DK 2 - 1 Klimaforandringer og forsikring. DK 2 - 2 Hvem er F&P?

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
1 Presse- og analytikermøde 31. januar Tidligere udmeldinger om orkanen Branchen Umiddelbart efter orkanen Ca. 1 mia. kr. Medio december 1999.
Advertisements

Samfundsmæssige betydning af klimaændringer indenfor landbruget Brian H. Jacobsen, FOI, KU (KVL)
Hvad er værdien af ISO 9001? Og hvad er ændringerne i ISO 9001 og de øvrige ledelsesstandarder? Jesper Jerlang Standardiseringsdirektør.
Forsikring & Pension 01 Åbenhed og gennemsigtighed Verdens bedste forbrugerværktøjer.
Ådalens Skole Innovative legeplads og LAR projekt Mellemtrinnet.
Vælg layout 1. Højreklik uden for dit slide 2. Vælg et passende layout fra “drop ned” menuen Ønskes bullet brug da: Bullets generelt: For at få punktopstilling.
Arbejdsmiljø i vandløbene Problemer og løsninger v/ Tine Eggertsen, HedeDanmark Natur og Vand.
Vandsektorloven Startskuddet til en ny æra Startskuddet til en ny æra……
Region Hovedstadens Vækstbarometer Arbejdskraft ”Region Hovedstadens Vækstbarometer” er et repræsentativt panel af mere end 800 direktører.
Erhvervspanel for Grøn Omstilling Karin Klitgaard 18.apr. 13 Bæredygtig vækst.
Kvalitet i Sundhed Pressemøde den 11. februar 2011.
Privat beskæftigelse under pres personer Aktuel mangel på arbejdskraft – Demografisk tab af arbejdsstyrke Offentlig finansieret beskæftigelse.
Sportsmedicinsk forberedelse af en toppræstation Læge Morten Storgaard Team Danmark.
1 Foreningen af Statsautoriserede Revisorer - Værdien af revision.
Målgrupper for ressourceforløb Beskæftigelsesregion Midtjylland 13. juni 2014.
Bo Christensen professor praktiserende læge ph.d 2011 KVALITET I ET SAMMENHÆNGENDE SUNDHEDSVÆSEN – HVORDAN KAN DET LADE SIG GØRE?
Større fleksibilitet og øget indflydelse på arbejdstidstilrettelæggelsen Trivsel og Sundhed, Oktober 2009.
Økonomisk politik Den økonomiske politik tager sit udgangspunkt i de samfundsøkonomiske mål Økonomisk vækst Fuld beskæftigelse Lav inflation Overskud i.
MiljøForum Fyn 2007 Klima, energi og miljø Anne Grete Holmsgaard.
FORNYELSESFONDEN - Fond til grøn omstilling og erhvervsmæssig fornyelse Lone Rosen,
Psykisk arbejdsmiljø – en styrket indsats Indsatsen består af Ekspertrådgivning og inspiration Forskningsprojekt på de regionale arbejdspladser.
Kvalitet i Sundhed Pressemøde den 11. februar 2011.
Fremtidens matematik, marts 2015 Carl P. Knudsen Hvad er DASG ?
Den nye verden Hver dag bringer en ny global nyhed Vores liv påvirkes direkte af globaliseringen Tidligere var nationalstaten rammen om politiske beslutninger,
1 Klimatilpasning på Frederiksberg. 2 Agenda Om Frederiksberg og dens forsyning Klimatilpasning på Frederiksberg Skybrudsplanerne Fremtidens udfordringer.
Tilskud til fremme af grøn teknologi April 2013 Michael Rasmussen.
Skader sket i aktivering Anmeldelse, definitioner og forsikringer
Effektivisering Kredsmøde BL’s 4. kreds 8. marts 2017.
Alle anbringelsessteder Plejefamilier Private opholdssteder
Virksomhedens omkostninger
OK18 nærmer sig Hvad er vigtigst for HK Kommunals medlemmer?
ET INNOVATIONSFORLØB OM MOBILITET
På job i samskabelsessamfundet -Udfordringer og muligheder
Biodiversitet er jordens naturlige kapital
Arbejdsmiljørundering /tjeklister
Forberedende kursus til produktionshygiejne.
Hvorfor resultatløn?.
(s. 1) De projekterende og udførende sammen med bygherren gennemgår grundigt og udfordrer projektet i overgangen fra projektering til udførelse. Ved projektoptimering.
Læring og forbedring af patientsikkerheden
Hvad kan du gøre for bekæmpe dem?
En forenklet beskæftigelsesindsats
Hovborg Borgermøde d. 16. marts 2017
Bedre Balance Fokus i offentligheden på skæv fordeling af velfærd!
Oplæg til undervisning
Lægge Procent til eller trække procent fra
Selvstyrets klimaarbejde 2009
Internationale virksomheder til trekantsområdet
Briefing vedrørende indsatsen omkring det psykiske arbejdsmiljø
Køreteknik.
Er KRAM en skam? Signild Vallgårda
OK18 Det statslige forlig
Lf. nr. 123 af 23/ om ændring af (…) virksomhedsskatteloven (…) - med seneste ændringer Anders Lützhøft.
Knallertens udstyr.
Michael Brockenhuus-Schack, Formand for Landbrug & Fødevarer
Dialog mod Vold som business-case
Room for people.
Fra kanten til ”så dygtig som muligt”
Nyt fra forskningen – med fokus på kvalitet og kvalitetssikring
Nøgletal på vejområdet
Kapitel 5 Forsikring.
En forenklet beskæftigelsesindsats
Viborg Kommunes placering i benchmarking-analyser på natur-, miljø- og klima-området Oplæg på fællesmøde mellem det Grønne Råd og Viborg Kommunes Klima-
Borgermøde i Hvidovre Tirsdag den 21
LAG Odder-Hedensted.
Tryg sjove og brugbare løsninger . Vi har brug for jeres hjælp til
MEDARBEJDER-INDDRAGELSE
Kystbeskyttelse – når der er risiko ved erosion
Anvendelse af konventionalbod ved projektmangler – hvad er nyt?
Vejbelysning – med og uden LED
Den røde tråd i undervisningen
Præsentationens transcript:

DK Klimaforandringer og forsikring

DK Hvem er F&P?

DK Forsikring & Pension er erhvervsorganisation for skades- og livsforsikringsselskaber samt tværgående pensionskasser i Danmark Medlemstal: Ca. 200 selskaber 1

DK Klimaforandringer og forsikring Regeringen udsendte august 2007 et udkast til regeringens strategi for tilpasning til klimaændringer i Danmark - forsikring indgår heri. Forsikring er generelt en budbringer om prisen på risiko (hvis risikoen øges, så øges prisen). Forsikringsselskaberne har en omfattende viden om risici knyttet til klimaforandringer. Klimaforandringer betyder flere ekstreme vejrsituationer – storme og voldsomme skybrud – større skader. Derfor øges behovet for forsikring/skadesforebyggelse. Forsikringsbranchen har i lighed med myndighederne en interesse i at begrænse de økonomiske konsekvenser af klimaændringer.

DK Hvem kan bære omkostningerne ved ekstreme vejrsituationer? Omkostningerne forbundet med mere ekstreme vejrsituationer kan bæres af forskellige grupper: a) Hvor forsikring dækker, vil omkostningerne blive båret af forsikringskollektivet – personer og virksomheder med størst risiko betaler mest. Det giver incitamenter til risikobegrænsning. b) Samfundet i form af skatteyderne. Betyder, at der ikke er nogen belønning for at undgå risici og ingen straf for at acceptere dem. Denne løsning kombineres derfor ofte med regulering i form af krav til forebyggelse m.v. c) Uden forsikring eller offentlige erstatningsordninger bæres omkostningerne af individer og virksomheder. Kan have svære økonomiske konsekvenser for de berørte. d) En kombination af a)-c) kan kombinere incitamenter og sociale hensyn.

DK Eksempler på forskellige dækningsmodeller Storm Forsikring Stormflod og –fald Offentlig ordning Oversvømmelser fra søer og åer Ingen forsikring eller offentlig ordning i dag Voldsomt skybrud Forsikring Indsivende vand fra terrasse med forkert fald o.l. Privat problem

DK vejrrekorder i Danmark siden juli Skaderne i Danmark efter de senere års uvejr er i vidt omfang blevet dækket af forsikringsselskaberne. Orkanen den 3. december 1999 kostede forsikringsselskaberne mia. kr. – heraf var en del genforsikret. Stormen i januar 2005 kostede ca. 5 mia. kr. De kraftige skybrud 2007 koster ca 400 mio. Selv en orkan, der er noget større end orkanen i 1999 kan dækkes.

DK Forsikringspriser er grænseoverskridende Klimaforandringer har også finansiel betydning i kraft af stigende præmier på genforsikring. Klimaforandringer er derfor også forsikringsmæssigt et globalt fænomen Forsikringsselskaberne følger sammen med deres reassurandører løbende behovet for fremtidige dækninger og betydningen af klimaændringer. Genforsikringsselskaber er de første til at prissætte risikoen ud fra globale forhold typisk med udgangspunkt i teknisk og naturvidenskabeligt funderede modeller. De økonomiske konsekvenser for danske selskaber kan være - Højere priser på genforsikring - Forringede muligheder for genforsikring - Krav om bedre kapitalstyrke (kapitalbuffer, solvenskrav) Alt i alt betyder dette, at forsikringspræmier kan stige, uden at det betyder øget indtjening for de danske selskaber.

DK Internationale forsikringsinitiativer Den 13. september 2007 blev det såkaldte ClimateWise-initiativ søsat af en række forsikringsselskaber og forsikringsorganisationer. Formålet er at reducere den menneskeskabte klimapåvirkning samt vurdere og afbøde risici knyttet til klimaændringer. Det er formålet både at påvirke adfærd hos privat- og erhvervskunder samt politiske beslutninger.

DK ClimateWise Initiativet bæres af seks principper: Lederskab i risikoanalyse Forbedring af beslutningsgrundlaget for politiske beslutninger Understøt kunderne i at reducere deres belastning af klimaet Indarbejd klimaændringer i investeringsstrategier Gør forsikringsbranchen mindre miljøbelastende Rapporter troværdigt om initiativerne og deres konsekvenser

DK Hvad indebærer det i Danmark? Branchen vil overveje, at – tilbyde forsikringer for forsikringsbare begivenheder knyttet til klimaforandringer. – give information om kendte risici og belønne forebyggende adfærd hos kunderne, – give et serviceeftersyn til ordninger og områder, der er under pres som følge af klimaforandringer. Overveje klimahensyn i forbindelse med nye produkter, f.eks. Bilforsikringer, der er billigere, jo mindre man kører, – Investeringssiden(SRI)

DK Det offentlige Det offentlige skal imidlertid også yde sit. For at reducere skaderne ved voldsomt skybrud er det vigtigt, at det offentlige sikrer korrekt vedligeholdelse og tilstrækkelig dimensionering af kloakkerne. Hvis der skal lægges låg over præmiestigningerne, er det vigtigt, at der sikres korrekt vedligeholdelse og dimensionering af kloakkerne. Der er dokumentation for, at kloakkerne mange steder er dårligt vedligeholdt, og at de er underdimensionerede. Det offentlige bør som supplement hertil overveje at regulere afstrømningen af vand fra ejendommene. Det offentlige kan også overveje at regulere afstrømningen fra private parceller, f.eks. ved krav om nedsivningsanlæg, krav til maksimal befæstning eller ”incitamentskorrekt” vandledningsafgift. Alle disse initiativer koster penge, men i sidste ende er valget mellem at betale højere forsikringspræmier og bruge pengene på at forhindre og afbøde skaderne.

DK Forsikring & Pension finder, at der er behov for en tæt dialog mellem forsikringsbranchen og kommuner og regioner for at finde de bedste løsninger for fremtiden. Vi ser frem til en konstruktiv dialog.