Kulhydrater og dannelse af ATP

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Flashcard-spil Kost - kostråd
Advertisements

Lungerne Biologibogen s
Hormonel cellekommunikation
Kost og træning.
Fra svineinsulin til humaninsulin historik
Et lynkursus i det gode, det onde og det virkelig grusomme
Anatomi & Fysiologi II Cellen
Protein, kulhydrater, lipider og metabolisme
ENERGI Energiformer Mekanisk energi Elektrisk energi Magnetisk energi
Vigtige begreber i naturfag
Fotosyntese og respiration
Opbygning og struktur Af Ali Ghotbi, Ortopædist Uddannelsen
Mette Riis, fitness.dk Slagelse, torsdag d. 19. juni 2008
Økologi.
…nogle væsentlige egenskaber.
Enzymer.
KOSTPROGRAM 2013.
Fysik/kemi – hvad er det?
Homeostase / Regulering af kroppens indre miljø
Fotosyntese og respiration
træningsprincipper og træningsforbedringer
Varedeklaration Optagelse af mad Madens funktion Kulhydrat
FEDT - ET ENERGIGIVENDE NÆRINGSSTOF
OSMOSE OG DIFFUSION STOFTRANSPORT.
Anatomi & Fysiologi XIX Stofskiftet, vitaminer og mineraler I
S. 1. Dka s Cellen arbejder.
PROTEIN Af Leif D. Hansen.
Muskler Biologibogen s
Naturfag SSA.
Fordøjelseskanalen.
Biologi C Planlægning Indhold Didaktiske overvejelser Studieretning: Samf A, mat B, idræt B.
Bakterie og virus.
Homeostase / Regulering af kroppens indre miljø
S. 1. Dka s Cellen arbejder.
Øko- system Regn- skoven Ren kemisk KroppenOrganerDet mindste
Fedt, protein og kulhydrater
Motionsopgave af Ammanda, Laura & Cecilie Oktober 2012
Fordøjelsessystemet.
-kroppens største organ
Muskler Biologibogen s
Biodiesel and bioethanol
1y’s samlede undervisningsmateriale om menneskets fordøjelse
DIALYSEPRINCIPPER Køge intensiv afdeling December 2010 ved Anne Stautz, produktspecialist Pia Egelund Hansen, produktspecialist.
HVORDAN FÅR JEG MINE BØRN TIL AT SPISE SUNDT? -GIV DINE BØRN SUNDE KOSTVANER Kristoffer Schou Klinisk Diætist.
Intro Forskellige opfattelser? Sammenhæng mellem indkomst, uddannelseslængde, socialgruppe og sundhed? Energiforhold – optimal kost? Hvordan optages og.
Blodplader Blodplasma Hvide Blodlegemer Røde Blodlegemer Lymfesystemet.
Bild 1 NSM076DK Glucose Generelt om glucose.
Protein Protein betyder: ”At have førsteplads” (græsk) Det er pga. proteiner indgår i hver eneste celle i kroppen. Opbygning: Kulstof -C Ilt -O Brint-HAminosyre.
Mål 1. Eleven kan anvende viden om kroppens anatomi og fysiologi og sammenhænge mellem de enkelte organsystemer til at forklare de enkelte organers betydning.
Næringsstoffer Fedt & Protein.
Hormonsystemet/Indokrine kirtler
Fotosyntese Fokus på energi
Blodsukkermåling og Cellens opbygning
Hvordan nedbrydes maden ?
Gads Forlag, ©Toverud Endotoksin Cellevæg Cellevæg Proteoglykan Celle-
Spil: Repetitions proteiner
Den vigtigste energikilde.
Hvad indeholder vores mad.
Proteiner Sine Foder Nissen, foråret 2009.
Fordøjelse af næringsstoffer
Anatomi Lever, nyrer.
PROTEINSYNTESEN I genetikken
Fordøjelse Hvad betyder ordet fordøjelse? Nedbrydning og optagelse
Enzymer Består af proteiner
PROTEINSYNTESEN I genetikken
Fordøjelse Hvad betyder ordet fordøjelse? Nedbrydning og optagelse
Hormonproducerende kirtler = Endokrine kirtler
Mink Fodring. Mink Fodring Fordøjelse Organer og processer.
Kulhydrater Sine Foder Nissen, foråret 2008.
Mikroorganismers ernæring og stofskifte
Præsentationens transcript:

Kulhydrater og dannelse af ATP Fag- og myndighedsperson Mål 10, 8, 4

Fag mål 4) planlægge, gennemføre og vurdere eksperimentelt arbejde med anvendelse af laboratorieudstyr eller andet relevant udstyr. 8) dokumentere det naturfaglige arbejde gennem at registrere og efterbehandle data og iagttagelser samt beskrive eksperimenter. 10) anvende naturfaglige modeller og på udvalgte områder selv opstille og vurdere sådanne modeller

Plan Kulhydraterne samt deres kemiske opbygning Cellen og cellemembranen Hvordan kommer glukose ind i cellen og hvilken funktions har glukose i cellerne

Hvilke type næringsstoffer er her?

Cellens energikilde -kulhydrater

Monosakkarider – de hurtige

Disakkarid – de hurtige

Polysakkarid – de langsomme/komplekse

Kostfibre

Fra kulhydrat til blodglukose Det er kun monosakkarider der kan optages i tarmvæggen og blive ført over i blodbanen Derfor skal polysakkariderne spaltes til monosakkarider – det tager tid. Det påvirker blodglukosen

Se klippet side 20 om glykogen (glukose lager i leveren og muskler) insulin ”bygger” lageret op. glukagon (hormon) nedbryder lageret og sender glukose ud i blodet, dermed stabil blodglukose

Vend dig mod en sidemand og repetér: Hvad er en monosakkarid? Hvad er en polysakkarid? Hvad er glykogen? Hvad er glykagon?

Celler side 114 SSF

Cellemembranen Semipermeabel membran = gennemtrængelig. Opbygget af protein og fedtsyrer. Funktion: stoffer samt væske kan trænge ind og komme ud af cellen. Cellerne skal have energi til funktionerne = cellens stofskifte.

Se klippet side 41 i Naturfag om passiv transport

Hvordan kommer glukose ind i cellerne?

Men insulin skal være tilstede

Formidlet transport Passiv transport af større molekyler via et transportproteiner i membranen Fra høj koncentration til lav koncentration. Molekyle og transportprotein passer som nøgle i en lås. Molekyler som fx glukose.

Dannelse af ATP

Dannelse af ATP

Se klippet s. 46 om cellens forbrænding