V OKSKURSUS FOR SNEDKER ELEVER H USK AT DET VI SKAL I GANG MED NU ER BRANDFARLIGT.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
TOP GESCHMACK En ny dimension med fokus på nydelse af druer og stenfrugt.
Advertisements

Bevar naturen – begynd at kompostere
Honninghøsten.
Honninghøsten.
Mr. Raggys prøveeksamen Gennemgang af svarene.
Skovøkosystem Målgruppe: Elever i folkeskolen Brugskontekst:
Forskellige traditioner
Vejret Vandet i luften.
Biobact Tabs.
Kulturhistorisk værksted Knudsgaard © KvK Oleflemming – grydebrænding
En opskrift Den dag jeg byggede en kage. Af ren og skær kedsomhed kiggede jeg på bogreolen og fandt en gammel støvet bog, jeg ikke kunne huske at have.
Termisk Energi Energi SI-enhed: joule Findes ved brug af formlen E=P/t
Newtons afkølingslov ”Ændringen i et legemes temperatur er proportionalt med temperaturforskellen mellem legemet og omgivelserne.” Af Ane, Casper og Andreas.
Faglig læsning 2.
Denne præsentation er specielt for begyndere. Se hele serien igennem før start. Hav værktøj og ler klart. GOD FORNØJELSE.
Ansigtsmasker afslutbegynd. hjemtilbage ansigtsmasker næste Dette dokument er kun til brug for ansatte og uafhængige distributører hos Nu Skin Enterprises.
perennial™ INTENSE BODY MOISTURISER
El-bil 1919 El/Hybrid-bil. Prius batteri Litium celler Porsche hybrid.
Ansigtsmasker afslutbegynd. hjemtilbage © 2001 Nu Skin ® Europe ansigtsmasker næste Hvorfor er masker så gavnlige?  Regelmæssig brug af masker er en.
Knudsgaard – lav selv dine trækul Maj 2007 Mikkel & Ole
Kulturhistorisk værksted Knudsgaard © KvK Oleflemming – grydebrænding
Glaskursus Åse og Sanne
Termisk energi - I forbindelse med opvarmning og i faseovergangene.
BIO-DIESEL.
Informations- kampagne om unødvendig kemi. Formål med mødet  Orientere om  Kampagnens baggrund  Målgruppe  Ønsker til form  Budskaber  Formalia.
Praktisk bekæmpelse af kæmpebjørneklo
Hvad kan du gøre for bekæmpe dem? Klimaforandringerne EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009.
Før vi starter på alkoholer, skal vi lige kigge på alkanerne (olier) fra 8.klasse-bogen. Navnene på de forskellige alkaner er udgangspunktet for navngivningen.
Biavlerens redskaber Stadetyper Opstabling Trugstade.
Rengør og desinficér en gærtank med horolith
Fedt, protein og kulhydrater
Svaleredeøregryde KvK v. Oleflemming Nielsen Svaleredeøregryde KvK v. Oleflemming Nielsen Vikingernes suppegryde Vikingernes suppegryde Har navn efter.
Trekantstage Jeg hedder Ole. Nu sidder jeg her i mit værksted og arbejder med en trekantstage. Jeg hedder Ole. Nu sidder jeg her i mit værksted og arbejder.
Konkurrenceforhold.
Fysiske målinger på mælk
Andre frugter fra biavlen
‘I skal vandre i kærlighed’ (Ef 5, 2).
ALENEARBEJDE FOA Randers 11. november Flere sider af alenearbejde Når man er helt alene på arbejdspladsen Når man arbejder isoleret fra (fag)kolleger.
Vands hårdhed !. Vandets hårdhed bestemmes ud fra indholdet af kalk i vandet. Kalk kaldes også for calcium. Hårdt vand kan give en række ulemper. Eksempelvis.
569 – Her, mens alt er stille 1, S1 Her, mens alt er stille, bier jeg på dig, Herre, om du ville tale nu til mig.
Honninghøsten. Hvornår tager man honning fra? Når tavlen er 2/3 forseglet … Og/eller ved ’sjaske’-test … Og/eller ’tændstik’-testen…
Kemiens verden: Opbygningen af stoffer ud fra atomer. Kemi handler om hvordan stoffer opstår. De forskellige stoffer vi omgås er alle opbygget af atomer.
Underoverskrift 17 pkt bold hvid MAX 4 linjer Overskrift her Størrelse 49 pkt hvid MAX 2 linjer Landbrug & Fødevarer Mørt eller tørt?
C PRØVEN I FYSIK/KEMI 2016 Prøveform A. Formalia om prøven Eleverne kan gå op enkeltvis eller i grupper på 2-3 elever (2 er mest hensigtsmæssigt) Inden.
Vand, salte og fedtstoffer
Velkommen til kursus ’Biavl for Begyndere’.
Vand og næringsstoffer i vand
Trekantstage Jeg hedder Ole. Nu sidder jeg her i mit værksted og arbejder på en trekantstage. Det var en meget almindelig form for lysestage for 150.
Team Nordahl og Skibet Skole
Fodring til vinter + Varroa bekæmpelsen
Forskellige traditioner
Kolonisering  af Mars Anna Rosa, Laura, Linda.
Seks veje til din sundhed
Polarklima.
TEMA 5 Realisering: Tilpas idéen
HOTDOG.
Pølsebrød af surdej Ingredienser 5 g gær 150 g surdej 12 g salt
Rørte og piskede masser
Fedtstoffer.
Fedt Sine Foder Nissen, foråret 2009.
Fremstillingen af salt.
Lægning af natursten - granit
Mælk og andre Mælkeprodukter.
V/Bent Okholm Hansen Intro til LAB-øvelser v/Bent Okholm Hansen
Fra korn til brød Direkte dejføring.
Blodglukosemåling Antallet af målinger og tidspunktet for disse er afhængige af individuelle behov og mål. For patienter, der er i behandling med multiple.
PAPIR???.
Produktion af bio hydrogen
TømiddelHåndbogen.
Præsentationens transcript:

V OKSKURSUS FOR SNEDKER ELEVER

H USK AT DET VI SKAL I GANG MED NU ER BRANDFARLIGT.

K ORT OM V OKS Normalt deler vi gruppen af vokser op i naturvokser og mikrokrystalinske vokser. De mikrokrystalinske eller petrokemiske vokser bruges i stor udstrækning i metalindustrien, samt i autobranchen. For os er de ikke så vigtige, så længe vi ikke beskæftiger os med stabilisering af resent træ (ormeædt eller rådnet træ) De er ikke velegnede til overfaldebehandling Plantevokser tilhører gruppen af Estere, sammen med olier (altså fedtstoffer) Voks er ikke foreneligt med vand. Dvs. at voks ikke kan opløses i vand. Udrører man vand i voks, får man en emulgering – i lighed med margarine, der er animalske fedtstoffer udrørt med vand. Det kræver særligt værktøj og stor viden om kemi at lave en emulgering, og det behøves heller ikke Voks lader sig gerne blande med olier og petrokemiske produkter som petroleum og terpentin

V OKSTYPER Som udgangspunkt er alle møbelvokser blandet ud fra bivoks, der er en raffineret plantevoks. I øvrigt udvundet af bier Bivoks er en blød voks, der ikke har hærdende egenskaber. Dvs. at hvis der ikke bliver tilsat anden, hårdere voks til bivoksen, vil den ikke have så stor bestandighed. Derfor tilsætter vi i mere begrænset mængde et meget hård voks. Som oftes canauba voks, der er en ren plantevoks. Canauba er en meget hård voks, der, hvis vi brugte den alene, ville sprække og krakelere. Der kan maks. tilsættes 35% canauba til bivoksen, ellers vil canaubaen overtage og få overfladebehandlingen til at sprække. Da voks i fast form ikke er anvendeligt som overfladebehandling, er det nødvendigt at fortynde den. Hertil kan anvendes to fortyndere – en teknisk olie som vaseline olie eller paraffinolie – teknisk olie er en ikke hærdende olie, der langsomt efter ca. 2 dage fordamper helt fra det behandlede møbel Eller lugtfri petroleum / terpentin. Disse fortyndere fordamper hurtigt, efter ca. et døgn, men man skal være opmærksom på at begge fortyndere har en relativ høj mal kode. Selv om man ikke kan lugte petroliumen, betyder det ikke at den ikke fordamper og at der derfor skal bruges værnemidler mod denne. Vi bruger petroleum i vokser der skal bones. Her skal der ofte lægges et meget tykt lag på, så der vil den tekniske olie aldrig helt kunne fordampe.

P ÅFØRINGS METODER OG BRUG Voksbehandling af møbler er nemt og hurtigt. Men voks er ikke vandfast, og selv en ringe mængde vand på overfladen, vil give skader. Her kunne man argumentere at det jo så var med til at holde snedkeren i arbejde, men for kundens synspunkt holder dette ikke. I de enkleste form påfører man voks med en klud – lader voksen tørre ca. ½ time, hvorefter man efterbehandler med en polerklud, samt børste Husk at når der slutbørstes, så må der kun børstes i åreretningen Denne form for voksbehandling opbygger ingen blank overflade, og er som metode anvendeligt på åbenporrede træsorter som ask og eg. På småporrede træsorter som valnød, kirsebær og ahorn vil som oftes, få et meget blakket udseende Til denne behandling anvender man en voks med lavt indhold af canauba (10%) Den har ofte en lang hærdetid, da fortynderen i voksblandingen er teknisk olie eller vaselineolie.

V OKS BONING At bone betyder at man påfører et ret fyldigt lag voks. Er det en hjemmeblandet voks med høj viskositet (Meget flydende), påføres denne med en pensel. Hvorefter den efterstår i ca. et døgn. Med en polerbal, med hessian først, og lindet efterfølgende, efterpoleres møblet, således at den nu næsten tørre voks presses ned i træets porer, og fylder disse op, samtidig poleres så overskydende voks poleres af møblet. Møblet vil herefter fremstå højglans poleret. Her skal man huske, at hængsler, små åbninger ol. vil blive fyldt med voks, og skal efterfølgende renses med den spids.

D EN BLØDE VOKS - 10% CANAUBA 50 g bivoks afvejes 5 g canauba afvejes Begge dele bringes til smeltning i et vandbad. Husk at temperaturen ikke må overstige 85 grader, ellers vil voksen begynde at krystallere Når voksen er smeltet tilsættes 5 dråber rosenolie (Sporstof) Rosenolie er meget kraftig og vil ved overdosering gøre voksen uanvendelig Herefter tilsættes 4 dl teknisk olie Efter afkøling er voksen klar til brug Ønskes en mere flydende voks tilsættes mere olie

D EN HÅRDE VOKS – 25 % CANAUBA 50 g bivoks afvejes 13 g canauba afvejes Begge dele bringes til smeltning i et vandbad. Husk at temperaturen ikke må overstige 85 grader, ellers vil voksen begynde at krystallere Når voksen er smeltet tilsættes 5 dråber citrusolie (Sporstof) citrusolie er meget kraftig og vil ved overdosering gøre voksen uanvendelig Herefter tilsættes 4 dl lugtfri petroleum Efter afkøling er voksen klar til brug Ønskes en mere flydende voks tilsættes mere olie

D ET SIDSTE TIP Ønsker man en dybere overflade, kan man med fordel give hærdende olie først – Skovgård olie anden linoliebaseret møbelolie. Herefter udfører man sin voksbehandling

L EVERANDØRLISTE ! Alle produkter – Kbh’s farvehandel, badstuestræde. Meget dyr Voks – Procudan (tidligere Dansk Voksfabrik) Kun salg i storembalage. Olier og petroleum Bauhaus eller anden byggemarked Duftstoffer Urtegården