Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Doping og etik Af Benjamin, Steffen, Kim og Jacob A.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Doping og etik Af Benjamin, Steffen, Kim og Jacob A."— Præsentationens transcript:

1 Doping og etik Af Benjamin, Steffen, Kim og Jacob A

2 Kort om doping Doping er forskellige stoffer, som idrætsudøvere bruger til at forbedre deres psykiske og fysiske præstationer. For at stoffer skal betegnes som doping, skal det stå på WADA’s (World Anti-Doping Agency) officielle doping-liste. Stoffer som f.eks: Alkohol, amfetamin, EPO, anabolske steorider, astmamedicin, cannabis og div. Væksthormoner, betegnes alle som doping. Doping kan indtages/bruges på mange forskellige måder. Det kan bla. Indtages i form a piller eller sprøjter.

3 Hvorfor er doping forbudt?
Doping betegnes som snyd i sport, fordi det først og fremmest er livsfarligt, men selvfølgelig også fordi det er præstationsfremmende. Det er derfor ulovligt at bruge doping til alle internationale stævner. Hvis man bliver taget i at bruge doping kan man få karantæne på livstid.

4 Hvorfor doper atleter sig?
Folk som Jesper Skibby tog doping for at kunne præstere bedre. Han var bange for at han ikke kunne præstere lige så godt som de andre cykelryttere ”Almindelige” folk doper sig for at få en attraktiv krop, så man kan sammenligne sig med andre, uden at blive til grin Bodybuildere doper sig fordi at andre gør det. Og hvis andre gør det og de bliver større og større, er det svært for dem som ikke doper sig at følge med. Citat fra Carl, som er bodybuilder: ”De andre, jeg trænede med, blev større og større. Jeg havde egentlig ikke tænkt mig at tage (anabole steroider), men siden tænkte jeg: der skal være lige vilkår”.

5 Doping-straffe I Danmark følger vi den strafferamme, der er fastsat af WADA og regler gælder derfor for alle idrætsudøvere i Danmark Den generelle strafferamme: 2 års udelukkelse for første overtrædelse Udelukkende for bestandigelse ved gentagende overtrædelser Misbrug af stoffer i kategorien ”specifikke stoffer” (f.eks. Hash og alkohol) straffes med: Mindst en advarsel og max 1 års udelukkelse of første overtrædelse. 2 års udelukkelse for 2. overtrædelse. Udelukket for evigt ved 3. overtrædelse. Enogtres seksogfyrre fireogtreds toogtreds

6 Citat fra Brian Mikkelsen:
- Kronik bragt i Jyllands-Posten den 31. december 2005 Af Brian Mikkelsen, kulturminister (K) og vicepræsident i WADA ”Lad mig opridse tre perspektiver:   Hvis vi lægger til grund, at eliteidrætsudøvere bare skal have lov til at dope sig, hvilket signal sender vi så til alle de unge mennesker, der ønsker at køre dyrke eliteidræt? Fortæller vi dem ikke blot, at de skal udvikle et dopingmisbrug, hvis de vil gøre sig gældende på eliteplan? Hvor mange forældre vil have lyst til at sende deres børn hen i den lokale klub, hvis de ved, at sporten kræver et medicinsk misbrug af dem, der vil gøre sig gældende som voksne?  Hvis vi accepterer doping i eliteidræt, tvinger vi så ikke udøverne ud i et medicinsk misbrug, der vil beskadige deres indre organer, ødelægge deres helbred og i visse tilfælde sende dem ud i en tidlig død? Vil vi acceptere en sportsverden, hvor vinderen er den, der medicinsk tør udfordre døden mest? ”

7 Det etiske spørgsmål Doping er snyd - det undergraver den fælles etik og spilleregler i idræt Doping er sundhedsfarlig - det er et stofmisbrug, som truer helbredet Doping skaber falske forbilleder - misbrugere er farlige rollemodeller Doping i idræt er altså grundlæggende et anslag på idrættens værdier.  De generelle værdier i det etiske kodeks udarbejdet af Doping Danmark og DIF: Det er trænere og ledere der skal sørge for at påvirke idrætsudøveren i retningen væk fra doping. Træneren/lederen skal vise modstand til doping og andre forbudte stoffer.

8 Links Brugte ord/sætninger: Doping og etik, hvorfor doping?, bodybuilder og doping


Download ppt "Doping og etik Af Benjamin, Steffen, Kim og Jacob A."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google