Hvordan kan valget af foder påvirke mælkens kvalitet? John E. Hermansen og Kristen Sejrsen Danmarks Jordbrugsforskning
Kvalitets- egenskaber Mælkens værdistofferRåvare -kasein -lactalbumin -lactoglubulin Enzymer Urea Fedtsyre- sammen- sætning Smag og kontaminanter Vitaminer og mineraler Forbrugeraccept Ernæringsmæssig værdi og holdbar- hed Ernæringsmæssig værdi og produkt- egenskaber som konsistens og holdbarhed Ostningseffektiv. og -egenskaber, konsistensegen- skaber i syrnede produkter Fedt Kasein Valleprotein Andre N- forbindelser Protein fra køer Mælk sunde
Sæsonvariation i mælkens fedt- og proteinprocent
Sæsonvariation i ernæringsmæssig værdi i økologisk mælk Ca1, P0, Mg0, Zn3, A-vit.0, E-vit.0, -caroten0, Middel- værdi Relativ værdi i kvartal
Skematisk oversigt over synteseveje for mælken
Grøncobs som erstatning for kraftfoder til malkekøer (tung race) Grøncobs, tørstof 0 2,75 5,5 Kraftfoder, tørstof 8,0 5,6 2,9 Ialt 15,3 16,1 16,2 Ydelse kg mælk 29,2 28,1 27,2 % fedt 3,76 4,01 4,11 (gram)(1098)(1127)(1118) % protein 3,13 3,09 3,05 (gram) (914) (868) (830) Energikorrigeret mælk, kg 27,7 27,7 27,3 g tilvækst
Forskellig proteintildeling i kombination med lavt og højt proteinindhold i græsensilage Kaseiner, % Valle proteiner, % NPN (*6,38), % % råprotein i ration% råprotein i ensilage
Betydning af N-gødskning til kløvergræs N-gødskning 250 kg N 0 Græstilbud Højt Lavt Tilskudsfoder 3 kg byg 3 kg oliekager Begge 4,01 3,97 4,01 4,13 4,06 3,79 3,17 3,31 3,29 3,19 3,29 3,15 3,28 78,6 78,4 78,7 78,2 78,5 78,2 78,8 14,6 15,1 14,7 14,9 14,8 6,9 6,5 6,6 6,8 6,7 7,1 6,4 Variabel Fedt %Protein %KaseinValleprot.NPN I proteinet, %
Rapsfodringens betydning for jod og thiocyanat Fodring Thiocyanat, mg/l Jod, g/l Kontrol 1, Aarhus Olie LavHøj 5,656, Scanola LavHøj 5,757, Kina LavHøj 6,657,
Mælkens sammensætning ved stigende fedtindhold i foderet
Skematisk oversigt over synteseveje for mælken
Variation i mælkens fedtsyresammensætning Ernærings- Gennem- mæssig Fedtsyre snitMinMax. status <C Neutral C12: C14: C16: C18: C18: C18:2+C18:
Ændring i mælkens fedtsyresammensætning ved fodring med rapskage eller formalede rajsfrø i 8 besætninger Nr Før C16: C18: C18: Efter 10 dage C16: C18: C18:
Betydning af CLA for human sundhed Beskytter mod kræft Positiv effekt overfor hjertekarsygdomme Fremmer immunsystemet Hæmmer fedtdeponering Beskytter mod diabetes Mulig effekt på knoglesundhed
Human optagelse af CLA fordelt på kilde (McGuire et al., 1999)
Faktorer af betydning for dannelsen af CLA Fedtkilde –Umættet vs mættet –Type (fedtsyresammensætning) –Mængde –Rå vs behandlet –Fiskeolie Kraftfoder:grovfoder forhold Græs –Plantesammensætning –Udviklingstrin
Effekt af CLA (mg/g fedt) på mælkens fedtprocent