Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Kulturhistorisk værksted Knudsgaard © KvK Oleflemming – grydebrænding

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Kulturhistorisk værksted Knudsgaard © KvK Oleflemming – grydebrænding"— Præsentationens transcript:

1 Kulturhistorisk værksted Knudsgaard © KvK Oleflemming – grydebrænding

2 Brænd dine egne jydepotter
I Vestjylland blev jydepotter oprindeligt brændt med lyngtørv. Man lagde flere og flere på det brændende bål – indtil man kunne se potterne gløde. For at opnå den sorte farve ( reducerende brænding ) dækkedes til sidst med sand og aske fra tidligere brændinger.

3 Brænd dine egne jydepotter
Pottekonerne fandt ud af, at en jerngryde, der totalt dækkede jydepotterne, sikrede et ensartet resultat. Brænder man potterne under en gryde, er det virkelig sorte potter, man får ud. Grydebrænding er dog en hård måde at brænde på! Brændingen tager bare ca. 6 – 7 timer timer! Enhver form for sjusk i produktionen straffes!!

4 Brænd dine egne jydepotter
Hvorfor bliver potterne sorte? Leret indeholder fra naturen jernilte (rust) og bliver i en almindelig keramikovn rødt. Under gruekedlen pakket ind i strå, som forkuller ved de grader, forbruges al ilten. Den sidste ilt stråene overhovedet kan få fat i, er fra den røde jernilte, som så forvandles til sort jernilte.

5 Brænd dine egne jydepotter
Det er vigtigt at potterne har fået lov til at tørre meget langsomt. 2 uger er slet ikke for meget! Der dækkes løst med plastic.

6 Brænd dine egne jydepotter
Potterne er nu tørre nok. Kontroller ved at lægge din kind mod potten. Er den kold, skal den tørre lidt længere!

7 Brænd dine egne jydepotter
Potterne forvarmes til de er 200 grader varme. Før brugtes den åbne skorsten, hvor potterne stod på brædder. eller et bråndhus. (se foto)

8 Brænd dine egne jydepotter
Nu er det nemt med en keramik- eller bageovn. Opvarmningen til de ca. 200 grader skal gå langsomt 2 – 3 timer. Før tog det 2 – 3 dage!

9 Brænd dine egne jydepotter
Du skal bruge: 1 – 2 gamle gruekedler eller lignende 1 trillebør 1 par smede - handsker - 1 – 2 baller halm ¾ - 1m3 tørt træ 1 fidibus 1 kost Evt. 1 dunk dieselolie En lang, flad stage/rive

10 Brænd dine egne jydepotter
Fidibus = hegnspæl hvor en klud er ”snøret” fast med ståltråd. Med lidt dieselolie på er det en fin lille fakkel til at tænde bålet med.

11 Brænd dine egne jydepotter
4 store trillebør fulde træ. (gran – fyr – lærk o.l.) Det afhænger af brændværdien. Løvtræ - lidt mindre mængde, men alt kan i teorien bruges.

12 Brænd dine egne jydepotter
Man kan nøjes med mindre mængder af det forskellige. så skal man bare finde en mindre støbegodsgryde på et loppemarked.

13 Brænd dine egne jydepotter
Du skal også bruge: God plads. ( mindst 5 m frit til alle sider for din bålplads. ) Fint vejr =( tørt og vind under 4 m/s ) Det er bedst at starte om aftenen, når vinden normalt lægger sig lidt.

14 Brænd dine egne jydepotter
Tag ikke chancer med vejret! Brug lokaludsigt + radarbillederne, de viser om der er regn i skyerne. Ikke noget med at brænde, hvis der er risiko for regn/tordenvejr. Særlig kastevindene før torden vil give en så skæv opvarmning, at potterne sprænges.

15 Brænd dine egne jydepotter
Gryden sættes i trillebøren støttet af strå. Så starter man med at lægge strå i bunden af gryden. Et 5 cm tykt lag, så der nærmest dannes en rede.

16 Brænd dine egne jydepotter
Potterne skal pakkes godt ind i halm – både udenom og indeni. De må endelig ikke røre jerngrydens inderside!

17 Brænd dine egne jydepotter
Træet og halm ligger klar. Jerngryden placeres med åbningen ned. Der dækkes med sand og aske langs randen i en 5-10 cm bred bræmme.

18 Brænd dine egne jydepotter
Træet sættes rundt om gryden. De tykkeste stykker inderst. På toppen lægges korte stykker.

19 Brænd dine egne jydepotter
Laget af træ omkring gruekedlen skal være mindst cm tykt. Over gryden lægges fortrinsvis mindre stykker træ i et lige så tykt lag.

20 Brænd dine egne jydepotter
Rundt om hele bålet lægges halm. Det er vigtigt at ilden får fat fra alle sider på en gang. Hjælp eventuelt med dieselolie. Den jævne opvarmning er ALT.

21 Brænd dine egne jydepotter
For at få tændt hele vejen rundt bruger du din fidibus. Vædet med dieselolie Du skal være så hurtig som mulig, tænd i halmen med 30 centimeters mellemrum.

22 Brænd dine egne jydepotter
Bagefter slukkes med sand.

23 Brænd dine egne jydepotter
Flammerne slår nu højt op. Man skal nøje se efter at alle sider brænder ens.

24 Brænd dine egne jydepotter
Er der problemer, kan man blive nødt til at anvende lidt ekstra dieselolie. Dette er kun for voksne! Brug aldrig benzin- tændvæske – sprit eller lignende!!!!

25 Brænd dine egne jydepotter
Når bålet rigtig flammer, udsender det en meget kraftig strålevarme. Det er en god ide at have vand ved hånden.

26 Brænd dine egne jydepotter
OBS ….Gruekedlen blottes og er ikke blevet glødende. Ser du dette – inden der er gået 45 minutter – skal der lægges mere træ på stedet. Det er en god ide at have lidt ekstra træ liggende

27 Brænd dine egne jydepotter
Brug en rive eller andet til at få træstykkerne lagt lige der, hvor de skal være. Vend siden til, når du nærmer dig bålet, så mærkes varmen mindst.

28 Brænd dine egne jydepotter
Det første man ellers ser til jerngryden skal gerne lyse kirsebærrødt! Temperaturen er så 800 – 900 grader.

29 Brænd dine egne jydepotter
Efter en tid er gruekedlerne igen til at se. Man skal stadig være på vagt for at få også afkølingen jævn. Med lægten/riven kan man skubbe lidt rundt med træet.

30 Brænd dine egne jydepotter
Flammerne dør ud, og der er kun gløder. Det tager ca. 3 timer. Så skal man bare vente 3-4 timer mere før det hele er kølet ned. Man skal kunne holde hånden på gruekedlen ( Grader) inden man åbner.

31 Brænd dine egne jydepotter
Dug eller en lille regnbyge gør intet. Man kan bare vente til næste morgen. Men er spændingen for stor kan man også vente oppe …… Det skal bare være afkølet så meget, at du kan holde på gruekedlen uden at brænde dig!!!!

32 Brænd dine egne jydepotter
Så er det tid til at se resultatet. Knips på kanten af potten, så hører du straks om brændingen var ok.

33 Brænd dine egne jydepotter
Er de nu helt sorte? Hvis de ikke er, har du fedtet med træet! De kan godt brændes om, men så SKAL temperaturen højere op 2. gang.

34 Brænd dine egne jydepotter
Vi pudser potterne efter brændingen med en pasta af bivoks Skal de ikke bruges til fødevarer, kan man blot opløse voksen med terpentin

35 Brænd dine egne jydepotter
En mere miljøvenlig pasta fås ved at smelte voks i spiseolie i et vandbad. Bland 1 del voks med 6 – 7 dele spiseolie. Varm langsomt op og afkøl under stadig omrøring. Bliver pastaen grynet er afkølingen sket for hurtigt. Forfra igen! Konsistensen skal være som havresuppe. Er det for tykt kan det spædes lidt op med spiseolie.

36 Brænd dine egne jydepotter
Voksopløsningen påføres med en blød børste. Derpå pudses med en stiv børste. Til sidst ”finpudses” med en klud. Står potterne koldt, kan voksen krystallisere, og potten bliver grå og kedelig at se på. Det er så nødvendigt at pudse dem op igen.

37 Brænd dine egne jydepotter
Her ser du forskellen. Mønstre og glittede flader træder tydeligere frem.

38 Brænd dine egne jydepotter
Mange foretrækker slet ikke at pudse. Potter, der ikke er pudset, viser tydeligt, hvordan stråene har sat deres spor. Personligt foretrækker jeg upudsede potter.

39 Brænd dine egne jydepotter
Skulle du få problemer eller have ubesvarede spørgsmål, er du meget velkommen til at kontakte mig. Mail: MSN Messenger: Jeg hører også meget gerne, hvis du skulle ønske andre ppt præsentationer.

40 Brænd dine egne jydepotter
Vil du besøge Knudsgaard? Adressen er Tim Kirkevej 30, 6980 Tim ( 15 km nord for Ringkøbing ) Åbningstider m.m. findes på Men skal du køre langt, så ring/mail hellere i forvejen, jeg er tit ude.


Download ppt "Kulturhistorisk værksted Knudsgaard © KvK Oleflemming – grydebrænding"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google