Kavitation Kavitation er dannelse og sammenfald (implosion) af dampfyldte bobler i en væske. Er særdeles skadelig for komponenterne:

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Termisk energi Generelt Væsker og faste stoffers varmefylde
Advertisements

Stoffer – hvad kan JAGG nu?
Drivhusgasfluxe fra jorde Dette slideshow vil give dig en introduktion til de grundlæggende principper ved måling af drivhusgasfluxe fra jorden.
En lille historie om VAND
Pumper virker ikke? -ingen væske i gennemsigtige rør
Opvarmning i Mikrobølgeovn:
Svingninger & Bølger Sidste Chance.
Vejret Vandet i luften.
Gruppeopgave 1 Brændstoftilførsel.
Bestemmelse af luftmængder og kanalstørrelser
Solenergi i hjemmet.
I det efterfølgende ses på tre forskellige indgangsvinkler i kommunikationen med medarbejderne De tre temaer er Samtalen Synlig ledelse og gennemslagskraft.
Tagformer i forskellige lande
Hvordan kan et arbejdsmarked på tværs af Øresund fremme tilvækst og konkurrencekraft Professor Bent Greve Øresundsting, maj, 2007.
Hybrid Heat Pump for Waste Heat Recovery
Vind og vejr - klima Klimaet er et gennemsnit af temperatur, vind og nedbør målt over 30 år.
El-bil 1919 El/Hybrid-bil. Prius batteri Litium celler Porsche hybrid.
Chassisrammer.
Osmohale Mannitoltest
 Det jeg har gjort er, at jeg har lavet en tast der starter det hele (mellemrum), derefter har jeg sat nogle lyde ind, og fået dem til at gentage sig.
Energiteknisk grundfag Termisk energi
Termisk energi - I forbindelse med opvarmning og i faseovergangene.
+ Hvad er eksamensnervøsitet?. + Vigtigt! Nervøsitet er godt i moderat omfang – når den ikke får lov til at overtage styringen.
KOSTPROGRAM 2013.
Webserveren kan afvikle flere applikationer, der hver har deres eget selvstændige ”liv” og hukommelse. Den enkelte applikation består typisk af flere elementer.
Overskrift CFD-simuleringer Marcin B. Andreasen Køle- og Varmepumpeteknik
Dimensionering af ventilator
Computerbaseret fjernovervågning af pumpesystemers behov for vedligehold Kort introduktion til det faglige indhold i udviklingsprojektet Opstartsmøde i.
Trykluftforbrugere & energiforbrug
TEC Frederiksberg Lyd og Lys
- psykodynamisk perspektiv
Mekanisk Energi Potentiel Energi Kinetisk Energi
Valg af tværprofil. Konsekvenser ved valg af tværprofilet Hastighedsregulerende Øge service niveau – Fremkommelighed – Bedre komfort Kapacitets bestemmende.
Daves Hoszowski TEC htx
1. Hvad er en PUMP AUDIT?. Grundliggende er den et check af dit eksisterende anlæg. En pumpegennemgang analyserer flow og energiforbrug i et givet anlæg.
INDLEVELSE SKABER UDVIKLING Hvilke processer kan tænkes være relevante?? Chris Pedersen Seniormomskonsulent.
Stående bølger.
Webserveren kan afvikle flere applikationer, der hver har deres eget selvstændige ”liv” og hukommelse. Den enkelte applikation består typisk af flere elementer.
Webserveren kan afvikle flere applikationer, der hver har deres eget selvstændige ”liv” og hukommelse. Den enkelte applikation består typisk af flere elementer.
PD – kursusgang 3 Introduktion til Java Script. Mål Viden om hvordan JavaScripts indlejres i HTML dokumenter Viden om programmering i JavaScript  Erklæring.
Måling af fordampningen af pesticider fra marken H.V. Andersen, R. Bossi, P.B. Sørensen & B. Jensen Danmarks Miljøundersøgelser N.O. Jensen Risø P.K. Jensen,
Undervisningskompendie i Lyd
Information om anlæggelse af Bassinledning langs Kystvejen
Version 1, januar 2014/jel, suzr, tif
Hvad kan gøre en Computer langsom Processor Ram Harddisk Spyware, Malware Virus.
Gejsere Et geotermisk fænomen. Gejsere En gejser eller springkilde er en speciel form for varm kilde, som periodisk kommer i udbrud og sender en søjle.
Vacum Assisted Closure VAC Procedurevejledning. Indikation:  Størrre sår med blottet subcutis, muskulatur eller fascie, hvor langvarig opheling kan forventes.
Vands kredsløb. Vands kredsløb - principskitse Vands kredsløb - skydannelse.
Klimatologi (2/3) Vejledning til klimaklassifikation og klimaanalyse opgaven mv ligger på
Pleje og observation af Børn
Trin 1: Undergrunden Til brug i din PowerPoint-præsentation har du her et tværsnit af jorden, som det kunne se ud et sted i Danmark. Placer navnene på.
Andengradsfunktioner
Tagformer i forskellige lande
Læksøgning Læksøgning: - Definition af en lækrate
Lærevejledning - damptryk
Videnskabeligt projekt
Figur 6.10 Faktorer, der afgør væskestrømmen gennem kapillærvæggen.
Principperne ved trigonometrisk nivellement
Rørte og piskede masser
Forsøg til Håndværk og Design
Tagformer i forskellige lande
Førstehjælp ved hjertestop
SN – Fysik/Kemi – Hjemly Idrætsefterskole
Trivselsmålingens resultater og vores indsatser
Faste Filtre Opbygning Rensegrader Fordele/ulemper 7. februar 2001
Positive sider som far 1:____________________________ 2:____________________________ 3:____________________________ 4:____________________________ 5:____________________________.
Husning af dyr.
Præsentationens transcript:

Kavitation Kavitation er dannelse og sammenfald (implosion) af dampfyldte bobler i en væske. Er særdeles skadelig for komponenterne:

Nærbillede af kavitation

Kavitation i pumpe

Kavitation i reguleringsventil

Kavitation Kavitation i strømningssystemer forekommer primært hvor: a. Der forekommer tryktab i områder med i forvejen lave tryk b. Ved indsnævringer hvor hastigheds- trykket øges på bekostning af det statiske tryk c. Hvor strømningsmediet indeholder luft

Symptomer på pumpekavitation Knitrende lyd som hvis der pumpes vand med sand i. Faldende pumpe- kapacitet (flow) Reduceret trykhøjde

Afhjælpning af pumpekavitation Øge trykket på pumpens sugeside, ved fx at: Øge niveauet i tank, hvorfra der suges Sætte tanken under tryk Placere pumpen lavere Reducere friktionstryktabet i sugeledningen Reducere flowet

Afhjælpning af pumpekavitation Ændre de fysiske driftsbetingelser, ved fx at: Sænke væskens temperatur Minimere luftindtaget

Kavitation – rettidig omhu! Ønsket trykforløb Uønsket trykforløb

Net Positive Suction Head NPSH generelt NPSH udtrykker tryktilstanden (hvor tæt væsken er på sit kogepunkt) et givet sted i anlægget (Anlæggets NPSH). En pumpes NPSH angiver et mindstekrav til anlæggets NPSH ved sugestudsen, for at væsken ikke kommer i kog ved trykfaldet fra sugestuds til centrum af løbehjul. Vi skal kunne bestemme NPSH for at sikre os mod kavitation i pumper og andre flowkomponenter.

Beregning af NPSH NPSHreq (NPSHpumpe) fortæller hvor stort et absolut totaltryk – ud over væskens damptryk – der skal være ved pumpens indløb under drift, for at undgå kavitation. NPSHav (NPSHanlæg) udtrykker hvor tæt væsken, ved pumpens sugestuds, er på kogepunktet.

Beregning af NPSHanlæg Pumpeleverandøren angiver NPSHpumpe Vi beregner NPSHanlæg: Hvor pabs er summen af det statiske og det dynamiske tryk. En væske ved et givet tryk har en specifik kogepunktstemperatur (mætningstemperaturen). Omvendt har en væske ved en given temperatur et specifikt tryk, hvor den koger (damptrykket).

Beregning af NPSHanlæg Husk alle tryk i [m], og som absolut tryk!

Beregningseksempel NPSHanlæg Eksempel 1.6.1 s. 25, Th. Heilmann: hoverflade: 10,2 [m] hgeo: - 4,0 [m] hdyn: 0,14 [m] hfrikt: 0,12 [m] hdamptryk: 0,13 [m] Heilmann ser bort fra hdyn Anlæggets NPSH skal være større end pumpens NPSH for at undgå kavitation. Altså skal anvendte pumpes NPSH (NPSHreq) < 6,1 [m]