Ledelsesudfordringer i kommunerne – nu og i den nære fremtid Oplæg for FTF`s Tænketank om ledelse, d. 6. juni 2007. v/ Per B. Christensen, formand for.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
MED-REPRÆSENTANT I EFFEKTIVISERINGSTIDER SPILLET OM VELFÆRDEN.
Advertisements

Set i forældreperspektiv
Oplæg ved Jens Chr. Birch, kommunaldirektør i Næstved Kommune og formand for Kommunaldirektørforeningen i Danmark Arendalkonferencen Den 9. juni 2010.
Lederudvikling.
VISION FOR ORDRUPSKOLE2010 Sammenfatningsarbejde.
Ungdomsskole – mellem reform af folkeskolen, erhvervsuddannelserne og vejledningsindsatsen Storbynetværk den 12. september 2013 Direktør Per B. Christensen,
At lede liv og læring Børne- og ungedirektør Jan Præstholm, Svendborg Kommune.
Hvor er KFUM’s Sociale Arbejde på vej hen?. Hvad vil det offentlige? Nye udfordringer? Nye muligheder? Nye vilkår? Tendenser? Det er vi!
Kompetencebeskrivelser for ledelsesteamet Skolerne i Ullerslev
10 punkts programmet •Der skal sikres alle børn og unge et alsidigt tilbud om fritidsvirksomhed •Kommunen skal samordne fritidsforanstaltninger, der iværksættes.
Ledelse af skoleledelse 11. februar 2010 Klaus Majgaard.
Social- og sundhedsuddannelsen og den pædagogiske assistentuddannelse - et kvalitetsløft til velfærdsområder Ved Per B. Christensen, formand for Børne-
Ledelsesudvikling på Københavns Universitet
1 Ledelse, samarbejde og lærerarbejdstidsaftalen Anders Balle.
Tillid Temadag for AMIR
Resultatbaseret styring – hvordan kan det bruges i Danmark?
Ledelsesudfordringer i sociale institutioner
Internationalisering International rekruttering af arbejdskraft: Erfaringer og perspektiver.
Danmarks Biblioteksforenings Årsmøde
Forventninger til professionshøjskolerne Oplæg for University College Sjælland v/ Børne- og Kulturdirektør Per B. Christensen.
Udfordringer og perspektiver på ledelse i kunst- og kultursektoren - et kommunalt perspektiv Introdag – Kunst og kulturlederuddannelsen Odsherred Teaterskole.
Nye fagprofessionelle lederroller
Ledere mellem profession, management og demokrati Karina Sehested, Seniorforsker Skov og Landskab, KU.
Kodeks for offentlig topledelse
Ledere mellem profession, management og demokrati Karina Sehested, Seniorforsker Skov og Landskab, KU.
Boligsocialt arbejde hos Boligkontoret Danmarks medlemmer Et kig på de største udfordringer Katja Lindblad, udviklingschef
Dan Zielke og 1.
set fra ledelsens side ved Områdeleder
Bestyrelsen som arbejdsgiver Bestyrelseskonference Lørdag d. 16. juni 2012.
Konference Indsats, udvikling og samarbejde på det sociale område.
Biblioteket og kommunalreformen – bibliotekets roller
▪ Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Forberedende møder august 2008.
Det internationale perspektiv i uddannelse, arbejdsplads og rekruttering UC- Sjælland d. 17. marts 2010 Børne- og kulturdirektør i Næstved Per B. Christensen,
DLO-konference i OCC d. 27. november 2006 Hvad driver kommunerne til markante strukturændringer? Oplæg ved børne- og kulturdirektør Per B. Christensen,
DB SYD Kvalitetsreformen – hvad kommer den os ved? v. Afdelingschef, Lars Holte, KL.
HR i Nice Topledelsens krav til HR ! V/ Gert R. Jonassen - Arbejdernes Landsbank den
Udfordringer for de selvejende institutioner og deres organisering DLO i Slagelse 11. april 2008 V/ formand for Børne- og Kulturchefforeningen Per B. Christensen.
Samskabelse Den 19. februar 2014 blev der afholdt Visionsseminar for Kommunalbestyrelsen i Lemvig Kommune, hvor der på politisk niveau blev drøftet og.
1 & 2 lektion: Samfundet og samfundsfag – hvad er det?
Hovedpunkterne i en ny strategi
Evidens, evaluering & dokumentation - skærpet ansvarsfordeling og skærpet faglighed Børne- og Kulturchefernes årsmøde, 15. november 2007 Merete Konnerup,
Oplæg for BKF- Region Midt Udfordringer for børne- og kulturcheferne i kommunerne og for BKF lige nu. ”Hvad sysler vi med i bestyrelsen ?” Fredag d. 6.
Kulturkonference på Comwell Middelfart september 2007 Per B. Christensen, Børne- og Kulturdirektør i Næstved Kommune og formand for Børne- og Kulturchefforeningen.
Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling SCKK Kompetenceudvikling i et strategisk perspektiv Konference om nyskabelse og motivation 15. juni.
Ledelsesrum Oplæg til refleksion
BKFs årsmøde 13. november 2008 Præsentation af BKFs nye ledelsespublikation Ved Børne- og Kulturdirektør Klaus Nørskov.
Børneområdet blev kommunalt – åbner det for en spændende ny fortælling Socialrådgiverdage d. 25. september 2007 Ved formand for Børne- og Kulturchefforeningen.
Generelle udfordringer og perspektiver i kommunernes arbejde med kvalitet, effektivitet og styring  Oplæg ved Børne- og Kulturdirektør Per B. Christensen,
Dagtilbudskonference i Bella Center d. 13. september Tale ved Per B. Christensen, formand for Børne- og Kulturchefforeningen Kommunale udfordringer på.
Faglige kvalitets- oplysninger 15. januar Faglige kvalitetsoplysninger - formål At udvikle og afprøve et katalog af syv redskaber for at Understøtte.
Ungdomsuddannelse til alle Konference d. 18. april 2007 Per B. Christensen, Børne- og Kulturdirektør, Næstved Kommune og formand for Børne- og Kulturchefforeningen.
Introduktion til KVIK Modellen Tovholderens rolle og opgaver
Ledelses- og Styringsgrundlag. Oplæg v. Bo Johansen – 20. aug
Hvordan samarbejder vi om kulturen?
Ole Nørby 1 Kvalitetsreformen Bedre velfærd og større arbejdsglæde Høj kvalitet i den offentlige service: 1.Brugerne i centrum 2.Attraktive arbejdspladser.
95%- målsætningen og kommunerne Konference for vejlederne på erhvervsskolerne d. 8. maj i Odense v/ Per B. Christensen, Børne- og Kulturdirektør i Næstved.
Kommunernes behov for forskning AKF seminar 25. september 2007 Ved formand for Børne- og Kulturchefforeningen og Børne- og kulturdirektør i Næstved Per.
Ledere mellem profession, management og demokrati
Fremtidens velfærdsrelationer og offentlig værdiskabelse
Ledelse over grænser i sundhedsvæsenet Hvordan kan vi lede på nye måder, der går på tværs? Christina Holm-Petersen & Martin Sandberg Buch.
Socialtilsyn Nords årsrapport En vurdering af tilbuddenes kvalitet
Lederskab og organisering - Om at skabe dynamiske rammer Børnechef Kirsten Pamperin.
Hvad gør det gode godt? Konference for dag- og fritidsinstitutioner Opsamling – og tilbageblik på dagens udbytte Den 19. november 2007 Kulturhuset i Farum.
Dialogforum 9. maj Velkomst v/Lisbeth Lollike, formand for Dialogforum.
Den selvejende institution – mellem stat, marked og civilsamfund Lars Bo Kaspersen, Statskundskab, Københavns Universitet.
Psykisk arbejdsmiljø med fokus på teamsamarbejdet Temadag for AMR – Gladsaxe Lærerforening.
Kontakt mellem borgere med handicap og den kommunale forvaltning GAP-analyse af Det Centrale Handicapråd.
BKF Børne- og Kulturchefforeningen Dagplejen – en central brik i kommunernes dagtilbud -BKF-synspunkter om omstilling på dagtilbudsområdet på FOA- konference.
Familiecentret Projekt GOD FÆLLES PRAKSIS. Familiecentret Holbæk Kommunes vision: Der er noget, vi SKAL og der er noget, vi VIL….. vi VIL…..
Ungdomsskolen 2021 MISSION
Præsentationens transcript:

Ledelsesudfordringer i kommunerne – nu og i den nære fremtid Oplæg for FTF`s Tænketank om ledelse, d. 6. juni v/ Per B. Christensen, formand for Børne - og Kulturchefforeningen, medlem af bestyrelsen for ”Væksthus for ledelse”, medlem af COK`s bestyrelse og Børne- og Kulturdirektør i Næstved.

Udfordringer i kommunerne - kommunalreformens tømmermænd Implementering af kommunalreformen varer hele denne valgperiode Udvikle nyt ledelsesgrundlag – politikere, forvaltning, institutioner Ny evaluerings- og dokumentationskultur – ledelsesinformationssystemer, virksomhedsplaner, kvalitetsrapporter m.v. Ledelsesstruktur Rekruttering og kompetenceudvikling – ledermangel - talentspejdning Service og økonomi – velfærd/skat – knappe ressourcer og mere krævende borgere/brugere

Vilkår for ledelse Ledelse i et politisk ledet system Ledelsesrum – stat – kommuner – institution Den ledelsesmæssige oversætterrolle Styringsværktøjerne Løn – resultatløn og andre incitamenter Hvad skal definere lønniveauet? Ledelsesgrundlag

Hvem skal vi lede – den nye medarbejdertype Individet før fællesskabet Kræver udviklingsmuligheder Uddannelse er vejen til succes Frihed og selvbestemmelse er afgørende Kræver tillid og ansvar Kræver god ledelse ”Illoyal” overfor arbejdspladsen – stemmer med fødderne Det ”hele” menneske – kræver respekt for privatlivet

Lederrollen 1. Fokuser på den enkelte medarbejders kvaliteter og personlighed (fælles ånd og sociale relationer vigtigt) 2. Dyrk mangfoldighed og forskellighed i kulturen 3. Kommuniker indholdet, ærligt, korrekt og ligefremt 4. Vis personlighed i ledelsen (værdier og holdninger, fortællinger, rollemodeller, kravet om helte og forbilleder. Evne på samme tid at kræve en indsats/kvalitet og vise omsorg)

Lederkompetencer Fokus på strategisk kompetence Kunne forestå institutionsudvikling Kunne handle og vise empati – og dosere i passende mængder Kunne skaffe resultater og arbejde med mål Kunne lede processer Kunne lede sammen med andre Kunne lede i og for et politisk ledet system

Lederkompetencer fortsat…. Kunne få arbejdet med dokumentation og evaluering til at indgå som et integreret arbejde i forhold fagligheden Kunne lede personale med omtanke Kunne lede i ”kaos” Have overblik over administrative processer Kunne omsætte og oversætte krav og vilkår Kunne møde udfordringer med åbenhed og omsætte dem – uden at gå i panik Lede på det reelle og ikke på det formelle Tydelighed somme tider vigtigere end synlighed

Ledelsesstruktur Mange tiltag i kommunerne – flere kommer Ledelsesstruktur skal være båret af ønsket om mere kompetent ledelse Er der områder, hvor der ikke er ledelsesrum nok! Ledelse i netværk Distriktsstruktur Områdeledelse Fælles ledelse Ledelse på tværs af fag

Lederrekruttering Vi kommer til at mangle ledere Er konkurrencen fra det private reel Hvordan fremmer vi en større mobilitet Hvordan skaber vi en større professionalisering i rekrutteringsfasen Hvordan spejder vi talenterne og hvilke tilbud giver vi Førlederuddannelser Hvordan følger vi systematisk op

Kvalitets- udvikling Kompetence- udvikling Organisations- udvikling

Koordinering af ledelsesinitiativerne Kvalitetsreformen Centrale aktører – FTF, LO, KL, DR, FM, UVM De faglige miljøers initiativer Udbydernes initiativer – Professionshøjskoler, COK, Masteruddannelser, Konsulentfirmaer Kommunernes egne initiativer - lederakademi

Indholdet i lederuddannelserne Ledelse som fag Faglig ledelse - fagmiljøet Ledelseskultur – arbejdspladsen, kommunen Personlig ledelse Kompetenceudvikling i dagligdagen

Struktur for uddannelsen Diplomniveau det realistiske Fleksibel struktur – en ramme Akkreditering Mange entreprenører Klare meritregler Kommuner og konsulentfirmaer bør kunne spille med Passe på, at ”markedet” ikke bliver overophedet

Praksis UddannelserForskning Videncenter- funktionen