Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Middelalderens dragter

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Middelalderens dragter"— Præsentationens transcript:

1 Middelalderens dragter
Dragter til markeder og kultur- historiske arrangementer med udgangspunkt i dragtguiden til Aarhus 1477 Ved Louise Schelde Jensen

2 Foreningsliv og historiske formidling
Der findes mange historiske foreninger i Danmark – med fokus på næsten alle tidsperioder. Her er særligt vikingetid og middelalder i centrum, men flere andre epoker banker på, og hermed også flere arrangementer og markeder. Mange museer, byer og kulturinstitutioner har årligt tilbagevendende arrangementer/markeder, hvor foreninger bliver hyret ind til levendegørelse og programsatte foredrag/opvisninger

3 Re-enachtment – at levendegøre
Reenactment - at levendegøre historien ved at genskabe en tidsperiode eller en begivenhed. Stort fokus på historiske korrekthed – genstande, dragter, og lejr. Reenactment må ikke forveksles med rollespil eller karneval – der ligger ofte mange timer bag den historiske hobby.

4 Forudsætninger Mange foreninger er opstået på baggrund af historisk interesse – medlemmer kan være uddannet inden for kulturhistoriske fag, andre er håndværksinteresserede og tredje er bidt af våben og kamptræning. Man har således mange forskellige indgangsvinkler til det historiske, og ofte er der også forskellige ambitionsniveauer indenfor de enkelte grupper.

5

6 Aarhus 1477 har udarbejdet en 43 sider lang guide til den senmiddelalderlige dragt. Indgangsvinklen og dateringen er en konkret tidsperiode – Christian d. 1´s regeringsperiode Guiden er tænkt som et redskab til selvhjælp – inden for de mulige historiske og dragtmæssige rammer. Her fremlægges kilder, materialebrug, snit, faldgruber og meget mere.

7 At ”designe” sin dragt Det er sy dragter er baseret på kildemateri ale (skriftlige, billedlige og arkæologisk e.Særligt billeder er uundværlige !

8 Guiden er opdelt i en herre- og damesektion, hvor de enkelte dragtdele gennemgås – med billeder, beskrivelse af tekstiler, samt særlige detaljer og faldgrubber man skal være opmærksom på. Efter de gennemgangen af de vigtige tøjdele gennemgås de øvrige dele, som høre til en komplet dragt, samt materialebrug, farver og syteknik. Med denne guide i hånden burde man således være ”klædt godt på” til at lave en ny middelalderdragt á la

9 Gode retningslinjer Fastsæt en tidsperiode for dragten
Find én eller flere gode billedkilde på en specifik dragt - vuderet efter køn og stand Gå efter en bestemt kunstner eller geografisk område Lav en dragtdel af gangen, og fokuser på at få de tidstypiske detaljer rigtig (f.eks. – snørespiser og snørehuller, hovedlin, tasker m.m.)

10 Et par punktnedslag fra guiden
Underbukser til mænd:

11 Doublet:

12

13 Hovedlin og hovedbeklædning:

14

15

16 Forklæde:

17 En komplet dragt – mere end blot tekstil
Når man laver historiske dragter så er det øvrige dragttilbehør og personlige udstyr mindst lige så vigtig for at fremstå som en troværdig helhed Udstyr såsom sko, bælter og bæltespænder, tasker, smykker og meget mere er en vigtig brik.

18

19 Faldgruber og markedsmode
Det er vigtigt at have et fornuftigt forhold til de kilder, der ligger til baggrund for det man laver. Man skal efterstræbe at have en så autentisk dragt, som muligt, med den forståelse, at en direkte kopi/rekonstruktion næsten ikke er muligt. For nogle foreninger/personer er det at være på marked ferie og hygge, og for dem er det ikke altid så vigtigt om dragten er autentisk - bare det ligner middelalder. Der opstår således markedsmode, hvor man kopier hinandens tøj og gode ideer, uden hensynstagen til om der er kilder til de enkelte ting. F.eks. – indsyede kiler i kontrastfarve og brug af tals stof og mønstre.

20 Markeder, museer og kompetencer
Der findes efterhånden utroligt mange arrangementer og markeder rundt om i Danmark. Mange står museerne for, og andre står foreninger for. Som markedsarrangør er det vigtigt at sætte sig mål for hvad man ønsker af markedets deltagende – både hvad angår programsatte ting, men bestemt også formidling og dragter.

21 Mange historiske reenactere besidder utroligt stor viden og mange kompetencer omkring dragter, udstyr og generelt formidling af deres tidsperiode, håndværk og kulturhistorie. Kompetencerne er ofte opbygget over lang tid, via brug af tidstypiske dragter og udstyr, og ved kontinuerlige studier og eksperimenter.

22 Erfaringer Det har taget lang tid at sammensætte guiden, og forud for det har vi arbejdet med dragter i 6 år. Det kræver samarbejde og velvilje for videreudvikling og ønske om stor autenticitet Følelsen af at været nået et godt stykke – men mange ting kan altid blive bedre (plantefarvning, ekstra udstyr m.m.)


Download ppt "Middelalderens dragter"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google