Inspiration til faglig læsning i danskundervisningen på ElevIntra

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Hjælp til integrering af IT i undervisningen
Advertisements

Erfaringer med kollegavejledning i skolen
MEDIEKULTUR OG SKOLEKULTUR
Velkommen til workshoppen
Bevidst undervisning i billeder
Kompetencecenter for læsning
We make your teaching go digital
Design för lärande i en digital, multimodal lärmiljö
GODE IWB RÅD TIL UNDERVISNINGEN  Det skal ikke (kun) være lærerens tavle  Altid være på nettet – så der er plads til at være impulsiv og søge på nettet,
MEDIEPÆDAGOGISKE VEJLEDNINGSVÆRKTØJER
Sæt lyd og billeder på din sprogundervisning
Lektor Rasmus Fink Lorentzen
Ledelse i Praksis – 4. aften
Folkeskolereform Et fagligt løft af folkeskolen.
Danida Verdensbilledlegat film – film – film
De store underviser de små ved hjælp af it.
Udvikling af fagenes didaktik Flakkebjerg,
Kaptajn Karlsens skib Synlig læring med it Agerbæk Skole og
IT i undervisningen.
Brædstrup skole Skolens handleplan for læsning
Ny PLC kultur med vejledning
Generelt om skræddersyede Arbejdsrum og integration
SkoleIntra og klimaforandringerne - om hvordan forskellige værktøjer fra ElevIntra inddrages i undervisningen Jacob Kjær Hansen Lærer og pæd. IT vejleder.
De gode værktøjer i ElevIntra
Praktisk/musiske fag i Skoleintra. Uffe, Christine og 4.A der var så STOLTE.
Sådan bruger vi LærerIntra
Sådan strukturer vi arbejdet for
MÅL OG METODER I MEDIEPÆDAGOGISK ARBEJDE Kultur og mediekultur Medialisering: mediepædagogik og didaktik Receptionsteori: tekst og kontekst Æstetik og.
IT – som en integreret del af danskfaget Workshop på FKF-dagen /01/14Anna-Marie Hansen1.
Evaluering Brobygning / Tilmelding. Før brobygning. Efterskoler. For dårlig vejledning af UU i 9. kl. Manglende ønsker på uddannelsesplaner.
Meningsfuld stavning Fag Niveauer Mål Software Beskrivelse Dansk 3.-4.kl. og indskolingen Projektet behandler en af danskfaget absolutte kerneområder ved.
BYOD - Løjtegårdsskolen ”It har meget lille betydning for forandringer på kort sigt. Men på lang er it medvirkende til store forandringer i vores måde.
5/6 klasse Dagbog for lejrskole til Bornholm
Appetit kommt beim essen.... Digitalisering i udskolingen..Fælleshåbsskolen..Afdelingen på Fælleshåbsvej..Læringscentret..Steen Juhl Møller.
Pædagogisk Center på Randersgades Skole
UDDANNELSER I UDVIKLING – side 1 Skolebiblioteket som læringscenter Rikke Schultz
Hvorfor dette initiativ?
IT i fagteamet Sofielundskolen 5. December 2013 December 2013 Niels Jacob Hansen - Læreruddannelsen Holbæk - UCSJ 1.
OBS – gør som det passer dig!  Denne skabelon er med vilje ikke særlig stramt designet. Det er for at du selv kan lægge det indhold og detaljeniveau i.
IMODUS – IHK Workshop om Blended Learning Workshopintroduktion.
implementering af sprogbaseret undervisning
Udeskolekursus Tårnby Kommune, august 2011
Træning af mundtlighed årgang Fysik/kemi UL Synlig læring med it Agerbæk Skole og Starup Skole 2013.
Skriv titel Skriv årgang, fag og initaler Synlig læring med it Agerbæk Skole og Starup Skole 2013.
Bogkassen Michael Tillgaard 2/3 skoleleder 1/3 lærer
PROJEKTOPGAVEN I ELEVINTRA Rikke Thonbo 2012 Arbejdsrum som værktøj.
- ”JPCK den 2. ”bølge” efter Skole-It”
SkoleIntra og faghæfte 48
Evalueringsværktøjerne i SkoleIntra
SkoleKom, SkoDa og SkoleIntra
Arbejdsrum i skyen Temamøde Kaffe og intro 13.35Om arbejdsrum i skyen samt Gyvelhøjskolens erfaringer med brug af GoogleDrive Sandwich.
SkoleIntras værktøjer til arbejdet med læseforståelse
materialet er altid tilgængeligt eleverne inspireres gensidigt.
ELEVINTRA På Skoleintratræf Hvad skal vi nå? Bruge Elevintra til at: Differentiere Dokumentere Evaluere Ved hjælp af billeder, lyd og tekst.
Produktion af musikvideoer 8. årgang, dansk, CA, AD, KU, KK Synlig læring med it Agerbæk Skole og Starup Skole 2013.
Undervisning af alle 9. klasser i Digital Post Ved Digital Vejleder Kathrine Mørcholdt Buus og Digitaliseringskonsulent Kristinna Andersen.
Billedanalyse 7. årgang, dansk – Vi, LN, AH, LP Synlig læring med it Agerbæk Skole og Starup Skole 2013.
Målstyret undervisning
Digital Didaktisk Design
læse- skrivevanskeligheder
Mette Behrens lr og Helle Brunshøj Hansen lr
PHOTO STORY I 2.KLASSE FORTÆLLING I DANSK. FORTÆLLING I DANSK Går du med tanker om, hvordan du kan få dine elever til at fortælle og udtrykke sig i både.
Genrepædagogik på Sølystskolen - hvorfor, hvad og hvordan? 7. møde for SFL i professionerne Sprogbaseret pædagogik i praksis 4.
IT i danskundervisningen Sydfalster Skole den 15.5 Kort om blogs – igenigen! SMS-noveller (sprog og kommunikation) Skriftlighed og IT Mundtlighed og IT.
Læsning Elevernes foretrukne medie
Masterplan for Uddannelse og Job
Et undervisningsforløb med afsæt i genrepædagogik
”Hvordan man kan få glæde af i engelskundervisningen”
Program Torsdag den 12. april HTX
Oprydning i SkoleIntra
Præsentationens transcript:

Inspiration til faglig læsning i danskundervisningen på ElevIntra ElevIntras værktøjer til faglig læsning i danskundervisning ElevIntra har en række gode værktøjer, som jeg bruger i mit arbejde med faglig læsning i danskundervisningen i indskolingen. I oplægget vil jeg vise eksempler på brugen af ’Bogkassen’ (oprettelse af bøger), Anmeldelser’ og oprettelse af skabeloner til ’Anmeldelser’, ’Læsekontrakten’, brug af ’Gæt et ord’, ’Tip en tekst’ samt links til brug af digitale medier til læsning. Arbejdsrum til faglig læsning

Gæt et ord Tip en tekst Bogkassen Læsekontrakt Skabeloner - evaluering Samlemapper og Skoletube Arbejdsrummet til at samle ressourcerne Produktion af fagbøger (analog og digital) Brug af digitale medier i undervisningen – hæfte til forældre Undervisningsforløb - Genrepædagogik

Arbejdsrummet set med elevens øjne

Lærerens forberedelser Oprettelse af ressourcer Evt. oprettelse af arbejdsrum

Tip en tekst Gæt et ord' kan bruges som en 'før-læse aktivitet', som kan være med til at aktivere elevernes forhåndsviden og skabe nogle forventninger til tekstens indhold. Eleverne kan få skabt en forbindelse mellem deres egen daglige sprogbrug og de fagord, der bruges i fagteksterne. I 'Gæt et ord' skal du finde en faglig tekst og lave en ordliste med vigtige fagord og begreber. Før eleverne læser teksten, skal de læse ordlisten og skrive en kort ordforklaring ud fra deres forhåndsviden. 
Når eleverne har læst teksten, løser de opgaven endnu en gang og de kan derefter udbygge og revidere deres ordforklaringer. I en anden kolonne skrives tekstens faglige ordforklaringer. Efter opgaven er løst kan listen med ordforklaringer gennemgås i fællesskab i klassen. Arbejdet med 'gæt et ord' foregår i tre tempi: Først skal opgaven og ordlisten med de faglige ord oprettes af læreren inden læsning af teksten skal eleverne skrive, hvad de tror ordene betyder .Efter læsning af teksten skal eleven revidere sine ordforklaringer og skrive tekstens faglige forklaring.

Tip en tekst Gæt et ord' kan bruges som en 'før-læse aktivitet', som kan være med til at aktivere elevernes forhåndsviden og skabe nogle forventninger til tekstens indhold. Eleverne kan få skabt en forbindelse mellem deres egen daglige sprogbrug og de fagord, der bruges i fagteksterne. I 'Gæt et ord' skal du finde en faglig tekst og lave en ordliste med vigtige fagord og begreber. Før eleverne læser teksten, skal de læse ordlisten og skrive en kort ordforklaring ud fra deres forhåndsviden. 
Når eleverne har læst teksten, løser de opgaven endnu en gang og de kan derefter udbygge og revidere deres ordforklaringer. I en anden kolonne skrives tekstens faglige ordforklaringer. Efter opgaven er løst kan listen med ordforklaringer gennemgås i fællesskab i klassen. Arbejdet med 'gæt et ord' foregår i tre tempi: Først skal opgaven og ordlisten med de faglige ord oprettes af læreren inden læsning af teksten skal eleverne skrive, hvad de tror ordene betyder .Efter læsning af teksten skal eleven revidere sine ordforklaringer og skrive tekstens faglige forklaring. Tip en tekst' kan bruges som en 'før-læse aktivitet', som kan være med til at aktivere elevernes forhåndsviden og skabe nogle forventninger til tekstens indhold. På den måde motiveres eleverne til at læse teksten med henblik på at lære noget af den. I 'Tip en tekst' skal du som underviser finde en faglig tekst og skrive et antal sande og falske udsagn om tekstens indhold eller emnet. Før eleverne læser teksten, skal de tage stilling til om udsagnene er sande eller falske. Når eleverne har læst teksten, løser de opgaven endnu en gang og de kan derefter se en liste over svarene med de forkerte udsagn streget ud - samt en evaluering af det svar de gav efter at have læst teksten. Arbejdet med 'Tip en tekst' foregår i tre tempi: Først skal opgaven og de sande/falske udsagn oprettes af læreren Inden læsning af teksten eleven finde sande udsagn Efter læsning af teksten skal eleven tjekke, om forventningerne til de sande udsagn holdt stik.

Tip en tekst

Bogkassen - anmeldelser Gæt et ord' kan bruges som en 'før-læse aktivitet', som kan være med til at aktivere elevernes forhåndsviden og skabe nogle forventninger til tekstens indhold. Eleverne kan få skabt en forbindelse mellem deres egen daglige sprogbrug og de fagord, der bruges i fagteksterne. I 'Gæt et ord' skal du finde en faglig tekst og lave en ordliste med vigtige fagord og begreber. Før eleverne læser teksten, skal de læse ordlisten og skrive en kort ordforklaring ud fra deres forhåndsviden. 
Når eleverne har læst teksten, løser de opgaven endnu en gang og de kan derefter udbygge og revidere deres ordforklaringer. I en anden kolonne skrives tekstens faglige ordforklaringer. Efter opgaven er løst kan listen med ordforklaringer gennemgås i fællesskab i klassen. Arbejdet med 'gæt et ord' foregår i tre tempi: Først skal opgaven og ordlisten med de faglige ord oprettes af læreren inden læsning af teksten skal eleverne skrive, hvad de tror ordene betyder .Efter læsning af teksten skal eleven revidere sine ordforklaringer og skrive tekstens faglige forklaring. Tip en tekst' kan bruges som en 'før-læse aktivitet', som kan være med til at aktivere elevernes forhåndsviden og skabe nogle forventninger til tekstens indhold. På den måde motiveres eleverne til at læse teksten med henblik på at lære noget af den. I 'Tip en tekst' skal du som underviser finde en faglig tekst og skrive et antal sande og falske udsagn om tekstens indhold eller emnet. Før eleverne læser teksten, skal de tage stilling til om udsagnene er sande eller falske. Når eleverne har læst teksten, løser de opgaven endnu en gang og de kan derefter se en liste over svarene med de forkerte udsagn streget ud - samt en evaluering af det svar de gav efter at have læst teksten. Arbejdet med 'Tip en tekst' foregår i tre tempi: Først skal opgaven og de sande/falske udsagn oprettes af læreren Inden læsning af teksten eleven finde sande udsagn Efter læsning af teksten skal eleven tjekke, om forventningerne til de sande udsagn holdt stik.

Læsekontrakten

Dokumentskabeloner Gæt et ord' kan bruges som en 'før-læse aktivitet', som kan være med til at aktivere elevernes forhåndsviden og skabe nogle forventninger til tekstens indhold. Eleverne kan få skabt en forbindelse mellem deres egen daglige sprogbrug og de fagord, der bruges i fagteksterne. I 'Gæt et ord' skal du finde en faglig tekst og lave en ordliste med vigtige fagord og begreber. Før eleverne læser teksten, skal de læse ordlisten og skrive en kort ordforklaring ud fra deres forhåndsviden. 
Når eleverne har læst teksten, løser de opgaven endnu en gang og de kan derefter udbygge og revidere deres ordforklaringer. I en anden kolonne skrives tekstens faglige ordforklaringer. Efter opgaven er løst kan listen med ordforklaringer gennemgås i fællesskab i klassen. Arbejdet med 'gæt et ord' foregår i tre tempi: Først skal opgaven og ordlisten med de faglige ord oprettes af læreren inden læsning af teksten skal eleverne skrive, hvad de tror ordene betyder .Efter læsning af teksten skal eleven revidere sine ordforklaringer og skrive tekstens faglige forklaring. Tip en tekst' kan bruges som en 'før-læse aktivitet', som kan være med til at aktivere elevernes forhåndsviden og skabe nogle forventninger til tekstens indhold. På den måde motiveres eleverne til at læse teksten med henblik på at lære noget af den. I 'Tip en tekst' skal du som underviser finde en faglig tekst og skrive et antal sande og falske udsagn om tekstens indhold eller emnet. Før eleverne læser teksten, skal de tage stilling til om udsagnene er sande eller falske. Når eleverne har læst teksten, løser de opgaven endnu en gang og de kan derefter se en liste over svarene med de forkerte udsagn streget ud - samt en evaluering af det svar de gav efter at have læst teksten. Arbejdet med 'Tip en tekst' foregår i tre tempi: Først skal opgaven og de sande/falske udsagn oprettes af læreren Inden læsning af teksten eleven finde sande udsagn Efter læsning af teksten skal eleven tjekke, om forventningerne til de sande udsagn holdt stik.

Evalueringer

Brug af digitale medier i undervisningen Hæftet som pdf-fil

Genrepædagogik og faglig læsning