Berlingske Avistryk A/S Kan vi bruge Klimakompasset til navigation i vores verden? 28 april 2010 John Lundsgaard HSEQ-chef Berlingske Avistryk.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Kombinatorik, sandsynlighed og statistik
Advertisements

Gammelheds-Philosophy
Den er bare stor.... Nu kan den vist ikke dreje mere…
Skal forbrugernes adfærd eller luftfartens regulering ændres? Jacob Sørensen, NOAH Bæredygtighed DGI-byen, 23. november 2011.
Electrolux Marketing koordinator, web Michael Skrydstrup HR Konsulent Anne Mette Hildebrand Udvælg en elev, der skal sige til, når der er gået 5, 10 og.
Produktionsfunktion Lang sigt Erhvervsøkonomi / Managerial Economics
Reduktion AM 2009.
Velkommen til infodag i kvotehandelssystemet.
1 Alder år 55 % år 24 % år 17 % Hvor længe på VUC? 1 år 93%
Kombinatorik, sandsynlighed og statistik
Dåvildt i Lemvig og Holstebro kommuner
Økologiske rygsække, LCA, og MIPS Et spørgsmål om perspektiv
Boligforeningernes strategi for samarbejde med biblioteker og medborgercentre ……
Det er over 20% af vores totale udledning af drivhusgasser
Kvalitative data/ Empiri
Computerens anatomi.
Seminar om CO2 beregninger og FSC papir - Program • Velkomst • Præsentation af klimakompasset v./ Sofie Pedersen, Erhvervs- og Selskabsstyrelsen • Trykkerieksempel.
Fra idé til virkelighed Den innovative Skole 2007 I V Æ R K S Æ T T E R.
Samarbejde bibliotek og uddannelse – et bud på hvordan
Busser Kan vi spare penge hvis alle kører på cykel?
Hvor der er fokus på klimaet.
•Hvem er vi? •Hvad vil vi? •Hvordan gør vi det? GreenHydrogen.dk Aps ejes ligeligt af følgende selskaber: Hollensen Energy A/S Dantherm Air Handling.
26.2 Kapacitetsomkostninger
26.3 Variable omkostninger
Der er tiltrækningskraft mellem alle genstande lige fra de mindste partikler til de største himmellegemer... … og kraften kan beregnes…
Grundbegreb + Priselasticitet
Nu er vi ved DEL 3 Flere tegn og signaler et tegn (fx et symbol) kan godt bruges som et signal: fx kan dannebrog signalere at at vi nu er i Danmark og.
Virksomheder - definition
Koordinatsystemet Y-aksen 2. aksen X-aksen 1. aksen.
Efteruddannelsesindsatsen 2007 Analyse Danmarks undersøgelse januar 2008 Oplæg på Kompetencerådets møde den v./ Merete.
Procesindustrien 2010 Richard B. Larsen 10.mar. 10 Energieffektivitet og konkurrencekraft Procesindustriens bidrag til "Grøn vækst"
Godt på vej – 5 elbiler i Gladsaxe Kommune (der blev til 4) Klima Klar By- og Miljøforvaltningen 20. januar 2011 Kim W. Jensen.
”MODEL SØPASSAGEN” - En model til hvordan også INDSÆT FORENINGSNAVN HER kan blive et CO2-neutralt sted.
Økonometri 1: Specifikation og dataproblemer1 Økonometri 1 Specifikation, og dataproblemer 4. november 2005.
Kursus i analyse af projekter med ren energi Analyse af udledning af drivhusgas med RETScreen ® software © Minister for naturlige ressourcer Canada 2001.
BIO-DIESEL.
Samarbejde eksternt/Netværk Et inspirationsværktøj Det er ikke, hvad du ved, men hvem du kender, der tæller!
AffaldPlus & Klimaet Oplæg ved AffaldPlus’ bidrag til Klimafestivallen 30. september 2012 ”Mere genbrug - mindre skybrud!” ”Mere genbrug - mindre skybrud!”
Definition på en artikel: Artikler defineres I REACH som en "genstand, der under fremstillingen har fået en bestemt form, overflade eller design, som har.
Kapacitetsstyring.
Case-opgave på HG2 uge 41,  I skal lave en slags avis til nettet – ikke nødvendigvis en avis som BT eller Politiken … det kan godt være en slags.
1 ISS – Carbon Hvorfor ISS i Carbon 20? 2 Dialog med kunder der prioriterer miljø Inspiration til det fortsatte arbejde med udvikling af.
Markedsandele Rolf og Jonas.
Hvor mange traktorer er nødvendige? - en tommelfingerregel !
Beregn din klimapåvirkning Klimakompasset.
Præ-registrering Vibeke Plambeck 28.maj 08 Hvad skal man være opmærksom på - som ansvarlig for et stof - som downstream-bruger.
Mad, transport og klima.
© due & partners Template 2: Telefonmodel for permission Introduktion til samtalen Salgsargumentationen samt ”call for action” Afslutning på samtalen.
Haldor Topsøe A/S Innovative elever Løser virksomhedsproblemer.
Hvis du ønsker at opnå fremragende
Introduktion til databaser (databaser, del 1)
Udledninger og råderum
CO 2 -opgørelse Om CO 2 -opgørelsen CO 2 -opgørelsen dækker udelukkende kommunen som virksomhed og ikke kommunen som helhed med borgere, private.
V. Ole Thomsen, Koncerndirektør, Region Midtjylland
8. Virksomhedens indtjening
Senior Festival Hvor ord svigter, ”taler musikken” Udarbejdet af: Peter, Younas, Katarina og Nina.
Økonometri 1: Specifikation og dataproblemer1 Økonometri 1 Specifikation, og dataproblemer 9. november 2004.
Vinderholdet helt basale goder, såsom gratis mad og drikke - gode sove- og bademuligheder - at føle man er en del af et særligt fællesskab - at.
Energi og miljø - hvordan får vi mest for pengene? Plantekongres Herning 2007 Henrik Wenzel Danmarks Tekniske Universitet Institut for Produktion og Ledelse,
Prisdiskrimination af 2. grad
Hvordan skriver man sin afsluttende opgave?
Statistik II 4. Lektion Logistisk regression.
Biodiesel and bioethanol
Hvordan løser vi klimaknuden og hvad kan forbrugerne gøre?
CO2-opgørelse 2008.
Din kollega får alle de gode ture
13 februar 2014 Omstilling af kommunale bilflåder til el-biler - det er muligt at nå målet Opsamling på Elbilrejseholdets analyser Januar 2015 Kommunale.
Hørup Centralskole 3. årgang
Præsentationens transcript:

Berlingske Avistryk A/S Kan vi bruge Klimakompasset til navigation i vores verden? 28 april 2010 John Lundsgaard HSEQ-chef Berlingske Avistryk

Berlingske Avistryk A/S Klimakompasset er (principielt) meget enkelt Hvad bruger virksomheden af: Fossilt brændsel Brændstof i køretøjer El

Berlingske Avistryk A/S Men allerførst – hvad er virksomheden?? Vi har brug for afgrænsninger og definitioner i forhold til omverdenen

Berlingske Avistryk A/S Fysiske rammer Er vi alene? Er det kun denne enhed, eller har vi andre afdelinger som bør med? Hvilke aktiviteter skal omfattes? Hvornår overtager vi ansvaret for råvarerne? Hvornår afgiver vi ansvaret for produktet? Uden afgrænsninger er det meningsløst

Berlingske Avistryk A/S Så skal der bare samles data. - Og vi ved da hvad vi bruger

Berlingske Avistryk A/S Men hvordan var det med vores afgrænsninger?? Dækker de tal, vi får fra målerne, det som vi definerede som vores virksomhed?

Berlingske Avistryk A/S Så var der brændstof til køretøjer Det er enkelt - der skal vi kun bruge et tal for benzin og et for diesel

Berlingske Avistryk A/S Men her kommer afgrænsningerne ind igen Hvad skal vi tage med?: distribution eller kun ”ab rampe” eller et mix persontransport – er det kun i firmabiler eller betaler vi medarbejdere for at køre i privatbiler hvilken persontransport skal medregnes Og så var der lige spørgsmålet om biobrændstof

Berlingske Avistryk A/S Men el og fjernvarme - det er enkelt. Måske – men det afhænger igen af afgrænsningerne Det er ikke en naturlov, at el og varmemålere præcis passer med de afgrænsninger, som vi har valgt for virksomheden i relation til CO2 beregningen

Berlingske Avistryk A/S Når data er indsamlet så kommer det nemme Indtastning i Klimakompasset Det giver nogle værdier i scope 1 og 2 og lidt i scope 3

Berlingske Avistryk A/S

Summen af disse bidrag giver én værdi: Antal tons CO2 udledt fra den afgrænsning af virksomheden som vi valgte

Berlingske Avistryk A/S Hvad kan vi så bruge det tal til? Udvikling fra år til år Sammenligning med kolleger Sammenligning med andre aktiviteter

Berlingske Avistryk A/S

2008 – 913 tons CO – 854 tons CO 2 Det går fremad – vi mindsker vores udledning af CO 2

Berlingske Avistryk A/S Altså total set Produceret mængde (dobbeltsidet tryk) 2008 – m – m2 CO 2 belastning pr. m – 5,1 g 2009 – 6,5 g

Berlingske Avistryk A/S Men vi er da bedre end vores kolleger i branchen? Det ved vi ikke, og det finder vi nok heller ikke ud af – for en sammenligning vil kræve, at vi er fuldstændig enige om afgrænsningerne.

Berlingske Avistryk A/S Men så kan vi da sammenligne os med andre brancher/produkter? I virkeligheden nej – men det er sjovt at gøre det alligevel.

Berlingske Avistryk A/S Denne beregning er baseret på Trucost tal for Tallene inkluderer hele den redaktionelle del af Avisproduktionen samt første leds distribution. Det giver en CO 2 belastning på 7,2 g/m2 papir Fremstillingen af papir belaster med 513 kg CO 2 /tons (Norske Skog – Nornews avispapir)

Berlingske Avistryk A/S Ud fra disse tal belaster fremstilling af en Urban på 36 sider i tabloidformat med i alt 57.8 g CO 2 Er det så meget eller lidt? En pose chips – 175 g CO 2 En km med regionaltoget – 42 g CO 2 pr. person En km i bil 235 g CO 2 En person udleder samlet g CO 2 pr. dag Fremstilling af en IPod Classic – g CO 2 Fremstilling af 1 kg rejer – g CO 2 En kødløs dag pr. uge vil for en familie spare g CO 2 pr. år

Berlingske Avistryk A/S Og nu den sjove: Hvis man tager sin Urban, læser den og derefter brænder den, så udleder det 20 g CO 2 mindre end hvis man brænder naturgas af for at opnå den samme varmemængde.

Berlingske Avistryk A/S Kan Klimakompasset så bruges? JA – som internt målesystem - hvis man er bevidst om begrænsningerne MÅSKE - overfor omverdenen, tiden vil vise om CO 2 beregninger får den betydning, som nogen forventer. NEJ – vi sælger ikke flere aviser i dag, selv om vi kender CO 2 belastningen.