Globale fødevareproblematik

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Landbrug og fødevarer Vand Klima Global opvarmning Landbrug i DK og EU
Advertisements

Urban Farming fra Babylons hængende haver til moderne farm scrabers
Globale fødevareproblematik Af otto. Disposition af stoffet 1) Udbredelsen af underernæring / fejlernæring De personlige og samfundsmæssige konsekvenser.
Globale fødevareproblematik Af otto. Disposition af stoffet 1) Udbredelsen af underernæring / fejlernæringunderernæring / fejlernæring De personlige og.
Uretfærdig middag Begreber til introduktion. Lande i Nord og Syd Kaldes også industrilandene og udviklingslandene Eller I-lande og U-lande Den 3. verden.
Bov 5 g fedt Skinke 2-4 g fedt Nakkefilet 12 g fedt FEDTINDHOLD I SVINEKØD I TERN Fedtindhold i 100 g råt kød Landbrug & Fødevarer.
Arbejdsmiljø i vandløbene Problemer og løsninger v/ Tine Eggertsen, HedeDanmark Natur og Vand.
Målgruppe 6 – 13 år (skoleelever) Drenge og piger Fra 5 MJ til 9 MJ. 13-årig dreng på 9 MJ. Der er ekstra behov for jern da de er i voksealderen. Hvis.
Privat beskæftigelse under pres personer Aktuel mangel på arbejdskraft – Demografisk tab af arbejdsstyrke Offentlig finansieret beskæftigelse.
Bæredygtigt hospitalsbyggeri Nyt Hospital Herlev Bygherrens forudsætninger IDA 8. april 2014 Jesper Myhr, Arkitekt MAA Projektleder byggeafdelingen Herlev.
Fokus på handicappedes beskæftigelse Handicapkonference 22. november 2007.
Inspiration om fremtidig N-regulering Brian H. Jacobsen, Fødevareøkonomisk Institut Københavns Universitet Inspirationsmøde den
Hvordan kan kostens sammensætning og mængde have betydning for sundheden i en befolkning? Problemformulering.
FORNYELSESFONDEN - Fond til grøn omstilling og erhvervsmæssig fornyelse Lone Rosen,
Forældremøde om motorik og sprog. PROGRAM Velkommen Sammenhængen mellem motorik og sprog Cafésamtaler Fælles afrunding.
Fødevareøkonomisk Institut, 2007 Fremtidens vindere Teknologi, viden og vækst Søren E. Frandsen Fødevareøkonomisk Institut.
Konflikt mellem rent vand og landbrugets produktion - Økologi som en mulighed Brian H. Jacobsen, Fødevareøkonomisk Institut Københavns Universitet Gymnasiebesøgsdag.
STRATEGI FOR MUDP INTRO Et enigt Folketing vedtog i februar 2015 lov nr. 130 om Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP).
VIDSTE DU, AT… 2610 kJ = 620 kcal 2700 kJ = 645 kcal En mellem størrelse popcorn, 135 g indeholder flere kalorier end en portion mini-frikadeller med pastasalat,
Vi cykler stadig til arbejde Kolding Kommune Antal tilmeldte hold:57(61) Antal hold, der har gennemført:53(57)
Den nye verden Hver dag bringer en ny global nyhed Vores liv påvirkes direkte af globaliseringen Tidligere var nationalstaten rammen om politiske beslutninger,
Spelt & Emmer De Gamle Kornsorter. Emmers Historie år f.kr. Vild emmer opstår år f.kr. – Dyrket emmer findes i den frugtbare halvmåne Mest.
VÆRDI AF RECIRKULERING PÅ ØKOLOGISKE MARKER Margrethe Askegaard SEGES, Økologi Plantekongres Herning, 21. januar 2016.
Dansk Landbrug Høstarbejde med le Landbruget efter 1950
Globale fødevareproblematik
Demografi Noter og figurer og levevilkår Af Otto Leholt 2007.
URS-møde Mandag d. 25/ Emne:
Virksomhedens omkostninger
Malthe Stenstrup Hansen Bjergsnæs Efterskole
Støtteberettigede græsarealer 2016
Biodiversitet er jordens naturlige kapital
Mulige modeller for ”omsættelige kvælstofkvoter”
Planteværn DK Original eller Kopi
Udvaskningsmodeller Sammenligning af udvaskningens niveau og af respons ved driftsændringer Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Danmarks JordbrugsForskning.
Hvad kan du gøre for bekæmpe dem?
Hvor mange traktorer er nødvendige? - en tommelfingerregel !
Global opvarmning Noter.
Oversigt over metoder til fastsættelse af kvælstofbehov på markniveau
Demografi Noter og figurer og levevilkår Af Otto Leholt 2007.
Arbejdspakke 1.
Social ulighed i sundhed i Københavns Kommune
Lægge Procent til eller trække procent fra
- og næringsdeklarationer
Program for dagen Gennemgang af mål. De næste dage. Hvad er miljø.
Danmarks befolkning og sundhed
Intro til Geografi FHF af Otto Leholt Intro til Geografi FHF.
Daka Denmark A/S Hvorledes genanvendelsen af fosfor skubbes i gang
/ Miljøstyrelsen / Titel på præsentation
Er KRAM en skam? Signild Vallgårda
Økologi.
Repetition, udvalgte slides
Global opvarmning – hvad rager det os ?.
Tørring Konservering Opbevaring
Om forurening, produktion, forbrug og genbrug
Fødevareproduktion naturgrundlaget.
Hygiejne Fredag 13/
Kulhydrater Sine Foder Nissen, foråret 2008.
Befolkning.
Michael Brockenhuus-Schack, Formand for Landbrug & Fødevarer
Bestemmelse af markens økonomisk optimale kvælstofbehov
CØ SMV – Øget vækst gennem cirkulære forretningsmodeller i SMV’er
Johannes Dragsbæk Schmidt Oplæg POLIS, AAU 2 Okt 2018
UDBUD & KONTRAKTSTYRING
Er biogasanlæg en del af problemet eller løsningen på regionalt fosforoverskud? Torkild Birkmose, SEGES.
Begreber, der anvendes i forbindelse med miljøvurdering
Demografi Noter og figurer og levevilkår Af Otto Leholt
Ambassadør for udsatte børn og unge
Biologi, geografi og kemi på HF
Hanne Lakkenborg Kristensen
Intro til Geografi FHF af Otto Leholt Intro til Geografi FHF.
Præsentationens transcript:

Globale fødevareproblematik Af otto

Problemstilling Hypotese: Højindkomstlandene: For mange Kcal animalske fødevarer + fedt og sukker Lavindkomstlandene: For få Kcal / underernæring vegetabilsk kost - proteiner og fedt livsstilsygdomme som hjerte-kar, diabetes m.v. Svækket immunsystem, fysisk og psykisk underudvikling af børn Hypotese: Underernæring / sult skyldes fattigdom og manglende udvikling af landbruget Kostsammensætningen (animalsk – vegetabilsk) afspejler befolkningspresset på jorden og arealproduktiviteten i landbruget. Befolkningspresset nødvendiggør en øget brug af gødning og pesticider, på bekostning af vandmiljøet og fødevarekvaliteten

Den globale ernæringssituation & kostsammensætning Befolkningsvækst Landbrugs-jord Produktionsmetoder Hvordan sikres en bæredygtig fødevareproduktion med en stigende verdensbefolkning ?

Kostsammensætning

Kostsammensætning: USA , Kina og Indien Animalsk kost Vegetabilsk kost Stigende kødforbrug i Kina p.g.a. økonomisk vækst , større velstand Mælk og kød kød Grøntsager Sukker -fedt Korn og ris Korn og ris

Befolkning og landbrugsareal Mindre landbrugsareal pr. indbygger = øget befolkningspres på jorden Landbrugsareal pr indb tid Nødvendigt at øge høstudbyttet pr. hektar = øget arealproduktivitet Befolkningstallet Dette var netop formålet med Den Grøne Revolution

Opdyrket areal pr indbygger Pointe: Hvor befolkningspresset er stort => Nødvendigt at øge arealproduktiviteten  Den Grønne Revolutions produktionsmetoder (kunstgødning, pesticider, kunstvanding, nye kornsorter) Lille befolkningspres på jorden Stort befolkningspres på jorden

Arealproduktivitet 1961-2013 (kg / ha.) Den Grønne Revolutions resultater: USA + EU : ikke Grøn Revolution, men mekanisering + specialisering, kunst- gødning og pesticider m.v. Kina – stor succes Indien – moderat succes Afrika – en fiasko ( aldrig gennemført)

Kunstgødningsforbrug pr hektar landbrugsjord Stort befolkningspres på jorden Der er en markant forskel i forbrug af gødning mellem Afrika og Asien / Kina – hvad tror du grunden er ? Lille befolkningspres på jorden + fattigdom , manglende støtte fra staten til bønderne m.m.

Hvor tror du miljøomkostninger for vandmiljøet har været størst? 1. Udvidelse af dyrkede arealer (ekstensiv vækst) Skovfældning => faldende biodiversitet, jorderosion m.v. Kunstvanding => dræn af grundvandsreserver, tilsaltning af jorden Ekstensiv metode 2. Øget arealproduktivitet ( intensiv drift) Kunstvanding => dræn af grundvandsreserver, tilsaltning af jorden Kunstgødning => trussel mod vandmiljøet Pesticider -> forgiftning af jord , drikkevand og fødevarer Nye højtydende sorter (dværghvede, mirakelris IR8) GMO – Gen Modificerede Organismer Intensiv metode Hvor tror du miljøomkostninger for vandmiljøet har været størst? Øget input i produktionen = øgede investeringer -> kapitalintensivt brug

Arealproduktivitet (kg / hektar) Arbejdsintensivt eller kapitalintensivt …? Dvs. er arbejdskraften eller kapitalen den vigtigste produktionsfaktor ? Arbejdsproduktivitet? Dvs. mekaniseret eller manuelt arbejde? Arealproduktivitet (kg / hektar) Høstudbyttet pr ha. Afhænger af jordens frugtbarhed og brugen af gødning Prøv nu at anvende disse begreber på billederne her

Kapitalintensivt (lille forbrug af arbejdskraft) høj arbejdsproduktivitet, høj arealproduktivitet produktion -> husdyrfoder Arbejdsintensivt, lav arbejdsproduktivitet og arealproduktivitet + uopdyrkede arealer. Produktion -> selvforsyning Kapitalintensivt høj arbejdsproduktivitet, høj arealproduktivitet Produktion-> husdyrfoder Arbejdsintensivt lav arbejdsproduktiivitet høj arealproduktivitet Produktion -> selvforsyning + salg

Landbrugsjord pr. indbygger og arealproduktivitet (kg/ha.) 0,22 ha /indb 0,43 ha /indb 1.452 kg/ha. 6.752 kg/ha. 0,48 ha./indb 0,07 ha./indb 7.638 kg/ha 5.886 kg/ha.

Energitabet fra vegetabilsk til animalsk føde Kalorie tab 6-7 vegetabilske Kalorier 1 animalsk Kalorie Mælk Æg Kyllinger Svinekød Oksekød Konverteringseffektivitet for husdyr, som betyder hvor stor en %- del af de Kcal og proteiner som husdyrene indtager som omsættes til animalsk menneskeføde.

Kost, livsstil og bæredygtighed Produktionen af kød - ikke mindst oksekød – beslaglægger store ressourcer , i form af Landbrugsjord Ferskvand Skovfældning (til græsning / foderprod) Ressourcer som kunne bruges til at brødføde langt flere mennesker med vegetabilske føde- varer. Husdyrproduktionen udleder forurening: Nitrat mv. til vandmiljøet Drivhusgasser (metan) til atmosfæren Husdyrproduktionen indebærer mishandling af husdyrene (opstaldning, transport , slagtning)

Konklusion En stigende verdensbefolkning -> behov for øget fødevareproduktion -> øget pres på naturressourcer som jord og vand Ressourceforbruget ( jord, vand ) er større ved husdyrproduktion end ved vegetabilsk produktion Miljøomkostninger ved animalsk produktion: Udledning af husdyrgødning til vandmiljøet Drivhusgasser (methan) fra husdyrene Skovfældning -> græsningsjord / foderproduktion Den rige verdens kostsammensætning er ikke bæredygtig i forhold til ressourceforbruget af jord, vand og miljø og klima og vil ikke kunne brødføde en stigende verdensbefolkning