværende fra 1. april 2006 Etableringen af Vækstforum Sjælland.
Regionens rolle og samspil med kommunerne Jord-ERFA-Midt
RegionsMEDudvalget Seminar juni 2010 Resultater fra evalueringen af MEDaftalen 2010.
Miljøs prioritering og rangering JordErfamøde den 23. oktober 2013.
Hvad er en indsatsplan? En indsatsplan er en handleplan for grundvandsbeskyttelse Det er Vandforsyningsloven samt en tilhørende bekendtgørelse der beskriver,
Fremtidens Drikkevand
Hvordan ser vandforsyningerne på det fremtidige behov for risikovurdering af punktkilder? Forsyningen, Esbjerg v/geolog Peter Madsen.
Vedtaget af Byrådet den 7. oktober 2013
DIP’s pensionspolitik. Overordnet målsætning DIP vil være for ingeniører det logiske pensionsvalg.
NATUR OG MILJØ Teknik og Miljø Aarhus Kommune Grundvandsforum Aarhus Kommune 5. oktober 2011.
Landsformandsmødet i Vissenbjerg den 3. april 2014 v/ Chefkonsulent Carl Åge Pedersen. Landsformandsmødet i Vissenbjerg den 3. april 2014 v/ Chefkonsulent.
Punkt 4. Revision af OIO-kataloget Møde I OIO-komiteen den 21. februar 2008 Søren Klostergaard Pedersen It-arkitekturkontoret.
Hvilke behov har regionerne for en samlet risikovurdering og prioritering af forurenede grunde på oplands- og regionsniveau ? Præsentation af GIS-P. v.
Skemaet er lavet som felter til indtastning af tekst
Sven Allan Jensen as Perspektiver i forhold til regional og kommunal planlægning Den regionale dialog Den regionale erhvervsudviklingsstrategi Den regionale.
Vandrammedirektivets plancyklus
Sportsmanagement November 2008
Vandplaner i Danmark – status 2011 Miljøchef Hans Roust Thysen.
Industriens syn på de varslede glyphosatrestriktioner
Indsatsplaner og grundvandsbeskyttelse 27. November 2013.
Natur og overfladevand Regionernes indsats Helle Larson, Miljø Jord-erfa midt 23. oktober 2013.
Råstofindvinding under grundvandsspejlet –
Beskyttelse af grundvandsressourcen mod punktkilder - Status, prioritering og samarbejdsmuligheder GrundvandERFAmidt, 31. maj.
Hvordan vurderes udvaskning af bekæmpelsesmidler – MACRO, metabolitter, lysimeter- og andre undersøgelser. Eksempler på vurdering af stoffer, f.eks. Glyphosat.
Udkast til nye tekniske bestemmelser for BVT´s kontrolordning.
ALENEARBEJDE FOA Randers 11. november Flere sider af alenearbejde Når man er helt alene på arbejdspladsen Når man arbejder isoleret fra (fag)kolleger.
Kampagne 3 Tiltrække og anerkende frivillige Navn Navnesen.
RETNINGSLINJER OG HANDLINGER. Statslig Vandplan Kommuneplan og Grundvandsbeskyttelsesplan Vandforsyningslovens §13c - Kommunalbestyrelsen gennemfører.
Kontakt mellem borgere med handicap og den kommunale forvaltning GAP-analyse af Det Centrale Handicapråd.
Kunsten at give god feedback
Indsats over for pesticidforurening i indvindingsområder i Hjørring Kommune Indsats overfor pesticider, drikkevand Jens Chr. Ravn Roesen EnviNa Erfa –
- en regional nicheopgave med relativ stor bevågenhed JORDFORURENING.
Kommunens indsats mod pesticider Signe Krogh – ENVINA møde, 1-2. februar 2016.
Rent vand og sanitet. Vand  Landområder =82% der har rent vand  Byområder =96% der har rent vand  Så mangler over en 1/3 af verdens befolkning stadig.
Kulfiltre i praksis Hvorfor, hvordan og hvor længe, illustrerede ved Bagsværd Vandværk Bo Lindhardt, Chef for Vand, Nordvand (Novafos efter 1.7)
Vil du have mere indflydelse på dit barns hverdag?
Overenskomst-forhandlinger 2018
Vil du have mere indflydelse på dit barns hverdag?
Hverdag med Handicapkonventionen
Oplæg på Envina-møde 4. oktober 2017
Foto: Coulorbox.
Den kriminelle fødekæde i bander og
REGION MIDTJYLLAND UNDER DANNELSE
Jeopardy om verdensmålene
Regionernes pesticidstrategi
Kampen for rent drikkevand!

Indsatsplaner og rammerne for grundvandsbeskyttelse i Favrskov Kommune
Jeopardy om verdensmålene
APV - Arbejdspladsvurdering
Status for Karise Haveaffaldsplads - og pesticid¹-problemstillingen
Præsentationens transcript:

Grundvandsstrategi I Region Midtjylland

Baggrund Er blevet til i forlængelse af sidste grundvandserfa Midt Dækker prioriteringsbehovet på jordforureningsområdet, men kan også danne udgangspunkt for diskussioner generelt Har skelet til andre lignende strategier i andre regioner Vil gerne have forslag til forbedringer

Status Diskussionsoplæg eksternt – møder og lignende Behandles politisk i RURU Når strategien er vedtaget skal RM udarbejde en handlingsplan på baggrund af prioriteringsprincipperne

Opbygning 10 principper To overordnede temaer Geografi Brancher og stoffer

Geografi: Princip 1: Områder, hvor der er væsentlige lokale initiativer for beskyttelse af grundvandet, prioriteres højere end områder uden. Princip 2: Områder, hvor det er svært at finde nyt rent grundvand til indvinding, prioriteres højere end områder med reserver af rent grundvand.

Geologisk profil RM 6 ▪ www.regionmidtjylland.dk

Geografi: Princip 3: Områder med et stort behov for drikkevand – aktuelt og i fremtiden - prioriteres højere end områder med lille behov.

Drikkevandsindvinding

Markvanding - indvinding

Fremtidigt behov for drikkevand fordelt på hovedkraftoplande

Geografi: Princip 4: Sårbare grundvandsmagasiner i områder med en lille evne til at tilbageholde forurening prioriteres højere end områder med stor tilbageholdelsesevne.

Areal NFI i OSD

Geografi Princip 5: Områder med ringe nedbrydningsforhold og en stabil forurening prioriteres højere end områder med gode nedbrydningsforhold.

Geografi: Princip 6: Områder med få forureninger prioriteres højere end områder med mange forureninger. Grundvandsområder (OSD), der hovedsagelig ligger i det åbne land, prioriteres således højere end områder i byerne. En eventuel indsats i større byer opprioriteres kun efter en samlet vurdering af ressourcen og alternative muligheder i samarbejde med kommunen.

Byområder i OSD

Brancher og stoffer: Brancher, der har anvendt pesticider, vil blive opprioriteret. Region Midtjylland vil fortsat sætte flere ressourcer af til opgaven med opsporing og fjernelse af pesticidpunktkilder. Brancher, der har anvendt chlorerede opløsningsmidler, vil fortsat være højt prioriteret.

Pesticider i grundvand

Chlorerede opløsningsmidler

Brancher og stoffer: Lossepladser, der er kortlagt uden undersøgelse, prioriteres højt. Særligt hvis de vurderes at indeholde pesticider og/eller chlorerede opløsningsmidler. Nye trusler og akut indsats, fx produkter og stoffer, vil løbende blive vurderet

Princip - Akut indsats Det betyder at følgende sager prioriteres højest: Sager med fund af forurening i en drikkevandsboring, hvor koncentrationen er væsentlig og hvor der er andre uforurenede drikkevandsboringer, der skal beskyttes. Sager med fund af forurening i en moniteringsboring, hvor koncentrationen er mindst på niveau med grænseværdien. Sager, hvor en enkelt punktkilde truer en vital vandforsyning, og situationen forventes at blive væsentligt forværret, hvis punktkilden ikke håndteres hurtigt.

SLUT

Spørgsmål Hvad synes i om principperne som styrende for en prioritering? og har I forslag til forbedringer?

Hvis de nedskrevne principper gælder hvordan skal de så vægtes? Hvert princip gives en vægtning. Dette gøres ved at hvert enkelt medlem i gruppen giver deres score på det enkelte princip. I alt er der 100 point til uddeling på de 6 geografiske principper. Bagefter bliver I enige om vægtningen.