V. Kristoffer Brix Larsen, Phillip Dimsits, Tom Weinreich

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
KONFLIKTHÅNDTERING Velkommen! Dias.
Advertisements

Måske er I gode venner i et år,
SMUT PAKKE 3 VIDEN OM KOST.
Fælles kompetenceudviklingsdag 25. september 2012, CABI
Ved egen kraft Marte Meo En udviklingsstøttende metode
? At sige NEJ Vrede uden autopilot Integritet & Samarbejde
Du skal vide nogen om blodtrykket, fordi det fortæller noget om hvordan dit hjerte har det. HUSK - at hjertet ikke er til at undvære ligesom bilen.
Afrejsebriefing 2013 Mødet med det fremmede
Hvad gør livet værdifuldt?
Kastanjehaven - Sand Trivsels Agent Opsamlingsdagen 6. juni 2013
Introduktion til Det Praktiske Projekt Det Praktiske Projekt Udvikling og skriveproces.
Måske er I bedste venner i et år,
Danskforløb i 10. klasse Gentofte Ungdomsskole
8 tips til succesfuld ledighed Med Christina Janns.
Evaluering som en del af elevernes lærings proces
Hvad kan jeg gøre for at blive bedre til at gå til eksamen?
Fnidderspillet Redder SPLID MODSTAND KRIG TOMGANG Anklager Offer.
MUNDTLIG FREMSTILLING
Workshop 1: Ideudvikling og problemformulering
Do’s and don’ts of presenting
Mindre grimt, tak.
1 Én og én er tre, og jorden den er flad
Det er sjovere at yde en indsats, når vi arbejder godt sammen!
Eksamen Fokus på mundtlig eksamen, men siger lidt om skriftlig også…Dagen før, eksamensdagen, roller skr. Eksamen.
Problemløsningsheuristik I.1 Hvordan besvarer man sin problemstilling? I.Forstå problemstillingen 1.Hvad er det (i min problemstilling) som jeg ikke ved.
Kaldelsen til evangeliet Rom. 1, v1 Fra Paulus, Kristi Jesu tjener, kaldet til apostel, udset til at forkynde det evangelium, v2 som Gud forud har lovet.
Hvad gør livet så værdifuldt
SMUT PAKKE 4 VIDEN OM MOTION.
Appelformer Logos, etos og patos.
Målet for os i dag ”At lære jer en simpel model, der sætter jer i stand til, at opbygge en argumentation, der giver jeg gennemslagskraft”
UGE PLAN Mandag 07/10 Tirsdag 08/10 Onsdag 09/10 Torsdag 10/10
En kogebog Synopseprøven i dansk.
Pitching Erfaringer fra “B-boys and fly girls”. Har du en god ide til et nyt TV program, så indbyder tvfestival.dk dig til Pitching konkurrence. Måske.
Elevambassadørdag 2014 Jens Indsamle mobiler Opdele i grupper.
Circle of change Benægtelse Reaktion Accept Handling
Hvad gør livet så værdifuldt
Vejlederens kommunikation
Henriette Lungholt Formidling og metode – uge 47, efterår 08 Mundtlig kommunikation.
Bacheloropgavens mundtlige dimension torsdag d. 19/1-12 Mål med mødet: 1.At etablere et forum for refleksion over opgavens mundtlige del. 2.At I efterfølgende.
Din Økonomi Dit Valg Dit Mål.
Akademisk arbejde.
Argumentationsteori.
Workshop 1 d. 9/ Humaniora Gry Sandholm Jensen
DREJEBOG: Titel på drejebog skrives her
Mundtlige oplæg Talepapir Helene Qvistgaard Roskilde Katedralskole.
Tag ejerskab for afdelingsmødet
OPSTART VI STARTER OM LIDT! Der bliver ikke optjent nogen kompensation hos ACN, med mindre der er formidlet kunder. Ingen uafhængig ACN-repræsentant er.
Introduktion til Access (Access, del 1). RHS – Informationsteknologi – Fra design til udvikling Vi ved nu, hvordan vi finder et design for en database,
I dag er det sidste skoledag - hurra, hurra, hurra!
Problemløsningsheuristik A.1 1.Hvad er det (i min problemstilling) som jeg ikke ved endnu? Dvs. hvad leder jeg efter (og hvorfor er det vigtigt/interessant.
TIBRGA Eksamen. Ingeniørhøjskolen i Århus Slide 2 af 5 Pensum Pensum uddrages fra lektionsplanen ALT der er angivet med betegnelsen ”Pensum” er pensum.
ITNET2 Præsentation 22: Eksamen. Ingeniørhøjskolen i Århus Slide 2 af 5 Pensum Pensum uddrages fra lektionsplanen ALT der er angivet med betegnelsen ”Pensum”
Øvelse 1: First Impressions
Sammenligningsspejle
Eksamen Fokus på mundtlig eksamen, men siger lidt om skriftlig også…Dagen før, eksamensdagen, roller skr. Eksamen.
SCA-øvelse: IND Instruktion: Fortæl om en eller flere konkrete opgaver hjemmefra, der er løst (fx plænen er slået/der er lukket for vandet i sommerhuset).
- og få den karakter du fortjener Træn til en god eksamen.
MUNDTLIG FREMLÆGGELSE De fem arbejdsfaser. Forberedelse Hvordan forbereder man en mundtlig fremlæggelse? Når du skal fremlægge et fagligt indhold for.
Tips & tricks til eksamen Kim Pedersen. Program Inden eksamen Forberedelse til mundtlig eksamen Dit oplæg Eksamenssituationen Nervøsitet…
Tilgang III – synlighed i lokalsamfundet Overvejelse: - Kan man se at der er en FDF-kreds? - Og... Hvad vil en tilfældig person, man møder på benzintanken,
Ansøgning for dummies.
Læringsuge 2017/2018 De 17 Verdensmål
Lise Lyngbye 5. november, 12. november, 19. november
Flerfagligt Forløb 3 Klasse: Fag:.
Den gode tone Lse.
Ansøgning for dummies.
SRO 2018 hHx.
Ansøgning for dummies.
Den gode tone Lse.
Flerfagligt Forløb 3 Klasse: Fag:.
Præsentationens transcript:

V. Kristoffer Brix Larsen, Phillip Dimsits, Tom Weinreich Retorik V. Kristoffer Brix Larsen, Phillip Dimsits, Tom Weinreich

Indhold Erfaringer Lidt teori Retorik overordnet set Øvelser Om os Lidt teori Retorik overordnet set Øvelser Afslutning

Lidt om os og lidt om jer Kristoffer Brix Larsen, 18 år, Næstved Phillip Adam Dimsits Lerer, 19 år, København Tom Weinreich , 17, Aalborg Lidt om jer? Hvem er jeg, (det skal du helst vide)

Hvad er Retorik ”det at udtrykke sig sprogligt for at formidle sine tanker til andre, fx for at overbevise andre om sine synspunkter. Retorik som aktivitet er en grundlæggende menneskelig egenskab, som kan iagttages i alle kulturer til alle tider” Den gode taler har øvet sig… meget! retorik er altså at formidle sig til andre mundligt har man styr på sin retorik, så bliver det lettere at få sin vilje

1. Øvelse Dolph legen….

Appelformer Etos - Logos Du bruger din status til at komme frem. - Logos -Logik. ”Det er logisk at SU’en skal forhøjes, for ellers er der færre der vil tage en uddannelse” Patos -Mogens på 84 år fra Nørre Tvede, fik ikke sin uddannelse grundet manglende SU. Nu har han ikke råd til sin livsnødvendige medicin. Etos – autoritet en lære er et godt eksempel Logos - logik Patos – følelser https://sites.google.com/site/danskfag/sprog/argumentation/appelformer

Argumentationsmodeller Postulat: Hvad er det du mener? Underbygning: Hvorfor mener du det? Præsentation af modargument: Den giver etos, og det ka’ vi li’ Nedskydning af modargument: Det her giver endnu mere etos Konklusion – gentagelse af postulat: Gentag, gentag, gentag! (3XS) Løsning: giver dig også etos, og får dig til at virke seriøs Det er vigtigt at understrege hvor meget det kan gøre for ens retoriske indlæg, at kende og benytte sig af disse augmentationsmodeller, de er stenede, men effektive as fuck Sådan bygger du et argument op og sådan analysere du argumenter Giv et eksempel

Herskerteknikker Usynliggørelse Latterliggørelse Tilbageholdelse af information Dobbeltafstraffelse Påføring af skyld og skam Usynliggørelse – individet overses. Modtaktik:- Kræv tydelige møderutiner, som regel om, hvor længe hver enkelt kan have ordet, at man ikke må afbryde, samt at beslutninger kun kan tages i emner, der har været inkluderet i dagsordenen på forhånd. - Vend våbnet mod den, som affyrer det mod dig, usynliggør vedkommende. Latterliggørelse – personens indsats hånes eller latterliggøres. Modtaktik: Sig tydeligt fra, at du ikke accepterer eller påskønner joken eller jargonen. - Grin ikke med. Ikke når det gælder dig selv, men heller ikke nok joken gælder nogen andre. Tag ansvar for dig selv og dermed for andre. - Ty til humor eller ironi: Gab højt, vent til der er pinlig stilhed og spørg så en kollega (som ikke anvender denne teknik): ”Hvad tror du, han mener?” Tilbageholdelse af information – personen holdes i uvidenhed om ting, andre som en selvfølge informeres om. Modtaktik: - Kræv at alle beslutningstagere har samme grundlag og data til deres rådighed, når beslutninger skal tages. - Kræv at vigtige spørgsmål, som behøver mere tid til overvejelse, bliver udskudt. - Forsøg at få fat på den nødvendige information af andre veje, gennem dine egne kontaktnetværk. - Opret – som en sidste udvej – din egen gruppe, hvor inderkredsen ikke er inviteret. Men tænk på, at en opsplitning i forskellige grupper kan have en negativ indvirkning på resultat og beslutningsprocessen Dobbeltafstraffelse – Ligegyldigt hvad personen gør, mødes det med bebrejdelse. Dette er et lån fra den amerikanske sociolog Robert K. Merton (1910-2003), der opsummerede dobbeltafstraffelsen som Damned if you do, damned if you don’t. - Vær yderst nøje ved dit valg af livspartner - … og endnu mere nøje ved dit valg af chef. Kræv retten til at sige nej – og ja – til din chef, uden dette opfølges med afstrafninger i form af manglende forfremmelse. - Hvis du har børn, så uddeleger en del af din morrolle til barnets far. Det er også godt for barnet. - Hvis du har en partner, så del husarbejde lige. Du kan f.eks. beregne tiden for alt hjemmearbejde og så aftale, at I deler det lige. Påføring af skyld og skam – igen latterliggørelse, blotstillelse, ydmygelse og ærekrænkelse. - Få støtte fra nogle, du stoler på, for at analysere situationen. Tag kun ansvar for det, du har ansvar for. Ryst følelsen af skyld af dig. - Konfronter den, som har pålagt dig skylden og redegør for, hvordan du ser på sagen. Måske kan I komme frem til en fælles løsning. - Fungerer intet af overstående, så bed om hjælp fra en overordnet eller fra en ekstern konsulent.

Det gode oplæg Din disposition Korte præcise slides Overskueligt og pænt Hvad de har lært Husk Det skal sku’ ha’ personlighed Henvender sig til folk der bruge PP i skolen Noget af det god retorik virkelig kan bruges til, det er at holde oplæg. Men det er ikke nok at kunne tale godt, det er også ret vigtigt at man lige ved lidt om hvad folk gerne vil have ved oplæg

2. Øvelse Frugtlegen Henvender sig til folk der bruge PP i skolen Noget af det god retorik virkelig kan bruges til, det er at holde oplæg. Men det er ikke nok at kunne tale godt, det er også ret vigtigt at man lige ved lidt om hvad folk gerne vil have ved oplæg

Retorik er meget end bare snak… Tag tøj på efter hvor du er, hvad du laver og hvordan du har det Overvej ordvalg, nogen gange får man uønsket autoritet Lidt humor og selvironi er ingen døde af – måske undtagen Bertel Haarder Tænk på dit kropssprog (Åbent vs. Ikke åbent)

Læs dit publikum Seriøs vs. Ikke seriøs Øjenkontakt Venlig, arrogant eller nervøs? Åbne ben vs. Lukkede ben Overgearet vs. Doven

Den gode tale Husk argumentationsformerne Salgstale, brandtale, argumentationstale? Den bedste idé vinder altid og vil blive husket, for altid… Stikord vs. Skrevet tale

3. Øvelse Skriv en tale Woop woop noget af det retorik virkelig kan bruges til, er de mundtlige eksamener. eksamen skræmmer mange, så det er rart at have nogle håndgribelige og konkrete ting man kan bruge

Tips og tricks til Eksamen Pauser er bedre end at man når det hele Vand er din bedste ven Vær overbevist om hvad du siger Snak med din lærer, ikke med din censor Formuler dig kort og præcist – drop det snørklede noget af det retorik virkelig kan bruges til, er de mundtlige eksamener. eksamen skræmmer mange, så det er rart at have nogle håndgribelige og konkrete ting man kan bruge

Kontakt Phillip Dimsits Lerer Tom Weinreich Kristoffer Brix Larsen Phillip@dgsnet.dk / facebook.com/phillip.lerer Tom Weinreich ? Kristoffer Brix Larsen

Evaluering Hvis I har kritik til os kan i skrive til mig, ellers må i tie i evighed.