Mads Torp skafte Jespersen

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Den danske befolknings syn på handicappedes rettigheder
Advertisements

Religion og politik i Tyrkiet
Program – 10.00: opsamling på cases og innovationsdage - hvor er vi med vores cases? - hvad mangler vi for at komme videre? – 11.00: Innovation.
Demokraticafé om lobbyisme Handelsskolen København Nord 24. marts 2010
Program Introduktion til selvbetjening på biblioteket Velkomst i mødelokale 1 Overvejelser FØR du går i gang Søgetricks OPGAVER.
2 Eksterne forhold Oversigt
5. November 2013, Kulturstaldene, Forsamlingshuset, Halmtorvet
Demokrati & Menneskerettigheder
Hvad så med kirkernes sociale ansvar? Konference og høring på Christiansborg d. 22. oktober 2013.
Modul 5 Videndeling, visitering og virksomheder. Kvalificeringsforløbets opbygning Modul 1.Udfordringen og kendskab til hinanden Modul 2.Praktisk viden.
Den Europæiske Union Indhold Historisk udvikling
Demokrati og menneskerettigheder
Samtidshistorie på HHX
Program – : Panel. Oplæg og debat – 11
Program Velkomst og intro! Opdeling i arbejdsgrupper.
ØBRO FRI SKOLE Visioner 2020 Øbro Fri Visioner 2020 København den 7. marts 2013 Vores visioner Øbro Fri 2020 Er vores visioner stadig de rigtige? og hvordan.
EU’s Grænser Demokraticafé, Gefion Gymnasium, 27. januar 2012 Michael Birkkjær Lauritsen.
Efteruddannelsesindsatsen 2007 Analyse Danmarks undersøgelse januar 2008 Oplæg på Kompetencerådets møde den v./ Merete.
6 fortællinger om Europa
Europæiske Union, som den så pænt heder nu.
Arbejdsmarkedsuddannelser – også for personer med læse-, skrive- og regnevanskeligheder Oplæg fra AMU-Fyn Konference d. 22/5 -07.
Forældremøde Herningvej Skole, torsdag den 1
SFO – mellem skole- og fritidspædagogik
Vibeholmskolen august 2014 Den nye skolereform Udskolingen.
Danmark i en globaliseret verden
Demokraticafé om lobbyisme Gefion Gymnasium 27 jan. 2012
EU Hvad er EU EU er en union som blev startet for at sikre at der ikke kom flere krige i Europa. EU har ændret sig meget siden det blev startet i 1952.
SF Ungdom Ved..
Intro og Problemformulering
DIO: Kulturmøde og menneskerettigheder
Reformer og retfærdighed Der er en del ulande der udnytter godt af landbrugspolitikken. I Ægypten importeres fødevarer og nyder godt af de lave verdensmarkeds.
Informationsmøde om Kvalitet i MUS - Et projekt i Udviklings- og Omstillingsfonden.
DEMOKRATI SOM POLITISK ANSVAR – POLITISKE STRATEGIER ER NORDEN DEMOKRATIETS PARADIS?
Rusmiddelnøgleperson- uddannelse transparenter Trin 2.
Leder af Frivilligcenter Aarhus
Ændr 2. linje i overskriften til AU Passata Light 3. SEPTEMBER 2014 MARIE KJÆRGAARD AARHUS UNIVERSITET AU WORKSHOP ATU, SEP
Alevisme.
EU’s demokrati – hvem bestemmer? Gammel Hellerup Gymnasium 16. Januar 2014 Rasmus Nørlem Sørensen Oplysningsforbundet DEO.
Hvad er EU egentlig? Mads Torp Skafte Jespersen
”Mediemakt og kvinnemakt i Danmark” Pernille Tranberg, chefredaktør
EU i undervisningen – hvordan?
INNOVATIONSFORUM # 2 VIDENSFORMER OG VIDENSKILDER.
SAMFNU Demokrati og menneskerettigheder 1.Demokratidefinitioner 2.Fordele og ulemper ved direkte og repræsentativt demokrati 3.Kriterier for demokrati.
KLODEN RUNDT DEO konference, Aarhus Oplæg v. Hans Branner.
Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling SCKK Workshop for forsvaret Kompetenceudvikling og samarbejde i lokalområdet – fra ord til handling.
Sekretariatet for Landdistriktsprogrammet November 2005 Den nye fælles landdistriktspolitik v/ Rita Munk.
Religion og Politik i Tyrkiet
1 & 2 lektion: Samfundet og samfundsfag – hvad er det?
Kvinder Ser sig i spejlet..
EU’s klimapolitik. Dagens program 1.EU og de internationale forpligtelser 2.Handel med CO2-kvoter 3.Aktører 4.Energi 5.Overordnede spørgsmål.
KULTURMØDER 2 - Kultur og identitet
Elbilpartnerskabsdag Michael Rask og Andreas Moltesen.
KVIK KvalitetsVærktøj til udvikling af Innovation og Kompetence
Danmark i EU og EU’s fremtid
Hvad er Klimakaravanen? Hvad er der på hjemmesiden?
Fællesfagligt emne: Fra Osmannerriget til det moderne Tyrkiet
Samfundsfag Frisholm. Indhold Økonomi Sociologi Politik.
KREDS MIDT TRÆF VELKOMMEN 1. INDHOLDSSIDE MED PUNKTOPSTILLING Tekst med Punktopstilling PUNKTOPSTILLING For at skifte til Underoverskrift i Fed tekst.
Universiteter og studenterbevægelse i Chile. Fra overgangen til demokrati til i dag.
FN´s verdenserklæring om menneskerettigheder
FN´s verdenserklæring om menneskerettigheder
Historien/Baggrunden for EU-samarbejdet 1951: Traktaten om Det Europæiske Kul- og Stålfællesskab - At skabe fred i EuropaDet Europæiske Kul- og Stålfællesskab.
Lektion 2 Formålet med denne lektion er at støtte eleverne i at skabe en god klassekultur. Som lærer er du være med til at sætte rammerne for, at der skabes.
Oplæg for Viborg HF & VUC
Spillet om EU’s fremtid
Frankrigs Europapolitik under Hollande – holder den fransk-tyske akse?
Læringsuge 2017 De 17 verdensmål
Den store udvidelse: forening af Øst og Vest
Lektion 2 Formålet med denne lektion er at støtte eleverne i at skabe en god klassekultur. Som lærer kan du være med til at sætte rammerne for, at der.
Islamistisk radikalisering og den demografiske udfordring
Præsentationens transcript:

Mads Torp skafte Jespersen Tyrkiet i EU? Demokraticafé, Borupgaard Gymnasium, 12. marts 2012 Mads Torp skafte Jespersen Signe Pejstrup

Program for dagen Velkomst og indledende meningsmåling Tyrkiet og EU 08.00 - 08.15 Velkomst og indledende meningsmåling 08.15 - 09.00 Tyrkiet og EU Oplæg ved Mads T. S. Jespersen fra Oplysningsforbundet DEO 09.00 - 09.45 Rundbords-brainstorm i grupper Forberedelse af spørgsmål til Tyrkiets Første Ambassaderåd 09:45 - 10:00 Pause 10:00 - 10:45 Tyrkiets forhold til EU Oplæg og debat med Tyrkiets Første Ambassaderåd, Frk. Oya Tunga 10:45 - 10:55 10:55 - 11:55 Blog Skrivning Vi skal i grupper af 2 skrive blogindlæg inden for én af de to workshop kategorier. Workshop: Religion, identitet og Menneskerettigheder Workshop: Sikkerhedspolitik og økonomi 11:55 - 12:25 Frokost 12:25- 13:00 Forsættelse af blog skrivningen Eleverne forsætter i deres grupper, og gør blogindlæggene færdige. 13:00 – 13:10 13:10 – 13:50 Præsentation af bloggen Grupperne vil præsentere deres blog for de andre. 13:50 – 14:00 Meningsmåling og afslutning

Tid til Afstemning Synes I at Tyrkiet skal med i EU? Stil jer efter hvad I synes – Ja, ved ikke, Nej

Hvem ved hvor mange lande der er med i EU? Ved I om det altid har været sådan?

Udvidelserne 1958: 6 1973: 9 1981: 10 1983: 12 1994: 15 2004: 25 2007: 27 2013: 28 ?: Tyrkiet

Hvordan kommer man med i EU? Landet skal være Europæisk! Landet bliver et officielt kandidatland til medlemskab Kandidatlandet rykker videre til tiltrædelsesforhandlingerne Landet bliver optaget i EU For at blive optaget i EU kræver det at landet opfylder ‘Københavnerkriterierne’

Københavnerkriterier Politiske kriterier: Stabile institutioner, demokrati, retsstat, respekt for menneskerettigheder og beskyttelse af mindretal Økonomiske kriterier: Velfungerende markedsøkonomi. Styrke til at klare konkurrencepresset i EU's indre marked. EU-lovgivningen: Alle EU's regler og love skal gennemføres og håndhæves (35 kapitler og 80.000 sider) Når optagelsesforhandlinger påbegyndes, er det en forudsætning, at kandidatlandene opfylder det politiske kriterium. EU hjælper herefter landene med at implementere EU-lovgivning og tilbyder finansiel støtte til forbedring af infrastruktur og økonomi.

Hvordan kommer man med i EU? Landet skal være Europæisk! Landet bliver et officielt kandidatland til medlemskab Kandidatlandet rykker videre til tiltrædelsesforhandlingerne Landet bliver optaget i EU Optagelse af et land kræver enstemmighed i Rådet og flertal i EU-Parlamentet Hvert skridt kræver afstemninger for at ansøgerlandet kan komme videre til næste fase

Tyrkiets vej mod EU 1987: ansøgningen om medlemskab afsendt 1995: Toldunion mellem EU og Tyrkiet 1999: EU anerkender Tyrkiet som kandidatland 2005: Optagelsesforhandlinger indledes mellem Tyrkiet og EU på topmødet i København i 2002, besluttede EU's stats- og regeringschefer at give Tyrkiet "en dato for en dato". Det vil sige, at det blev besluttet, at Det Europæiske Råd på topmødet i december 2004 skulle tage stilling til, om Tyrkiet opfyldte Københavnskriterierne, således, at forhandlingerne om medlemskab af EU kan påbegyndes.

Kristent fællesskab Nicolas Sarkozy, 2007: “Muslimer har vanskeligt ved at integrere sig og der er for mange af dem i Europa”

Er Tyrkiet et muslimsk land? 72 mio. 98 % muslimer Parlamentarisk demokrati, Kemal Atatürk Sekulær grundlov adskiller islam og staten - bl.a. med tørklædeforbud på universiteter og parlamentet

Demokrati Demokrati siden Atatürks magtovertagelse (1923) Kvinders stemmeret og valgret indført 1930 Stemmepligt: 70-80% valgdeltagelse Spærregrænse: 10% Dødsstraffen afskaffet 2003

Menneskerettighederne Kvinders rettigheder krænkes i praksis (æresdrab, manglende skolegang m.m.) Ytringsfriheden er ikke tilstrækkeligt beskyttet – jvf. Forfatningens §301 Religionsfrihed Tortur i fængslerne Politivold

Beskyttelse af mindretal: Kurderne i Tyrkiet Kurderne udgør ca. 20 % af befolkningen (op mod 15 mio. mennesker) Indtil 1991 var de kurdisk sprog og kultur forbudt Kurdisk radio, TV og presse er tilladt, men begrænset og censureret Den kurdiske befrielseshær PKK har ligget i åben konflikt med Tyrkiet fra 1984 til 1999

Størrelse Angela Merkel: “Vi er fuldstændig overbeviste om, at et tyrkisk medlemskab både vil overbebyrde EU politisk, økonomisk og socialt. Derfor skal vi tilbyde et privilegeret partnerskab til Tyrkiet.” Det er udregnet at i 2020 vil der være lige så mange tyrkere som tyskere Tyrkiets optagelse er også et spørgsmål om magt – stemmefordeling i Rådet vil delt mere ud

Størrelse 70 mio. fattige tyrkere på EU’s arbejdsmarked? 40 mio. fattige polakker? 70 mio. nye forbrugere i EU’s indre marked

Sikkerhedspolitik: kan vi undvære Tyrkiet i verden som den ser ud?

Militærets rolle i tyrkisk politik Kemalisme Militærkup 1960 (mod ikke-sekularistisk regering) 1980 (på baggrund af politisk vold i 70’erne) Ikkevoldelig afsætning af regeringer 1971 (mod socialistisk regering) 1997 (mod islamisk orienteret regering)

Cypern-konflikten Uafhængighed af Storbritannien 1960 1964 indsættelse af FN-styrker Græsk (fascistisk) kupforsøg 1974 Tyrkisk invasion af Nordcypern i 1974

Vækstøkonomi “Tyrkiet forventes at have en vækst på 7 procent pr. år i de næste 10-15 år. Landets størrelse, en voksende middelklasse og den eksisterende toldunion med EU skaber grundlag for øgede handelsrelationer. Tyrkiets EU-entré vil gavne dansk eksport.”

“Et reformeret Tyrkiet i et reformeret EU vil være en gevinst for både Tyrkiet og EU.” Tyrkiet i EU vil være et signal til verdens moderate muslimer om, at demokrati og islam kan forenes. Tyrkiet har et markedsmæssigt potentiale. Tyrkiet kan fra 2020 være den arbejdskraftreserve, som det aldrende Vesteuropa har brug for.

Vil tyrkerne stadig med i EU?

Rundbords-brainstorm i grupper af 4 Øvelsen går ud på, at finde på spørgsmål til Frk. Oya Tunga Læs teksten i den trekant hvor du står. Stil et spørgsmål ud fra teksten eller hvad du lige har lært fra oplægget. Hvem, hvad, Hvor, hvorfor, hvordan,

Tyrkiets Første Ambassaderåd, Frk. Oya Tunga

Blog Skrivning I skal vælge en af de to temaer Religion, identitet og Menneskerettigheder Sikkerhedspolitik og økonomi I skal gå sammen i grupper af to Mindst en i gruppen skal have en Gmail Tilmeld jer bloggen Begynd at skriv

Tid til Afstemning (Igen) Synes I at Tyrkiet skal med i EU? Stil jer efter hvad I synes – Ja, Måske, Nej