Dansk økonomi under besættelsen

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Virksomhedens interessenter
Advertisements

1 OECD efterlyser en indsats for fremtiden Overordnede problemstillinger: • Hovedstadsregionen er en lille metropol i et internationalt perspektiv • Vi.
Arbejdspladsudvikling
Indledning Verden er blevet mindre – afstanden er ingen hindring
Det Internationale Område
Evaluering som en del af elevernes lærings proces
Den glade CEO og iværksætter!
Økonomisk styring Kapitel 14.
26.3 Variable omkostninger
mulige reformstrategier
Globaliseringsnetværket 13. marts 2008 Eksport Kredit Fonden.
Virksomheder - definition
En dansk vækstsucces (jf. Peder J. Pedersens Tabel 17.2 fra første time) Både landbrug og byerhverv viste høje vækstrater fra 1880, jf. næste.
Kvinderne i Kvinder i 1900’erne havde meget få rettigheder og absolut ingen politiske. De havde en meget stereotyp rolle – hvis gift så husmor.
“RoundTable Meetings”. Slide No. 2 Flemming Wulff Hansen 3 Juni 2005 “RoundTable Meetings” Formål – Værktøj til strategisk planlægning. – Inspiration.
1 Samfundsøkonomi-7 Uge Aktuel økonomi ECB rentenedsættelse.(Formål, virkning) Dansk Nationalbanks reaktion. G20. Hvad kom der ud af topmødet?
1 Lektion 26: rep. af erhvervspolitik og afløsningsopgave 1.Økonomiske nyheder 2.Repetitionsspørgsmål i erhvervspolitik 3.Opsamling på hængepartier, I.
De første private finansielle institutioner Sparekasserne bliver også lånekasser fra 1840’erne Fra 1850 dannes kreditforeninger. Foreninger ejet af låntagere.
Samfundsøkonomi Indhold Hvad er økonomi?
Økonomiske politikker
Globalisering Rige og fattige lande
1 Lektion 18: Priser i en åben økonomi 1.Økonomiske nyheder 2.Repetition 3.Dagens pensum 4.Hvad kan I få eksamensspørgsmål i? 5.Næste lektion 6.Tilbagemelding.
Reformer og retfærdighed Der er en del ulande der udnytter godt af landbrugspolitikken. I Ægypten importeres fødevarer og nyder godt af de lave verdensmarkeds.
5.lektion: Økonomisk politik
Fremtidens sundhedsvæsen i et økonomisk perspektiv Jan Rose Skaksen 24. august, 2011.
NYE MULIGHEDER FRA JULI 2008 UDLANDSSTIPENDIET. KORT FORTALT SU-bekendtgørelsens §§ Penge til at betale studieafgift i udlandet i op til 2 år.
Den komparative fordel ved international handel - episode 1. Baseret på rent vare-bytte, det vil sige : ingen penge & ingen valuta. TjetjenienTexas 1 Uges.
1 Den græske tragedie og Euroen Claus Vastrup, Institut for Økonomi, Aarhus Universitet 2. Juni 2010.
Samfundsøkonomi Indhold Hvad er økonomi?
1 Lektion 25, Repetition-3 1.Diverse 2.Stedprøven og herunder kurverepetition 3.Makroprøven, II (17-30)
Første Verdenskrigs følger i det neutrale Danmark Bemærk nogle generelle fænomer for større konflikter/krige: Ressourcer i form af arbejdskraft og kapital.
3.lektion: De økonomiske mål
IS/LM Y Rente LM IS Modellen viser hvorledes ligevægten på henholdsvis varemarkedet og pengemarkedet kan illustreres i én model. Hvor IS og LM skærer hinanden.
3.lektion: De økonomiske mål
Samfundsøkonomi 12 Uge 21.
Flere vækstiværksættere i Danmark Oplæg på rådgiverkonference den 20. november 2008 V/ Lars Nørby Johansen Formand for Danmarks Vækstråd.
Økonomisk historie – formål At udvide perspektivet på økonomi i tid og rum, dvs. At demonstrere økonomi anvendt på andre institutionelle rammer end dem.
Dansk økonomisk politik under et nyt internationalt regime efter 1973
Makro-1 uge 9 Præsentation Undervisningsform Pauser hvornår hvor mange
Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret Langtidsprognoser for landbrugsvarer Cheføkonom Torben Wiborg Afdeling for Virksomhedsledelse.
Økonomiske begreber Samfundsfag.
Det økonomiske kredsløb
Lektion 13: ISLM – samspillet mellem finans- og pengepolitik
Tværfagligt projekt mellem fysik og historie. Af: Henriette, Pi og Pernille Der er uenighed blandt historikere om hvornår industrialiseringen i England.
Krise i 1930’erne. Den internationale baggrund Flere elementer, jf. senere i den internationale del: Udviklingen i råvarepriserne efter 1920 Krisen i amerikansk.
Økonomisk politik under højvækstperioden Baggrund i en vesteuropæisk højvækstperiode The golden Age of European Growth Der igen byggede.
Globalisering, side
Afslutningen om reformperioden fra 1780’erne og dens følger En privatisering af den tidligere fælles jord – incitament til at forbedre og bevare ressourcen.
Lidt eftertanker… Vigtigt at de, I lærer, er en teori blandt mange teorier – men det præsenteres som teorien = sandheden Og det er den, I skal kunne til.
Den generelle økonomiske politik, her offentlige udgifter og indtægter I 1930’erne steg det samlede offentlige udgiftstryk målt som udgifternes andel af.
En dårlig start på “guldalderen” perioden
Jan Christiansen SOSUFYN
Rekruttering og fastholdelse af frivillige Brønden, Brøndby kommune 2. oktober 2010 Anders Jacobsen Konsulent Center for frivilligt socialt arbejde 1.Motiver.
Pengestrømme mellem Grønland og Danmark Resumé af rapport fra Arbejdsgruppen vedr. Økonomi & Erhvervsudvikling under Selvstyrekommissionen.
Hvordan vil du sikre dansk konkurrenceevne i fremtiden? Højere BNP. Offentlige investeringer, da det er staten der køber aktiver. Skabe højere BNP. Mere.
Danmarks vej ud af krisen Hans Jørgen Whitta-Jacobsen Formand for de Økonomiske Råd CEPOS’ vækstkonference Den 10. december 2015 Industriens Hus.
Danmark er mere afhængig af omverden end omverden er af Danmark Energiens Topmøde 2014 Charlotte Søndergren Dansk Energi.
Studiepraktik på polit Økonomiske Principper B 23. oktober, 2015 Kamilla Holmgaard.
Bredbånd til alle - også på landet Kaj Møldrup Christensen – formand for Panel for Udvikling i Landdistrikter og Fiskeriområder.
Hvad skaber den økonomiske udvikling?.. De økonomiske drivkræfter Det er den private sektor, der står for hovedparten af produktionen i Danmark. Ejerne.
Betaler en professionel bestyrelse sig ?. Professionel bestyrelse og ejerskifte… Mindre pres på virksomhedens daglige ledelse En rigtig pris Mindre bøvl.
En verdensøkonomi i opbrud?
Sælg mere, og finansier din virksomhed. Med statsgaranti.
Frankrigs Europapolitik under Hollande – holder den fransk-tyske akse?
Energierhvervsanalyse
Verdenshandel og betalingsbalance
Betalingsbalancen og valuta Kapitel 23
Energierhvervsanalyse
Orientering omkring Budget
Leavitt’s model Modellen er en oversigt over de dynamiske,
Præsentationens transcript:

Dansk økonomi under besættelsen 1940-45 Bemærk nogle paralleller til situationen under WWI: 1. Varemangel på grund af indskrænkning i handel og produktion, jf. dansk økonomis åbenhed og afhængighed af importerede inputs Endnu mere under besættelsen, da udenrigshandel næsten kun med Tyskland (80 pct. af både eks- og import)

2. En kraftig udvidelse af pengemængden – nu pga 2. En kraftig udvidelse af pengemængden – nu pga. tyskernes træk på Nationalbanken Til at betale for de tyske troppers ophold i Danmark + veje og anden infrastruktur (Værnemagtskontoen) Og til at betale for eksport af danske varer til Tyskland (clearingkontoen) (Modydelserne i form af energi og råvarer mv. var små)

3. Forsyningspolitik for at afbøde de værste følger af mangelsituationen Men nu også tovtrækkeri med besættelsesmagten om ressourcer, herunder arbejdskraft til Tyskland Og nu i en alvorligere og mere langvarig mangelsituation også opmuntring til erstatningsproduktion

Men der var også noget nyt… En mere effektiv indsats mod følgerne af likvididtets-udvidelsen, vha. Kassereservekrav til banker Nationalbankens og især statens salg af papirer til opsugning af ledige penge Bemærk især et pengeopsugende overskud på statens driftsbudget vedtages 1943. Dvs. nu fraviges kravet om balance.

Krigens økonomiske facit for danskerne Bemærk forskellige målemetoder Fald i varer og tjenester til rådighed, fald i kalorieforbrug, mistet potentiel vækst: i 1945 var BNP det samme som i 1936 Et særligt problem var et stigende antal husvilde familier Bemærk dog at dette var en følge af huslejestoppet

Den økonomiske genopbygning 1945-50 Det fortsatte problem med overskudslikviditet, se S.Aa. Hansen s. 107, tabel XV.1. Søges bekæmpet ved fastholdt stram finanspolitik, bl.a. engangsskat på formuestigning 1939-1945 Desuden en pengeombytning i juli 1945. Bemærk motiver Problemet løst o. 1949 pga. vækst i transaktionsbehovet

Langsom deregulering Forskellige grupper havde motiver for at trække dereguleringen ud De professionelle økonomer ind i debatten En (måske overdreven) tro på virkningen af planlægning og samordning af den økonomiske politik En noget overdreven tro på finanspolitikkens effektivitet

Specielt genopbygningen af de internationale handelsforbindelser Nu var UK igen den vigtigste handelspartner Konflikt om £-kursen. Hvilke interesser? Konflikt om prisen på landbrugsvarer (der forhandles centralt)

Forholdet var karakteristisk for de problemer der tyngede europæisk økonomi Da valutaerne ikke var indbyrdes konvertible (dvs. ikke frit kunne omveksles) Måtte man balancere handelen i de bilaterale aftaler Værst var den manglende konvertibilitet med $. Alle ønskede $ til brug for genopbygningen, men få havde noget at sælge til USA Og lånemarkederne fungerede ikke…

Marshall-programmet som løsning Dels en direkte gavehjælp i $, der muliggør import fra USA – det mest leveringsdygtige marked i maskiner, energi og andre råvarer Dels, meget vigtigt, fulgte med organisationen OEEC et krav til modtagerlandene om at genskabe deres indbyrdes arbejdsdeling

De konkrete elementer Den europæiske Betalingsunion EPU (1950-58) leder overgangen fra bilateral til multilateral handel. Konvertibilitet genskabt i 1958 incl. senere på året med $ Samarbejdsorganisationen OEEC (nutidens OECD) leder fra 1950 fjernelsen af de bilaterale aftaler og de kvantitative importreguleringer Bemærk betydningen af ligelighed og gensidighed i processen, ingen free-riding

Danmark under Marshall-programmet Forholdsvis stor gavehjælp pr. indbygger 1948-53 Nok til at dække underskuddet på vare- og tjenestebalancen i nogle år Diskussion om, hvor godt den før så beskyttede danske industri klarede sig under liberaliseringen. Nu stærkere konkurrence men samtidig et europæisk opsving