Fem Faktor Modellen Anvendt på personlighedsvurdering og behandling af stofmisbrugere.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Gudstjeneste 11. juni 2006 Velkommen!. Gudstjeneste 11. juni 2006 Tre ting vi skal passe på >< Tre ting vi skal gøre.
Advertisements

Temadag om unge og stofmisbrug
Kulturmøder og kulturforskelle
Værdiseminar Af Katrine Soelberg, Ousbjerggaard 2012
Kundebetjening Opgave med salgstrappen.
Gode råd i forbindelse med mundtlig eksamen
? At sige NEJ Vrede uden autopilot Integritet & Samarbejde
TALENT-DK: Inspirationsmøde
Depressioner: Er de sekundære eller primære
God trivsel = God læring
Erfaringen viser, at dette er begyndelsen på en
Mestring og relationsbehandling
Ved sous- chef Said Akrim
Arbejdspladsudvikling
Hvordan kan undervisningen vitalisere / re-vitalisere de unges
Orientering om om CBT (Cognitive behavior therapy) © John Winston Bush, PhD. All rights reserved.
LG Insight, 15. januar 2013 Inspirationskonference - Stik de unge kursen.
Peter Ege Symposium Rigshospitalet 5. oktober 2011 Mads Uffe Pedersen professor Center for Rusmiddelforskning Aarhus Universitet Hvad kan den sociale misbrugsbehandling.
Narrativ terapi Bedre Psykiatri, Slagelse 26/ Jacob Mosgaard
Kvalitative data/ Empiri
Underviser Ronny Højgaard Larsen
JobPAS – En gennemgang PAS-koncepter og Basiskurser v. Steen Hilling, psykolog
Udfordringen med at skabe læringsrum, og retning i de unges liv
TERM modellen Introduktion til øvelse
Doping og etik Af Benjamin, Steffen, Kim og Jacob A.
Kommunikation.
Det fælles mål At borgere med kroniske sygdomme opnår den højeste grad af livskvalitet med størst muligt ansvar for og indflydelse på eget helbred.
Hvad kan vi gøre for at få psykiske sårbare tilbage i arbejde ?
Hvem kommer på Perron 3 Hvilken profil har de? Hvad har fået dem til at komme?
Hjælp mig med at finde den !!! En stor belønning til dem, der SER bedst! Præsenterer Klik her for at starte JEG HARMISTET MIN MIS !! Red Bulls.
Pårørendeundervisning 1 Psykoedukation for pårørende til patienter med emotionelt ustabil personlighedsstruktur.
Fortællinger fra kanten
Psykoedukation til patienter med bipolar affektiv sindslidelse
Psykoedukation for patienter med skizofreni
Sundhedsprofessionelles forståelser af patientinddragelse
Session 14: Struktur og risikosituationer Psykoedukation til patienter med bipolar affektiv sindslidelse.
Velkommen. Psykoedukation... betyder undervisning (om psykisk sygdom). Film Dias Spørgsmål og svar Opgaver Varighed: 1 time.
3. N OVEMBER 2009 DØGNKONFERENCE, HORSENS. I NDHOLD Hash- og Kokainprojektet Grupperne Formål Målgruppe Tilgang Udvalgte resultater.
Pædagogisk forebyggelse og sundhedsfremme
November 2014 Livets Ord "Hos dig er livets kilde" (Salme 36, 10)
Procesværktøjer.
Projektvejledning på performance-design
RARRT© RELATION ANERKENDELSE RESSOURCER REFLEKSION TEORI
Preben Brandt Psykiater, dr.med.
Psykoterapeutisk Center Stolpegård Klinik for Spiseforstyrrelser Flerfamilieeftermiddage II PC Stolpegård 1.
Lars Uggerhøj, Aalborg Universitet
Fremlæggelse af teori og metode d.24 Nov. 2010
Sexualitet ved svær psykisk sygdom
Medarbejderkonference hos Blå Kors den
Konfliktløsning ”Det er min dystre overbevisning, at mennesker kun kan blive enige om det, der ikke interesserer dem.” Bertrand Russel Ordet betyder sammenstød.
MANGLER BØRN GRÆNSER – eller mangler de voksne?
3.Lektion: Identitet 3.Lektion i undervisningsforløbet ”Identitet i forandring”, baseret på kapitel 3 i Luk Samfundet Op! af Brøndum og Hansen, Columbus.
Ida Koch, 2005 BELASTNINGER I ARBEJDET MED SELVMORDSTRUEDE Hvad er svært for dig – og hvordan har du mærket belastningerne? Hvordan beskytte sig mest muligt.
Behandling i Kriminalforsorgen  Rammerne om behandlingen  Behandling i og udenfor fængslerne  Et historisk rids  Behandlingen i dag  Lidt statistik.
Den unge projektgeneration - om det lokale guld, deltagelsesstrategier og medborgerskab. KL’s kultur- og fritidskonference Kolding maj 2011 Flemming.
Tjørnegårdskolen og VUC Roskilde – Fællesskaber - ensomhed: Hvornår er man med i et fællesskab, og hvordan ser man, at nogen er ensom? – Fokus på fællesskab.
... til dig med rygsmerter - MODIC FORANDRINGER (tryk pil t.h. )
Rehabiliteringsbegrebet på Psykiatrisk Center Ballerup
FTF Kommunikation og Konflikthåndtering Vinterkonferencen 2013
Psykoedukation skizofreni
Arbejdsmiljøforskningens bidrag til indsatsen for trivsel og sundhed Seniorforsker Vilhelm Borg Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.
Minister mål og beskæftigelsesplan JC Frederiksberg 2012: Færre skal på varige forsørgelsesordninger = flere personer med varigt nedsat arbejdsevne skal.
DanRIS-Døgn Hvad skal/kan det bruges til Mads Uffe Pedersen 07/
Selvværd…Hvad er det? NOl-LEOOS HVAD ER SELVVÆRD? Selvværd refererer til en positiv overordnet vurdering af en selv – en oplevelse af at.
Ungdomsliv.
Funktionsevne og Funktionsnedsættelse
SMTTE-Modellen Sammenhæng Evaluering Mål Tiltag Tegn Hvad vil vi?
Hvordan kommer vi ind ad døren?
Værktøj 10: Forandringer og stress - Ledelsen
Trivselsmodel Et adhoc udvalg har i 2018 arbejdet med ideer til, hvordan ÆS lokalafdelinger kan fremme trivsel blandt frivillige. I foråret 2019 overdrog.
Præsentationens transcript:

Fem Faktor Modellen Anvendt på personlighedsvurdering og behandling af stofmisbrugere

Tid Afgrænsning 1 Hypotese: hvis de sociale forhold omkring klienterne forbedres ændres personligheden/selvopfattelsen dramatisk for nogle kategorier af klienter

Tre Forståelser af personligheden Kategoriale forståelser Dimensionelle forståelser Hermeneutiske forståelser Afgrænsning 2

Hermeneutik

Afgrænsning 3

Kohuts selv Selvet er centeret for individets psykiske univers Selvet er umulig at kende i sin essens Afgørende ved selvet er dets reference til oplevelsen af sig selv i enhver henseende, der har med identitet og selvfølelse at gøre. Dette udelukker ikke det ubevidste, men indbefatter det netop, idet oplevelsen af sig selv er mindst lige så ubevidst som bevidst.

Kohut bipolære selv sociale selvobjekter

Selvobjekter Objekter som i sig selv er oplevet som en del af selvet Selvobjekter er ikke en del af den fysiske realitet, men derimod af den psykologiske realitet som kan undersøges gennem introspektion og empati Selvobjekter er altså ikke bare ydre objekter (som i psykoana- lysen) eller relationer til ydre objekter (som i objektrelations- teori), men må nærmere betegnes som selvobjekt-oplevelser – altså en psykisk konstruktion (ikke dig, men min oplevelse af dig)

Kohut 3 dimensioner

Tønnesvangs 4 dimensioner

Selvet og identiteten 1 Det overfladiske og det dybe selv Det overfladiske: sæde for intellektuelle evner – herunder hukommelse og selvfortælling Det dybe: Den blivende specifikke relation mellem selvets bestanddele. Den dybereliggende kilde til oplevelsen af en vedvarende identitet.

Selvet og identiteten 2

Selvet og identiteten 3 Fokus på identitet, ingen selv (Gergen) Fokus på selv og identitet (Stern, Giddens) Selv, ingen fokus på identitet (Kohut)

Model 1. En rettet person med et tilværelsesprojekt

Model 2. En ikke-rettet person, med et beskadiget eller p.t. hæmmet livsprojekt

Empiri FFC Fem-Faktor-Checklisten

Stabilitet for faktorerne over 1½-2 år

Stofmisbrugere i forhold til det ”normale”

Stoffri i forhold til stof-forbrugere

FFM’s prediktive værdi

4 kategorier af stofmisbrugere

Alder for de 4 kategorier INGEN KØNSFORSKELLE

Uddannelse og de 4 kategorier

Forsørgelsesgrundlag

Boligforhold

Stoffer sidste 30 dage

Composite score

Påstand 1 Sørg for optimale boligforhold, forsørgelses- grundlag, reduktion i et eventuelt stort misbrug/sidemisbrug – med andre ord stabilisering – før I nogensinde begynder at tænke på nogen specifik intervention på personlighed og selvforståelse

4 kategorier - fokusområder De depressive De fjendtlige De ustabile De åbne Manglende selvtil- lid og ”drive”. Særligt fokus på selvfremstilling og selvhævdelse. Særligt brug for empatisk spejlende selvobjekter Sammen med Ustabile flest sociale problemer. Særligt fokus på betydningsbærende andet og andre. Særligt brug for betydningsbæren- de selvobjekter Særligt brug for stabilisering stof- mæssigt og socialt, før de træder i ka- rakter (er p.t. for ustabile, hvilket er en ustabil tilstand) Indtil videre ikke mindst brug for sam- hørighedsskabende selvobjekter Særligt fokus på ret- tethed mod mestring og kompetencer (ar- bejde, udd. mv.). Særligt brug for udfordrende selvob- jekter. Evt. tid til bearbejdelse af tidl. traumer/ oplevelser Alle har brug for alle typer selvobjekter

Matchning Passer med matchningshypotesen om at… De mest ressourcestærke profiterer af alle specifikke behandlings-modeller/metoder (men det er måske i virkeligheden arbejde/uddannelse mv. der skal til) De mest ressourcesvage profiterer ikke af nogle behandlings- modeller/metoder (fordi det nok mest er stabilisering der skal til) Mid-range klienterne profiterer af specifikke tiltag, her groft opdelt i fokus på empatiske spejlende selvobjekter (SAMARBEJDENDE) og betydningsbærende selvobjekter (FJENDTLIGE)

Kategoriernes stabilitet over 2 år

Forandring mellem test1 og test2

Stofmisbrug og 4 typer stofmisbrugere Test-tidspunkt 1Test-tidspunkt 2

De 4 typer stofmisbrugere efter døgnbehandling

Substitution treatment efter døgn

Konklusion De ustabile skal først og fremmest stabiliseres socialt, medicinsk og misbrugsmæssigt. De skal ind i et fællesskab og opleve almindelige sociale kompetencer (fællesskabende selvobjekter) De fjendtlige skal først have hjælp med deres sociale netværk. De skal præsenteres for betydningsbærende selvobjekter. ”Terapeuter” der ikke har en sådan funktion har ikke en chance. De samarbejdende skal have hjælp med at undgå at gå i stå og blive alt for institutionaliserede. De skal præsenteres for empatisk spejlende selvobjekter der kan give dem troen tilbage på dem selv og et større ”drive”. Empati skal her strengt adskilles fra sympati. De åbne skal videre – evt. med egentlig psykoterapi for at åbne op for tidligere hæmmende konflikter – men i ligeså høj grad med arbejde, uddannelse, meningsfuld aktivering o.lign. De skal altså først og fremmest præsenteres for udfordrende selvobjekter. Der findes træk fra ovenstående 4 kategorier hos alle. Derfor har alle brug for alle typer selvobjekter, men nogle mere end andre.