Den digitale kløft Professor Birgit Jæger Institut for Samfund og Globalisering Roskilde Universitet.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
PRAKTIKDOKUMENTET CUPP –PROJEKT
Advertisements

Den danske befolknings syn på handicappedes rettigheder
IPad, en naturlig del af lege- og læringsmiljøet i Daginstitutionen Mariehønen i Jelling  Mariehønen i Jelling er en aldersintegreret Daginstitution med.
V./ Leif Tøfting Kongsgaard, Væksthuset
Barrierer for solidaritet i velfærdssamfundet
Gammelheds-Philosophy
KONFLIKTHÅNDTERING Velkommen! Dias.
Du skal vide nogen om blodtrykket, fordi det fortæller noget om hvordan dit hjerte har det. HUSK - at hjertet ikke er til at undvære ligesom bilen.
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne beskriver og italesætter ofte sig selv med de ord, som voksne brugte om dem, da de var børn. Mange.
Hvem er vi? Martin Dahl Karin Dam Nielsen
Fagre nye tider! Jamen det er jo dejligt, at tingene udvikler sig så hurtigt, at det nu er muligt, at præsentere sine billeder i noget der nær ligner.
Flickr.com – online billeddeling
Intro til kommende praktikanter og praktikvejledere
FORSTÅ DIN NABO! VI ER FORSKELLIGE.
©Jenny Bohr – Til underviserne Her er valgt at vise filmen ”et liv i kaos”. Hvis kursisterne er unge, kan man vælge en anden film eks. ”det.
Forsiden 1.Denne knap bruges når du vil taste dagens resultater ind. 2.Denne knap skal kun bruges hvis du allerede har gemt data og du finder ud af at.
Processuelle netværksmøder – et psykologisk perspektiv på samarbejde i praksis Af Rikke Kann, cand. psych. Speciale ved Institut for Psykologi, Københavns.
BIOANALYTIKERES KERNEFAGLIGHED OG PROFESSIONSIDENTITET
Den svære ungdom Om unge i gråzonen.
Du skal vide nogen om blodtrykket, fordi det fortæller noget om hvordan dit hjerte har det. HUSK - at hjertet ikke er til at undvære ligesom bilen.
Hvordan har du det? 2010 | Unge Disposition • Datagrundlag for HHDD2010 – unge • Fysisk helbred/trivsel - Selvvurderet helbred • Psykisk.
Læringsmiljø på hhx; kvaliteter og udfordringer Temaoplæg 2: IKT i undervisningen på hhx DEA, 13. Oktober 2010 Ph.d.-stipendiat, Arnt Louw Vestergaard.
Midtvejsseminar Læringsmiljø på hhx
Borgernes barrierer for brug af IT
Uddannelsessystemet Paradokser og muligheder
Onsdag 31 oktober 2007 Jeg ønsker at få mere ud af livet Jeg har taget en beslutning.
Frie informationer og kampen for demokrati Biblioteker og demokratisk dannelse.
1 Alder år 55 % år 24 % år 17 % Hvor længe på VUC? 1 år 93%
Advisory board-møde, MDI, den 17. april 2013, Mathilde Hjerrild Carlsen, Holger Højlund Oplevelser fra felten.
Velkommen til Kick off for ”Broen til bedre sundhed” #BTBS13.
Medborgerskab – på sporet
At være it-fremmed Gertrud Øllgaard NIRAS Digitalt Landsmøde
Idrættens Hus torsdag 26. april 2012 Forbindelse: WWKkMA Password: OkuJ4F Idrætsforeninger og Facebook.
1 DSB og Bibliotekerne Personlige interview foretaget 20. til 25. januar respondenter Holdning til evt. ny portal.
Sprog/billeder på Internettet
Elevernes digitale dannelse
UDGANGSPUNKT 6. Februar Læringsmål Den studerende • har indsigt i og forståelse af forholdet mellem unges livs- og udviklingsbetingelser • kan reflektere.
Simon Sjørup Simonsen Kolding 25. September
”Der er ingen sår der ser godt ud”
Talentinternat modul 3..
Din kontakt med det offentlige starter på nettet [kommune, logo, dato]
Fortællinger fra kanten
Hvilken del af “vær stille” forstod du ikke??
Mette Arleth Aalborg Universitet Fru Madsen og de interaktive spatio- temporale online GI-applikationer Kan vi forstå GIS? (skal vi?)
Senior Online – Nye veje til digital inklusion
SMUT PAKKE 4 VIDEN OM MOTION.
Hold fast, hold ud eller hold igen
SEO PÅ AU.
Bjergprædikenen (26) Rigets konge Matt 7,28-29.
Efteruddannelsesindsatsen 2007 Analyse Danmarks undersøgelse januar 2008 Oplæg på Kompetencerådets møde den v./ Merete.
Forbrugsgenetik - Etiske aspekter Mickey Gjerris Lektor, Ph.d. Medlem af Det Etiske Råd.
Demokratisk underskud i informationssamfundet?
Deltagelse og fastholdelse i et skole- og ungdomskulturelt perspektiv på erhvervsuddannelserne Peder Hjort-Madsen, Center for Ungdomsforskning, Aalborg.
Kursus om borger.dk og brugen af digital signatur
Titel: Arial, fed, skriftstr. 20, mørkegrå. Tekst: Arial, normal, fed eller kursiv, skriftstr. 10, 12 og 14 til print – 16 og 18 til projektor – mørkegrå.
Midtvejsseminar den november Disposition  Kort om undersøgelsen  Psykisk sårbare og rygestop  Rygestoprådgiveren  Rygestopkurset som.
Vejlederens kommunikation
Mødet med kursisten - motivation og barrierer 24. Februar 2014.
Digital aflevering? Elektronisk eksamensforløb?.
Ældre, IT og læring. Ældre tæmmer teknologien..
1 Borgerpanelet i Silkeborg Kommune.
Det Folkelige Forum Brugerundersøgelse. Hvem er jeg? Studerende på Syddansk Universitet i Odense Studentermedhjælper i Horsens Sund By fra september 2009.
Indsæt foto: Klik på det lille fotoikon og vælg det ønskede foto i dialogboksen. Skift eksisterende foto: Klik på foto og brug derefter slettetasten til.
Projekt It for alle Projektets deltagere: Hanne Bjørn, Roskilde Bibliotekerne Susanne Kierkegaard, Roskilde Bibliotekerne Kirsten Syska, Roskilde Bibliotekerne.
Videregående pc-vejledning 60+Bornholm Velkommen til.
Grunde til at jeg elsker dig
Designoplæg Skabe opmærksomhed omkring bibliotekets arbejde med digitale ressourcer Info-søjlen.
Projekt ”Unge med psykiske vanskeligheder – overgang fra barn til voksen” Vingsted den 18.marts 2015.
Den digitale dansker – digitalisering af hverdagen
Senior IT Stuen + Vær PC aktiv året rundt ! Velkommen til Senior IT Stuen.
Præsentationens transcript:

Den digitale kløft Professor Birgit Jæger Institut for Samfund og Globalisering Roskilde Universitet

Definition af den digitale kløft At have eller ikke have adgang til teknologien At have eller ikke have de rette kompetencer Sammenhæng med sociale faktorer Et fænomen i bevægelse Fortløbende udvikling af teknologi og kompetencer Ikke et ude eller inde – men et kontinuum

Omfang af kløften Med hensyn til adgang til computere og internet ligger Danmark i front – men: 9% af danskerne har aldrig brugt internettet 13% af husholdningerne har ikke adgang til internettet 7% har aldrig brugt en computer 40% har ikke tilstrækkelige IT kompetencer Fortrinsvis ældre der lever alene udenfor hovedstadsområdet

IT-færdigheder og alder AlderNiv. 0Niv. 1Niv. 2Niv. 3Total %6%44%48%100% %15%38%44%100% %20%41%31%100% %25%34%25%100% %24%21%15%100% 70 op74%14%11%1%100%

Hvad er problemet? Et økonomisk problem –Offentlige myndigheders perspektiv –Høste frugterne af mange års investeringer i IT udvikling Et demokratisk problem –Borgernes perspektiv –At være inkluderet som medborger i informations- samfundet

Medborger i informations- samfundet Finde informationer: om fx aktuelle emner, skat, lønsedler m.m. Ytre sig: fx deltage i tænketanke, blogge Deltage aktivt i samfundet: fx i foreninger, frivilligt arbejde Kommunikere med offentlige myndigheder: fx ansøge om ydelser, søge og indsende personlige oplysninger

Motivation for brug af IT

Empowerment Jeg har haft mange nederlag i mit liv. Jeg har været bange for at gå i gang med noget nyt og jeg har ikke haft kræfter til at gå i gang med noget nyt. Men nu har jeg fået oprejsning, jeg har fundet ud af at jeg er da ikke helt analfabet. Jeg har fået mere selvtillid – ja.

Ikke-brugere og eksbrugere Ikke-brugerEksbruger Frivillig situation ModstanderAfviser Tvungen situation EkskluderetUdstødt

Modstander Har aldrig lært at bruge IT – og ønsker det heller ikke Barrierer Personlig holdning Identitet Manglende uddannelse og sprogkundskab

Ja, det siger mig ikke en pind… det gider jeg under ingen omstændigheder… Sådan er det bare, og jeg har heller ikke brug for det jo, så skal det da kun være for underholdningen jo. Interviewer: Ja, altså du kan sagtens klare det daglige uden og… Det har jeg kunnet hele livet.

Men det… det tekniske, det interesserer overhovedet ikke mig, og det har det aldrig gjort. Jeg skal have en… tekniker til at gøre det, ellers så… Jeg kan slet ikke finde ud af noget, og jeg kan ikke forstå alle de der tekniske udtryk, overhovedet ikke. Og det har jeg ingen forudsætninger for at gøre, jeg har ingen uddannelse af nogen art… Det er for at sige det, som det er.

Ekskluderet Vil gerne lære at bruge IT, men kan ikke, og føler sig holdt udenfor Barrierer Sociale strukturer Mangler undervisningstilbud Funktionsnedsættelser og handicap

Jeg synes, det er vigtigt at følge med også, fordi ellers så bliver man jo hægtet af, som du siger. Man skal ligesom vide, hvad der sker i samfundet og det er jo den vej, det går. Hvis vi ikke ligesom følger lidt med, så vil vi ret hurtigt, synes jeg, blive hægtet af.

Jeg ville gerne have indsigt i, hvad man kunne med den, og om jeg kunne håndtere den. Jeg forstod ikke, hvad folk snakkede om, men det har hjulpet nu, og jeg har fået indsigt i det.

Afviser Har lært at bruge IT, men har efterfølgende valgt ikke at bruge det Barrierer Fortolkning af teknologien Manglende regler for brug Identitet

- Ja, ja, jeg har prøvet det, og jeg kunne også sagtens finde ud af det, men jeg må indrømme, at jeg kan bedre lide den menneskelige kontakt. Jeg gider ikke sidde og glo ind i sådan en skærm. - Jeg har ikke noget sådan at bruge til, for vi har ikke nogen… i Langtbortistand. Og så vil jeg hellere snakke med de mennesker, det drejer sig om, end og sidde og skrive på en computer.

Udstødt Har lært at bruge IT, men har ikke adgang til teknologien mere Barrierer Sygdom Økonomi Boligforhold

Anbefalinger Den digitale kløft forsvinder ikke af sig selv Angrib det som et demokratisk problem i stedet for et økonomisk Motivationen er et digitalt medborgerskab – ikke en tjeneste til den offentlige sektor Understøt det frivillige arbejde i organisationerne Der skal stadig være mulighed for ikke at bruge de digitale services

Tak for jeres opmærksomhed!