Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Blodglukosemåling Antallet af målinger og tidspunktet for disse er afhængige af individuelle behov og mål. For patienter, der er i behandling med multiple.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Blodglukosemåling Antallet af målinger og tidspunktet for disse er afhængige af individuelle behov og mål. For patienter, der er i behandling med multiple."— Præsentationens transcript:

1 Blodglukosemåling Antallet af målinger og tidspunktet for disse er afhængige af individuelle behov og mål. For patienter, der er i behandling med multiple insulin injektioner eller insulinpumpe anbefales generelt måling af BG mindst 4 gange dagligt. I specielle situationer (f.eks. hypoglykæmi, graviditet) kan der være behov for hyppigere målinger.

2 Der anbefales primært måling af præprandielle BG værdier.
Jo tættere HbA1c kommer på de rekommanderede 53 mmol/mol (se HbA1c), jo højere grad bidrager det postprandielle BG niveau til den forhøjede HbA1c. Postprandielle BG målinger 1-2 timer efter måltidet kan derfor anbefales, hvis præprandielle BG værdier er inden for behandlingsmålet, men HbA1c fortsat er for høj.

3 Personer med diabetes i behandling med insulin, og som bruger blodglukosemåling til at justere og handle på: Måling af døgnprofil, dvs. før hvert hovedmåltid, ved sengetid samt efter behov. Personer med diabetes, som ikke bruger blodglukoseværdier til at justere den daglige insulinbehandling: Måling af en døgnprofil én gang ugentligt og efterfølgende morgenblodglukose.

4 Personer med diabetes i behandling med tabletter:
Måling af blodglukose før indtagelse af mad og drikkelse (dvs. fastende) samt ca. 1½ time efter et måltid én gang om ugen. Blodglukosemålingerne registreres og kan føres f.eks. i diabetesdagbogen. I ustabile faser anbefales det at lave aftale med egen læge eller diabetesambulatoriet.

5 Blodglukosemåling; hvordan
Håndvask i lunkent vand. Hænderne skal være almindeligt rene, tørre og varme Kontrollér, om teststrimlerne har overskredet udløbsdato Kontrollér, om blodglukoseapparatet skal kodes til teststrimlerne Sæt teststrimmel i blodglukoseapparatet • Gør fingerprikker klar. Brug altid en ny nål, da en brugt nål er sløv, uren og kan gøre skade

6 Vælg siderne af 3. , 4. eller 5. finger, da 1. og 2
Vælg siderne af 3., 4. eller 5. finger, da 1. og 2. finger ofte bruges til at gribe og arbejde med, og da ”fingerblommen” er meget følsom. Hold eventuelt fingeren nedad i ½ -1 minut, før der stikkes Mål på 1. bloddråbe. Anvend 2. bloddråbe som alternativ til håndvask1 Hold teststrimlen ved bloddråben, indtil der er suget blod nok Aflæs resultatet.

7 Fejlkilder ved blodglukosemåling
At hænderne er urene At apparatet mangler at blive kodet til de anvendte strimler At teststrimlerne er for gamle At apparatet eller strimlerne har været opbevaret ved forkert temperatur – de fleste firmaer angiver, at temperaturen skal være mellem 5˚C og 30˚C At teststrimlerne og/eller apparatet har været opbevaret fugtigt – strimlerne suger fugt, hvis låget til bøtten, som teststrimlerne opbevares i, er åbent, eller hvis der er hul på folien til foliepakkede strimler At strimlerne er våde, bøjede, ridsede eller på anden måde beskadigede At bloddråben har været for lille.

8 Vær særligt opmærksom på, at måleudstyr kan blive udsat for meget høje og lave temperaturer, hvis det opbevares i en bil, en vindueskarm eller andre varme og/ eller kolde områder.


Download ppt "Blodglukosemåling Antallet af målinger og tidspunktet for disse er afhængige af individuelle behov og mål. For patienter, der er i behandling med multiple."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google