Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Har den tyske model spillet fallit ? Et FAOS eftermiddagsseminar om status og perspektiver for udviklingen på det tyske arbejdsmarked Program: 15.00: Velkomst.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Har den tyske model spillet fallit ? Et FAOS eftermiddagsseminar om status og perspektiver for udviklingen på det tyske arbejdsmarked Program: 15.00: Velkomst."— Præsentationens transcript:

1 Har den tyske model spillet fallit ? Et FAOS eftermiddagsseminar om status og perspektiver for udviklingen på det tyske arbejdsmarked Program: 15.00: Velkomst og introduktion v/Søren Kaj Andersen, FAOS 15.20: Jørgen Hansen, Arbejdsmarkedsråd, den danske ambassade i Berlin 15.50: Jens Bundvad, International sekretær i CO-industri 16.20: Pause 16.35: Anna Ilsøe, FAOS 17.00: Åben debat 17.30: Slut

2 FAOS eftermiddagsseminar Har den tyske model spillet fallit ? Lav økonomisk vækst og vedvarende høj ledighed Krav om reformer på arbejdsmarkedet Hartz-reformer skulle effektivisere arbejdsformidlingen, styrke jobskabelsen og målrette sociale ydelser. Denne eftermiddag: Fokus på det tyske aftalesystem …Gesamtmetall og IG-Metall’s aftaleområde Euro-zonens key bargaining sektor Det tyske aftalesystem mødt med reformkrav - decentralisering Nye muligheder for virksomhedsaftaler – ’Pforzheim’-aftalen (2004) … ofte været kontroversielle aftaler ! Hvad er det, som skaber de særlige tyske problemer ?

3 Kilde: Gesamtmetall, Der moderne Flächentarifvertrag in der M+E Industrie FAOS eftermiddagsseminar - Har den tyske model spillet fallit? Midlertidig krise ? For danskere: ”Foran os ligger realiteterne. Vi beder dem ikke at ytre vidtgående ønsker og blive siddende fastspændt indtil vi har passeret turbulensen”

4 FAOS eftermiddagsseminar - Har den tyske model spillet fallit? Varig forandring ? Er det tyske kollektive aftalesystem ude i midlertidig turbulens eller oplever vi en udvikling mod en varig forandring af tysk arbejdsmarkedsregulering? Varig forandring: en varig svækkelse af organisationerne på arbejdsmarkedet en svækkelse af aftalesystemets rolle i tysk arbejdsmarkedsregulering To forhold synes at pege mod en varig forandring af det tysk arbejdsmarkedsregulering: 1. Vanskeligheder med at håndtere decentraliseringen: Det to-strengede tyske system med lovbaserede virksomhedsråd over for parternes eget aftalesystem betyder, at decentraliseringen som giver øget forhandlingskompetence til virksomhedsrådene svækker de faglige organisationer. 2. Det markante fald i antallet af fagligt organiserede gør her ondt værre og forløber med et parallelt fald i antallet af organiserede virksomheder.

5 FAOS eftermiddagsseminar - Har den tyske model spillet fallit? Det danske perspektiv Hvordan påvirker den tyske udvikling det danske arbejdsmarked ? Vil det få konsekvenser for danske overenskomster, hvad der sker i på dette store tyske overenskomstområde ?


Download ppt "Har den tyske model spillet fallit ? Et FAOS eftermiddagsseminar om status og perspektiver for udviklingen på det tyske arbejdsmarked Program: 15.00: Velkomst."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google