Afgangsprojekt Fast Ejendom Akademiuddannelsen i Finansiel Rådgivning

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Uggelhuse Langkastrup Kraftvarmeværk A.M.B.A
Advertisements

1 Alder år 55 % år 24 % år 17 % Hvor længe på VUC? 1 år 93%
Kim Lyng Madsen Lau Kingo Marcussen
FORFRA – Majmøde 2014 Patron Driven Acquisition (PDA) v/Sannie H. Christensen Den 22. maj 2014.
Køb af andelsbolig - hvorfor man altid skal tænke sig om, når man køber bolig – også når der er tale om en andelsbolig!
Realkreditinstitutter
Olie under græsset eller råddent soveværelsesgulv?
Velkommen. Ingeniørforeningen, IDA En dynamisk fagforening og interesseorganisation.
Artikler om annoncehajer Hvad kendetegner en annoncehaj ? Markedet Etiske retningslinier. Nyt initiativ fra FDIM Sådan undgår du falske fakturaer. Løsblad.
Sælgers tjekliste Boligen sættes til salg
Grundkursus Politisk indflydelse. Grundkursus Politisk indflydelse.
Rasmus Damsø Johansen og Søren Menzer
Adv. Finn Traff & Dir. Rasmus Juul-Nyholm ED og Administrationshuset
Samfundsvidenskab Tirsdag den 29. september 2009.
Sebastian, Peter, Rolf og Høx
De første private finansielle institutioner Sparekasserne bliver også lånekasser fra 1840’erne Fra 1850 dannes kreditforeninger. Foreninger ejet af låntagere.
Praksis Matrix Evalueringsundersøgelse
Opgave Virksomhed d. 2. oktober 2007 Second Life Lavet af Mia, Inge, Christina og Pernille.
AT9 - 2g April-maj 2007 Formalia 16 moduler 4 timers elevtid Der arbejdes individuelt, i par eller i grupper (max 4 medlemmer) Individuel fremlæggelse.
Samfundsvidenskab Hvad er samfundsvidenskab?
Af Bjarke, Sean, Anders og Lasse
Fjernvarme i Nr. Dalby Grøn og vedvarende energi Forudsætninger for tilbud: * Skønnet udgift kr. * Besparelse ift. nuværende udgift ca
Samfundsvidenskab Hvad er samfundsvidenskab?
Eksamen og midtvejsevaluering. 2 Eksamen Enkelt eksamen: 25 min. inklusiv votering og 3-4 min. individuelt oplæg pr. studerende Valgfrit.
Anders K. Jensen og Paul Metelmann Eksamen – gode råd.
SDO'ere - en oversigt over det ny regelsæt
13. Eksamen Målgruppeanalyse
Hvad er samfundsfag Hvad er samfundsfag Sociologi, politik og økonomi
Videnskabsteori - for begyndere 3g AT 2014
Mål 2-Lånefonden er etableret med støtte fra Den europæiske Regionalfond. Nordjyllands Amt Præsentation af Mål 2-Lånefonden.
Validitet og reliabilitet
 Kommunalreformen, alle regioner og kommuner skal være medlem af et trafikselskab  Gl. Århus Amt og Gl. Ringkjøbing Amt havde ikke noget trafikselskab.
Nr. 1 Økonomi- i vedvarende energi anlæg Ved Sune Hallberg.
Præsentation.
It i de gymnasiale uddannelser Udstyr og anvendelse, 2010.
Lov nr. 488 af 9. juni 2004 Tagboliger 80 % erhverv 20 % bolig
Samfundsvidenskab Hvad er samfundsvidenskab? Samfundsvidenskabs empiri, teori og metode. Ellere rettere metoder.
Plantekongres 2008 Session F5 ”Optimer din gæld og din formue” Den 9. januar 2008 Sektionsleder, Jeanette Brogaard.
Husstandsmøller / solceller
Lidt eftertanker… Vigtigt at de, I lærer, er en teori blandt mange teorier – men det præsenteres som teorien = sandheden Og det er den, I skal kunne til.
Belåning af friværdi - finansiering af drømmehaven?
SKABELON.
Kapitel 20 Handel med fast ejendom. Handel med fast ejendom kapitel 20 I kapitel 20 gennemgås: Lovgivning og aktører Gennemgang af en ejendomshandel Mangler.
Undervisningsmaterialet er udarbejdet af Danmarks Matematiklærerforening for Finansrådet. OPLÆG TIL GÆSTEUNDERVISNING 2016 LØN, LÅN OG OPSPARING (Til arbejdshæftet.
INDLEVELSE SKABER UDVIKLING Almen praksis som forretning Disposition Hvad er det at være selvstændig ? Købe praksis eller praksisandel  personligt budget.
INDLEVELSE SKABER UDVIKLING Almen praksis som forretning Disposition Hvad er det at være selvstændig ? Købe praksis eller praksisandel  personligt budget.
Kapitel 16 Kreditaftaler. Kreditaftaler kapitel 16 I kapitel 16 gennemgås: Krav til kreditaftaler Trepartsforhold Køb med ejendomsforbehold Køber misligholder.
Sanktioner – manglende medvirken LAS §§ 69 a-69I Fradrag i, nedsættelse af, eller ophør af ressourceforløbsydelsen er betinget af, at kommunen samtidig.
Fastlæggelse af praksis – plads til forbedring? 8. november 2011 v/formand for FSR’s Skatteudvalg statsautoriseret revisor John Bygholm.
Ekstraordinær generalforsamling AB Sønderhus Altaner Alle priser og beløb er anslået og der tages generelt forbehold for fejl og mangler.
Kapitel 27 Bolighandel. 1.Parter i en bolighandel 1.Sælgers aktører 2.Købers aktører 2.Forløbet i en bolighandel 3.Mangler ved fast ejendom Kapitel 27.
DANSK OG INTERNATIONAL ERHVERVSRET, 3. UDGAVE Kapitel 19 Overdragelse af fordringer.
Advokat Poul Bostrup Retssikkerhedskonference Tirsdag den 8. november 2011 i Landstingssalen Omkostningsgodtgørelse.
DANSK OG INTERNATIONAL ERHVERVSRET, 3. UDGAVE Kapitel 16 Kreditaftaler.
Kapitel 24 Rådgiveransvar.
Emner Fremlejereglerne Lejefastsættelse ved fuldstændig fremleje
Kapitel 16 Kreditaftaler.
Kapitel 16 Kreditaftaler.
Viden kan være erfaringsbaseret eller forskningsbaseret
Handel med fast ejendom
Rammerne for Kommuner Sekretariatschef Søren Abildtrup.
Danmarkspanel uge BL - Boligstøtte.
Seniorboliger og økonomi for seniorer Borgermøde i Albertslund den 8
Erfaringer med energibesparelser og brugeradfærd: hvad virker?
Karakterer og læring.
Kapitel 18 Bolighandel.
Kapitel 13 Kreditaftaler.
Overdragelse af fordringer
Handel med fast ejendom
Kapitel 11 Kreditaftaler.
Præsentationens transcript:

Afgangsprojekt Fast Ejendom Akademiuddannelsen i Finansiel Rådgivning Charlotte Dahlgaard Privatrådgiver, Danske Bank

Afgangsprojekt Fast Ejendom Akademiuddannelsen i Finansiel Rådgivning Forklaringer og rettelser Præsentation af opgaven Dataindsamling Metodetriangulering konklusion Hvad var vores formål med opgaven? Udbytte: nåede vi vores mål, og hvad har vi fået ud af projektet? Ændringer på boligmarkedet

Forklaringer/ rettelser Forordet s. 1: Andelsboligforeninger kan ikke købes... Fremleje s. 10: i praksis udlejes ofte, lejeloven benyttes Stiftelse af andelsboligforening s. 10: LL § 100: udlejningsejendom hvor udlejer ønsker salg til 3.mand skal lejerne have ejendommen tilbudt (ren beboelse v. 6 lejl. El. mere, blandet med erhverv v. 13 boliglejemål eller mere.) Obs: halvdelen af lejerne skal være medlemmer på accepttidspunktet for at udelejer ikke kan afvise salg til lejerne. Ifølge ABL, hvis udelejer selv eller lejerne tager initiativ til stiftelse af en andelsboligforening, er det nok at 1/3 af lejerne indtræder i foreningen. Restgældsfælden s. 20: rentestigning til dato 1,75 % i stedet for 1,5 % ændringer siden opgaven blev skrevet Salgsmaterialet s. 37: mæglers ansvar, regres mod advokat Ændring af tinglysningsloven s. 63: Ej ny stempel på senere omlægning. Lån optaget efter 1.7.2007. Op til hovedstol og ikke restgæld. Lån over gl. hovedstol = ny stempel Perspektivering s.72: Der betales ikke ejendomsværdiskat i andelsboliger. Det bliver først aktuelt efter en evt. omdannelse til ejerlejligheder

Præsentation af opgaven Problemformuleringen: Har muligheden for pant i andelsbeviset haft indflydelse på prisudviklingen på andelsboliger? Hvordan har prisudviklingen på andelsboliger i Esbjerg og Vejle været over en årrække i forhold til resten af Danmark? Hvilke konsekvenser har de forskellige former for finansiering i de nyopførte andelsboligforeninger for køb og salg af andelsboligen?

Indsamling af data Validitet - gyldighed Reliabilitet - pålidelighed måler man rent faktisk det man ønsker at måle? Kan man stole på det? Reliabilitet - pålidelighed Kan man ved gentagne målinger af samme fænomen komme frem til samme resultat? Kvantitativ metode - giver overblik Forklarende, forskelle i betingelser og adfærd Kvalitativ metode - går i dybden Forstående, spørgsmål- og hypotesegenererende

Metodetriangulering Teori/modeller: Erkendelsesspiralen Problem-formulering Kvalitative data: Interwievs Kvantitative data: Spørgeskemaer Danmarks Statistik

Konklusion Har muligheden for pant i andelsbeviset haft indflydelse på prisudviklingen på andelsboliger? Ja, delvis sammen med andre faktorer som prisen på arbejdskraft og byggematerialer, prisstigninger på andre ejerboliger og højere offentlige vurderinger Hvordan har prisudviklingen på andelsboliger i Esbjerg og Vejle været over en årrække i forhold til resten af Danmark? Prisudviklingen har været stigende, om end ikke så høj i Esbjerg og mindre i Vejle når man kigger på landsplan Hvilke konsekvenser har de forskellige former for finansiering i de nyopførte andelsboligforeninger for køb og salg af andelsboligen? Finansieringen er af afgørende indflydelse på boligydelsen. Det er individuelt hvad man har råd til fast/variabel boligydelse. Bare man har modtaget rådgivning, så man ved hvad man går ind til.

Formål med opgaven Bredere kendskab til andelsboliger som boligform Fokus på de nyere regler vedr. pant Undersøge prisudviklingen på andelsboligmarkedet Understøttet med interviews af mæglere og andelsejere i to udvalgte geografiske områder holdt op mod landsdækkende statistik Fokus på finansieringssammensætningen i nybyggede andelsboliger og dennes indvirkning på køb/salg af andelsbeviserne Fokus på en anden boligform, da der overvejende er indslag i medier vedr. parcelhuse og ejerlejligheder

Udbytte af projektet Bredere kendskab til boligformen, som vil være til hjælp i vores daglige arbejde som rådgivere Bl.a. via div. spørgsmål undervejs i opgaven. Fx hvordan fungerer det med statsstøttede lån, når gælden i foreningen er afviklet og andelsejerne ønsker at opløse foreningen Projektet kan anvendes vejledende i vores hverdag. Vi har fået god respons fra kolleger. Eneste minus er vi ikke kunne gå i dybden med hele landet. Omfangsmæssigt vil det blive for stor undersøgelse, som vi samtidig ikke har nødvendig statistisk uddannelse for at behandle. Bl.a. også omfanget af fx spørgeskemaer for at nå et repræsentativt antal

Ændringer på boligmarkedet SDO og SDRO bliver en realitet fra 01.07.07 Nye regler for tinglysning Renteforhøjelse +0,25% fra Nationalbanken d. 07.06.07 6% obligation åben i mindre, måske illikvid serie