Indskud: et par problemer i faste og løbende priser

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
PengeSpillet.
Advertisements

Produktionsfunktion Lang sigt Erhvervsøkonomi / Managerial Economics
Udskiftningsmodeller
– med fælles MC-funktion
Investeringsstrategi under svingende prisforhold
Produktionsøkonomi Kort sigt Erhvervsøkonomi / Managerial Economics
Udskiftning med nyt anlæg
Driftsøkonomi kapitel 5
Hvor meget må kvaliteten i et robust og forsvarligt beredskab koste?
Peter Lynggaard Investering og Finansiering Kapitel 4 - 7
15. Investeringer Investeringsbegrebet Investeringsårsager
Vandløbsfagmøde Skarrildhus, Kibæk, 5. september 2013
Appendix 2 i Peter Lynggaard Investering og finansiering
Budgetgrundlag i planteavlen
Driftsøkonomi af Peter Lynggaard
Fuldkommen konkurrence
Udskiftningsmodeller
4 centrale konti NB: Virksomheden fortsætter (going concern)   Resultatopgørelse Balance =Driftsregnskab.
26.2 Kapacitetsomkostninger
Monopolistisk konkurrence
Peter Lynggaard Driftsøkonomi Kapitel 11
Erhvervsøkonomi Kapitel 11 Optimering
Udskiftningsmodeller Overblik Kjeld Tyllesen PEØ, CBS Erhvervsøkonomi / Managerial Economics 1Kjeld Tyllesen, PEØ, CBS.
1 Effektiv forrentning Kjeld Tyllesen PEØ, CBS Erhvervsøkonomi / Managerial Economics Kjeld Tyllesen, PEØ, CBS.
Omkostningsteori CCJN kap.1:Hidtil – omkostninger i regnskab
Renteformler Erhvervsøkonomi / Managerial Economics Kjeld Tyllesen
Annuitets- & Payback-metoden
Annuitet En annuitet er: en række lige store ydelser
Indledning: Det tidsmæssige perspektiv Tid t0t0 t1t1 t2t2 t3t3 Det grundlæggende problem: Beløbene er ikke ensbenævnte, da de finder sted på forskellige.
Fjernvarme i Nr. Dalby Grøn og vedvarende energi Forudsætninger for tilbud: * Skønnet udgift kr. * Besparelse ift. nuværende udgift ca
Accounting - HA-int / Økonomistyring, , kapitel 3, s. 1 Institut for Regnskab, Tom Hansen O O mkostninger & Definitioner Adfærd.
Kjeld Tyllesen, PEØ, CBS1 1 vare produceret på 2 anlæg Kjeld Tyllesen Erhvervsøkonomi / Managerial Economics.
Lineære funktioner - også i VØ
Kapacitetsstyring.
Peter Lynggaard Investering og Finansiering Kapitel 1 - 2
Peter Lynggaard Investering og Finansiering Kapitel 1 - 3
Nogle vigtige udvidelser A.Henførelsestidspunktet – sunk costs B.Investeringsplanlægning C.Ikke-monetære investeringer D.Skat E.Det realistiske alternativ.
Peter Lynggaard Investering og Finansiering Kapitel 3 - 4
Skat, inflation og kalkulationsrente
Finansiel vurdering af investeringer
Strategisk investering & finansiering 2011
Optimal investeringshorisont og genanskaffelse
”Lineær Programmering - Maksimering”
Investering og Finansiering
Driftsøkonomi af Peter Lynggaard
1 vare på 2 markeder, samme pris
Finansiering med lånekapital
Peter Lynggaard Investering og Finansiering Kapitel 5 - 7
Rentesregning: Forudsætninger:
Optimeringsteori Disposition: A. Et marked Den generelle formulering
7. Virksomhedens omkostninger
8. Virksomhedens indtjening
Optimeringsteori Disposition: A. Et marked Den generelle formulering
Kapitel 5 Lineære DB-modeller
VMS Energi Lektion 4 9 Marts 2010 Dynamisk effektivitet og værdisætning af forbrug af samfundsressourcer over tid. (Fokus på forskellige rentebegreber.)
Prisdiskrimination af 2. grad
Driftsledelse på planteavlsbedriften Konsulent Erik Sandal Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret | Planteavl Planteproduktion 2004.
Rente og annuitetsregning
Kapitel 16 Logistik og Lagerteori
Investering og Finansiering
Nogle vigtige udvidelser A.Henførelsestidspunktet – sunk costs B.Investeringsplanlægning C.Ikke-monetære investeringer D.Skat E.Det realistiske alternativ.
Side Investering og Finansiering Kapitel 1 Indledning.
Informationsmøde Velkomst 2.Orientering om økonomi på baggrund af de valgte modeller for indbetaling. 3.Spørgsmål + svar 4.Pause 5.Orientering.
Finansiering af innovativ Virksomhed Kapitel 5 11Finansiering af innovativ Virksomhed.
RENTE & ANNUITET. Indholdsfortegnelse ■Tillægsspørgsmål 1: Redegør for mindst to måder til bestemmelse af restgælden midt i et forløb. Du må gerne tage.
Strategisk investering & finansiering 2016
Kapitel 14 Afskrivninger.
Optimal investeringshorisont og genanskaffelse
Særligt om annuiteter: Lige store beløb hvert år.
Kap. 33 Investering Investeringsbegrebet.
Præsentationens transcript:

Indskud: et par problemer i faste og løbende priser Pensionsproblemet. Hvis du indbetaler 1.000 kr. om måneden de næste 35 år, vil du til pensionen have 883826,7 (rente 0,04 pct.) Det lyder næsten for godt til at være sandt. Og det er det også. Korrekt svar: 599.933,73 kr. Dette findes ved funktionen FV. Forholdet mellem reel og annonceret pension: 1,47 2. Opstilling i løbende priser. Betragt følgende eks.

Hvad er problemet/ problemerne i denne opstilling?

Levetidsproblemer. 3-delt disposition: Den optimale levetid af en enkeltstående investering Identisk gentagelse af den samme investering – investeringskæde. Den optimale udskiftning med en ny investeringstype, der fortsætter i det uendelige. Problem: Er denne opdeling udtømmende for levetidsproblemer? Den tekniske levetid for en maskine Den økonomiske (optimale) levetid for en maskine

1 4 5 6 7 2 3

Formlen udtrykker kapitalværdien som en funktion af antal år Formlen udtrykker kapitalværdien som en funktion af antal år. Som data indgår dækningsbidraget DB, Scrapværdien S og udgiften til investering A. Scrapværdien er en funktion af, hvornår vi sælger maskinen. Bemærk: Lynggaards terminologi er ikke heldig. Der anvendes hhv. (DI- DU) som driftsindtægter minus driftsudgifter, NB som nettobenefits, og DB som dækningsbidrag. Der menes det samme.

Dermed har vi løst problemet om den optimale levetid = 6 år Dermed har vi løst problemet om den optimale levetid = 6 år. Grænsebetragtningen Lynggaard side 52 er ikke specielt vigtig. Det centrale er at forstå, at man kan tænke i grænseomkostninger og grænseindtægter m.h.t. tiden, som næste slide

Grænseomkost-ninger m.h.t. tiden Grænseindtægter m.h.t. tiden t0 Tid Optimal levetid topt.

En advarsel: Differensmetoden – her m. h. t En advarsel: Differensmetoden – her m.h.t. tiden – dur kun, hvis funktionerne er monotone Eksempel på, at dette ikke er tilfældet. Blå: Grænseomkostninger m.h.t. tiden Rød: Grænseindtægter m.h.t. tiden Tid

B. Identisk gentagelse af den samme investering – investeringskæde. 0:Grundin-vestering 1’udskift-ning 2’udskift-ning n’udskift-ning Problem: Er den optimale levetid for en investering som led i en kæde den samme som for en enkeltstående investering? Svar: Nej. Intuitivt: Hvis den gamle investering har en lav nettoindtjening for de sidste år, vil den blokere for en bedre investering.

Problem: Hvordan maksimerer vi kapítalværdien K0(kæde) af en kæde? K0(kæde) = hvor GN er de gennemsnitlige årlige nettoindbetalinger. Der er jo tale om en evigtvarende investering. Kapitalværdien af en evigtvarende annuitet på a med kalkulationsrenten r har vi tidligere vist var K = a/r. Da kalkulationsrenten er konstant, får vi den størst mulige værdi af kæden ved at vælge den størst mulige værdi af GN. Da kæderne er identiske, kan vi altså betragte den første kæde og finde den størst mulige værdi af GN for denne kæde.

Vi skal altså have fundet værdien af de gennemsnitlige nettoindbetalinger: Løsning: De direkte nettoindbetalinger er givet ved de blå linier´for 3 perioder. De henføres med kalkulationsrenten til tidspunkt 0 svarende til grøn værdi. Så har vi kapitalværdien af grundinvesteringen Kg. Den transformerer vi til et årligt beløb ved anvendelse af Grundinve-stering 3 år 1 2 3

Fremgangsmåde: Tag udgangspunkt i kapitalværdien for varierende levetider, se planche 7 Transformer kapitaltalværdien til årlige annuiteter Vælg den største årlige værdi

C. Den optimale udskiftning med en ny investeringstype, der fortsætter i det uendelige. Gns. omk. Ved gammelt anlæg Gns. omk. Ved nyt anlæg Grænseomkostninger ved gammelt anlæg Tid Optimalt udskiftningstidspunkt Betragtninger over relevansen af denne model Det videre perspektiv

Omkostningsminimering: De laveste udgifter til givet formål Omkostningsminimering: De laveste udgifter til givet formål. En bro til 80 mill. kan leve 20 år, en anden til 100 mill. kan leve i 30 år. Rente: 0,06 100 80 Tid 20 30 40 60

Omkostninger i gennem 60 år

Ydelse pr. år Tid 20 30 Rød: Det billigste alternativ hvis uendeligt (eller 60 år) Grøn: 2 forskellige muligheder år 20 Blå: Alligevel en mulighed?