Gruppeundervisning Tanker, erfaringer og udvikling Kontinenssygeplejerske Hanne M. Gravgaard, AUH, Urogynækologisk Klinik.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
KONFLIKTHÅNDTERING Velkommen! Dias.
Advertisements

En værdig livsafslutning for alle - eller at leve med døden
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne beskriver og italesætter ofte sig selv med de ord, som voksne brugte om dem, da de var børn. Mange.
Hvem er vi? Martin Dahl Karin Dam Nielsen
Omsorgen i accelererede mammaforløb i dagkirurgisk regi.
Trivselspolitik på Løsning Skole
Svar fra et tilsyn bliver overset Kontinuitetsbrud.
Fra en børneforkæmpers perspektiv. Børns sorg er et voksent ansvar OmSorg.
Erfaringer fra brugerpanelet i Onkologisk Klinik
HVORFOR VIGTIGT AT HAVE MULIGHED FOR FUNGERENDE SEKSUALITET?
VELKOMMEN TIL PÅRØRENDE PSYKOEDUKATION Session 1 - Introduktion.
Ældre kontra unge Geriatrisk udredningsprogram Ældre over unge
Børn og sorg - og sprældøde døde
Brugerinddragelse i et uddannelsesperspektiv
Hjælpemiddel under forløbet. •Kendt fra kunstnere, som en samlingsmappe over deres værker. •Vi bruger det her, som en samling over hvad du har lavet mens.
Temadag Funktionelle lidelser.
Vestegnsprojektet Forebyggelsespuljens temadag 4. oktober 2012
”Der er ingen sår der ser godt ud”
3 eksempler på, hvordan sundhed.dk hjælper borgerne
Hvem sagde udsatte? Den 8. februar 2012
ORIENTERING OM LEDELSESEVALUERING – til medarbejdere
Sygeplejerskeuddannelsen
Kan omsorg accelereres?
Sundhedsprofessionelles forståelser af patientinddragelse
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne med ADHD har ofte mange negative erfaringer med sig. Mange har fået megen skæld ud som børn, og de.
Session 8: Medicinsk behandling - hvad skal jeg selv gøre Psykoedukation til patienter med bipolar affektiv lidelse.
Patientforløb internt i Onkologisk Afdeling og i samarbejde med regionshospitalerne.
Brugerdialog FS SASMO kongres , Vejle Center Hotel
Tilfredshedsundersøgelse ______________________________________________ Danske Massører og Terapeuter PI-Tour Juni 2010.
Kompetent til at støtte livet med kræft
Pårørendeindsatser, hvorfor og hvordan?
Tema 5: Relationer og kommunikation Psykoedukation til patienter med emotionelt ustabil personlighedsstruktur.
LUP – Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser Nyt koncept for LUP 2014.
Psykoterapeutisk Center Stolpegård Klinik for Spiseforstyrrelser Flerfamilieeftermiddage II PC Stolpegård 1.
Børn og unge som er pårørende til selvmordsadfærd eller som er efterladte efter selvmord. Hvordan hjælper vi dem? Ved Elene Fleischer, PhD
”Du har rørt mit hjerte” Kampagne for Sundhedsklinikken i Hørsholm.
Jysk Sårforum, Skærbæk, Oplevelser som patient, pårørende og klinisk psykolog 2 åreknude operationer, 2 fødsler, 1 blindtarm + det løse… Patientens.
Patientuddannelse - sundhedspædagogik i højsædet Udviklingschef Dorte Jeppesen og Underviser i sundhedspædagogik Helle Schnor.
Behandling i hjemmet København den
Undgå, at de ældre brænder ud, og at de unge dropper ud!
Organisering og styring af den kommunale sygepleje
GRUPPE 1 DESIGN TIL HOSPICE IXD FINDINGS 1. Patienterne og de pårørende opfører sig som om, de var på et hospital. 2. Patienterne opfatter deres.
Palliation til ældre med kræft
Børn, inkontinens og den sociale stigmatisering heraf - et tværsektorielt samarbejde Sygeplejerske Mette Sehstedt Østergaard Afdelingslæge Charlotte.
Velkommen Formålet med denne workshop er At teste forskellige former for teknologiunderstøttelse ved etablere af samarbejde på hospitaler. Målet med dette.
Velkommen Formålet med denne workshop er At teste forskellige former at teknologiunderstøtte etablere af samarbejde på hospitaler. Målet med dette er:
Hvad kan vi gøre for at hjælpe søskende??
At være søskende… At være søskende i en familie med et anderledes, sygt eller handicappet barn. At være søskende til et barn med AD/HD.
Resultater fra: Diskriminationsundersøgelsen blandt mennesker med psykisk sygdom Som et led i EN AF OS kampagnen er der gennemført en undersøgelse af oplevet.
”Unge mod Tabuer” - et afstigmatiseringsprojekt
Borgerservice Undersøgelse af brugertilfredsheden med Borgerservice Marts
Pressalit Sports Academy Fra perioden til
"Stigma betyder ’miskrediterende særtræk’. Stigmatisering rammer mange grupper i samfundet, der på en eller anden måde skiller sig ud fra normen eller.
Praktikvejlederuddannelsen Fjernundervisning. Hvad er fjernundervisning? ”Fjernundervisning betegnes som undervisning, der ikke som udgangspunkt forudsætter,
Forebyggelse og uddannelsesforløb for kroniske patienter Allan Flyvbjerg Formand for Diabetesforeningen og Professor ved Aarhus Universitetshospital Møde.
S IRCULUS Patienttilfredshedsundersøgelse Marts 2016.
Introduktion til arbejdet med vold i familien, kærestevold og grænser Tør du tale om det?
Bjarne Thyssen Jørgensen
Landskursus for palliationssygeplejersker
Lindrende behanding.
Seksualitet.
De pårørende i beslutningsrummet
Landskursus Fagligt selskab for Øjensygeplejersker
"De er jo så søde alle sammen"
Metoden fælles beslutningstagning
Case til øvelse med agendasetting Lægeforeningen.
Bydækkende netværk for kliniske vejledere
Velkommen Pårørendekursus Livet med demens i eget hjem
Præsentationens transcript:

Gruppeundervisning Tanker, erfaringer og udvikling Kontinenssygeplejerske Hanne M. Gravgaard, AUH, Urogynækologisk Klinik

Definition -patientuddannelse Undervisning af patienter med en diagnosticeret sygdom i en struktureret undervisning, individuel eller rettet til grupper af patienter og eventuelt pårørende. Undervisningen kan være sygdomsspecifik og rettet til patienter med en given sygdom eller generelt rettet til patienter med forskellige sygdomme. (MTV rapport, patientuddannelse, 2009)

Gruppeundervisning til inkontinente kvinder 2007 Tabubelagt Sygeplejerske / fysioterapeut Lægeundersøgelse 14 dage efter 221 Spørgeskemaer. ( ) Resultat.

Patientkommentarer Udmærket måde at informere på. Andre spørger om noget, man selv kan have svært ved. Det er relevant at høre andres spørgsmål. Det er vigtigt, at man indskærper overfor gruppen, at individuelle problemer ikke skal diskuteres / behandles i gruppen. Jeg synes ikke, det er rart at høre på andres sygdomme / problemer. Det er for privat / intimt! Men hvis det kan udelades, er det fint, at man sparer tid ved at få flere gennem forløbet samtidig. Måske kunne man samle gruppen efter alder: unge / overgangsalder / ældre. Jeg tror, at det, at man er flere, modvirker noget af den skam, mange kan opleve ved inkontinens. Tabuer bliver gjort mindre.

Gruppeundervisning til kvinder med prolaps Stordriftsdage 4 grupper på en dag 6-8 kvinder i hver gruppe Sygeplejerske / fysioterapeut Lægeundersøgelse samme dag

Modtagelse i gruppe Samlet modtagelse af 3 patienter dagen før operation for prolaps. Forskningspris ved DSR: ”Nye veje i sygeplejen” Tiden løb fra os ……nye strukturer

Gruppeundervisning til kvinder med vulvodyni Uden diagnose Unge >< ældre Tabu Sygeplejerske / fysioterapeut 127 Spørgeskemaer Resultater

Gruppeundervisning til kvinder med lichen scleroses Uden diagnose Eneste gruppe med lægeundervisning 51 Spørgeskemaer Resultater

Pelvic Pain konference i Nice 2015

Patientkommentarer Gruppeundervisning er ideel, da emnet er så alment Grupperne må ikke være større end i dag (3-5) Godt at være i gruppe. Man føler sig ikke alene med sit problem Fint at være i gruppe, så man kan se at man ikke er den eneste. Det er godt at høre andres input og overvejelser. Fint i grupper. Ingen grund til at dette bliver fortalt individuelt. Jeg havde aldrig hørt om det før, selv om jeg havde haft smerter i 10 år Aldersopdeling ville være en god ide. Grænseoverskridende i starten Manglede at min mand kunne få informationen sammen med mig. Synes at det er OK med information i gruppe, men kunne godt bruge, at jeg vidste at jeg havde vulvodyni. Meget professionelle mennesker, en behagelig oplevelse efter omstændighederne

Konceptet breder sig……… Fælles information inden kegleoperation. Labiareduktion. Fertilitetspatienter

Tak for i dag Kontinenssygeplejerske Hanne M. Gravgaard AUH, Urogynækologisk Klinik