Forebyggelse af sygehusinfektioner, oplæg 1

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Sådan undgår du stikskader på apoteket
Advertisements

Patientens sikkerhed er i dine hænder
Undersøgelse af vandforbrug 5.a
Biobact Tabs.
Har annonceret at en ny virus er blevet observeret... CNN.
Muskelarbejde og innervation
Bakteriers vækstbetingelser
Gavnlige mikroorganismer
Infektionshygiejniske foranstaltninger ved patienter med diaré
Hvem vil være millionær ?
Informationsmateriale
Forholdsregler ved cytostatika
GMP and HACCP i skolerestauranter
”Roskildesyge” - infektion med norovirus
Rengøring af energidrevne maskiner
XB5S Biometrisk genkendelse Vejledning 02/07/2014 Version 1 Keld Flindt.
Rødkåls indikator Gruppe navne: Amanda Frederikke Camilla Rikke.
Hvad er mikroorganismer?
Forebyggelse af håndeksem på arbejdspladsen
Håndeksem og vådt arbejde
HYGIEJNE.
Hvad er mikroorganismer?.
Kroppens naturlige forsvar
Port a Cath Håndtering og skift af gripper kanyle hos patienter i eget hjem. Udarbejdet af Projekt sygeplejerske Kristina Pedersen Kristina Pedersen Onkologisk.
Ambassadør for Vidunderlivet
Skadelige mikroorganismer
Naturfag 9.klasse Kredsløbet.
Hygiejnisk adfærd på OP
Sådan spredes sygdomme
Enzymer.
Hosted by Hjemmeværnet
Mikroorganismer og anden forurening
ELEVOPGAVER I HYGIEJNE
Anatomi & Fysiologi XIX Stofskiftet, vitaminer og mineraler I
Bakterie og virus.
Nikolaj Mannering Læge
Inddeling af mikro organismer
Fordøjelsessystemet.
Mikroorganismer og hygiejne
Hygiejniske retningslinjer
Fra mælk til ost Vi lavede osten ved hjælp af enzymet Chymosin. Chymosin får mælken til at koagulerer, sådan at man, når vallen er sorteret fra, har det.
Version 1, januar 2014/jel, suzr, tif
Blodets sammensætning Lymfesystem Blodsygdomme
Kører man på éthjulet cykel, når man kun har ét ben?
1 © - Copyright Bureau Veritas Den bedste måde at fjerne faren, en gang for alle.
Bild 1 NSM074SE Prøvetagning Vigtigt at tænke på ved kapillær-, vene- og arterieprøvetagning.
Mikroorganismer. Hvad er mikroorganismer Gær og skimmelsvampe Bakterier Virus.
Forebyggelse af sygehusinfektioner, oplæg 2
Fotosyntese Fokus på energi
Hospitalsinfektioner Hygiejne
FJERNER ALLE LUGTGENER 2 modeler: 200 eller 500 mg/time
Personlig hygiejne Modul D.
Aloe Vera solpleje.
HUSK Infektionshygiejnes obligatoriske håndhygiejne
”Konservering af din køkkenhave”
Immunforsvaret Består af: Hud og slimhinder Immunforsvarsceller
Velkommen til Quiz om Rygning!!!.
Personlig hygiejne En god personlig hygiejne er vigtig fordi:
Hygiejne 1 Grundforløb 2014.
KROPPENS FORSVAR.
Bakterier Dyr, planter og natur.
- din ven og fjende nummer 1
Håndhygiejne Temadag – VVS
Immunsystemet.
VIRUS.
Råvarekendskab Gær.
Blodglukosemåling Antallet af målinger og tidspunktet for disse er afhængige af individuelle behov og mål. For patienter, der er i behandling med multiple.
Hosted by Hjemmeværnet
Billedserie åbning og lukning af port a kath
Dagens program Kahoot og opsamling fra sidste gang Bakterier/fun facts
Præsentationens transcript:

Forebyggelse af sygehusinfektioner, oplæg 1 Udarbejdet af JEL 2015

Definition på sygehusinfektion: Infektion som patienten ikke havde inden indlæggelse men som han pådrager sig under opholdet. Ca. 8% af patienterne i DK bliver smittet med en sygehusinfektion. Ca. 3000 personer dør årligt af sygehusinfektioner.

Typer af mikroorganismer: Bakterier Virus Svamp etc.

Mikroorganismernes livsbetingelser: Næring Ilt Vand Temperatur pH-værdi

Svamp: Smitsomme F.eks. fodsvamp Ikke-smitsomme Neglesvamp Svamp i hudfolderne

Svamp: Udsender enzymer, der nedbryder organisk væv (f.eks. hud) til små molekyler og lever så af det Svampe har et stofskifte og har derfor brug for: Ilt Temperatur på omkring 25 grader pH på 3-6 Vand Næring

Virus: Norovirus (Roskilde syge) Influenza etc. Virus indeholder kun en kapsel med DNA Er ikke direkte afhængig af temperatur, ilt, vand, næring eller pH Er dog afhængig af, at cellen den invaderer, har adgang til ovenstående

Virusformering: Virus kan ikke leve alene. De overfører deres DNA til den menneskelige celle gennem små huller de laver. Cellen vil så danne nye viruspartikler for virusset. På et tidspunkt vil cellen være fyldt op med virus-DNA og sprænge, og det hele starter forfra, nu bare med endnu flere vira, der kan inficere andre celler.  

Bakterier: Patogene (sygdomsfremkaldende) F.eks. Salmonella el. staphylokokker Apatogene (ikke sygdomsfremkaldende) F.eks. Mælkesyrebakterier Aerobe (iltafhængige) F.eks. Streptokker (halsbetændelse) Anaerobe (ikke iltafhængige) F.eks. Clostridie (stivkrampe)

Bakterieformering: Bakterier formere sig ved at dele sig: en bliver til to, to bliver til fire osv. osv. Nogle bakterier overlever ved at tørre ind og danne sporer som indeholder dens DNA. Når der igen er ordentlige leveforhold, bliver sporen til en rigtig bakterie igen

Blå: lagringsfasen, hvor bakterierne ”liver op” Grøn: Logaritmefasen, hvor bakterierne deler sig regelmæssigt Orange: Den stationære fase hvor der sker en ophobning af affaldsstoffer fra bakterierne, NH3, som er en base Gul: Nedgangsfasen, hvor bakterierne dør pga. mangelfulde omgivelser Rosa: Hvilefasen hvor bakterierne danner sporer og går i dvale

Virulens: en mikroorganismes evne til at Trænge ind i levende væv Formere sig i vævet Gøre skade på vævet Lavvirulens: Mikroorganismen har svært ved at trænge ind i/formere sig i væv Gør kun lille skade/ har milde symptomer (f.eks. forkølelse) Højvirulens: Mikroorganismen har nemt ved at trænge ind i/formere sig i væv Giver voldsomme symptomer og gør større skade (f.eks. Norovirus)

Smitteveje: Direkte kontaktsmitte: hoste i hånden og derefter håndtryk Indirekte kontaktsmitte: overførsel via genstande, fx et dørhåndtag Luftbåren smitte: ATJUUU! Smitte via levnedsmidler

Kære SSA-elev Værsgo og mød dine nye bedste venner…

Sprit Vand og sæbe Handsker og værnemidler

Sprit: Anvendes som alternativ til håndvask når hænderne ikke er synligt snavsede. 5 ml påføres hænderne og indgnides til tørhed. Husk: hver finger, mellem fingre, håndryg, håndflade og håndled.

Vand og sæbe: Hænder og håndled skylles under rindende, lunkent vand. Sæben fordeles og der vaskes grundigt i mindst 15 sekunder. Hænderne skylles og aftørres i engangshåndklæde, vandet slukkes med samme!

Handsker Skal bruges ved vådt og urent arbejde