low FODMAP diet ved IBS Årsmøde for gastroenterologiske sygeplejersker 23.11. 2013. 1
Klinisk diætist, Lisbeth Jensen. Herlev Hospital Oversigt IBS og de nuværende retningslinjer Hvad er FODMAPs? Evidens Den danske udgave Klinisk diætist, Lisbeth Jensen. Herlev Hospital
Low FODMAP diet - oprindelse Diæt udviklet til behandling af irritabel tarm (IBS) Australsk oprindelse (The Monash University) Udviklet af australsk diætist – Susan Shepherd Tidsbegrænset diæt 4-8 uger Evidensbaseret diæt med positiv effekt hos 75% af patienterne * * Gibson PR, Shepherd SJ. Evidence-based dietary management of functional gastrointestinal symptoms: The FODMAP approach. J Gastroenterol Hepatol. 2010;25:252–8. Klinisk diætist, Lisbeth Jensen. Herlev Hospital
Hvilke patienter skal vejledes Hvor diagnosen IBS er stillet efter grundig udredning Udelukkelse af: - Cøliaki - Laktoseintolerance - Andre tarmsygdomme, herunder kræftsygdomme Opfylde ROM III kriterierne Klinisk diætist, Lisbeth Jensen. Herlev Hospital
Klinisk diætist, Lisbeth Jensen. Herlev Hospital IBS Rom III Tilbagevendende mavesmerter eller ubehag i mindst 3 dage om måneden i de sidste 3 måneder. Forbundet med to eller flere af følgende: Smerter aftager ved defækation Indtræden af smerte er relateret til en ændring i frekvens af afføring Indtræden af smerte er relateret til en ændring i udseendet af afføring. Klinisk diætist, Lisbeth Jensen. Herlev Hospital
Symptomer ved Irritabel tarm Oppustet Flatus Ændrede afføringsvaner (diarre og/eller forstoppelse) Mavesmerter Klinisk diætist, Lisbeth Jensen. Herlev Hospital
Klinisk diætist, Lisbeth Jensen. Herlev Hospital IBS - omkostninger Prævalens er 10-15% i de industrialiserede lande 45.600.000 £ om året brugt af NHS på IBS Omkostninger per patient per år Op til $ 8750 USA (£ 5341) direkte omkostninger Op til $ 3344 US (£ 2041) indirekte omkostninger (f.eks sygefravær) Op til 15 besøg til lægen 8-21 dages fravær (Maxion-Bergemann et al., 2006) 35% af lidelser, der ses ved Gastroenterologer (Russo et al. 1999) Klinisk diætist, Lisbeth Jensen. Herlev Hospital
Low FODMAP diet the evidence IBS-D, IBS-M og IBS-U IBS-C? Ingen beviser - prøv hørfrø Klinisk diætist, Lisbeth Jensen. Herlev Hospital
Klinisk diætist, Lisbeth Jensen. Herlev Hospital Hvilke patienter Funktionelle tarmlidelser IBS funktionel diarré funktionel oppustethed Skiftende forstoppelse og diarré Funktionelle symptomer i cøliaki og IBD High output stomi Øvre GI symptomer (dyspepsi, kvalme) Klinisk diætist, Lisbeth Jensen. Herlev Hospital
Hvad er FODMAPs ? Hvad er årsag til symptomer ? Klinisk diætist, Lisbeth Jensen. Herlev Hospital
Klinisk diætist, Lisbeth Jensen. Herlev Hospital Fermenterbare Oligosakkarider Fruktaner GOS Disakkarider Laktose Monosakkarider And Polyoler Fruktose f.eks. Sorbitol Klinisk diætist, Lisbeth Jensen. Herlev Hospital
Hvordan FODMAPs er årsag til udspiling af tarmlumen Kulhydrater der ikke bliver absorberet i tyndtarmen passerer videre til tyktarmen Fermenteringen af kulhydraterne i tyktarmen ved hjælp af bakterierne udløser gasproduktion Små, osmotisk aktive molekyler medfører øget mængde vand i tyktarmen efterfulgt af diarre Fremkalder symptomer hos patienter med IBS Klinisk diætist, Lisbeth Jensen. Herlev Hospital
Hvordan udløses symptomerne Fructose Fructans Lactose GOS Polyols Diet Osmotically active Rapidly fermented water delivery Physiological effects gas production Motility changes Bloating Pain/discomfort Wind Symptom induction Luminal distension Klinisk diætist, Lisbeth Jensen. Herlev Hospital
Fungerer diæten i klinisk praksis? Klinisk diætist, Lisbeth Jensen. Herlev Hospital
Klinisk diætist, Lisbeth Jensen. Herlev Hospital Staudacher et al (2011) UK tjeneste evaluering vurderede reaktion på den low FODMAP diet sammenlignet med dem, der fik NICE guideline rådgivning Diætister udfyldt spørgeskema for hver IBS gennemgang set patient Symptom og tilfredshed spørgsmål Total n = 82 (n = 39 standard, lav FODMAP n = 43) 86% / 49% oppustethed 87% / 50% flatulens 85% / 61% smerte Klinisk diætist, Lisbeth Jensen. Herlev Hospital
Klinisk diætist, Lisbeth Jensen. Herlev Hospital Staudacher et al 2011 JHND Klinisk diætist, Lisbeth Jensen. Herlev Hospital
Klinisk diætist, Lisbeth Jensen. Herlev Hospital Staudacher et al (2012) Første RCT af en low FODMAP diet versus kontroller (sædvanlige kost) 7-dages symptom dagbog før og efter 4-ugers indgreb Behandlingsgruppe n = 22, kontrolgruppe n = 19 Klinisk diætist, Lisbeth Jensen. Herlev Hospital
Klinisk diætist, Lisbeth Jensen. Herlev Hospital Andel af patienter, der rapporterede tilstrækkelig lindring af symptomer ved 4 uger P=0.005 Klinisk diætist, Lisbeth Jensen. Herlev Hospital
Andelen af patienter med forbedring i symptomerne * * P=<0.05 Klinisk diætist, Lisbeth Jensen. Herlev Hospital
Klinisk diætist, Lisbeth Jensen. Herlev Hospital Halmos et al (2013) RCT, blindet, krydse over - low FODMAP diet versus australske fødevarer kontroller (udvaske periode - sædvanlige kost) 21 dages intervention enten low fodmap eller typiske australske kost efterfulgt af en wash-out periode på mindst 21 dage. Alle fødevarer blev leveret Behandlingsgruppe n = 30, (10 IBS D, 13 IBS-C, 5 IBS - M, 2 IBS-U) Kontrolgruppe n = 8 Klinisk diætist, Lisbeth Jensen. Herlev Hospital
Klinisk diætist, Lisbeth Jensen. Herlev Hospital Halmos et al (2013) 70% af projektdeltagerne havde færre symptomer ved (low FODMAP diet) - LFD På tværs af alle undertyper af IBS Symptomerne mere end halveret Klinisk diætist, Lisbeth Jensen. Herlev Hospital
En nærmere vurdering af kosten Klinisk diætist, Lisbeth Jensen. Herlev Hospital
Klinisk diætist, Lisbeth Jensen. Herlev Hospital Fruktose F Monosaccharid 30% af befolkningen malabsorber fruktose, når det er i overskud af glucose (fx honning) eller hvis det indtages i større mængcer (f.eks frugtsaft) Klinisk diætist, Lisbeth Jensen. Herlev Hospital
Klinisk diætist, Lisbeth Jensen. Herlev Hospital Laktose Galactose Glucose Klinisk diætist, Lisbeth Jensen. Herlev Hospital
Klinisk diætist, Lisbeth Jensen. Herlev Hospital Laktose Lactase enzyme Galactose Glucose Klinisk diætist, Lisbeth Jensen. Herlev Hospital
Klinisk diætist, Lisbeth Jensen. Herlev Hospital Laktose Lactasemangel Laktose er malabsorberet og bliver en FODMAP Wide prevalence from 2%-90% in some asian countries Klinisk diætist, Lisbeth Jensen. Herlev Hospital
Klinisk diætist, Lisbeth Jensen. Herlev Hospital Fruktaner Kæder af fructoseenheder med en glukose terminale ende Manglende enzym til at bryde bindinger <5% optagelse Naturligt i fødevarer (f.eks hvede, rug, løg) Tilføjet til mad i form af: Inulin, oligofruktose, fructo-oligosaccharider F G Most dietary sources of fructans are FOS -are being added for its putative health benefits Klinisk diætist, Lisbeth Jensen. Herlev Hospital
Galakto-oligosaccharider Forskellige typer f.eks Raffinose (1 F + 1G + 1 Gal) Stachyose (1R + 1 Gal) F G Ga F G Ga Mennesker mangler α-galactosidaseenzym Forekommer fx i: kikærter, linser These are oligo-saccharides with a beta-fructosidic linkage and an alpha-galactosidic linkage. Rapidly fermented and induce gas formation Klinisk diætist, Lisbeth Jensen. Herlev Hospital
Polyoler Sukketalkoholer Sorbitol, xylitol, mannitol, maltitol, isomalt Bliver i ringe grad optaget i tyndtarmen Sorbitol - 60% af befolkningen optager ikke sorbitol Mannitol - 20% af befolkningen optager ikke mannitol Indtag af sukkeralkoholer, i større mængder, kan have afførende effekt Used as a non stimulant laxative Klinisk diætist, Lisbeth Jensen. Herlev Hospital
The low FODMAP diet Begrænsning af FODMAPs for 4-8 uger Omfattende ressourcer og rådgivning om egnede alternative produkter er afgørende Genindførelse af FODMAPs Klinisk diætist, Lisbeth Jensen. Herlev Hospital
Klinisk diætist, Lisbeth Jensen. Herlev Hospital ”Den danske gruppe” Tilpasset danske anbefalinger Fuldkorn – 75 g havre, spelt, ris Fibre 25-35 g (18 g UK) Fiberkilder fra Low-FODMAP Klinisk diætist, Lisbeth Jensen. Herlev Hospital
Low FODMAP diet - helbreder ikke IBS Begrænsning af FODMAPs er en evidensbaseret måde at kontrollere symptomerne Nogle patienter vil aldrig få 100% kontrol over symptomerne Der kan være fødevarer, som altid medfører symptomer og kræver streng begrænsning Nogle FODMAPs er blandt andet gode kilder til fibre, så absolut begrænsning kan ikke anbefales Klinisk diætist, Lisbeth Jensen. Herlev Hospital
Non-Respondere - Behandling Anvend klinisk skøn OBS ! Ikke-cøliaki men gluten-følsomme Forstoppelse fremherskende symptomer hørfrø - og andre råd om kostfibre Probiotika - min 4 uger obs FOS i mange probiotika Overvej andre udløsende faktorer, f.eks. medicin, stress og angst (ikke relateret til maden) Klinisk diætist, Lisbeth Jensen. Herlev Hospital
Kilder Indhold af FODMAPs i fødevarer Hovedkilde er Dr. Jane Muir, der står for databasen i Australien To artikler: Muir et al. J Agric Food Chem 2007, 55, 6619- 6627. Muir et al J Agric Food Chem 2009, 57, 554- 565). App. : the MONASH University Low FODMAP diet Klinisk diætist, Lisbeth Jensen. Herlev Hospital
Klinisk diætist, Lisbeth Jensen. Herlev Hospital Konklusion Det forventes at der fortsat udvikles videre indenfor behandling med Low FODMAP til IBS patienter Implementering af en special uddannet diætist er nødvendig for klinisk effektivitet www.kcl.ac.uk / fodmaps ressourcer og uddannelse Klinisk diætist, Lisbeth Jensen. Herlev Hospital
Klinisk diætist, Lisbeth Jensen. Herlev Hospital Konklusion Målet med at leve efter diætprincipperne ved low FODMAP diet er at lindre IBS symptomerne for at forbedre livskvaliteten. Det vil sige reducere symptomerne og opnå så stor tilfredshed som mulig hos patienten Fortsat med variation i kosten og hvor patienten samtidig oplever maden som en nydelse. Klinisk diætist, Lisbeth Jensen. Herlev Hospital