Det store TTA-projekt Glen Winzor

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Men hvad er forskellen på disse to lovgivninger?
Advertisements

Mariagerfjord Kommunes indsats på beskæftigelsesområdet
Patientrettet forebyggelse Kommunerne i Region Sjælland Workshop D Konference den 24. maj 2012.
Langvarigt sygefravær
Birgit Bang, Beskæftigelsesrådgiver Tina Krohn, Beskæftigelsesrådgiver
Ny Førtidspension og fleksjob reform
S AMMEN KAN VI MERE – N Y BROBYGNING TIL ERHVERVSUDDANNELSE OG ERHVERVSLIV UU Vestsjælland v. Helle Jacobsen Overordnet fokus: Implementering af brugbare.
Omsorg sundhed eller samvær? Rehne Christensen filosofisk firma
Udvikling og implementering af en kommunal model for
Kommunale Indsatsområder Oplæg til beskæftigelsesudvalgets møde d
”FRA SYGEFRAVÆR TIL ARBEJDSEVNE” 27. FEBRUAR 2013 KONFERENCE TORVEHALLERNE I VEJLE Sund By Sekretariatet.
Hvad kan vi gøre for at få psykiske sårbare tilbage i arbejde ?
Oplæg på SAM ■ Møde om Muskel-skelet besvær ■ 21. april 2010
Er der plads på arbejdsmarkedet til unge med psykisk sygdom?
24. januar CFU OK 08 Delforlig - staten Attraktive arbejdspladser Fokus på samarbejde, kompetenceudvikling og arbejdsmiljø.
Fravær og arbejdsfastholdelse – fortid, nutid og fremtid ? Ved: Gunvor Auken og Jørgen Kilsgaard, KIApro.
“Fra sygefravær til arbejdsevne”
Arbejdsevneafklaring på AU-Centret i Holstebro Dorte Frejo Rasmussen, ergoterapeut og jobkonsulent Vita Hagelskjær, afdelingsleder Dorte.
Virksomhedsnetværksmøde 11. juni 2014
Gå-hjem-møde 17. april 2007 Joachim Boll og Bodil Damgaard
Sundhedsaftaler De endelig rammer for arbejdet med den kommende sundhedsaftale kendes endnu ikke Udkast til ny bekendtgørelse og vejledning er sendt i.
Arbejdsfastholdelse Hvad laver de på AMK?
Oplæg om sygedagpengereformen d. 1. oktober 2014 for Viborg kommune
Konstruktiv dialog kan forebygge smerter i muskler og led
Lone Tonsgaard, Projektleder
Excellent skizofrenibehandling ‘Kroniker’-perspektiv?
Klinisk Socialmedicin Når læger involveres i sygemelding Kenneth Kibsgård Klinisk Socialmedicin.
Resultater og refleksioner over hvad vi ved, og nok så vigtigt hvad vi ikke ved om arbejdsbetinget MSB og sygefravær! v.Merete Labriola
Det Sociale Kapitel
De nye regler på sygefraværsområdet – set i et virksomhedsperspektiv FOKUS v/ Markedsleder Mette Skou Rasmussen CABI.
Uddannelsesafklarende samtaler
1 Resultater og perspektiver – Samordningsudvalg Syd
MØDE I ARBEJDSMARKEDSUDVALGET 14. MAJ 2012 TEMA: SAMARBEJDE MED PSYKIATRIEN 1.
”Vejen frem” - projekt for borgere 18 – 30 år med psykiske lidelser Oplæg til Psykiatriens Samordningsudvalg Den 16. juni 2010.
SYGEDAGPENGEREFORMEN – HVAD ER DET NYE FOR VIRKSOMHEDERNE (SAMT LIDT AF ”DET GAMLE”) Lejre Kommune 20. november 2014.
KL-projekt 24. September Forebyggelse og Misbrug - § 17, stk 4 udvalg / Bjarke V. Bruhn-Rasmussen.
Patientrettet forebyggelse Kommunerne i Region Sjælland
Hospitalsenheden Silkeborg – fremtidens udfordringer i arbejde med sundhed v/Hospitalsdirektør Lisbeth Holsteen Jessen.
”Det Nære Sundhedsvæsen” Jan Trøjborg KKR Syddanmark, Januar 2012.
Ledelses- og Styringsgrundlag. Oplæg v. Bo Johansen – 20. aug
Rehabiliteringsbegrebet på Psykiatrisk Center Ballerup
Hvordan skabes sammenhæng i kapacitet og ressourcer på tværs? Oplægsholder : Forebyggelseschef Eva Henriksen Kommunen har ca indbyggere En af to.
Erhvervspsykiatrisk Center1 Konference: Psykisk sårbare og arbejdsmarkedet ”Projekt fra Behandling til Beskæftigelse” -En parallel indsats for psykisk.
Ungeindsatsen i Center for Erhverv, Uddannelse og Beskæftigelse UU og jobcentrene; et samarbejde om udsatte unge, 3. december 2015 Leder af Ungeporten,
Rehabiliteringsteamets arbejde Oplæg: Søren Thygesen socialrådgiver – faglig konsulent Holbæk Kommune Kompetencecentret - Jobservice.
LFS TR møder nov Ændringer af Sygedagpengeloven L /2010 samt Implementering af trepartsaftalen.
COWI PowerPoint design manual# Datagrundlag for rapporten  Registeranalyser fra DREAM, Danmarks Statistik  Sagsgennemgang af 338 sager fra Århus, Ringkjøbing/
Kontaktgruppe-seminar D. 29. oktober 2008 Golfhotellet, Viborg.
Afklaring af arbejdsevnen/ arbejdsprøvning
Forløbsbeskrivelse for indkaldelse til og afholdelse af koordinerende møde Kontakt til borger – Kender borger tovholder?
Det forpligtende fællesskab – inklusion i efterskolen – Velkomst v. Lone Greve Petersen, Formand for pædagogisk enhed, Efterskoleforeningen.
Styrket indsats på virksomheden  Samtale inden 4 ugers fravær og information til kommunen (2010)  Fastholdelsesplan ved fravær over 8 uger, planen indgår.
Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Strategier i relation til FØP-reformen, kontanthjælpsreformen og sygedagpengereformen V./ Marianne Sumborg.
Lær at tackle job og sygdom Seminar Nicolaj Holm Faber chefkonsulent Komiteen for Sundhedsoplysning Lea Hegaard chefkonsulent Komiteen for Sundhedsoplysning.
Jobcenter Helsingør indsats i forhold til flowet mellem A – dagpenge og sygedagpenge Indsatsen begyndte i oktober 2012 Indsatsen blev iværksat da vi havde.
Mulighederne for at bringe unge med psykiske funktions- nedsættelser tilbage i arbejde ? Vilhelm Borg seniorforsker NFA Indlæg
Beskæftigelsesregion Syddanmark, Karl Schmidt Sygefravær Dialogmøde, d. 13. november 2008, oplæg v. Karl Schmidt, Beskæftigelsesregion Syddanmark.
Scandic Silkeborg, 23. marts 2012 Ved direktør Hans Bach Indsatsen for jobklare ledige mellem 25 og 29 år i Beskæftigelsesregion Midtjylland Kvalitativ.
Helle Anttila Arbejdsmarkedsafdelingen Frederiksberg kommune Implementering af rehabiliteringsindsatsen.
Beskæftigelsesregion Syddanmark, Karl Schmidt Brug for alle - en særlig indsats for kontanthjælpsmodtagere i match 3 Seminar den 13. juni 2012.
Lær at tackle job og sygdom Lea Hegaard chefkonsulent, Komiteen for Sundhedsoplysning Malene Norborg senior projektkoordinator, Komiteen for Sundhedsoplysning.
Mentale helbredsproblemer - førtidspension eller tilbagevenden til arbejde? Vilhelm Borg seniorforsker NFA 2010 Oplæg Beskæftigelsesråd Hovedstad.
En tidlig og intensiv indsats Syddanmark, Fredericia, juni 2008
Psykisk arbejdsmiljø – en styrket indsats
Rehabilitering og hjemmehjælp
Planens 4 hovedelementer 1. Et godt arbejdsmiljø kan være med til at
Introduktion af projektet til Ledermøde for Ældre- og Sundhedsområdet
Socialpolitisk statusmøde 2017 LO
Social ulighed i sundhed i Københavns Kommune
Sundhedsfaglig udredning Funktionsmæssig afklaring Egen læge Diagnose
Præsentationens transcript:

Det store TTA-projekt Glen Winzor Projektchef, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø Oplæg på FTF's beskæftigelsespolitiske årsmøde den 16. - 17. september 2010

Den politiske ramme Regeringens trepartsaftale om sygefravær med arbejdsmarkedets parter fra 29. september 2008. Uddrag fra forslag 37: Større forsøg med tidlig, målrettet og tværfaglig indsats • Der etableres et større forsøg med en tidlig, målrettet og tværfaglig indsats, der kan afklare den enkelte sygemeldtes situation og bevare hans eller hendes kontakt til arbejdsmarkedet. • Formålet er, at afprøve, om de positive effekter fra de mindre TTA-forsøg, (tilbage-til-arbejdet-forsøg), der igennem de senere år er gennemført i enkelte kommuner, kan genfindes i et større forsøg. De mindre TTA-forsøg har typisk været rettet mod personer med smerter i bevægeapparatet fx ryg, skuldre eller nakke. Formålet med det større forsøg er således tillige at undersøge, om de positive effekter også vil fremkomme ved en indsats rettet mod andre lidelser.

Præmisser for Det store TTA-projekt Menneskeligt hensyn Samfundsøkonomisk hensyn

Det store TTA-projekt i overskrifter Verdens største TTA-projekt 240 mio. kr. fra Forebyggelsesfonden 32,5 mio. kr. fra BM 22 deltagende kommuner

Videngrundlaget Danske og udenlandske forsøg Dansk og udenlandsk litteratur To danske hvidbøger - Hvidbog om sygefravær og tilbagevenden til arbejdsmarkedet ved muskel- og skeletbesvær (2008) - Hvidbog om mentalt helbred, sygefravær og tilbagevenden til arbejde (2010)

TTA og muskel- skeletbesvær Anbefalinger 1. En grundig medicinsk undersøgelse, der skal sikre iværksættelse af relevante og påkrævede behandlinger samt at akut behandlingskrævende sygdom ikke overses. 2. Tidlig fokus på identifikation af de vigtigste barrierer for tilbagevenden til arbejdspladsen. 3. Kontakt til virksomhed og kommunens jobcenter ved behov for jobtilpasning og arbejdsmodifikation. 4. Opmærksomhed på betydningen af opretholdelse af daglige aktiviteter og tidlig, eventuelt gradvis, tilbagevenden til arbejdspladsen. 5. Tværfaglig tilgang 6. Fysisk aktivitet

TTA og muskel- skeletbesvær ”Netværk af projektledere fra danske arbejdsfastholdelsesprojekter.” Netværkets konklusioner er gengivet i hvidbogen: Der i dag er en manglende kommunikation mellem centrale aktører omkring de sygemeldte Brobygning mellem de centrale aktører omkring langtidssygemeldte er afgørende Der skal udvikles en fælles forståelse for at arbejdet kan have en positiv betydning for helbredelsen Der er en stærk tro på at den tværfaglige indsats har en positiv effekt på længden af sygefravær Det er gavnligt med en grundig udredning af den sygemeldte og at denne udredning ligger til grund for hvilken indsats der skal koordineres Der skal ske en koordinering af indsatsen, hvilket vil medføre et stort potentiale for at skabe større sammenhæng på tværs af de forskellige implicerede parter i TTA-processen

TTA psykiske helbredsproblemer Anbefalinger Tidlig opsporing og behandling Undersøgelse af den sygemeldtes funktionsnedsættelse i relation til forskellige typer af arbejdsopgaver Modifikation af arbejdsopgaver Koordineret indsats ved inddragelse af relevante aktører Vejledning og samarbejde Social reintegration på arbejdspladsen Virksomhedspolitik om sygefravær og tta generelt Skabelse af en god kultur på arbejdspladsen Indsatser på arbejdspladsen

Hvidbøgerne har mange ens anbefalinger Men…. Særligt for sygemeldte med mentale helbredsproblemer: • Stigmatisering: Komplicerer arbejdsmodificeringer, samarbejde med kollegaer og rehabilitering på arbejdspladsen. • Udviklingen af mentale helbredsproblemer er kompleks. Såfremt arbejdspladsen eller arbejdsmiljøet har været medvirkende til udviklingen af det mentale helbredsproblem, kan det være problematisk at vende tilbage til samme arbejdsplads. • Arbejdsevnen kan være nedsat i en periode efter symptomlettelse. En udredning af arbejdsevnen og mulighed for arbejds- modificeringer er nødvendig. (Hvidbog om mentalt helbred og TTA s. 353f.)

Omsætning af viden til praksis Beskæftigelsesministeriet Sundhedsministeriet Parlamentarikere Arbejdsmarkedets parter Faglige organisationer Organisationer i øvrigt Sygedagpengeloven, Serviceloven Helbredsoplysningsloven Tilbudsloven, med mange flere Lovgivning Politisk dimension Kommunal økonomi og incitamentstruktur 22 meget forskellige kommuner at implementere i Særlig kommunal dimension Effekt- og procesevaluering ud fra forskningsmæssige standarder Evalueringsmæssig dimension Arbejdsplads Praktiserende læge Sundhedsvæsenet i øvrigt Privatpraktiserende psykologer m.fl. A-kasse Fagbevægelse Faglig dimension Samspil med andre aktører Litteratur og undersøgelser Forskere og forskningsmiljøer Praktikere med konkret erfaring Fagligheders input (psykiatere, fysioterapeuter, ergoterapeuter, arbejdsmedicinere, socialmedicinere, psykologer, m.fl.)

Projektorganisation Projektejer og styregruppe FBFs bestyrelse FBFs sekretariat Rådgivende Evalueringsgruppe Danske og udenlandske eksperter Projektsekretariat Projektchef Glen Winzor Evalueringsprojektgruppe 22 deltagende kommuner Ad hoc følgegrupper LO, DA, KL, FTF Lederne m.fl. Eksterne leverandører af uddannelse og redskaber CABI Psykiatrifonden CAF INCITA PPclinic KIApro Fagligt rådgivende panel Danske og udenlandske eksperter og videnpersoner

Medvirkende kommuner Projektkommuner Kontrolkommuner Frederiksberg Slagelse Esbjerg Åbenrå Silkeborg Viborg Skanderborg Vallensbæk/Ishøj Århus Nyborg København Hedensted Vesthimmerland Fredericia Høje Taastrup Nordfyn Roskilde Hvidovre Ballerup/Herlev Gladsaxe

Faglig og organisatorisk ramme TTA-Koordinator TTA- Team Klinisk enhed Langtids-sygemeldt borger Arbejdsgiver Fagforbund Det øvrige socialvæsen Praktiserende læge + øvrigt sundhedsvæsen Familie A-kasse Øvrige relevante aktører Indsatsen skal være Tidlig Tværfaglig Koordineret Projektet retter sig mod kategori-2- sager i kommunerne

Foreløbig indsats NFA arrangerer, planlægger og afvikler (sammen med samarbejdspartnere) en 3 uger lang TTA efteruddannelse for ca. 220 sagsbehandlere/psykologer/fysioterapeuter/ergoterapeuter gennemgår. Ca. 100 virksomhedskonsulenter/ arbejdsmedicinere/ socialmedicinere/psykiatere/ almen medicinere gennemgår dele af TTA efteruddannelsen og der afholdes særskilte konferencer for lægerne. NFA gennemfører lokalt proceskonsultation i indsatskommunerne NFA har indtil videre afholdt 4 follow-up / videndelingsdage, hvor samtlige projektkommuner (fordelt på 4 hold) har deltaget. (Dette fortsættes med kontrolkommuner, når disse inkluderes i selve indsatsen). NFA gennemfører lokalt undervisning i visitation og dataindberetning i samtlige kommuner NFA gennemfører faglige TTA-dage for projektkommuner for at sikre opdatering omkring den nyeste viden.

Ugentlig tværfaglig konference - Drøftelse af opfølgningsplan Visitation i jobcenteret 2 1 Kategori 1 og 3: IKKE en del af Det store TTA-projekt Tilfældig udvælgelse af sygemeldte der visiteres til kategori 2 10 3 4 Psykolog Informationer TTA- Koordinator Første samtale med den sygemeldte TTA-Team Afklaring Fysioterapeut (el. lign.) 5 Arbejdsgiver 9 6 11 Prakt. læge Arb./Soc./Almen mediciner Klinisk Enhed Afklaring 7 8 M.fl. Psykiater 12 Ugentlig tværfaglig konference - Drøftelse af opfølgningsplan 13 Nedfældelse af opfølgningsplan sammen med sygemeldte 14 15 Psykolog TTA- Koordinator Opfølgning Koordinering Opfølgnings-samtaler mindst hver 4. uge TTA-Team Opfølgning Aktive tilbud Fysioterapeut (el. lign.) Opfølgning og koordinering indbyrdes samt med eksterne aktører, herunder især arbejdsplads 16 Arb./Soc./Almen mediciner Klinisk Enhed Opfølgning Psykiater

Projektets tidsramme Her foregår TTA-indsatsen i kommunerne 7. sep 09 Primo nov 09 Feb og mar 10 Primo apr 10 Feb og mar 11 Primo apr 11 Apr 12 Okt 12 Nov 12 ”Kontrolkommuner” Ansøgningsfrist for interesserede kommuner Tilsagn om deltagelse og støtte fra FBF Tilsagn om deltagelse fra apr 11. Kontrol-kommune indtil apr 11 Uddannelse af koordinatorer og teams Igangsættelse af indsats ”Kontrolkommuner” indtræder fuldt ud TTA-projektet afsluttes 1. evaluering ligger klar National konference ”Projektkommuner” Her foregår TTA-indsatsen i kommunerne

Tak for jeres opmærksomhed!