Det centrale dogme Og noget om aminosyrer.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Det sure, det salte, det basiske
Advertisements

Den er bare stor.... Nu kan den vist ikke dreje mere…
Fedtstoffer Hvad er fedt?
Nanopartikler i svejserøg
Surdej til rugbrød.
Proteiner Aminosyrer.
Kost og træning.
Moderne genteknologi Celler som fabrikker.
Anatomi & Fysiologi II Cellen
Protein, kulhydrater, lipider og metabolisme
Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
Vigtige begreber i naturfag
Rachel, Serna & Catharina
Ernæringsterapi - mål og midler
Evolution.
PAS farvning (Periodsyre-Schiff)
1 Feulgen’s nuclear reaktion Formål: Påvisning af DNA.
Opgaver om omsorgssvigt
Enzymer.
Skabelsen af livets molekyler (aminosyrer, sukkerstoffer)
KOSTPROGRAM 2013.
Syrer og baser Repetition 2007.
Homeostase / Regulering af kroppens indre miljø
Nitrogen kredsløbet.
Anatomi & Fysiologi XVI Fordøjelsen I
MA A – FY A/Fy B – KE A/Ke B Matematik Fysik Kemi - studieretninger.
En del af den organiske kemi
Anatomi & Fysiologi XIX Stofskiftet, vitaminer og mineraler I
S. 1. Dka s Cellen arbejder.
VITAMINER OG MINERALER
PROTEIN Af Leif D. Hansen.
Udvikling i GODS Transporten Sammenfatningsrapport maj 2010.
Fordøjelseskanalen.
Bakterie og virus.
Homeostase / Regulering af kroppens indre miljø
S. 1. Dka s Cellen arbejder.
Øko- system Regn- skoven Ren kemisk KroppenOrganerDet mindste
Sund og velsmagende mad Ernæringslære.
Fra aminosyrer til enzymer
Proteiner - Opbygning og Funktion
Fedt, protein og kulhydrater
Af Josephine 5z PROCENT% HVAD ER PROCENT? Procent = 100 dele fx 67% af x 9 = 603 =9,00%
Enzymer KHPHH! Aminosyrer Proteiner Enzymer. Enzymer KHPHH! Aminosyrer Proteiner Enzymer.
Sidste nyt om ensilering
Fedtopløselige vitaminer
Fordøjelsessystemet.
Evolutionens historie
1y’s samlede undervisningsmateriale om menneskets fordøjelse
Protein Protein betyder: ”At have førsteplads” (græsk) Det er pga. proteiner indgår i hver eneste celle i kroppen. Opbygning: Kulstof -C Ilt -O Brint-HAminosyre.
Esbjerg ErhvervsKVINDER Helle Glass Kostvejleder, fitnessinstruktør, certificeret kettlebell (IKLF) instruktør, TRX instruktør, personlig træner og sundhedscoach.
Næringsstoffer Fedt & Protein.
Hormonsystemet/Indokrine kirtler
Modne og tørrede frugter af bælgfrugter
Cytoplasma Cellekerne DNA-molekyle Aminosyre tRNA Kvælstof-baser
Hvordan nedbrydes maden ?
LEKTIE TIL : side 8 og side 28
Landsforsøg med svovl til kløvergræsmarker
Spil: Repetitions proteiner
Proteiner Sine Foder Nissen, foråret 2009.
Figurer til kapitel.
SN – Fysik/Kemi – Hjemly Idrætsefterskole
Naturfag Gast. Bager, slagter og ernæringsassistenter
Proteiner Små byggesten.
PROTEINSYNTESEN I genetikken
Fordøjelse Hvad betyder ordet fordøjelse? Nedbrydning og optagelse
Enzymer Består af proteiner
Fordøjelseskanalen Enmavede.
PROTEINSYNTESEN I genetikken
Mink Fodring. Mink Fodring Fordøjelse Organer og processer.
Fordøjelseskanalen Enmavede.
Præsentationens transcript:

Det centrale dogme Og noget om aminosyrer

Et protein er som en togstamme, hvor hver vogn repræsenterer en aminosyre. Der er gengangere, den enkelte vogntype genanvendes flere gange i togstammen, hvilket er nødvendigt, da de fleste proteiner er på 100-vis af aminosyrer og der kun er 20 forskellige at vælge imellem

I neutral væske (pH = 7) vil carboxylsyregruppen fraspalte H+ og aminogruppen vil optage et H+, idet den virker som en base

Der findes i alverdens naturligt forekommende proteiner kun 20 forskellige aminosyrer.

Essentielle vil sige at de er livsnødvendige og det er de fordi vi ikke kan danne dem selv, de skal tilføres med kosten. De resterende 12 kan vi selv opbygge ved at ”ommøblere” på en anden aminosyre

Peptidbindingen – eller, hvordan 2 frie aminosyrer bliver til et dipeptid

Og så et tripeptid og så et……… polypeptid

For at blive til et protein knytter flere polypeptidkæder sig oftest sammen Hæmoglobin - globulært Kollagen - fiber