Tørring af korn Højtemperaturtørring anvendt til maltbyg, brødkorn og såsæd Erik Fløjgaard Kristensen DJF Afd. for Jordbrugsteknik Forskningscenter Bygholm
Tromletørreri Forsøgsanlæg anvendt til behandling af korn og ærter
Principskitse af tromletørreri 11 10 1 9 3 7 4 5 2 8 6
Tværsnit i tørretromle Skovl Ledeplade til regulering af opholdstid
Tværsnit i tørretromle Tørring af hvede
Behandlede kornarter Byg til malt og såsæd Hvede og rug til brød Ærter til såsæd
Tørringsparametre Temperatur Behandlingstid Kontrol og styringsmetode Tørrelufttemperatur: 100 – 400°C Korntemperatur: 45 – 75 °C Behandlingstid Opholdstid i tromle: 3 – 15 minutter Kontrol og styringsmetode Fast maksimal korntemperatur Fast tørrelufttemperatur
Spireprocent ved forskellig tørretemperatur Korntemperatur efter tørring, °C
Maltbyg Reduktion i spirehvile afhængig af behandlingstemperatur Maltbyg med spirehvile Ubehandlet, spireprocent: 85 % Forøget spireprocent, % - enheder Korntemperatur efter tørring, °C
Svamp isoleret fra tromletørret rug 51 °C 56 °C 64 °C 74 °C Pladespredning. Petriskålene viser behandlinger ved korntemperaturer fra 51 til 74 °C
Brødrug Reduktion i skimmelsvampe Skimmel svampe, cfu pr g korntørstof t Korntemperatur efter tørring, °C
Brødrug Reduktion i gærsvampe Gær svampe, cfu pr g korntørstof t Korntemperatur efter tørring, °C
Brødrug Bagekvalitet ved forskellig tørringstemperatur og opholdstid i tromletørreriet Kornets opholdstid i tromle: 5min. 10min. 15min. Relativ bagekvalitet Korntemperatur efter tørring, °C
Brødhvede Bagekvalitet afhængig af tørringstemperatur og høsttidspunkt RK = relativ kvalitet; t0 = korntemperatur Optimal korntemperatur 50-62 °C (P > 95%)
Såsæd Byg med bladplet Spireprocent og behandlingseffekt, % Reduktion i antal kerner med bladplet Spireprocent og behandlingseffekt, % Korntemperatur efter tørring, °C
Såsæd Ærter med ærtesyge Reduktion i antal ærte med ærtesyge Spireprocent og behandlingseffekt, % Korntemperatur efter tørring, °C
Skadedyr Forsøg med tørring af hvede har vist at korn mider og snudebiller i alle udviklingsstadier kan dræbes ved behandling i et tromletørreri. Der er opnået en sikker effekt ved en tørrelufttemperatur på 300-350 °C og en opholdstid på kun 40 sekunder.
Konklusion SVAMPE: Der kan opnås væsentlig reduktion uden at beskadige kornets øvrige kvalitetsparametre. Ved ca. 60°C reduceres skimmelsvampe med 98% og gærsvampe med 99%. MALTBYG: Reducere spirehvile. Forbedre maltegenskaber. Optimal temperatur ca. 60°C BRØDKORN: Kvaliteten bevares. Optimal temperatur ca. 60°C. SÅSÆD - KORN: Reduktion af bladplet mulig. For hvede reduktion af stinkbrand mulig uden beskadigelse af spireprocent. SÅSÆD - ÆRTER: Vanskeligt / ikke muligt at bekæmpe udsædsbårne svampesygdomme som ærtesyge
Tørrekapacitet Q = -7,56 + 0,263 mci + 0,0644 t0 + 0,163 T Q = vandprocent i råvare minus vandprocent efter tørring, procentenheder mci = vandprocent i råvare, % t0 = temperatur i afgangsluft fra tørretromle,°C T = opholdstid i tørretromle, minutter