ROMANTIKKEN 1800-1840 Eksistentialismen.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Baggrunden for det moderne gennembrud:
Advertisements

KIE-modellen på museum
Pablo Picasso Den politiske Picasso.
Af Pelle, Jesper, Joachim, Katrine B og Susan
ROMANTIKKEN
Sofies dejlige dag.
Danskforløb i 10. klasse Gentofte Ungdomsskole
Kriminalitet og analyse
Bevægelser og vandringer i litteraturen Bliv inspireret i temaet på Bliv inspireret af temaet på.
Dansk 1. klasse.
ROMANTIKKEN
Engelbert H – og den sidste chance
Bjergprædikenen (12) Loven om at elske sine fjender Matt 5,43-48.
Dagsorden Refleksionsspørgsmål til bloggen Billedsprog Læse ”Hovedet”
DET MODERNE GENNEMBRUD
Det moderne gennembrud
”…stil jer til rådighed for Gud… som redskaber for retfærdighed!”
Romantikken
Kunsthistorisk periode studie: Realisme
Undersøgelsens omfang
En hest, der kan flyve. Ure, der smelter, og mærkelige væsener, som ligner noget fra en drøm. De surrealistiske kunstnere malede det, de fandt i deres.
Den gode synopse oplæg i demokratiugen 2013
Kære Gud. Tak for livet du har givet os, og denne gudstjeneste.
Henrik Pontoppidan og Martin Andersen Nexø
Kanonforløb 2qy.
Opgaver og drøftelser kristendomskundskab og dansk 8. – 9
”Den største sorg i verden her er dog at miste den, man har kær.“
BA-projektet De formelle rammer. Tilmelding Holdinddelingsskema afleveres i receptionen senest 15. januar 2009 Beskrivelsen af projektet bestemmer placeringen.
Uge 2-6 Senmoderne ungdomslitteratur.
VAN GOGH og Morten D. Det største Det mindste Det stærkeste Det værste Det bedste Det dummeste Det klogeste Det koldeste Det varmeste Det første Det næste.
Realisme - Naturalismen Det moderne Gennembrud
Litteraturhistoriske nedslag Rasmus Fink Lorentzen
Af Tobias Lund, Line, Omid og Tobias Funder
Læsekogebog - og navn på realismen. Poesi Hvem er det, der taler i digtet Hvordan er digtets komposition? Hvem tales der til – hvad får vi at vide og.
Reading to learn Grantræet af H. C. Andersen
”Den største sorg i verden her er dog at miste den, man har kær”
Realisme - Naturalismen Det moderne Gennembrud
Erik Skammelsøn.
Analyse af noveller.
Kære børnehaveklasseleder / lærer Her har du nogle billeder og en oplæsningstekst om Søren Kierkegaard. Bemærk at du kan finde den tekst, der passer til.
Begreber fra perioden Billedsprog/virkemidler
ROMANTIKKEN Eksistentialismen: Individet i centrum. Mennesket skaber sin egen tilværelse = eksistens og identitet igennem valg og handling. Eksistentialisterne.
Universalromantik, nyplatonisme, nationalromantik og poetisk realisme
H. C. Andersen forfatter til mangForfatter til mange berømte bøgere berømte bøger.
‘I skal vandre i kærlighed’ (Ef 5, 2).
Henrik Pontoppidan (1857 – 1943).
Henrik Pontoppidan (1857 – 1943).
Adam Oehlenschläger ( ).
Martin Andersen Nexø Forfatter..
Lavet af: Emil og Astrid
FORFATTER Tove kom til verden d. 14. december 1917, men hun sagde hele sin levetid at hun var født i Hun var gift fire gange. Tove døde d. 7 marts.
N.F.s gRUNDTVIG.
Romantikken ( ) Litteraturhistorie – Dansk A.
118 – Hjerte, løft din glædes vinger! 1, S1 Hjerte, løft din glædes vinger! Over muld underfuld englesangen klinger; hør og mærk de toner søde, Himlen.
301 – Det er så yndigt at følges ad 1, S1 Det er så yndigt at følges ad for to, som gerne vil sammen være; da er med glæden man dobbelt glad og halvt om.
Komme dit rige iblandt os
H.C.Andersen: Tepotten Biografisk læsning. Det genetiske spor  Skrevet på rejse til spanien 1862  ‘At rejse er at leve’  Oprindeligt tænkt som en del.
Romantismen ’erne og 1840’erne Trykkefrihed Stænderforsamlinger Christian 8. Treårskrigen Grundloven af 1849.
Romantikken i billeder Christian Købke: Udsigt ved Sortedamssøen
Titel – Forfatter - Årstal
472 – Jeg skabte den første dag 1, S1
En lærke letted´ En lærke letted´, og tusind fulgte,
Hjerte, løft din glædes vinger!
Ord skaber Da du kom hertil fra et underfuldt sted,
Tod und Leben.
Realisme - Naturalismen Det moderne Gennembrud
BAGGRUND FOR DEN INTERAKTIVE ASSISTENT
Præsentationens transcript:

ROMANTIKKEN 1800-1840 Eksistentialismen

Den grimme ælling Hans Christian Andersen (1805-1875). HCA inspirerede til Peter Plys af A. A. Milne. Typiske temaer: Beskrivelse af de fattige og underklassen, skæbne, arv og miljø, Kærlighed og identitet. Typisk tema: beskrivelse af de fattige og underklassen havde HCA tilfælles med hans ynglings forfatter i England Charles Dickins, som han mødte to gange.

Ørneflugt Henrik Pontoppidan (1857-1943) Mest kendte tekster: Lykke Per, De dødes rige og Det forjættede land. I 1917 modtog han Nobel prisen i litteratur. 1881-1890 er den socialkritiske periode med objektive kollektivistiske folkelivsskildringer fra landet. 1891-1904 en individuel-psykologisk periode med tyngdepunkt i familieliv og intimsfære. 1905-1916 er en national kulturkritisk periode med skæbnemotivet og undergangsangst i forgrunden. Ørneflugt er fra 1899.

Sammenligninger Find ligheder/forskelle i rejserne Find ligheder/forskelle i møderne med andre Find ligheder/forskelle i afslutningerne

Universalromantikken (1800-1807) Organismetanken Platonisme Panteisme Den svundne guldalder Organismetanken: Helhedsyn på universet og livet. Alt hænger sammen, en stor organisme, som gentrænges af en ånd (ikke gud, men naturen) Platonisme: Den synlige verden holder sjælen fanget. Platons hulelignelsen. Jorden er sansernes fængsel. Panteisme: Gud i alt, der er en dybere mening og alting er beåndet (ikke nødvendigvis gud). Den svundne guldalder: Da guderne gik på jorden. Karakteriseret med lykke og harmoni. Fra Oehlenslager til George Brandes (1800-1850). Også kendt som ”Københavnerskolen”. Søren Kierkegaard (1813-1855) Teolog og filosof. Fader til eksistentialismen (individet i centrum = msk’et skaber sin egen tilværelse – identitet og eksistens igennem valg og handlinger).

Universalromantikken (1800-1807) Den tidlige romantik tager afsæt i naturfølsom og patriotisme. En fædrelandskærlighed der dog ikke skelner imellem dansk,tysk, eller norsk indenfor den enevældige helstat.

Universalromantikken (1800-1807) Lette penselstrøg, realistisk, søgende hungrende ud mod havet for at blive et med alt. Idyllisk og folkeligt.

Universalromantikken (1800-1807) Her ser i et nyt eksempel på hvordan romantikken kan inddeles. Begrundelsen for at perioden udvides til 1870 er at i 1872 udkommer Darwins: ”Arternes oprindelse”, som får danskerne til at være optaget af ”naturen onde luner”.

Lektier Læs ”Der er et yndigt land”. Find ord og sætninger, som viser det er fra romantikken og særligt fra Nationalromantikken. Find et billede fra Nationalromantikken og forbered lidt ord om hvorfor du har valgt dette billede.