Hvordan skaber vi mønsterbrydere?

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Dialogdag, socialt netværk Livshistorie
Advertisements

Set i forældreperspektiv
Samtaler i hverdagen & Understøttende sprogstrategier
Livsvilkår for børn på asylcentre
Aldersintegration - et middel til at opnå målet
Ved egen kraft Marte Meo En udviklingsstøttende metode
Inklusion – et fælles anliggende Daugaard
Preben Brandt Psykiater, dr.med.
Børnerådet Danske børns trivsel Lisbeth Zornig Andersen
Fra integrerende til inkluderende pædagogisk praksis i skolen
Et barns relationer og fællesskabets betydning ”At være udenfor”
Souschef Jytte Husted Hospice Søholm
De pædagogiske læreplaner i dagplejen.
Hvordan kan forældre støtte op om barnets skoleliv?
Et væksthus for børn og voksne
Folkeskole-reformen August 2014.
Fra integration til inklusion
2 år og 3 måneder i skole. 1 år og 3 måneder i praktik.
Sprogpakken Forældresamarbejde.
social-pædagogen og børnehjems-ungen
Kommunal rehabilitering – hvordan lykkes vi med den
Det, civilsamfundet kan
Hvordan handler jeg ved æresrelaterede konflikter v. Susanne Willaume Fabricius Projektleder LOKK.
Hvem kommer på Perron 3 Hvilken profil har de? Hvad har fået dem til at komme?
Teenage Coaching Dagnæsskolen.
Ekspansiv læring – Hvad betyder det?
Forældremøde Herningvej Skole, torsdag den 1
- Hvad kan I forvente som forældre?
Dansen omkring handicapbegrebet
Susan Tetler, DPU & MAH & Delagtighedens didaktik i relation til børn med cerebral parese.
SFO – mellem skole- og fritidspædagogik
Pædagogisk forebyggelse og sundhedsfremme
Betydningen af Pædagogisk engagement og relationsprofessionerne
Relationer handler om troværdighed og tilgængelighed
Stiliseret cost-benefit som ”evalueringsmetode” Rasmus Højbjerg Jacobsen CEBR Copenhagen Business School.
Folkeskolereformen Et fagligt løft af folkeskolen.
RARRT© RELATION ANERKENDELSE RESSOURCER REFLEKSION TEORI
Preben Brandt Psykiater, dr.med.
Forældremøde august Skoleområdets oplæg – Trørødskolens indskolingsplan.
Når fritiden kobler til læring- Muligheder i SFO v/ Thomas og Benny Espergærde Skole og SFO 4 blev til én – nye muligheder.
Tema 5 Hverdagsliv i familien
Barndommen er fremtiden Fremtidens institutioner 2015
Erfaringer i arbejdet med social arv, udsatte børn i en daginstitution. Præsentation af mig og institutionen.
Pædagogisk forebyggelse og sundhedsfremme
Forvaltningsnavn Dagens oplæg -Projektet og boligområdet -Tilgangen i Sund Zone -Hvordan arbejder vi i praksis -Hvad får vi ud af det.
Tema 6 Samvær og fælles aktiviteter
LÆRING, LEG & BEVÆGELSE.
MANGLER BØRN GRÆNSER – eller mangler de voksne?
Oplæg til Vejlederkonferencen, af Else Poulsen
Broen til bedre sundhed – fremtidens voksne Borgmester Stig Vestergaard 3. Maj 2013.
Fritidspas.
Inklusion og inkluderende processer
Sundhedspædagogisk tværfagligt samarbejde
Hvilken indflydelse har forældre på elevernes trivsel og læring?
Fælles fagligt fundament ”nye briller i det pædagogiske arbejde
Inklusion for alle – Illusion eller virkelighed?
Velkommen til forældremøde = 5 Når børnene … … har mange i klassen, som de kan lide at være sammen med. … oplever et godt sammenhold … har tillid.
Kærestevold ’Vold er ikke løsningen’, Nuuk 26. November, Nina Schütt.
FÆLLES OM FRITIDEN Oplæg på temadagen ‘Veje til deltagelse’ Cecilie Friis / projektmedarbejder SUMH – Sammenslutningen af Unge Med Handicap.
BØRNELINIEN Definition på kompetente børn og unge med særlige behov.
At blive forvandlet? Beth Juncker Professor Københavns Universitet.
Inklusion Fokus: Udsatte unge og samarbejde med kommunerne Pædagogisk konsulent Maren Ottar Hessner
+DIG. AKTØRER OG SYSTEMER DER HAR INDFLYDELSE PÅ ENSOMHED BLANDT BØRN & UNGE Det enkelte barn Objektive livsbetingelser Familie Sociale normer og værdier.
Inklusion i Åkanden Pædagogisk grundlag Åkandens pædagogik tager udgangspunkt i den anerkendende tilgang. Anerkendelse er en ligeværdig relation mellem.
Børnene kommer til tiden og har det nødvendige udstyr med
En stærk pædagogprofession i bevægelse BUPL’s nye professionsstrategi
Velkommen Pårørendekursus Livet med demens i eget hjem
Nye muligheder og potentialer
Barnesyn og børneperspektiv
Præsentationens transcript:

Hvordan skaber vi mønsterbrydere?

Lidt teori – hvad er mønsterbrydning? Generelt kan man udskille to forskellige tilgange til mønsterbryder-problematikken, som fokuserer på forskellige niveauer og aspekter af fænomenet: En individuel, psykologisk definition: Personer, som på trods af problematiske opvækstbetingelser har formået af få et ”godt liv”. Denne tilgang er typisk for Elsborg et al. (1999), og dens fordele kan siges at være en fokus på de komplekse processer og livsforløb, som fører til, at individer bliver mønsterbrydere. 2. En strukturel, sociologisk definition: Personer, som ud fra forskellige sociale kriterier (fx uddannelses- eller erhvervsposition og indkomst) har opnået enten op- eller nedadgående social mobilitet i forhold til deres forældre. Denne tilgang findes indirekte i den vidtfavnende internationale (og især angelsaksiske) litteratur om social mobilitet (se fx Blau and Duncan 1967; Eriksson and Goldthorpe 1992; Warren, et al. 2002; Munk 2003).

Husk: Der findes negativ såvel som positiv mønsterbrydning

Lidt teori fortsat MØNSTERBRYDERE OG SOCIAL ARV I DANMARK – PERSPEKTIVER FRA SOCIALFORSKNINGSINSTITUTTETS UNGDOMSFORLØBSUNDERSØGELSE – 2003. Af Mads Meier Jæger, Forskningsassistent, Cand.scient.soc., DPU Konklusioner: Fattigdom er en vigtig potentiel bidragyder til negativt mønsterbrud Kognitive evner ikke har signifikant indflydelse på sandsynligheden for at være mønsterbryder Det er af stor betydning for sandsynligheden for opadgående mobilitet, at respondenten tidligt i ungdommen kommer i gang med en kompetencegivende uddannelse Herudover er den socio-økonomiske, og ikke mindst faders uddannelsesniveau, og sociale baggrund (familieforhold, sygdom, boligforhold) af betydning. Det er i denne forbindelse særlig interessant, at dårlige boligforhold bidrager markant på risikoen for at være nedadgående mønsterbryder

Lidt teori - fortsat Ph.d.-afhandlingen ”Læring og overskridelse af marginalisering - Studie af unge mænd med etnisk minoritetsbaggrund” af adjunkt Line Lerche Mørck, DPU Konklusion: Overskridelse af marginalisering implicerer nødvendigvis ikke, at de unge lægger afstand til deres fællesskaber, tidligere forholdemåder og tænkemåder. For de unge mænd, Line Lerche Mørck har fulgt, er det netop et vigtigt fundament for overskridelsen af marginalisering, at de kan deltage i praksisfællesskaber, der overlapper deres tidligere fællesskaber. Dermed kan de unge overføre ressourcer fra de tidligere fællesskaber ind i nye. Denne pointe står i kontrast til mønsterbryderundersøgelser som for eksempel ’Den sociale arv og mønsterbrydere’ fra 1999, hvor social arv entydigt defineres negativt og vejen frem defineres som en individualiseret bevægelse i retning af et middelklasseliv.

Lidt teori - fortsat Elsborg, Steen; Trine Juul Hansen og Vagn Rabøl Hansen: Den sociale arv og mønsterbrydere. Danmarks pædagogiske Institut, 1999. Konklusion: …Mønsterbryderne har således formået at ændre deres livsbetingelser fundamentalt. Deres liv er i dag præget af gode sociale forhold, og på det psykologiske område har de bevæget sig væk fra oplevelsen af at være objekter til at være aktører i eget liv. Mønsterbryderne er stærke personer, der aktivt har arbejdet for at realisere deres mønsterbrud – men mønsterbrydernes livshistorier bekræfter ikke myten om den stærke ener, som (uafhængigt af alt og alle) ikke har kunnet holdes nede. Det udgør en helt central erkendelse i mønsterbryderprojektet, at ingen mønsterbrydere havde formået at gøre det uden støtte fra andre personer.

Og så til en case fra 1999-undersøgelsen  Lisbeth Zornig Andersen almennyttig beboer i Sibeliusparken mor til fem børn mellem otte og 21 år Cand. Polit. Tidligere børnehjemsunge Børnerådsformand Strategisk IT rådgiver for Testhuset Direktør i Zornig Consult, der kæmper omsorgssvigtede børns sag Bestyrelsesmedlem på IT Universitetet Bestyrelsesmedlem i det Sociale netværk Bestyrelsesmedlem i IT virksomheden Miracle Ambassadør for Specialist People Foundation Og kort om mig

Livet startede godt….

Karen Gjesing og Hylleholt Husgerningsskole ’hun har måske brug for at være usynlig en tid endnu’

Efter en barndom i helvede med flere institutionsophold er det da også endt med et virkelig dejligt liv…..

Hvad var institutionerne oppe mod? Et barn med Rovdyradfærd – en strejfer på vagt Ensomhed Ingen tillid til voksne Ingen opdragelse Intet ”sprog” Frygt og livslyst Kombineret med en høj intelligens

Hvad leverede Hylleholt? Et langvarigt ophold – for ung og for længe… Massiv behandling – tilpasset eget tempo Klare hverdagsrammer Insisterende nærvær med respekt for mine grænser Nærmest kærlighed fra en særlig voksen Konstant stimulering af mit intellekt – og en tro på det Klare forventninger til uddannelse Særbehandling – til alle Inddragelse i pædagogernes privatliv … og en Sweater strikket af Rigmor

Hvad kan vi lære af min historie og forskningen? Mønsterbrud er komplekst og en langvarig proces - og opskriften er uklar Men jeg tror: De voksne skal turde investere sig selv og sine Rollemodeller er afgørende Uddannelse er vejen frem – og ud!!!!! Uden omgivelsernes respekt for det mønster, man bryder, er det svært.

Forhindringer idag Ghettodannelse – parallelsamfund Utidssvarende og uattraktive boliger Ensidig fokus på fritidsaktiviteter? Folkeskole vs. Privatskole Fattigdom ekskluderer Hvor er ”kaldet”? Er det civilsamfundets rolle i dag? Hvor er rollemodellerne? Og hvem er de?

Så hvad kan vi gøre? Aktiviteter i lokalområdet skal målrettes uddannelsesmotiverende aktiviteter Åbne vores hjem Blande vores børn i enhedsskolen Underrette, når det er nødvendigt Bo almennyttigt – også når vi har råd til andet Være forbilleder og omsorgspersoner Finansierede aktiviteter for børnene og de unge? Samarbejde med det lokale erhvervsliv Samarbejde med skolerne 360 graders omsorg og opsyn lokalt Mjølnerparkens dimissionsfest 

Her er, hvad jeg gør: Har mine børn i folkeskolen Bor almennyttigt Ulåst dør og ingen forsatsgardiner ”Mor – skal vi have svinekød i dag?” Agnes og Bella – mine to tilløbere Taler med alle Deltager i sociale arrangementer i bebyggelsen Hjælper med lektier Tager fat i problemerne uden berøringsangst Har foreløbig lavet to underretninger

Husk: Børns rettigheder – FNs børnekonvention Det er ikke blot fornuftigt at sikre børn inklusion og mulighed for uddannelse Børnene har også helt basale rettigheder iflg. FNs børnekonvention:

Et udpluk af børns rettigheder Ifølge Børnekonventionen og dansk lovgivning: Børn har ret til udvikling: fysisk, psykisk, åndelig, moralsk og socialt. Børn har ret til hvile og fritid, til at lege og dyrke fritidsinteresser, som er passende for barnets alder, og til frit at deltage i det kulturelle og kunstneriske liv. Børn har ret til fuld deltagelse i det kulturelle og kunstneriske liv og skal der skal opmuntres til, at der stilles passende og lige muligheder til rådighed for kulturel, kunstnerisk, fritidspræget og rekreativ udfoldelse. Børns rettigheder 18 18

Lisbeth Zornig Andersen Tak for ordet Lisbeth Zornig Andersen formand@brd.dk 41245701