Arbejdsmarkedets parter og politik – familie-arbejdslivsområdet i kontekst Mikkel Mailand Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og OrganisationsStudier.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Tekstslide med bullets Brug ‘Forøge / Formindske indryk’ for at skifte mellem de forskellige niveauer DET HANDLER OM VELSTAND OG VELFÆRD Præsentation af.
Advertisements

Fortolkning af AMO reformen
Den danske strukturreform
På vej mod en innovativ offentlig sektor
Breddeidrætsudvalgets betænkning •Foreningsidræt •Kommerciel idræt •Selvorganiseret idræt •Institutionsidræt •Offentlig idræt.
Center for Politiske Studier
AM 2006 Birgit Lübker AM 2006 Hvem har magten i arbejdsmiljøarbejdet? Seniorkonsulent Birgit Lübker Teknologisk Institut - Center for Arbejdsliv.
Kvinder i den uformelle økonomi i Indien - på arbejde uden fast job
Anders Holm Professor Sociologisk Institut, Københavns Universitet Og
Møde med retsmæglere 7. Februar 2011 Ph.d.-projekt Retsmægling: Et alternativ til traditionel domstolsbehandling af konflikter? Konfliktmægling i Danmark.
Den praktiserende læge som virksomhedsleder og arbejdsgiver
Faglig Klub Vi ønskede ikke konflikten, men valgte at kæmpe en forsvarskamp for kvalitet i undervisningen. Nu har regeringen grebet ind - hvad er perspektiverne.
Ledelse – i samspillet mellem kommune og civlsamfund
Fagets formål, fokus og fagmål
OPFINDELSEN AF WEBBEN JOEK © TEC 2011 WWW blev opfundet i 1990 af Tim Berners-Lee. Berners- Lee var en fysiker ved CERN, det europæiske laboratorium for.
CSR og VSE i andre europæiske lande Mikkel Mailand FAOS, Sociologisk Institut, Københavns Universitet FAOS/Bpfnet-seminar ’Virksomhedernes sociale engagement.
Ringkøbing-Skjern Kommune 12. September 2013
Nye muslimer i Danmark Møder og omvendelser
1 Peter Nedergaard, professor i statskundskab, Københavns Universitet Otte udfordringer for verdens klimapolitik – og EU og.
PG/SG 1. April 2006, Pernille Drost Normer og valgmuligheder Normer til (køns)forskel ”(…) specielt de kvindelige ingeniører med børn er klemt mellem ingeniørfagets.
Kvinderne i Kvinder i 1900’erne havde meget få rettigheder og absolut ingen politiske. De havde en meget stereotyp rolle – hvis gift så husmor.
Det Danske Voksen- og Efteruddannelsesystem VOKSEN PÆDAGOGISK CENTER
Uligheder i elevers adgang til uddannelser – Spredning frem for faglighed Bergthóra S. Kristjánsdóttir, lektor CVU København og Nordsjælland Den 8. november.
De naturvidenskabelige kompetencer og erhvervsudviklingen – et samspil v. Udviklingschef Søren Ring, Region Hovedstaden.
Overskrift her Navn på oplægsholder Navn på KU- enhed For at ændre ”Enhedens navn” og ”Sted og dato”: Klik i menulinjen, vælg ”Indsæt” > ”Sidehoved / Sidefod”.
1 New Right September Hvordan skabes politik Supply side – fokus på staten som bestemmende aktør Demand side – fokus på grupper som bestemmende.
Arbejdsløsheden - der er brug for politiske løsninger Oplæg til konferencen den 28. august 2004.
Statens frivillighedspolitik
Kontrakten og partnerskabet som grundlag for samarbejde Anders la Cour og Holger Højlund, Kofoeds Skole, den 30. november 2005.
VEU-Centrenes rolle i løsning på voksen- og efteruddannelsesområde
Synergi og samarbejde mellem kommuner og frivillige organisationer Center for frivlligt socialt arbejde 6. Juni 2012.
Opgørelser af beskæftigelsesudviklingen
Arbejdsgiverforening en HTS Handel, Transport og Service om regelforenkling og kommunikation Seminar om kommunikation og regelforenkling den 27. august.
”Mediemakt og kvinnemakt i Danmark” Pernille Tranberg, chefredaktør
Bag om overenskomsterne - For statistikere!. Program  DA & overenskomsterne  OK2007  Det tekniske beredskab.
GRUPPEARBEJDE Opsamling for København 27 grupper (ca. 6 pers. i hver gruppe)
Mandag d. 8. december 2014 CEPOS VÆKSTKONFERENCE 2014 Flexicurity, kriser, vækst og globalisering Torben Tranæs ROCKWOOL FONDENS FORSKNINGSENHED.
xx RESULTATET OK15. RESULTATET  Lønstigninger, så reallønnen forventes sikret  Signal om at tidsregistreringen skal fungere  Partsprojekt på erhvervsgymnasierne.
Forlig med RLTN Den 20. februar 2015 OK-15. OK-15 Forlig - med RLTN / 20. februar Sikring af reallønnen De samlede generelle lønstigninger i overenskomst-
RLTN. OK15 Alle aftaler er 3-årige Der er indgået generelt forlig på RLTN- området den 20. februar 2015 Der er indgået aftale om Den regionale kompetencefond.
Asbjørn Sonne Nørgaard - - tel Parterne og arbejdsmarkedspolitikken før og nu - På tværs af områderne Asbjørn Sonne Nørgaard,
Reformulering og implementering af den Europæiske beskæftigelsesstrategi Mikkel Mailand FAOS-eftermiddagsseminar 13. juni, 2006 FAOS, Sociologisk Institut,
NYHEDSMEDIERNES TILSTANDSRAPPORT ´15 Et samarbejde mellem Den danske Publicistklub og Center for Journalistik, SDU.
OK 15 CFU og Finansministeriet Det generelle forlig
FAOS Dias 1 Koalitioner og beslutningsprocessen om de fælleseuropæiske flexicurity-principper Mikkel Mailand Forskningscenter for arbejdsmarkeds- og organisationsstudier.
Arbejdsmarkedets parter og det politiske system nutid og fremtid FAOS og BPFnet den 9. november 2006 Jørgen Bang-Petersen.
Udviklingen af den moderne velfærdsstat siden 1960’erne
Dansk økonomisk politik under et nyt internationalt regime efter 1973
Dias 1 Fagbevægelsens strategier – fire case historier Mikkel Mailand Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier, FAOS Sociologisk.
Regionalforskermøde. Index  Mit projekt i korte træk  Dansk kulturpolitik  Kulturregionerne  Østjysk Vækstbånd.
Peter Hasle, 2006 Arbejdsmiljø - parterne og aftalesystemet Peter Hasle Arbejdsmiljøinstituttet.
BKFs årsmøde 13. november 2008 Præsentation af BKFs nye ledelsespublikation Ved Børne- og Kulturdirektør Klaus Nørskov.
Parter og politik – beskæftigelsespolitik og aktivering Mikkel Mailand FAOS/Bpfnet-seminar 9. november 2006 ’Arbejdsmarkedets parter og det politiske system’
Medierne - som politisk aktør. Indflydelsen Ungdomsuddannelse - afskaffet efter Tv-indslag Indvandrere arresteres mere - SF foreslår ændringer i optælling.
FARVESKIFT Skift farve i supergrafikken ved at gå til Designfanen i topmenuen og vælg anden farve. FORSIDE DEN DANSKE BESKÆFTIGELSESPOLITIK - FØR, NU OG.
Universiteter og studenterbevægelse i Chile. Fra overgangen til demokrati til i dag.
Strategiske udfordringer på voksenuddannelsesområdet Brian Kjær Andreasen.
Akutplejefamilier i Københavns Kommune v. konsulent Lene Christiansen
Integration og international rekruttering Regeringens fokus på indsatsen og samspillet med jobcentre Direktør Kasper Højvang Kyed Kontorchef Karin Ingemann.
OK 13 Kravsindsamling Inspiration til klubmødet. Temaer for krav til OK 13 Løn Tryghed Beskæftigelsesfremme Arbejdsmiljø Sektorspecifikke krav.
LUU konference d. 20. oktober 2009 Oplæg v. Gitte Vind, formand for EPOS Samarbejdet mellem EPOS og de lokale uddannelsesudvalg.
Danske mænds og kvinders brug af orlov Om barrierer for mænds brug af forældreorlov. Bente Marianne Olsen.
Kontakt mellem borgere med handicap og den kommunale forvaltning GAP-analyse af Det Centrale Handicapråd.
Betydningen af fars barsel for lige løn mellem kønnene
Overenskomst-forhandlinger 2018
Forhandlingsfællesskabet
Forhandlingsfællesskabet
X OK15 resultatet.
Karriere, familie & barsel – den svære trekant En præsentation af 3 modeller for afholdelse af barsel.
Præsentationens transcript:

Arbejdsmarkedets parter og politik – familie-arbejdslivsområdet i kontekst Mikkel Mailand Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og OrganisationsStudier (FAOS) Sociologisk Institut, Københavns Universitet FAOS/Bpfnet seminar 11. november 2008

1. Præsentationens baggrund og formål Baggrund for projektet præsentation bygger på et projekt om arbejdsdelinger i relationerne ml. stat og parter i regulering af arbejde og velfærd tre områder: efteruddannelse, aktivering og familie-arbejdsliv Formål med præsentation og afgrænsning stille skarpt på familie-arbejdsliv og beskrive hvordan samspillet mellem parterne og staten har udviklet sig sondre ml. politiske arena, trepartsarenaen og partsarenaen ikke hele familie-arbejdslivsområdet, men primært børnepasning og barsel sammenligne med samspillet på øvrige områder

2. Disposition 1. Baggrund for projektet og formål med præsentation 2. Disposition 3. Den historiske udvikling op til 1990erne 4. Barselsfondene Familie-arbejdslivskommissionen Sammenligning af stat-parts relationer på familie- arbejdslivsområdet med andre områder

3. Arbejdsdelingen frem til 1990erne Fra den spæde start og frem til 1960erne offentlig børnepasning starter helt tilbage i 1820erne, men det var først i 1960erne at den fik et volumen der var inddragelse af bl.a. parterne via trepartsarenaen ifm denne lovgivning, men indflydelsen er ikke stærk i 1945 er der for første gang et initiativ på partsarenaen (løn under barsel via OK på HK-området) Familie-arbejdslivsområdet i 1970erne og 1980erne Ligestillingsrådet oprettes i indflydelse på ny Barselsorlovslov først i 1983 opnåede fædre ret til barselsorlov samtidig med at dele af orloven kunne deles mellem moren og faren frihed på barnets 1. sygedag kommer ind i industriens OK i 1981 fra midten af 1980erne kravet om fuld løn under barsel stadigt hyppigere

3. Arbejdsdelingen frem til 1990erne (fortsat) Familie-arbejdslivsområdet i 1990erne på den politiske arena under Nyrup blev der i 1993 introduceres tre nye orlovsordninger ikke meget lovforberedende trepartssamarbejde op til vedtagelsen af disse parterne fortsatte tendensen fra 80erne til at være ’first moover’ i 1995 blev enige om den første barselsfond, der skulle anvendes til refundering af løn under barsel feriefridage for ansatte med børn til via partsarenaen

4. Barselsfondene 2004 Optakten – barselsorlovslov 2002 optakten til valgkampen havde Venstre lovet at arbejde for en udvidelse af barselsorloven til et helt år Loven: i alt 52 ugers barselsorlov, med afskaffede den øremærkede orlov til mænd Barselsfondene 2004 og følgelovgivningen 2006 oplagt krav at få udvidet antallet af uger med supplerende løn oven på dagpengene politikere krævede lov om barselsfond eller, at lovgivningen ville komme, hvis parterne ikke selv skabte løsningen hurtigt parterne fik fjernet deres first moover mulighed og så det som et utidigt indgreb på partsarenaen det lykkedes efterfølgende at nå frem til sektorbaserede barselsfonde – men det politiske pres skabte skår i glæden I 2006 fulgte så følgelovgivning der etablerede barselsfonde trepartsarenaen spillede en væsentlig rolle

5. Familie- og arbejdslivskommissionen Optakten – valgløfter 2005 regeringen lovede nedsættelse af en familie-arbejdslivs-kommission under valgkampen Kommissionen og dens rapport forskere og debattører, men ikke repræsentation fra am-parterne flere kontroversielle spørgsmål fx øremærket barsel til fædre, særlige tilskud til enlige forsørgere og tidsbanker parterne anmodede om udsættelse af rapporten – og fik det parterne synes ikke at kommissionen inddrog dem nok undervejs og havde et anstrengt forhold til formanden kommissionen endte med 31 forskellige anbefalinger, men der er ikke kommet alverden ud af dem regeringens oprindelige umelding var at komme med en familie- arbejdslivspolitisk redegørelse – der kom en ministeriel pjece

6. Familie-arbjedslivsområdet i kontekst Generelt om udviklingen i relationerne på fam-arb området en let svækket rolle for trepartsarenaen – barselsfondene og familie-arbejdslivs kommissionen er eksempler herpå konflikter mellem staten og parterne når der er uklarhed om arbejdsdelingen partsarenaen anvendes mere Området sammenlignet med andre områder relativt løst afgrænset ingen permanente trepartsfora som fx på aktiverings- og VEU-områderne parterne har mindre privilegeret adgang til staten