Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Jellingestenen blev sat op ca år 965. Den er meget vigtig fordi den viser hvordan Danmark blev kristen. Jellingestenen er over 1000 år gammel. Man kaldte.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Jellingestenen blev sat op ca år 965. Den er meget vigtig fordi den viser hvordan Danmark blev kristen. Jellingestenen er over 1000 år gammel. Man kaldte."— Præsentationens transcript:

1 Jellingestenen blev sat op ca år 965. Den er meget vigtig fordi den viser hvordan Danmark blev kristen. Jellingestenen er over 1000 år gammel. Man kaldte meget Jellingestenen for Danmarks dåbsattest. Det var et strategisk træk at gøre Danmark kristen fordi at så kunne de andre lande omkring Danmark ikke fører krig mod det med den undskyldning at gøre hedningene til kristne. Til forsiden Det her er en Jellingesten fra vikingetiden. Og endnu en Jellingesten.

2 Vikingerne levede fra år 800 til år 1050. Vikingerne var nok mest kendt for alle deres plyndringstogter. Hvor de mest røvede guld, sølv og mange andre ting. Nogen gange lavede vikingerne en lejr midt inde i en by og krævede betaling for ikke at angribe byen, de penge kaldte man danegæld. Vikingerne boede i landsbyer hvor der var en stormand/høvding Som bestemte, men et par gange om året samledes høvdingen og ”de frie mænd” (krigere bønder) og bestemte lovene og uddelte straffe. De havde også trælle (en slave) til at lave det hårde arbejde på gårdene men de bestemte ikke en dyt. Til forsiden Det er vikinger som angriber. Det er et vikingeskib som er ude at sejle.

3 Harald Blåtand døde ca i år 987. Det var Harald Blåtand der indførte kristendommen i Danmark og det blev han meget kendt for. Han var gift med Gundhild og de fik et barn der hed Svend Tveskæg. Senere giftede han sig med en anden der hed Tove. Efter hans far døde (Gorm den gamle) ca. i år 958 overtog Harald Blåtand magten over jælling. Til forsiden Det her er Harald Blåtand Det her er Harald Blåtands grav

4 Mange af vikingerne boede på en gård. Når mændene var ude var det de skøre damer der bestemte alt. Men når mændene kom hjem var det eneste han lavede at vedligeholde huse og skibe. Når det blev efterår høstede manden markerne. Børnene hjalp også til med madlavningen, og mark arbejde. Det er vikinge hytter Han smeder jern. Til forsiden De boede i træhuse. Huset var typisk 6:13. Der var ikke flere små rum men et stort rum. Der var et ildsted midt i huset til at varme hele huset op med og lave mad over Man sov på bænke i stedet for senge og de havde tit dyr inde i huset. De havde kæmpe køkkenhaver, og dyrkede selv alt deres mad. Da man blev 12 år var man voksen og kunne gifte sig eller komme ud og tjene en stormand/høvding.

5 Runealfabetet kaldes futhark fordi at de første seks runer danner ordet futhark. Prøv at gæt hvad der står her under: darkorbit er dumt Fakta: Danerne brugte også runer efter de blev kristne. Til forsiden I vikingetiden var der ikke noget der hed stumme bogstaver. Man skrev efter lyden, der var heller ikke helt så mange bogstaver da man jo skrev efter lyde. Runecirkel. En runesten

6 Til forsiden I vikingetiden troede hele Danmark på de nordiske guder bl.a. Odin,Thor og Freja. Men da de rejste ud begyndte de lidt efter lidt at blive kristen og i slutningen af 900 tallet blev Danmark kristen. Odin var gudernes konge og også gud for krig og visdom (sikke et job.) Han havde også to ravne som hed Huginn og Muninn. Og sidst men ikke mindst en otte benet hest som hed Sleipner. Frej og Freja var søskende og guderne for Frugtbarhed. Det var dem der hjalp med en god høst på marken og at folk fik sunde børn. Når krigerne døde troede vikingerne på at man kom op i vallhal hvor man festede og fægtede. Det er en Jellingesten. Se Jellingestenen i 3D


Download ppt "Jellingestenen blev sat op ca år 965. Den er meget vigtig fordi den viser hvordan Danmark blev kristen. Jellingestenen er over 1000 år gammel. Man kaldte."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google