Tom Kristensen Hvorfor er han kanon?.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Den lille Mads.
Advertisements

Tyskeren fortæller at han købte en lille gave til sin kone i går.
jeg ser lyset prik på den mørke himmel nat efter nat når stjerner dør bliver de sorte huller utrættelige steder af tyngde der suger alt ind i sig småsten,
Vi hører altid om kvinders “regler”, her er så mændenes regler.
Verber/Sagnir Hvordan bøjes de?.
Jeg lever, og I skal leve! Vi skal ikke selv stable et nyt liv på benene. Det gør Ånden. Det nye liv skal vi ikke leve for at gøre os fortjent til det.
Filipperbrevshymnen.
Hej hund
Helt Sikker Solen skinner meget. Hele kroppen bliver brændt.
Kenneth Bøgh Andersen Hvis du skulle give et råd til en spirende forfatter, hvad ville det så være? Jeg kan give tre: Skriv, skriv og skriv! Det gamle.
Da Gud skabte kvinden, var han kommet til den 6. dag med overarbejde.
Køb en hund!!.
Hvad er ligheden mellem en blondine og Netto?
Alle soldaterne i delingen var kaldt til samling, da der var
Kære ven her er Lidt godt grin til dig.... (Hehe) ;o)....ikke for børn og sarte sjæle...
”Fatter vi Guds hjerte for de fattige”? Guds glæde gennem generøsitet.
Vi hører altid om kvinders “regler”, her er så mændenes regler.
VISUALISERING AF NOVELLEN CHICKEN AF HANNE VIBEKE HOLST
Klik for næste billede eller vent 30 sek. Rando i skole!
Pronominer/Stedord (Fornöfn).
Et digt af Tove Ditlevsen
Sofies dejlige dag.
” Hvorfor lige netop kristendom ? ”
Juleafslutning for Kostskolen Assersbølgaard.
Året var 1987, i en lille by med navn Sussex, blev et lille hus totalt til intetgjort. Alt blev kastet ud, inkluderet en lille brun bamse... Den blev.
BØRNEMORDERN CHRISTIAN XENIA OG NEEL. Denne dias er sponsoreret af at Vi nægter at fortælle noget med mindre I bestikker os. I må helst ikke smække med.
En guddommelig vækkelse (4), Salomo
Havde Luther en teologi om Guds rige?
Jeopardy Navneord Udsagnsord Brug af tegn
Den bestøvlede kat. Illustreret af I.C.
Joken, der bringer dig held!
Ingen bliver efterladt - eller gør de ?
”Religion er opium til folket”
”Men ved Jesu kors”.. Joh.19:25 Hvem blev ved Jesu kors?
De evige tre Tove Ditlevsen
mine observationer Filmanalyse af OK Gloser til filmen
Hvilken del af “vær stille” forstod du ikke??
Det gamle og det nye menneske. Ef 4, v17 Det siger jeg da og vidner om i Herren: Lev ikke længere som hedningerne, tomme i deres tanker, v18 formørkede.
V5 Han sagde også til dem: »Hvis en af jer har en ven og midt om natten går hen til ham og siger: Kære ven, lån mig tre brød, v6 for en ven af mig er kommet.
Kaldelsen til evangeliet Rom. 1, v1 Fra Paulus, Kristi Jesu tjener, kaldet til apostel, udset til at forkynde det evangelium, v2 som Gud forud har lovet.
Kristus er opstanden! ”Efter sabbatten, da det gryede ad den første dag i ugen, kom Maria Magdalene og den anden Maria for at se til graven. Og se, der.
Kapitel 6 – nogle citater og overvejelser.
Amy følte sig ikke rask, da hun gik i skole
En helt normal samtale ved morgenbordet:
Hvordan mærker jeg, at Gud findes?. a. Kommer troen af hvorvidt jeg mærker at Gud findes? a. Kommer troen af hvorvidt jeg mærker at Gud findes? Men I,
Introduktion til Kongen og hans Rige
Hold fast, hold ud eller hold igen
Joken, der bringer dig held!
Smølfens død.
De evige tre Tove Ditlevsen
Vi hører altid om kvinders “regler”, her er så mændenes regler.
Fristelse Så blev Jesus af Ånden ført ud i ørkenen for at fristes af Djævelen. Og da han havde fastet i fyrre dage og fyrre nætter, led han til sidst.
Den barmhjertige samaritaner Da rejste en lovkyndig sig og ville sætte Jesus på prøve og spurgte ham: »Mester, hvad skal jeg gøre for at arve evigt liv?«
Himmeriget ligner en konge, der ville gøre regnskab med sine tjenere
Den barmhjertige samaritaner
Den danske nationalsang
Livet er dejligt! Det består af en masse små dejlige øjeblikke...
Puff den magiske drage Puff, hvor kan man finde drager som dig Du ligger på en klippeø og venter kun på mig Du kan li at lege, du var min ven men kære.
Skabt som mand og kvinde
Ghetto in New Orleans. Introduktion Vi har i vores digte skrevet om ghettoer i New Orleans, derunder orkanen Katrina, som terroriserede byen og adskillige.
Mit Navn Er Susi DE første 17 år boede jeg på landet. Jeg keder mig...og vil gerne vide hvordan det er at være i “byen”.
Romerbrevet v. Rolf W. Jørgensen De herliges lidelser er nåde Romerbrevet 8,17-39 De herliges lidelser er nåde Søndag, den 9. august 2015 Aalborg Frimenighed.
Ludvig Holberg DAnsk forfatter.
Martin Andersen Nexø Forfatter..
FORFATTER Tove kom til verden d. 14. december 1917, men hun sagde hele sin levetid at hun var født i Hun var gift fire gange. Tove døde d. 7 marts.
HERMAN BANG. HERMAN BANG BLEV FØDT DEN 20. APRIL 1857 OG DØDE DEN 29. JANUAR HERMAN BANG VAR EN DANSK KRITIKER, FORFATTER OG JOURNALIST. ALLEREDE.
Herman Bang.
170 – Tag det sorte kors fra graven 1, S1 Tag det sorte kors fra graven! Plant en lilje, hvor det stod! Ved hvert skridt i dødninghaven blomster spire.
253 – Nu går vi glad vor kirkegang 1, S1 Nu går vi glad vor kirkegang, hør klokken ringer smukt. Og vi har munden fuld af sang og favnen fuld af frugt.
Jordens åndedrag På denne dag hvor lyset tæller timer,
Præsentationens transcript:

Tom Kristensen Hvorfor er han kanon?

Tom Kristensen (1893-1974) - Født i London - Vokset op i København i arbejdermiljø - Uddannet cand mag i tysk, dansk og engelsk - Ansat på Politiken som anmelder - Gift 5 gange - Bosat på Thurø fra 1946

Danmark på Tom Kristensens tid - Omkring år 1900 flyttede 250.000 mennesker fra landet og ind til København - Industrisamfundet blomstrede - Fabrikker, maskinkraft, samlebånd - Omkring 1900 var der stor arbejdsløshed, lav løn og lange arbejdsdage - Udviklingen; cykler, tog, aviser med seneste nyt, elektrisk lys, wc, indlagt vand, radio og biografer - 1. verdenskrig fra 1914 - 1918

Tom Kristensen er ekspressionist…

Hesteklapren. Hesteklapren. Hestesko og hestehov Hesteklapren! Hesteklapren! Hestesko og hestehov! Denne by er fuld af heste. Jeg skal sove. Hvem der sov! Min fornuft er som et vindue, der i blæst slår op og i. Bare ikke disse heste evig jog og jog forbi Hesteklapren! Hesteklapren! Klang af Jern og klang af Sten! Gennem natten, gennem natten haster tusind hesteben. Endeløse tog af drosker, varskoråb og kvindehvin! Denne by er fuld af kvinder. Hvem kan sove i Berlin?

Kvindetrippen, hestetrampen. hestevrinsken, kvindehvin Kvindetrippen, hestetrampen. hestevrinsken, kvindehvin. Kvindelige, rå kentauer hærger hver en nat Berlin. Hør, de braser mod hotellet og forsérer dets entré. Langs terazzogulvet klinger flugten af en skræmt portier. Op ad trappen, op ad trappen bumper, dumper hov og sko. En erotisk hestestønnen har forjaget al min ro. Løberen, den røde, bløde, Langs den mørke korridor suger under hestetravet Som en fugtig mosejord.

Hør, da smælder det mod døren Med en kvindes høje hæl, Så at rædselsstriber rinder Ned af ryggen på min sjæl. Og en hoppe, bred og bulden, Løber mulen dumpt imod, Så et torskesmut af afsky Plumper i mit vågne blod. Hør, da brager det mod døren Med en klodset hestesko, Og mod dørens fylding kysser Kvindelæber sig til ro. Kvindekrop med hestemule Og med brune næsebor. Intet smil forædler lysten Intet blik forhindrer mord

Hestesko med kvindebuste Og en mine, hed af lyst Hestesko med kvindebuste Og en mine, hed af lyst. Den, som hviler ved kentauren, Får ej ro ved hendes bryst. Kvindelæber, hestemuler, Åben mund og krænget grin. Denne by er fuld af syner. Hvem kan sove i Berlin? tryk

Tom Kristensen skrev de fleste af sine værker mellem 1920 – 1930. Fire digtsamlinger og tre romaner Udgangspunktet er første verdenskrigs oplevelse af værditab. Den gamle virkelighed er brudt sammen og i stedet hersker kaos. Tom Kristensen skriver sanselige digte. Bruger masser af farver, lyde, følelser. - Og erotik…

tryk

"Der er for mange øller i København, der kalder på mig og siger: Goddav Tom, det er længe siden, vi har set dig." Sådan forklarede Tom Kristensen selv, hvorfor han flyttede fra København til Thurø. Han var alkoholiker, men i flere år lykkedes det ham at holde sig fra sprutten. Tom Kristensens hovedværk "Hærværk" handler om Ole Jastrau, der er alkoholiker - ligesom forfatteren.

Og det var Arthur med blanke Laksko, og det var Lørdag og der var Bal, og nogen dansed og andre drak jo, for det var Lørdag og der var Bal. Og Arthur sa´: »jah,« og han sa´ »Tjah, jeg ka´tte gøre for´ed kan jeg vel.

LÆS DIGTET ”HENRETTELSEN” KLASSESAMTALE OM HANDLINGEN GRUPPELÆSNING AF DIGTET.. LÆS I RUNDKREDS STROFE EFTER STROFE.