Smykker af ringe - med inspiration fra vikingernes smykker

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Byggetilladelse - Pippi Langstrømpe
Advertisements

Livets Ord November 2008.
Gryde med filter og taphane
En fejl ved kvinder. Da Gud skabte kvinden, var han kommet til sin sjete dag med overarbejdstid. En engel dukkede op og sagde: “Hvorfor bruger du så lang.
Så er ordbogen endelig kommet. Enhver Kvinde og Mand bør eje den
Processuelle netværksmøder – et psykologisk perspektiv på samarbejde i praksis Af Rikke Kann, cand. psych. Speciale ved Institut for Psykologi, Københavns.
Forskellige traditioner
Velkommen til vores side!!!
Økonomi og Bøn Søndag den 27. marts Repetition • Vi har lært at: • Gud ejer alt sølv og guld • Han ønsker at søger for os på alle livets områder.
•Et ord der bruges for at afslutte en samtale, når de har ret og du skal klappe kajen.
3 Historier fra det virkelige liv
Rosenborg Rosenborg slot er ikke en hvilken som helst bygning men et museum der rummer mange værdifulde genstande.
Opstandelsesfest.
Græsk skulpturkunst.
Middelalderens dragter
Vor tids paradoks Klik for næste side  I dag har vi større huse og mindre familier. Mere bekvemmelighed, men mindre tid.
Med dejlige varme farver
Studietur til Amsterdam S. Vores ankomst til Amsterdam Her er vi lige ankommet til Amsterdam og indtager vores morgen mad. Studieturs udvalget.
Glem ikke Gud i dit liv! 5 Mos 8,1-20
I 1014 herskede vikingerne over store dele af Europa.
Mode 2005 Signaler og identitet. Anne Ørering Papir Og Perler.
Menneskets fald og genoprejsning
Håbets folk. Møde Jesus igen for første gang Er vi tro mod dét, han var tro imod? Prædiker vi det evangelium, han prædikede? Lever vi evangeliet, som.
Her kan du søge oplysninger om de forskellige lande, se videoklip med børn og unge, lave dine egne kort, statistik og lave wiki’er Med kortgeneratoren.
En guddommelig vækkelse (4), Salomo
Æbler har været populære i mange tusind år.
Råstoffer.
Merlespir Nål og tråd Kniv Lighter Bivoks Kohorn Sejlmagerhandske
Det kan være, du tror, du har set denne før…. da især mænd har synes, det har været vældig sjovt at videresende den…. MEN… se den igen og se den kloge.
HISTORIEN OM DE 4 LYS.
”Religion er opium til folket”
Livets Ord Februar 2010 “Jeg er døren. Den, der går igennem mig, skal blive frelst; han skal gå ind og gå ud og finde græsgange” (Joh 10,9).
At vente på Guds time.
Du kom til vor runde jord, barn, på bare fødder, midt i engles julekor, med Himlens frakkeskøder. Du var dreng i Nazareth, stod i tømrerlære,
Historien begynder for lang tid siden, da en mand straffer sin 5 årige datter, fordi hun har tabt en værdifuld genstand. Dengang havde de ikke mange penge.
RUL Grønlænderrulninger. Næsten alle kajakroere ønsker at beherske et rul, men det er ikke alle det lykkes for. Et tilbagevendende problem er ”hoftevrikket”.
2.1 · Krebsdyrs ydre Hos tibenede krebsdyr har kroppen 5 par kropsben/fødder, hvoraf et eller flere par kan være omdannet og bære klosakse. Halen har 5.
Blog kommentar Åben arkivet ved at trykke på den lille sorte trekant der peger ind på et årstal (næste billede)
LØBBINDING.
Historien om Jesus’ fødsel
„Gå til H&M og køb et par bukser"
Hvem har magten ? Og har de også magten til at udøve magtmisbrug ?
Hvis du ønsker at opnå fremragende
En kamp Danmark mod Litauen.
Introduktion til databaser (databaser, del 1)
Ergonomisk kniv Præmis At lave en kniv der ikke slider sener og små muskler i armen Inspiration.
Vikingeborge i Danmark
Isolering.
Svaleredeøregryde KvK v. Oleflemming Nielsen Svaleredeøregryde KvK v. Oleflemming Nielsen Vikingernes suppegryde Vikingernes suppegryde Har navn efter.
Når adfærdsændring ikke er så nemt Den 18. maj
Euklid 325 f.Kr f.Kr..
Jellingestenen.
Jeopardy titel Under kategori billeder i boksen forside tekst.jpg.
Lars Haugaard, Salg i praksis Lars Haugaard, PremiTech.
Unge og uddannelse Noemi Katznelson Center for Ungdomsforskning, DPU, Aarhus Universitet Noemi Katznelson, Center for Ungdomsforskning, Aarhus Universitet.
Jellingestenen blev sat op ca år 965. Den er meget vigtig fordi den viser hvordan Danmark blev kristen. Jellingestenen er over 1000 år gammel. Man kaldte.
Børnebiffen medium Oplev film….
Oplæg: Samtale: Nådegaver til at helbrede og forbøn for syge
Prædiken Ånd og kød.
Vor tids paradoks Klik for næste side .
stenalderkeramik Knus granitten til fint sand. Ælt leret med granit.
med alle tungers liflighed neddaled til Guds menighed.
Linedanser Per Krøis Kjærsgaard
Virksomhed – Tøj virksomhed, til kvinder i alderen 16-25, 2 ansatte.
Livets Ord Marts 2018.
Bowler hattens historie
Linedanser Per Krøis Kjærsgaard
Fra anledning til udvikling
Hvem er du? Når alle er klar: Tryk på den karakter, du har valgt.
Guds rige - En Guds riges etik.
Præsentationens transcript:

Smykker af ringe - med inspiration fra vikingernes smykker

Indhold Lidt historie Inspiration til nye materialer Video: Pengekæde i nye materialer

Vikingetidens dragt og smykker Det er let at forstå, at kopier af vikingernes guld- og sølvsmykker i dag er populære. Smykkernes formgivning viser en unik kunstnerisk og håndværksmæssig kunnen. Også i vikingetiden var smykker meget værdifulde, og det var kun overklassen og måske middelklassen, der havde råd til at eje dem. Man kan inddele vikingesmykker i flere hovedgrupper: Amuletter, som blev båret som beskyttelse mod ondt eller forbøn til guderne. De funktionelle smykker som formede dragten og holdt den sammen - forskellige spænder og nåle. De dekorative smykker som kun tjente det formål at blive set og beundret. (Der kendes ingen former for øreringe fra vikingetiden. Både kvinder og mænd bar smykker.

Kvindedragten bestod af en særk med eller uden ærmer med splittet halsåbning, som blev lukket af et lille spænde. Over særken bar kvinden en selekjole, som blev holdt oppe ved hjælp af et par ovale spænder . Mellem disse spænder kunne hænge kæder med perler eller af sølvringe. Ligeledes kunne kvinden bære sølvkæder med nøgler , små knive, øreskeer eller andre ting til personlig pleje. Disse kæder var fastgjort til kjolen. Et evt. forklæde var ligeledes fastgjort med spænder. Udenpå kunne kvinden bære en rektangulær eller cirkelformet kappe. Den blev båret i en trekant som et sjal – holdt sammen foran på midten af at spænde.

Mandsdragten bestod af bukser: Lange smalle bundet til kroppen omkring livet. Eller vide og løsthængende evt. bundet sammen under knæet og holdt oppe af hægter og bælte. Disse bukser krævede strømper, som blev holdt oppe med hægter eller remme. Underskjorte af hør. Overskjorte af silke med splittet halsåbning lukket med et spænde. Skjorten kunne være halvlang og lige, eller vid og med bælte. Den var pyntet med vævede bånd. Over skjorten bar manden en kappe. Kanterne blev fæstnet på højre skulder eller under armen med et (ring)spænde. Kappen var pyntet med bånd og pelsværk. Der findes eksempler på, at manden også kunne bære en slags jakke, strømper og sko med sål eller skåret i ét stykke med langt eller kort skaft. Hovedbeklædning kunne være en enkel uldhue eller hat.

De dekorative smykker var armringe, fingerringe, halsringe og hængesmykker i sølv, guld og bronze, samt kæder med glasperler. (Halsring fra 900-årene, fundet ved Tissø, Vestsjælland, Danmark)   Mens mandsdragten bevaredes ind i 1100-tallet, skiftede kvindedragten i 2. halvdel af 900-tallet til et mere europæisk snit. Smukt tøj, ædle metaller, smykker og gaver var som nævnt kun for stormænd og konger samt deres fruer.

  Mennesker har til alle tider og i alle kulturer båret amuletter. Vikingerne var ingen undtagelse. Man har fundet torshamre som hængesmykker i jern, sølv, guld og bronze. Senere blev torshammeren erstattet af et kors i de samme kæder. Thorshammer, Rømersdal, Bornholm, Danmark Relikviekors fra ca. 1100 fundet på Orø, Danmark

Hvad skal vi bruge dem til? Vikingerne har haft forbindelse med folkeslag i øst, vest og syd, og vi kender originale vikingefund fra mange steder i Europa og Baltikum. Hvad skal vi bruge dem til? Skal vi glæde os over dem i museernes montrer? Vikingerne har haft forbindelse med folkeslag i øst, vest og syd, og vi kender originale vikingefund fra mange steder i Europa og Baltikum.   Hvad skal vi bruge dem til? Skal vi glæde os over dem i museernes montrer? Skal vi købe kopismykker? Skal vi selv lave kopier? (kopi af vikingesmykke)

Vikingerne har haft forbindelse med folkeslag i øst, vest og syd, og vi kender originale vikingefund fra mange steder i Europa og Baltikum. Hvad skal vi bruge dem til? Skal vi glæde os over dem i museernes montrer? Eller kan vi finde inspiration i vikingehåndværkernes arbejde og videreudvikle deres design, billedverden og teknik som en fortsættelse af den nordiske traditions særpræg? Ny fortolkning i sølv og gummi af Irene From Kilder: ”Viking”, udgivet af Nationalmuseet, British Museum og Museum für Vor- und Frühgeschichte, Staatlische Museum zu Berlin. ”Viking og Hvidekrist – Norden og Europa 800 - 1200”, udgivet af Nordisk Ministerråd i samarbejde med Europarådet. ”Danmarks Oldtid – Yngre Jernalder og Vikingetid, 400 – 1050 e. Kr.”, Gyldendal.

’Pengekæder’ i gummi og aluminium af Paulette Adams Se videoen herefter

Hvis du ikke kan se videoen, så prøv den, som ligger separat på disken

Forslag til nye materialer: Farvede gummiringe, aluminiumsringe

Forslag til nye materialer: Lav ringe af filt eller prøv med læder? Farvede aluminiumsringe

Mere inspiration Tak til Frigg.dk