Udviklingsøkonomi Finn Tarp Økonomisk Institut Københavns Universitet Introduktion til BA-opgaven 5. september 2007.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
TPG handleplans-skema
Advertisements

Intro til kommende praktikanter og praktikvejledere
©Jenny Bohr – Til underviserne Her er valgt at vise filmen ”et liv i kaos”. Hvis kursisterne er unge, kan man vælge en anden film eks. ”det.
Præsentation af den nye folkeoplysningspolitik-guide Trine Bendix Knudsen Sekretariatsleder Dansk Folkeoplysnings Samråd (DFS)
Statistikkens rolle som grundlag for politiske beslutninger
Hvordan kan forældre støtte op om barnets skoleliv?
©Jenny Bohr – Til underviserne Denne kursusgang er planlagt som den første. Den skal bruges til introduktion og præsentation. Det er meningen.
Det Internationale Område
Samarbejde bibliotek og uddannelse – et bud på hvordan
Carl-Johan Dalgaard (
Velfærd kontra fattigdom
Problemløsningsheuristik I.1 Hvordan besvarer man sin problemstilling? I.Forstå problemstillingen 1.Hvad er det (i min problemstilling) som jeg ikke ved.
mulige reformstrategier
CSR og VSE i andre europæiske lande Mikkel Mailand FAOS, Sociologisk Institut, Københavns Universitet FAOS/Bpfnet-seminar ’Virksomhedernes sociale engagement.
1 Velkommen! Informationssøgningsprocessen:  Hvordan kan I gribe det an (strategier)  Omdanne jeres emne til søgeord  Søgeteknik  Bruge søgeordene.
Teori, begreber, faglige metoder og undersøgelsesmetode
Min identitet af Julie 10.A Udseende Jeg har langt lyst og lidt krøllet hår. er lav. blå øjne.
Arbejdsmiljørådgivningen i det nye reguleringsparadigme
At udforske sin egen praksis
Katastrofen – årsager og konsekvenser
Mikroøkonomiske emner - forslag til BA-projekter
BA projekt: Udviklingsøkonomi 3. september 2008 Thomas Barnebeck Andersen.
BA projekt: Makro 10. Februar 2005 Carl-Johan Dalgaard (
Nye mad- og bevægelsesvaner i klassen
Søg information til dit BA-projekt
Søg information til dit masterprojekt Workshop i litteratursøgning for studerende på masteruddannelsen FMOL v/ Filip Kruse og Mette Ahlers Marino F2013.
Ph.d.seminar på Københavns Universitet DennisRasmussen 14. November 2007 Erfaringer med ph.d’ere i Nordea – et møde mellem to verdener…
U-landsbistand og Vækst - Hvad véd vi egentlig? Carl-Johan Dalgaard Økonomisk Institut Københavns Universitet.
Session 16: Hvad forstår vi ved sundhed Psykoedukation til patienter med bipolar affektiv sindslidelse.
Globalisering Rige og fattige lande
Intro og Problemformulering
Reformer og retfærdighed Der er en del ulande der udnytter godt af landbrugspolitikken. I Ægypten importeres fødevarer og nyder godt af de lave verdensmarkeds.
[Navne på dem i gruppen] [EMNET]. [Her skriver I kort om den påstand eller de tal, som I har undersøgt] [Også hvem, der er fremkommet med påstanden/tallene]
Midtvejsseminar den november 2010 Midtvejsseminar for modelkommunerne november 2010.
Effekt og dokumentation i et værestedsperspektiv Mads Uffe Pedersen LVS landsmøde
APRIL 2010 AARHUS UNIVERSITET PÆDAGOGER OG FAGRESSOURCER.
Kapittel 9 Klima forandringer. Klimaet forandre sig  Drivhusgas forbruget stiger næsten i alle lande  I udviklningslandene stiger co2 udslippet især.
DIIS ∙ DANISH INSTITUTE FOR INTERNATIONAL STUDIES Udvikling, bistand og forretning Lars Engberg-Pedersen 6. november 2009.
Nyt fra forskningen – med fokus på kvalitet og kvalitetssikring Lone Kørnøv ’Miljøvurderingsdag 2014’, august /14Lone Kørnøv, DCEA.
Workshop 15 Laurids S. Lauridsen, Internationale Udviklingsstudier, RUC Globalisering - årsag og konsekvenser.
Samfundsfaglig metode – kapitel 25 Samfundsfagsbogen Kureer, 2012
Innovationsaccelererende Forskningsplatforme (IAFP) - i relation til landbrugets videre udvikling Greta Jakobsen, Medlem af Det Strategiske Forskningsråd.
At tale om sexualitet.
3.Lektion: Identitet 3.Lektion i undervisningsforløbet ”Identitet i forandring”, baseret på kapitel 3 i Luk Samfundet Op! af Brøndum og Hansen, Columbus.
Højskolernes Internationale og Europæiske arbejde Resultater fra undersøgelse forår 2006 På baggrund af besvarelser fra 74 ud af 79 højskoler.
Økonomisk historie – formål At udvide perspektivet på økonomi i tid og rum, dvs. At demonstrere økonomi anvendt på andre institutionelle rammer end dem.
BA projekt: Makro December 2007 Carl-Johan Dalgaard, Claus Thustrup Kreiner og Peter Birch Sørensen.
Orientering 6. semester 2007 Efter bachelor i Politik & Administration – Hvad nu?
Mikroøkonomi Forslag til BA-projekter Mich Tvede,
Udviklingsøkonomi Thomas Barnebeck Andersen Økonomisk Institut Københavns Universitet Introduktion til BA-opgaven 13 December 2007.
Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling SCKK Design af KVIK-selvevaluering Tovholderens rolle og opgaver 17. januar 2007.
Samfundsfag Frisholm. Indhold Økonomi Sociologi Politik.
Problemløsningsheuristik I.1 1.Hvad er det (i min problemstilling) som jeg ikke ved endnu? Dvs. hvad leder jeg efter (og hvorfor er det vigtigt/interessant.
Problemløsningsheuristik A.1 1.Hvad er det (i min problemstilling) som jeg ikke ved endnu? Dvs. hvad leder jeg efter (og hvorfor er det vigtigt/interessant.
Har den tyske model spillet fallit ? Et FAOS eftermiddagsseminar om status og perspektiver for udviklingen på det tyske arbejdsmarked Program: 15.00: Velkomst.
Lidt eftertanker… Vigtigt at de, I lærer, er en teori blandt mange teorier – men det præsenteres som teorien = sandheden Og det er den, I skal kunne til.
Kvantitative metoder 2: Den multiple regressionsmodel1 Kvantitative metoder 2 Den multiple regressionsmodel 26. februar 2007.
OIOREST workshop 22. april 2008 Finn Jordal Centeret for Serviceorienteret Infrastruktur IT- og Telestyrelsen.
Køn, arbejde og økonomiske muligheder Landstingssalen 8. marts, 2010 Bent Greve Roskilde Universitet.
Kapitel 9: Velfærdsstaten og ulighed
Forskningens Døgn: Da algoritmer gjorde det af med højtråbende børsmæglere Christian Borch, professor mso, dr.scient.soc. Institut for Ledelse, Politik.
Hvad kan vi gøre for at hjælpe søskende??
Opgave 1 En velfærdsstat er en stat der tilbyder offentlighjælp til sociale ydelser. Der blev i 1933 lavet 4 lovkomplekser, som skulle sikre borgerne økonomiskstøtte.
Hvad er samfundsfag?. Samfundsfag handler om…. demokrati, det politiske system, de politiske partier, ideologier, sociale forhold, økonomi, globalisering,
Den selvejende institution – mellem stat, marked og civilsamfund Lars Bo Kaspersen, Statskundskab, Københavns Universitet.
Bente Jensen, LANDSKONFERENCE 2006 Udsatte børn i dagtilbud Hvad ved vi, hvad gør vi - og hvordan kan kvalitet fremmes? Oplæg på FOA Landskonference,
Præsentation af forretningsplan
Fundraising i Propa Inspiration til en fremtid med flere indtægter til projekter og aktiviteter I udgaven af Propa Nyt vil.
Ghanas graduation IDA arrangement 4. februar 2019
Flerfagligt Forløb 3 Klasse: Fag:.
Præsentationens transcript:

Udviklingsøkonomi Finn Tarp Økonomisk Institut Københavns Universitet Introduktion til BA-opgaven 5. september 2007

Er der noget specielt ved udviklingsøkonomi? (se næste slide) Introduktion (1) Er der noget specielt ved udviklingsøkonomi? (se næste slide) Dvs der eksisterer En omfattende mængde makro og mikroøkonomisk udviklingsteori En lang liste af empiriske modeller og metoder Data af varierende kvalitet Og dertil hørende politik og strategianbefalinger Hvad medfører det for valg af BA-opgave emne? Masser af emner og komplekst med mulighed for at ‘drukne’, hvis der ikke fokuseres!

Data systems and measurement of performance Centrale byggeklodser/emneområder Development objectives and definition of development Development policies and strategies Development theories and hypotheses models Data systems and measurement of performance

Hvordan kommer jeg så igang? Introduktion (2) Hvordan kommer jeg så igang? Led efter et godt spørgsmål (gerne noget kontroversielt): hypotese/problem-identifikation! Tænk tilbage på undervisningen, snak med medstuderende, avislæsning, debatmøder mv Kig i lærebøger, handbooks og deres henvisninger samt i artikler Søg i f.eks. Google, econlit mv og kig på data! Motivation/baggrund – undervurderes ofte! Hvad kan økonomisk teori bidrage med? Hvordan kan spørgsmålet afprøves empirisk?

Et illustrativt eksempel Hvordan måle bistandens virkelige effekt på vækstraten – virker bistand? Mål (targets) versus faktiske resultater (outcomes) Før-og-efter Behovet for en ‘counterfactual’ Med-og-uden Vanskeligt og kontroversielt

A simple aid-growth plot (annual averages 1985-2004 for 130 countries)

An aid-growth pooled panel plot (5 epochs of 4-year averages for 130 countries – 599 obs)

An aid-growth pooled panel plot (5 epochs of 4-year averages for 130 countries – 599 obs)

Nogle generelle emneområder (1) Hvilke institutionelle og strukturelle forandringer finder sted i udviklingsprocessen og hvorfor? (kan snævres ind til at se på specifikke sektorer og markeder) Hvordan måles og hvordan hænger vækst, ulighed og fattigdom sammen? Hvad er sammenhængen mellem befolkningsvækst og udvikling? Hvordan påvirker væksten miljøet og miljøet væksten? Hvilken rolle spiller uddannelse og sundhed for vækst og udvikling? Hvad er de makroøkonomiske effekter af HIV/AIDS problemet i Uganda?

Nogle generelle emneområder (2) Hvilke økonomiske roller skal staten og den private sektor spille i ulandene? Hvordan beskatter man bedst i et uland? Hvordan skal man vurdere investeringsprojekter i ulande? Hvordan påvirker bistand udviklingen i modtagerlandene? Fremmer TNS og FDI udviklingen i ulandene? Hvad er sammenhængen mellem handel og udvikling? Hvad er de økonomiske konsekvenser for Vietnam at blive medlem af WTO?

Nogle generelle emneområder (3) Hvordan ser markederne for jord, arbejde og kredit ud i ulandene og hvordan virker de? Hvad ved vi om rurale familiers økonomiske beslutninger (i fht f.eks familiestørrelse, ernæring, uddannelse, landbrugsproduktion, opsparing, forsikring mv)? Hvilke udfordringer står små og mellemstore virksomheder overfor i ulandene og hvordan stimuleres deres udvikling? Hvordan vil jordreformer påvirke landbrugsudviklingen i Sydafrika?

Nogle generelle emneområder (4) Hvordan påvirker globaliseringen ulandene? Hvad er samspillet mellem international gæld, vækst og udvikling? Har de økonomiske reformer i ulandene fremmet deres vækst og udvikling? Hvordan påvirker liberalisering af den internationale handel væksten? Hvordan påvirker finansiel liberalisering væksten? Skal Mozambique melde sig ind i SACU?

Afslutning Hvem skriver jeg for? Hvad skal BA-opgaven hjælpe med til/vise? At blive bedre til at skrive (kommunikere) som fagøkonom At blive bedre til at udvikle/anvende økonomisk teori/metode Husk det faglige engagement og fokus hele vejen igennem! (men kriser er en del af livet) Vær kritisk og gerne opfindsom (men ikke for kritisk!) – det er en BA-opgave, ikke en phd afhandling! Selv den længste rejse begynder med det første skridt (tag et kig på min hjemmeside http://www.econ.ku.dk/ftarp/)