Masse- og energifordeling

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Dias 1 – kompasset udfoldet for frugt og grønt
Advertisements

Dias 1 – kompasset udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten
Kombinatorik, sandsynlighed og statistik
KiMs – Maj KiMs SMAGSTEST - franske kartofler - Maj 2012.
Atomer Et programmeret forløb. En måde at lære på.
Gammelheds-Philosophy
Balance i energiregnskabet
Kært barn har mange navne -
Jeg lever, og I skal leve! Vi skal ikke selv stable et nyt liv på benene. Det gør Ånden. Det nye liv skal vi ikke leve for at gøre os fortjent til det.
7. Januar 2012 Hans Christian Engelbrecht
Hva’ ska’ du med en telefon og et nummer når du ikke tør brug det.!
Hjertevenlig kost i praksis
Forsiden 1.Denne knap bruges når du vil taste dagens resultater ind. 2.Denne knap skal kun bruges hvis du allerede har gemt data og du finder ud af at.
Hvilke hygiejneregler kender i? Snak sammen to og to!
Et lynkursus i det gode, det onde og det virkelig grusomme
Borgernes barrierer for brug af IT
1 Alder år 55 % år 24 % år 17 % Hvor længe på VUC? 1 år 93%
Kredsløbstræning
Hvad vil det sige at leve i tro?
Energiomsætning hos mennesket
v/ Professor Lars Ehlers, Aalborg Universitet
ENERGI Energiformer Mekanisk energi Elektrisk energi Magnetisk energi
Kost i hverdagen Poula Patursson Klinisk diætist, Rigshospitalet
Klik på Aktivér redigering i meddelelseslinjen,
Dias 1 – kostkompasset udfoldet for rådet om fysisk aktivitet
VERDENS BEDSTE NYHEDER HVAD SIGER DE LAVT HÆNGENDE FRUGTER? Interview med en forældre fra min datters Vesterbro-vuggestue.
Feedback Manual.
Trivselsundersøgelse og ledelsesevaluering
om masseprocent, volumenprocent, promiller og genstande!
Der er tiltrækningskraft mellem alle genstande lige fra de mindste partikler til de største himmellegemer... … og kraften kan beregnes…
5. Mos 6:4-9 Hør, Israel! Herren vor Gud, Herren er én. Derfor skal du elske Herren din Gud af hele dit hjerte og af hele din sjæl og af hele din.
SMUT PAKKE 4 VIDEN OM MOTION.
1 Effektiv forrentning Kjeld Tyllesen PEØ, CBS Erhvervsøkonomi / Managerial Economics Kjeld Tyllesen, PEØ, CBS.
Statistik.
Termisk energi - I forbindelse med opvarmning og i faseovergangene.
Målestoksforhold.
KOSTPROGRAM 2013.
AT9 - 2g April-maj 2007 Formalia 16 moduler 4 timers elevtid Der arbejdes individuelt, i par eller i grupper (max 4 medlemmer) Individuel fremlæggelse.
Jobrådgivernes Brancheforening Brugertilfredshed hos ”anden aktør” København 30. november 2011.
Et eller flere ord?.
En kogebog Synopseprøven i dansk.
Hvordan kan man læse dette regnestykke? -7 – 3
Region Midtjyllands tilbud 2013
Varedeklaration Optagelse af mad Madens funktion Kulhydrat
Trivselsundersøgelse og ledelsesevaluering Anæstesiologisk Afdeling Flere ledere
FEDT - ET ENERGIGIVENDE NÆRINGSSTOF
PROTEIN Af Leif D. Hansen.
Udvikling i GODS Transporten Sammenfatningsrapport maj 2010.
Sund og velsmagende mad Ernæringslære.
Kroppens funktioner og Den rette dosis
Hvordan kan man læse dette regnestykke? -7 – 3
Kostberegning.
Til finalen Fedt og olie Fedtsyrer Isomeri Mere fedt Potpourri
Matematik B 1.
”Lineær Programmering - Maksimering”
”Lineær Programmering - Minimering”
Grunde til at jeg elsker dig
1 Dias 1 – kostkompasset udfoldet for fedt Lidt, men godt
Kombinatorik, sandsynlighed og statistik
Kombinatorik, sandsynlighed og statistik
Opgave 10 Erhvervsøkonomi / Managerial Economics
1. Vælger du det sunde brød? Tjek næringsdeklarationen, så kan du se, om det brød, du spiser, er sundt. Brødet er sundt, når det indeholder mange kostfibre.
Stegt 15 g fedt Rå 15 g fedt Uden fedtkant 8 g fedt FEDTINDHOLD I EN SVINEKOTELET Landbrug & Fødevarer.
100 g medaljon af svinefilet 110 g grøntsager 40 g pasta MEDALJON MED PASTASALAT 1325 kJ = 315 kcal 4 g fedt Landbrug & Fødevarer.
FEDTINDHOLD I EN FRIKADELLE Fedtindhold i hakket svinekød 6% 10% 18% Fedtindhold i en stegt frikadelle 3 g fedt 4 g fedt 7 g fedt Landbrug & Fødevarer.
Faglig regning Kostberegning.
Præsentationens transcript:

Masse- og energifordeling Beregninger uden tårer

VAREDEKLARATIONER… På en vares deklaration står der for eksempel: Du skal nu anvende disse tal for at kunne vurdere varens ”sundhed” Indhold pr. 100 g af varen Næringsindhold 1043 kJ Protein 1 g Kulhydrat 14 g Fedt 21 g

MASSEPROCENT Ordet ”MASSE” står for vægt – altså antallet af GRAM af næringsstofferne i varen. I tabellen kan ses, at alle tre stoffer er angivet i gram. Der er altså tale om masser. Protein 1 g Kulhydrat 14 g Fedt 21 g Lægger du vægten af de tre nærings-stoffer sammen får du 36 gram Protein 1 g Kulhydrat 14 g Fedt 21 g Næringsstof i alt 36 g Der mangler 64 g Vand 64 g 100 g Samlet masse

BEREGNING AF MASSEPROCENT Protein 1 gram Kulhydrat 14 gram Fedt 21 gram Vand 64 gram 100 gram Andel af total MASSE Til % MASSEPROCENTEN 1 / 100 * 100 1 % 14 / 100 * 100 14 % * 100 21 / 100 21 % 64 / 100 * 100 64 % 100 % Er varens indhold opgivet i gram pr 100 gram af varen er MASSEPROCENTEN = MASSETALLET

ENERGIFORDELINGSPROCENT Som navnet siger, har dette procent-tal noget med energi at gøre Benævnelsen er da kJ og ikke længere gram Masse Energi pr. g Beregning Facit Protein 1 gram Kulhydrat 14 gram Fedt 21 gram Vand 64 gram 17 kJ 1 * 17 kJ 17 kJ 17 kJ 14 * 17 kJ 238 kJ 38 kJ 21 * 38 kJ 798 kJ 0 kJ 64 * 0 kJ 0 kJ 100 gram indeholder 1053 kJ Nu er energimængden og fordelingen kendt – procenten kan da beregnes

Energifordelingsprocent … Protein 17 kJ Kulhydrat 238 kJ Fedt 798 kJ Vand 0 kJ Energi i alt 1053 kJ Andel af total energimængde Til % Energifordelings-% 17 / 1053 * 100 1,6 % 238 / 1053 * 100 22,6 % 798 / 1053 * 100 75,8 % 0 / 1053 * 100 0 % % i alt : 100 %

Oversigt Masse Masse-% Energi E-% Protein 1 gram 1 % 17 kJ 1,6 % Kulhydrat 14 gram 14 % 238 kJ 22,6 % Fedt 21 gram 21 % 798 kJ 75,8 % Vand 64 gram 64 % 0 kJ 0 % 100 gram 100 % 1053 kJ Fabrikanten oplyser at energimængden ved 100 gram af varen er 1043 kJ og ikke de 1053 kJ vi har beregnet Hvor kommer den forskel fra ? Måske har fabrikanten regnet med decimaler – Vi har regnet med hele tal i masserne

Vurdering af varen Anbefalet fordeling 10 - 15 % 55 - 60 % max. 30 % I varen Masse-% E-% Protein 1 % 1,6 % Kulhydrat 14 % 22,6 % Fedt 21 % 75,8 % Der er meget store forskelle på tallene Hvilke skal vi regne med ? Det er energifordelings-% der er gældende Hvorfor tror du, at fabrikanten oplyser massetallene og ikke E-% ? Det vil være vanskeligt for ham at sælge en vare, hvis han skriver, at den indeholder over 75% fedt, når der anbefales max. 30 % Din vurdering af varen : …………………. Tør du gætte på hvilken vare der er brugt til beregningerne ? THOUSAND ISLAND DRESSING FRA GRAASTEN