Fysiske målinger på mælk

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Kombinatorik, sandsynlighed og statistik
Advertisements

Myastenia gravis.
Det sure, det salte, det basiske
Dialog og samarbejde om uddannelsesparathed
Lysets Natur Lys og Farver.
Robotter i stalden. Automatisering af mælkeproduktion i Danmark
Surdej til rugbrød.
Mr. Raggys prøveeksamen Gennemgang af svarene.
Forskellige traditioner
Hvorfor er sand godt til køer ?
Vejret Vandet i luften.
Biobact Tabs.
Moderne genteknologi Celler som fabrikker.
Computerens anatomi.
Mr. Raggys begyndertest Gennemgang af svarene.. 1 Svar 1. Hvilken farve pæle er der typisk omkring vandhazarder? a) Gule og hvide. b) Hvide og røde. c)
InSire.
1 De fem mest brugte regler… der ikke eksisterer. Fem regler, der ikke eksisterer…
”Der er ingen sår der ser godt ud”
Termisk energi -varmeenergi.
Af: Michael Jørgensen. Entity Life Cycle: Hvad er det ?  Er en måde, hvordan man, eventuelt tidligt i programmeringsforløbet, kan bestemme hvordan et.
En syre skal kunne afgive en H+ -ion (kravet til en syre) F
Evolution.
Hvad er mikroorganismer?
Kroppens naturlige forsvar
Naturfag 9.klasse Kredsløbet.
Regnskoven.
Et videnskabeligt forsøg
At beregne kolesterolniveauet i mennesker
Skjoldbruskkirtlen på overarbejde
VITAMINER OG MINERALER
OSMOSE OG DIFFUSION STOFTRANSPORT.
Bakterie og virus.
Nikolaj Mannering Læge
Disposition Kort introduktion til Phag  29 Forsøgsopstilling Resultater Perspektiver.
Kombinatorik, sandsynlighed og statistik
PERIODE Uge 36 – august 2009 – 30. oktober 2009
Kombinatorik, sandsynlighed og statistik
Opgave af ren kreativitet… Kunst i det offentlige rum
... til dig med rygsmerter - MODIC FORANDRINGER (tryk pil t.h. )
Proteiner og massespektrometri
Fra mælk til ost Vi lavede osten ved hjælp af enzymet Chymosin. Chymosin får mælken til at koagulerer, sådan at man, når vallen er sorteret fra, har det.
Fysiske målinger på mælk
SKABELON.
Blodets sammensætning Lymfesystem Blodsygdomme
Kører man på éthjulet cykel, når man kun har ét ben?
- Sammensætningen og lymfesystemet. En voksen mand har 5-6 liter blod i kroppen. En voksen mand har 5-6 liter blod i kroppen. Plasma udgør ca. 60% og.
Hvad er benchmarking Benchmarking betegner et forbillede, som udgør udgangspunktet for bedømmelsen af en præstation i en eller anden henseende. Benchmarking.
Naturfag Bjergsnæs Efterskole
Blodets sammensætning
GPS styret Saltning af veje Jens Kristian Fonnesbech
Pølsebrød af surdej Ingredienser 5 g gær 150 g surdej 12 g salt
Afsnit 1 Afsnit 2 Afsnit 3 Afsnit 4 Afsnit 5 Afsnit
Immunforsvaret Består af: Hud og slimhinder Immunforsvarsceller
Rørte og piskede masser
Proteiner Sine Foder Nissen, foråret 2009.
Forsøg til Håndværk og Design
Det sure, det salte og det basiske 2
SN – Fysik/Kemi – Hjemly Idrætsefterskole
KROPPENS FORSVAR.
Salte og Ioner.
Fedt Sine Foder Nissen, foråret 2009.
Stråle-Simon og jagten på de sure kræftceller
Mælk og andre Mælkeprodukter.
Teoretiske kontinuerte fordelinger
Konjunkturbarometer – maj 2013
Enhed af forskellighed
Præsentationens transcript:

Fysiske målinger på mælk Introduktion, formål:I forbindelse med vores seneste forløb har vi været på studietur til Foulum på Århus universitet. Her har vi fortaget nogle målinger på 7 forskellige køer ved hjælp af 4 forskellige metoder, for at undersøge hvilke af de 7 køer der har yverbetændelse. Ud fra vores data skulle vi finde ud af, hvilke af de 4 metoder der egner sig bedst til at bestemme hvor vidt en ko har yverbetændelse eller ej. De 4 metoder var henholdsvis en visuel vurdering af mælken, et forsøg hvor vi testede ledningsevnen på mælken, et forsøg hvor vi tilsatte CMT væke til mælken, og tilsidst et forsøg hvor vi talte celletallet i mælken. I den visuelle vurdering af mælken så vi på om mælken så dårlig ud, om der f.eks. var klumper i mælken osv. I forsøget hvor vi testede ledningsevnen, så vi på om ledningsevnen var høj, og koen dermed var syg. Da vi tilsatte CMT væsken til mælken vurderede vi visuelt i hvor høj grad koen var syg ved at se på hvor slimet mælken blev. Og til sidst da vi talte celletallet, kunne vi konstatere at hvis celletallet var over 200.000 var koen syg. Score Metode 2 Mælkens udseende 1 Flydende som normal mælk 2 Flydende men mere violet 3 Tykkere konsistens end mælk 4 Ret tykt og med slimtråde 5 Meget slimet, kan samles som en klat Score Metode 1 Mælkens udseende Filterets udseende 1 Ligner normal mælk Der er ingen klumper 2 Vandig Der er enkelte klumper 3 Indeholder fnug/gryn/ klumper Filteret er dækket af klumper/slim 4 Har en strå gul farve   5 Er blodtilblandet Her ses en graf over to køer hvis mælk er blevet visuelt vurderet. Mælken har fået en karakter fra 1-5 for hvor klumpet og syg mælken ser ud. 1 er rask mælk og 5 er dårlig og syg mælk. Denne vurdering er ikke altid til at regne med da den er subjektiv. Her ses det f.eks. at den ko der vurderes som den sygeste af de to, faktisk er den ko der er mest rask (den med det højeste celletal) Her ses en graf over to køer hvis mælk er hældt igennem et filter og derefter blevet visuelt vurderet. Mælken har fået en karakter fra 1-5 for hvor mange klumper der ligger tilbage i filteret. 1 er ingen klumper og 5 mange. Denne vurdering er ikke altid til at regne med da den er subjektiv. Her ses f.eks. at to køer med vidt forskelligt celletal, der her har fået stort set samme karakter. Ledningsevne: Når bakterier begynder at angribe, ødelægger de celler. Langt oppe i yveret i nogle små udposninger, kaldet alveolerne, sidder der inderst nogle celler, og det er disse bakterierne ødelægger. Fra disse ødelagte celler bliver der frigivet salte, som gør at mælkens ledningsevnen vil stige. Når der er mere salt i en væske har strømmen lettere ved at vandre igennem, da der er flere metal-ioner til at lede det videre. Så hvis mælken har en forhøjet ledningsevne, er der en chance for, at der er uønsket bakterier i den pågældende pat, som har ødelagt celler og frigivet salte i mælken. Celletal: Når der sker en infektion, eller en øgning af uønsket bakterier, et sted i koens krop vil antallet af hvide blodlegemer og blodplader forøges, da det er koens immunforsvar, der slår ud. Når antallet af de hvide blodlegemer og blodplader forøges er der flere celler. Så hvis celletallet er højt (over 200.000) indikerer det at der er en mulig infektion, som koens immunforsvar er ved at bekæmpe. Viser en høj CMT-værdi hos ko 5969, dens mælk blev slimet og tykt efter tilsætning af CMT-væsken pga. den forhøjede mængde af DNA (se afsnit om ledningsevne) Den høje ledningsevne hos ko 5969, indikerer at der er mange metal-ioner i dens mælk. For at kunne vurderer, hvilken af de 4 metoder, der egner sig bedst til at finde ud af om en ko har yverbetændelse, må vi sammenligne en syg- og en ikke syg ko. Derfor har vi taget udgangspunkt i to køer, som har fået forskellige resultater. Visuel/filter: Mælk fra en ko med yverbetændelse vil indeholde klumper som kan ses ved en visuel vurdering. Derefter kan man filtrere mælken og se om der efterlades klumper i filteret, som kan be/afkræfte ens eventuelle vurdering. CMT: Med denne metode finder man indirekte ud af, om der er et forhøjet celletal i mælken. Hvis en ko er syg vil dens immunforsvar reagere og sende hvide blodlegemer ud, hvor infektionen befinder sig. Dette betyder, at der er et forhøjet celletal og derved mere DNA. Når CMT væsken tilsættes mælken vil det få cellernes membraner til at opløses og DNA’et vil farves og blandes ud i mælken. DNA har en slimet konsistens, og hvis der er et forhøjet antal af celler vil der være ekstra meget DNA, som så vil vises ved at mælken bliver mere tykt og slimet. Her ses et søjlediagram over celletallet på to køer. En ko med over 200.000 celler er syg med yverbetændelse. Ud fra dette kan vi se at den ene ko er syg og at den anden ko er rask Som tidligere nævnt skal vi finde ud af hvilke målemetoder der bedst tester for yverbetændelse og dermed kan bruges i malkerobotter. Måling af celletal og Cmt-test tester for det det samme, nemlig hvor mange hvideboldlegmer der er tilstede i pattecisternerne og delvist i yvercisternerne, og dermed om der er en infektion. Det er ikke særlig relevant at skulle lave to målinger der tester for det samme inden hver malkning og da en cmt-test er meget omfattende og upræcis, vil måling af celletal være den mest relevante test af de to ovenstående. Ledningsevne tester primært mælken fra yvercisternerne, altså hvor meget salt der er firgivet fra ødelagte celler – jo højere saltindhold, desto højere ledningsevne – så hvis denne test viser en høj ledningsevne, er der allerede en stor bakterielinfektion. Derfor er denne test også en relevant test at have indbygget i en malkerobot som en slags ”bagstopper”. Både filter- og visuelscore givet kun et udfald når koen allerede ér syg, og da de er upræcise og ledningsevne tester for det samme, er de begge overflødige