Udvidelse af Århus Havn

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Struer Kommuneplan Vision, mål, strategi Forside Indledning Vision, mål og strategi Byer, landsbyer og landdistrikter Natur og miljø Politiske.
Advertisements

13 SEPTEMBER 2012 TIPS OG TRICKS OM KOMMUNEPLANTILLÆG 1 Brugerseminar 2012 Tips og tricks om kommuneplantillæg Hanne Klit Johansen, Byplanlægger, afdeling.
Indvandrere og efterkommere i grundskolen Niels Egelund, professor, dr
Kommuneplaner 2013 Hvorfor og hvordan skal kredsbestyrelsen beskæftige sig med kommuneplanerne?
Personbiltransportens vækst vækstforudsætning. Personbiltransportens vækst faktisk udvikling.
Administrationspraksis for virksomheder i det åbne land
Ændring af konkurrenceloven m.v maj 2007 Kontorchef Peter Langkjær Konkurrencestyrelsen.
Velkommen til borgermødet i
Store infrastrukturprojekter - og muligheder for havnesektoren
Ny Rute 26 – Viborgvej Ved Lading, Sabro og Mundelstrup
Slå dog SU og SIU sammen 17. september 2009
Udnyttelse af miljøgodkendelser
Planproces - Forudsætninger •Det forudsættes, at kommunalbestyrelsen som ejer tager stilling til alternativ A, B, C eller en kombination heraf i juni 2012.
Trylleskoven Strategisk Miljøvurdering og Forundersøgelser vedr. natur Solrød Kommune, 30/
Dansk Landskabsøkologisk Forenings 20. årsmøde
Herredsvejs forlægning og udretning af Paludan-Müllers Vej
Planstrategi, lokal Agenda 21 og Kommuneplan. Forventet tidsplan •Planstrategi ikke som forslag •Kun temarevidering af kommuneplanen Obligatorisk min.
Esbjerg Trafik- & Mobilitetsplan
Beslutningsgrundlag COWI
Præsentation af Universitetssygehus Køge
Miljøvurdering – Slagelse Kommuneplan 2013 Identifikation af væsentlige miljøfaktorer Overskrifterne • Kommuneplan 2013 • Miljøvurdering.
Tips og gode råd til arbejdet med VVM sager om husdyrbrug
VVM status og udfordringer Per Christensen Aalborg Universitet NATURRÅDET.
VVM - får vi miljø for vores indsats ? Per Christensen Aalborg Universitet & Naturrådet
Planlovsdage 2004 Nyt fra Landsplanafdelingen Vicedirektør Niels Østergård, Skov- og Naturstyrelsen.
VVM og Miljøvurdering Biogasanlæg øst for Brande Borgermøde den 20. oktober 2014.
Indsæt nyt billede: Format: B 254 x 190,5 mm Efter indsættelse, højreklik på billedet og placér det bagerst. Delete det gamle foto VVM- redegørelsen retlig.
Kloakering i den spredte bebyggelse
Velkommen til borgermøde 20. oktober 2014 Bionaturgasanlæg ved Ågårdvej, Brande.
Formål og baggrund Jørgen Larsen. Grunden til at en revision af Biociddirektivet var nødvendigt  Lukke smutveje (”loopholes”) og fremme fri handel samt.
Velkommen til borgermøde om ”Udvidelse af Drejø Forsamlingshus og projekt ny Elmegaard”: - Lokalplanforslag 578 og tillæg til kommuneplan. Offentlig.
Rummelig VVM’er for konkrete projekter
27 AUGUST 2014 FRA VVM-REDEGØRELSE TIL UDBUD 1 Fra VVM-redegørelse til udbud (og udførsel) MILJØVURDERINGSDAG’ AUGUST 2014, KØBENHAVN.
Borgermøde i Vangede den 17. september Det gode liv – i nye rammer Udbygning af Bank-Mikkelsens Vej 2.
Kørselsafgifter i København - Samfundsøkonomisk metode og resultater Uffe Nielsen, Seniorøkonom, Institut for Miljøvurdering, Otto Anker Nielsen, Professor,
Indsæt nyt billede: Format: B 254 x 190,5 mm Efter indsættelse, højreklik på billedet og placér det bagerst. Delete det gamle foto Nyt om VVM/ Miljøvurdering.
20. AUGUST 2014 MILJØVURDERINGSDAG 14 1 Miljøvurderingsdag 14, Aalborg Afbødning og overvågning i VVM Lars Overgaard Jørgensen COWI Visionsvej
Miljøbeskyttelseslovens § 19 og § 33
Krydsfeltet mellem MV og VVM - Hvordan håndteres det i praksis? v/Anne Merrild, DCEA, Aalborg Universitet.
Plantekongres 2006 kontorchef Hanne Kristensen,
EU-regler og regulering af jord i råstofgrave Møde i ATV Jord og Grundvand, 25. november 2009.
Vis hjælpelinjer som er en hjælp ved placering af billeder: 1.Højreklik på den aktuelle side og vælg ’gitter og hjælpelinjer’ 2. Sæt kryds ved ’Vis’ tegnehjælpelinjer.
PROCES OG TIDSPLAN Godkendelse af forslag i Byrådet den 22. april Offentlig debat i maj og juni måned Udstilling i Utzon Centeret Endelig godkendelse.
Camilla Sulsbrück og Gerald Hyde Miljøvurderingsdag, august 2013
Velkomst og præsentation af dagen Seminar om Gylleseparering og afbrænding af husdyrgødning Vissenbjerg og Årslev, marts 2007.
Torben Kjeldgaard Larsen Planlæggerens brug af Digitale værktøjer Torben Kjeldgaard Larsen Civilingeniør, planlægger.
Sustainability for Design: Lecture 7 Spring 2011 Sanne Vammen Larsen, DCEA Opsamling på sessionen: Rummelighed i VVM København Miljøvurderingsdag 2014.
Jord-ERFA-Midt Den 11. december 2014
TRAFIKPLANLÆGNING Center for Byudvikling Søren Elle Overordnet trafikplanlægning 24. april 2013.
1 Trafikdage 2006: Evaluering af hastighedsplan i åbent land 1 Erfaringer fra Trafikpuljeprojekt i Karlebo Kommune Evaluering af hastighedsplan i åbent.
Lyd og lys Hvad siger loven? DNs Lyd- og lysnetværk 20. februar 2011 Christian Poll Miljøpolitisk medarbejder Danmarks Naturfredningsforening.
Plantekongres 2006 Niels K. Kirketerp. De vigtigste miljøeffekter - som følge af landbruget Grundvand:Nitrat Søer, fjorde og have:Kvælstof og fosfor Den.
Temaplan for vindmølleplanlægning i Norddjurs Kommune Workshop om vindmøller den 3. juni 2010.
Landbrugets kvælstofanvendelse og vandmiljøplanerne
1 Danmarks Naturfredningsforening om Den 3. Limfjordsforbindelse.
Naturkvalitetsplan i Århus Amt.
Sven G. Sommer Aarhus Universitet
Plantekongres 2007 Ny miljøgodkendelse af husdyrbrug
Junglen af miljøreguleringer Miljøchef, Hans Roust Thysen Landscentret, Planteavl Afdeling for Miljø, Natur og Arealforvaltning.
Forslag til Kommuneplan 2009 VELKOMMEN. Forslag til Kommuneplan 2009 Planens principper På skuldrene af Planstrategi 2007 Bæredygtig byudvikling Inde-fra.
Sustainability for Design: Lecture 7 Spring 2011 Sanne Vammen Larsen, DCEA Opsamling på sessionen: Rummelighed i VVM Aalborg Miljøvurderingsdag 2014.
Landbrugets udviklingsmuligheder i områder med Natura 2000-udpegninger Natur- og Miljøkonsulent, Irene Wiborg Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret |
NATUR OG VEJ SERVICE Center for Byens Anvendelse Aarhus Kommune Instruktion til fremmede håndværkere hos NVS Version:
Byplanafdelingen Teknik og Miljø Aarhus Kommune Lokalplaner på vej 11. marts 2013.
Vindmølleområde mellem Sæd og Vindtved Idehøring til Kommuneplan.
Bybækgrunden Forslag til lokalplan Miljørådets møde den 4. februar 2016.
Borgermøde den 19. marts 2009 om Støjhandlingsplan for Ballerup Kommune
14. MARTS 2016 YARAs etablering Kommunens Myndighedsrolle.
Anbefaling af en strategi
Udbygning Mariagerfjord Renseanlæg Borgermøde 12
Præsentationens transcript:

Udvidelse af Århus Havn Eksempel på rummelig VVM Udvidelse af Århus Havn Tillæg nr. 1 til Regionplan 1997 Kommuneplantillæg nr. 131 Indarbejdet i Kommuneplan 2009 Har været ca. 17 år i Århus Amt og ca. 8 år i Aarhus Kommune. Har arbejdet med VVM i ca. 15 år + et par småtjanser de forudgående 10 år Så har været tæt på VVM siden starten. Skal sige lidt om erfaringerne med en VVM jeg ikke selv har lavet, men har administreret de seneste 8 år. miljø- og infrastrukturplanlægger Søren S. Lave

Aarhus Havn – medio 1990’erne I midten af 1990’erne så Aarhus Havn således ud fra luften: Ortofoto 1995

Aarhus Havn – Masterplan 1995 Aarhus Havns ønske om udvidelse VVM for den samlede langsigtede udbygning Aarhus Havn ønskede at udvide i første omgang med en ny containerterminal, men ønskede at få fastlagt de fremtidige langsigtede udvidelsesmuligheder omfattende de viste områder I, II og III. Anmodede derfor om at få tilvejebragt plangrundlag for den samlede langsigtede udvidelse – 166 ha oven i de daværende 182 ha, i alt 348 ha.

VVM-pligt BEK. Nr. 847 af 30. september 1994 om supplerende regler i medfør af lov om planlægning (samlebekendtgørelsen). Bilag 1, punkt 8 Større landanlæg i forbindelse med havne, der kan besejles og anløbes af skibe med over 1350 tons. Tillige VVM-pligt på søterritoriet – dels havnen, dels råstofindvinding fra havbunden Reglerne var anderledes end i dag:  - Godsterminaler ikke omfattet af Risikobekendtgørelsen - Ingen VVM-tilladelse (indførtes i 1999) Det vil sige kun regulering gennem planbestemmelser Århus Amt var VVM-myndighed efter planloven, Trafikministeriet for etablering af havnen på søterritoriet og Skov-og Naturstyrelsen for råstofindvinding fra havbunden. De to førstnævnte i samme rapport. Råstofindvindingen i en selvstændig. Reglerne var anderledes dengang. Der var ingen krav om en konkret tilladelse, hvori der kunne fastsættes vilkår. Det eneste der var bindende for virksomheden, Aarhus Havn, var således lokalplanen.

Hovedemner i VVM-redegørelsen Alternativer (0-alternativet, delvis udbygning+Grenaa, Masterplanen, Revideret masterplan, Byhavnen) Sammenhæng med byen og påvirkning af kystlandskabet Trafik (spec. Midtbyen, Randersvej- og Marselis Boulevard-korridorerne) Støj (havnestøj og trafikstøj) Marine forhold (strøm, sediment, tungmetal, fauna) Øvrige forhold (eksempelvis risiko, luftforurening, støv og lugt) Den oprindelige Masterplan blev hurtigt opgivet pga geotekniske forhold ud for Nordhavnen (dårlig bæreevne medfører teknisk vanskeligt og økonomisk urealistisk). Den daværende kommuneplan indeholdt målsætning/ønske om at byen skulle kobles bedre til de inderste dele af havnen, herunder ønske om at skre forbindelsen/udsigten til bugten og Mols. Marine forhold – også betydning for fortynding fra Marselisborg Renseanlæg og påvirkning af Marsvin (omtales ikke som strengt beskyttet, men jeg mener også det var før habitatdirektivet og dettes bilag 4) Risiko og lugt vedr. eksisterende havnevirksomheder.

Hovedindhold i retningslinjen Arealreservation til Den reviderede Masterplan Krav om byorienteret anvendelse af Inderhavnen Mulighed for byorienteret anvendelse af Nordhavnen i takt med yderligere udvidelse i Østhavnen (Byhavnsalternativet) Regionplantillæg vedtaget i december 1997 Færgeterminal i Inderhavnen (dels Ask og Urd, dels Catlink)

Retningslinjens hovedforudsætninger for udvidelse af havnen Trafikhandlingsplan, der anviser løsninger på de trafikale problemer og støjmæssige gener hidrørende fra havnetrafikken. Gennem kommuneplanen skal sikres, at containerterminalen overholder vejledende støjgrænser. Ved tilladelse efter miljøbeskyttelsesloven skal det bl.a. sikres, at dyre- og planteliv ikke påvirkes, og at fortynding og spredning af spildevandet fra renseanlægget ikke forringes I øvrigt følge op på VVM ved tilladelser Afhjælpning af støjgener langs Marselis Boulevard. Sikring af hensigtsmæssig trafikudvikling langs havnen.

Hvordan er det så gået? Kommuneplantillæg nr. 131 vedtaget marts 1998, inkl. trafikhandlingsplan som omfatter en tunnel under Marselis Boulevard. Etablering af dækmoler og landvinding påbegyndtes efteråret 1998 efter tilladelse fra Trafikministeriet Lokalplan nr. 610 for udvidelse af Østhavnen (containerterminal m.v.) vedtaget medio 2000. Kommuneplantillæg nr. 131 Udarbejdet parallelt med regionplantillæg og vedtaget ca. 4 måneder efter regionplantillægget, herunder en trafikhandlingsplan som omfatter etablering af en tunnel under Marselis Boulevard (den sydlige forbindelse til havnen) Afhjælpning af støjgener langs Marselis Boulevard. Midtby trafikplan med fredeliggørelse af vejstrækning langs havnefronten. Lokalplan udarbejdet 1999-2000.

APM containerterminal indviet 2001 Aarhus Havn. Ny Containerterminal tages ibrug 2001: skråfoto 2002. Kajlængde ca. 500 m. Endvidere jordtip for gradvis opfyldning af øvrigt areal inden for dækmolen.

APM containerterminal 2001 Aarhus Havn Ortofoto 2002. Regler om VVM-tilladelse i 1999 – gælder ikke for 1. etape.

Aarhus Havn 2006 Yderligere opfyldning 2005/06 efter tilladelse fra Transportministeriet. Krav om VVM-tilladelse indført i 1999 Godsterminaler omfattes af risikobekendtgørelsen ved ændring 2005, hvilket medfører krav om miljøgodkendelse Kravet om VVM-tilladelse gjaldt ikke for APM-containerterminalen, da den var under anlæg, men for senere etaper At godsterminaler omfattes af risikobekendtgørelsen og kravet om miljøgodkendelse får betydning dels for senere etaper, dels for APM-continerterminalen, idet det udløser VVM-pligt, da virksomheden er kollone 3 virksomhed (eksempelvis chlor)

Cargo Service containerterminal indviet 2007 Aarhus Havn Ortofoto 2008, men området var allerede opfyldt i 2007, hvor Aarhus Stevedore Kompagni flyttede fra Nordhavnen og etablerede sig under navnet Cargo Service. Kolonne 2 virksomhed, også krav om miljøgodkendelse (som erstatter VVM-tilladelsen) og om VVM-screening. Inden sagen afsluttes fusionerer virksomheden med APM containerterminalen og indarbejdes i den da igangværende udarbejdelse af VVM-redegørelse for den samlede containerterminal.

Aarhus Havn 2013 Aarhus Havn Ortofoto 2013. Opfyldning ved oliehavnen VVM for containerterminalen forventes udstedt her det kommende efterår samt miljøgodkendelse. Sådan set i overensstemmelse med oprindelig VVM-redegørelse fra 1997 – dog vil nye kommuneplanretningslinjer udlægge konsekvensområder.

Marselis Boulevard - Åhavevej Udarbejdelse af kommuneplantillæg og VVM for forbedret vejforbindelse til Aarhus Havn Muliggør realisering i forskellige variationer: Tunnel Udbygning i terræn og etablering af støjafskærmning I dag ville det næppe være en selvstændig VVM, men indeholdt i VVM- for havneudvidelse som et nødvendigt afledt anlæg. Den bestemmelse, der indarbejdes i kommuneplanen, er en generel rammebestemmelse, der gælder for alle kommuneplanens delområder lang med Åhavevej, Marselis Boulevard, Adolph Meyers Vej og Østhavnsvej. 2 alternativer: Hovedforslaget med en tunnel - eller Udbygningsalternativet uden tunnel, men med støjskærme Retningslinjen giver mulighed for at vælge begge alternativer med de varianter, der er beskrevet for Åhavevej og Stadion Alle. Men på det foreliggende grundlag, peger byrådet på Hovedalternativet med den variant hvor Åhavevej forlægges mod nord i forbindelse med udvidelsen til 4 vejbaner. Åhavevej er nu forlagt og udvidet.

De Bynære Havnearealer Kommuneplantillæg nr. 58 for omdannelse af De Bynære Havnearealer Overgangen mellem by og havn.

Fordele og ulemper ved rummelig VVM for havneudvidelen For langt fra VVM til realisering Uklarhed på detaljer Projektændringer - ændrede forhold Ændring af regler -o- Mindre omfattende VVM for aktuelt afgrænset projekt + Visionært, langsigtet og helhedstænkning + Styrke at have overordnet fælles ramme + Forudsætning for omdannelsen af De Bynære Havnearealer -o- Kommuneplantillæg med miljøvurdering

Aarhus Havn august 2014