De frie grundskoler i Danmark Udvikling, etablering, perspektiver NLS konference 29. – 30. marts 2016.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
TR-rollen frem mod nye arbejdstidsregler
Advertisements

Formålet med kurset Undervisningsministeriets hensigt med undervisningen på kurset beskrives i undervisningsplanen således: Formålet med uddannelsen.
Socialtilsyn Midt Informationsarrangement Januar 2014.
Børnerådet Danske børns trivsel Lisbeth Zornig Andersen
Velkommen til - Infomøde for projektstillere til Operation Dagsværk
International Linje.
Den gamle universitetslov: Formål §1, stk 2: •at drive forskning og give uddannelse •værne om forskningsfriheden •bidrage til at udbrede kendskabet til.
Lærerprofessionen - en definition.
Certificering af tilsynsførende ved Friskoler og Frie Grundskoler
SAMARBEJDE OG MEDINDFLYDELSE. Overordnede bestemmelser Ledelse og medarbejdere skal i samarbejde føre de af kommunalbestyrelsen fastsatte mål ud i livet.
Bestyrelsesmøde 30. september 2013 Stavnsholtskolen Folkeskolereform – de helt overordnede rammer.
Skolen skal være mere rummelig, både hvad angår de svageste elever og de dygtigste "Regeringen har en klar målsætning om, at den almindelige folkeskole.
Tre klare nationale mål
Forældreinformation om skolebestyrelsesvalget Ny skolebestyrelse fra august 2014 Valg hver 4. år Din mulighed for at få indflydelse, nærdemokrati 7 medlemmer.
Hvordan søger man om optagelse?
Kriminalforsorgen Elevdag 7. maj
Søg støtte til projekter… København, 8. februar 2008.
4. Det kommunale valgår –Nyvalg til handicaprådet, LBR og klagerådet –Valgkampen generelt –Andet.
Undervisning af tosprogede elever i grundskolen
Folkeskolereformen Et fagligt løft af folkeskolen.
Værdigrundlag Vision og mission Værdier og mål Oktober Version 2.1.
Skolereformen og ”FUF”
Temamøde 18. marts 2009 Organisations- uddannelsen 2009.
A dfærd K ontakt T rivsel på Katrinebjergskolen. AKT Lovgivning Visitation på Katrinebjergskolen AKT- hvad er det -Konkrete eksempler Spørgsmål.
Velkommen til forældremøde
Oplæg: Formål, mål og målsætninger.  § 1. Folkeskolen skal i samarbejde med forældrene give eleverne kundskaber og færdigheder, der: forbereder dem til.
§ 76 Alle børn i den undervisningspligtige alder har ret til fri undervisning i folkeskolen. Forældre eller værger, der selv sørger for, at børnene får.
Gymnasiernes tiltag for tosprogede elever Oplæg ved rektor Niels Jørgen Helms Mulernes Legatskole.
Skolebestyrelsen Forælder specialklasse Medarbejder Elev Leder Ekstern repræsentant?
Informationsaften på den nye distriktsskole i Skovlunde.
TUR’s gaffeltruckkonference 2010 Indlæg fra Arbejdstilsynet
Hvad er det lige med de der Venstrefolk og VU’ere…… 2. februar 2013.
Generelt om intranet, omverden og forandringer
Erhvervsakademiloven VISION: Udvikling af KVU og VVU Stærke KVU-miljøer med Faglig tyngde Forankring af ansvar, herunder for økonomi Ledelsesmæssig kapacitet.
Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling SCKK Kompetenceudvikling i et strategisk perspektiv Konference om nyskabelse og motivation 15. juni.
Velkommen til forældremøde
Valgmøde 7. april Velkomst 2.Skolebestyrelsens arbejde - Det formelle - og i praksis 3.Tidsfrister 4.Opstilling / valgliste 5.Eventuelt.
Skolebestyrelsens årsberetning Skolebestyrelsens opgaver Skolebestyrelsen fastsætter principper for skolens virksomhed, herunder om –undervisningens.
Læreruddannelsen Silkeborg
Efterskolerne tilbage til samfundet Charlotte Rønhof 31.okt. 12 Efterskolerne tilbage til samfundet.
1 OK13 - Det nye ledelsesrum Fra detailstyring til overordnede rammer Kursus for nye forstandere torsdag den 24. oktober 2013.
ARBEJDSTIDSAFTALE Lederkursus Kapitel 1 Indledning Forudsætningerne for, at aftalen kan fungere og dermed, at intentionerne i forordningen om folkeskolen.
19. april 2012Kursus for sekretærer og forstandere 1 Brogaarden 19. april 2012 Ny Løn Ved specialkonsulent Christian Petersen.
Overordnede juridiske rammer Overordnede økonomiske rammer ved Jørgen Lycke Kursus for Kursus for bestyrelsesmedlemmer Hornstrup Centret 5. – 6. november.
Rammeaftale om samarbejde og medindflydelse. Formål: …at styrke medarbejdernes interesse for effektivitet i kommunens forvaltning og i dennes institutioner.
Efterskoleforeningen Forhandling af lokal løn Christian Petersen Tlf: Kursus for nye forstandere.
10. april Nyt fra Efterskoleforeningen Sekretærkursus 2 DGI-Byen 10. april 2013 v/ Christian Petersen.
MØDE MED ARBEJDSGRUPPERNE DEN 7. MAJ Opfølgning på moderniseringsprocessen Tidsplan for efteråret 2008 og 2009: milepæle  Juni-november 08: arbejdsgrupperne.
Forslag og konsekvens1 Velkommen til Konferencen Forslag og konsekvens.
Tilføj hjælpelinjer: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg "Gitter og hjælpelinjer" 3.Vælg "Vis hjælpelinjer på skærm" Tilskud.
Tekstniveauer: 1.For at skifte mellem de forskellige tekstniveauer, brug "Forøg list niveau"- knappen i værktøjslinjen "Formatering". 2.For at komme tilbage.
Ansættelsesk-ontrakt og løn
Temadag for TR.
Efterskoleforeningen
FIP-konference 8-9 marts 2017 på Gl
Kursus for skolerevisorer Hotel Comwell, Middelfart 23. oktober 2012
15. december 2017.
Overordnede bestemmelser
Ligebehandling: principper og begreber
Nationale strategier | Folkeskolen | Vingsted 15. marts 2015
Kvalitet i folkeoplysningen
OK18 Det statslige forlig - Chefer
Undervisningspligten
LO’s udspil ”Bedre overgange fra grundskole til ungdomsuddannelse”
Camilla Green Schwarzbach og Signe Rørdam Thomsen
Hvad betyder det på efterskolerne?
Princip om skolefrihed Godkendt d
UU-Øresund Rammer for centerets varetagelse af undervisningen i UEA
Ejerskab og demokrati i infrastrukturselskaber Et bestyrelsesperspektiv Oplæg MEN seminar 28 januar 2019 Lars Goldschmidt.
§ 18-teamet Socialforvaltningen Center for Socialpolitik og Udvikling
Præsentationens transcript:

De frie grundskoler i Danmark Udvikling, etablering, perspektiver NLS konference 29. – 30. marts 2016

Elevtalsudvikling 2007 – ‘14

Elev-sammensætning Elever med anden etnisk herkomst end dansk: – Folkeskolen: 10,5% – De frie grundskoler: 10,7% Socioøkonomisk baggrund: Vi har ikke ”hard evidence” af nyere dato, men: – På landsplan er der ikke signifikante forskelle mellem frie skoler og folkeskolen. – I storby-områder er der en vis overrepræsentation af de bedst stillede i frie skoler

Etablering af en fri grundskole Alle kan søge om etablering af en skole Skal anmeldes til Undervisningsministeriet senest et år før skolestart. Skolens vedtægter skal godkendes. Der skal oplyses, hvem der skal lede skolen, hvilke klassetrin og lokaler den har, lokalernes omfang og at de er myndighedsgodkendt, skolens adresse, revisor og den valgte bestyrelse. Frie skoler skal være enkeltvist selvstændige – der må hverken være sammenfald i bestyrelser, ledelser eller bygnings-ejerforhold.

Krav til elevtal En fri grundskole skal have mindst: 1.Ni elever i alt i børnehaveklasse, 1. og 2. klassetrin 2.Seks elever i alt på 3. og 4. klassetrin 3.Ni elever i alt på 5.-7 klassetrin En nyoprettet fri grundskole skal dog først opfylde krav 1 i skolens tredje skoleår, krav 2 i skolens femte skoleår og krav 3 i skolens 8. skoleår. En fri grundskole skal i børnehaveklasse og på klassetrin have minimum 32 elever. Dog skal en nyoprettet skole i det første skoleår pr. 5. september minimum have 14 elever og i det andet skoleår pr. 5. september minimum 24 elever.

Indholdskrav og tilsyn Skolernes undervisning ”…står mål med, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen. Skolerne skal efter deres formål og i hele deres virke forberede eleverne til at leve i et samfund som det danske med frihed og folkestyre samt udvikle og styrke elevernes kendskab til og respekt for grundlæggende friheds- og menneskerettigheder, herunder ligestilling mellem kønnene.” (Friskoleloven § 1.2) NB: I DK er der ikke et fælles curriculum – hverken for offentlige eller frie skoler. Tilsynet er tredelt: – Forældretilsyn – Certificeret tilsyn/ selvevaluering – Ministerielt tilsyn. Der er udsigt til skærpelser.

Løn- og ansættelsesvilkår Alle frie grundskoler skal følge overenskomsten mellem staten og FSL (LC) samt regler fastlagt heri og afledt heraf. FSL forhandler løn på/med alle skoler uanset om der er medlemmer af FSL eller ej. Organisations% ≈ 70 Intet uddannelseskrav til lærerne! Ca. 25% har anden baggrund end læreruddannelse.

Økonomi Skolens midler må kun anvendes til skoledrift. Det gælder alle midler – ikke kun statstilskuddet. Der er fastlagt meget detaljerede krav til regnskabsaflæggelse, herunder også til revisor-kontrol med løn- og ansættelsesvilkår. Der er fuld offentlig indsigt i de frie skolers økonomi og forvaltning

Statstilskud/elev 2010 – ‘16