Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

om masseprocent, volumenprocent, promiller og genstande!

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "om masseprocent, volumenprocent, promiller og genstande!"— Præsentationens transcript:

1 om masseprocent, volumenprocent, promiller og genstande!
Alkohol om masseprocent, volumenprocent, promiller og genstande!

2 Masseprocent Masseprocent kaldes også vægtprocent.
Masseprocent forkortes masse%. Masse% angiver hvor mange gram ren alkohol (fx ethanol) der er i 100 gram vin, parfume eller andet. Eksempel: Skal du lave en 5 % (masseprocent) ethanolblanding i vand, så kan du afveje 5 gram ren ethanol og fylde op med vand, så du i alt har 100 gram. Eksempel: Hvis der på en deodorant står ”8 % alkohol” betyder det, at der er 8 gram alkohol pr. 100 gram af denne deodorant.

3 Volumenprocent Volumenprocent kaldes også rumfangsprocent.
Volumenprocent forkortes Vol% eller %Vol. Vol % angiver, hvor mange mL ren alkohol (fx ethanol) der er i 100 mL vin, parfume eller andet. Eksempel: Skal du lave en Vol 5 % (volumenprocent) ethanolblanding i vand, så kan du afmåle 5 mL ren ethanol og fylde op, så du i alt har 100 mL. Eksempel: Hvis der på en flaske vin står, at den er på ”14 %Vol. ”, så betyder det, at der er 14 mL ren alkohol i 100 mL af denne vin.

4 Promille Mængden af alkohol i vores blod måles i promille.
Promille forkortes ‰. Promillegrænsen for at køre bil er i dag 0,5 ‰. Massefylden for de fleste alkoholer er 0,8 g / mL. Promillen er afhængig af køn og vægt (samt forbrænding): Kvinde / pige Da ca. 55 % af en kvindes vægt er kropsvæske, kan en kvindes promille regnes ud på denne måde: Mand / dreng Da ca. 68 % af en mands vægt er kropsvæske, kan en mands promille regnes ud på denne måde:

5 Genstande Som grov tommelfingerregel kan man sige at en genstand svarer til et lille glas vin, en øl, en snaps eller lignende. Mere præcist er en genstand defineret som 12 g ren alkohol. Det svarer til at en genstand er 15 mL ren alkohol. En anden tommelfingerregel siger, at du kan tage Vol % - dividere med 2 og så har du antal genstande i flasken. En vin på 14 % indeholder med denne huskeregel 7 genstande. Promillegrænsen for at køre bil er i dag 0,5 Mere præcist kan du med Vol % udregne mængden af alkohol i en flaske, når du kender rumfanget. Herefter multiplicere med massefylden og dividere med 12, for at få antal genstande. Eksempel: Hvis der på en flaske vin med et rumfang på 750 mL står, at den har en alkoholprocent på ”14 %Vol. ”, så er der: (750 • 0,14 • 0,8) : 12 = 7 genstande i flasken. Med enheder: (750 mL • 14 % • 0,8 g/mL) : 12 g alkohol/genstand = 7 genstande


Download ppt "om masseprocent, volumenprocent, promiller og genstande!"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google